icon

Hypotéka na nové bývanie verzus zostať v súčasnom byte

anabella000
27. nov 2025

Ahojte,pred rokmi som zdedila dvojgarzonku v Bratislave,všetko mam hneď po ruke a prácu mám autom možno 10min.Mám jedno dieťa v pubertalnom veku a priateľa,ktorý je o 13 rokov starší.Sme spolu skoro 3 roky.Podniká a zaraba mesačne veľa peňazí ale vždy,keď príde tak sme v byte dosť natesno.Začali sme uvažovať nad tým,že si zoberieme hypo na nové väčšie bývanie ale neviem si predstaviť platiť mesačne cca 1000e so všetkým navyše a môjho bytu sa vzdať nechcem,chcem si ho nechať ako rezervu,aby som stále niečo mala.Neviem či do toho ísť alebo zostať vo svojom a čakať ešte pár rokov,kým dieťa odíde a budeme tam sami.V tejto dobe nie je nič iste a ani to,či sa priateľovi bude tak super dariť ako teraz.Čo by ste robili vy?

anonym_e47ffe
27. nov 2025

@anabella000 1, bud nech si priatel kupi sam (nieco vacsie) a ak tam budes byvat, plat mu cast "najomneho" (spotrebu)... svoju dvojgarzonku daj do prenajmu
2, chod do toho s nim (hypo bude aj na teba, budes spolumajitelka), byt daj do prenajmu

sissy27
27. nov 2025

@anabella000 nesla by som do hypo s niekym dalsim. On nema svoje byvanie, alebo nevie si zobrat hypo sam? Byt bude samozrejme jeho.
Ak by ste isli do spolocneho byvania, tak tvoj byt mozes prenajimat, to bude tiez zdroj financii.

13uzivatelka11
27. nov 2025

To chcete taku veľkú hypotéku keď mášen ty sama platiť tisícku? Alebo 1000 dokopy? To potom až tak veľa nie je.. ale to pán úspešný podnikateľ už dávno nemá svoj byt? Že by ste bývali tam, niečo mu samozrejme prispievala a nechala si svoj byt?

biba_18
27. nov 2025

keď je dieťa v puberte, takže kým bude samé bývať, prejde aj 10 rokov 😏 ja by som išla buď do hypo alebo do podnájmu do vačšieho…

anabella000
autor
27. nov 2025
@13uzivatelka11

To chcete taku veľkú hypotéku keď mášen ty sama platiť tisícku? Alebo 1000 dokopy? To potom až tak veľa nie je.. ale to pán úspešný podnikateľ už dávno nemá svoj byt? Že by ste bývali tam, niečo mu samozrejme prispievala a nechala si svoj byt?

@13uzivatelka11 má rodinny dom ale sú tam iné komplikácie,ktoré tu nechcem rozoberať

anabella000
autor
27. nov 2025
@biba_18

keď je dieťa v puberte, takže kým bude samé bývať, prejde aj 10 rokov 😏 ja by som išla buď do hypo alebo do podnájmu do vačšieho…

@biba_18 aj podnajom nás napadol ktorý by platil on,tak to navrhol

13uzivatelka11
27. nov 2025
@anabella000

@13uzivatelka11 má rodinny dom ale sú tam iné komplikácie,ktoré tu nechcem rozoberať

@anabella000 aha takže zrejme problémy so snáď bývalou manželkou. 😅 Tak to si vyskúšajte najprv ten podnájom

anabella000
autor
27. nov 2025
@13uzivatelka11

@anabella000 aha takže zrejme problémy so snáď bývalou manželkou. 😅 Tak to si vyskúšajte najprv ten podnájom

@13uzivatelka11 manželku nikdy nemal

domkakvet
27. nov 2025

@anabella000 ked tolko zaraba nech kupi byt sam.

olimuc
27. nov 2025

Mas dvojgarsonku - svoju. Nekomplikuj si zivot. Chod s nim najskor do podnajmu a uvidis, ako to bude fungovat. On pride k vam a je to na tesno… on nebyva sam? Alebo ma este mensi byt, ze nemozes ist k nemu? 13 rocny nejaky vecer sam vydrzi a nemusis byt celu noc… Ked uvidis, ze to funguje … mozes uvazovat o dalsom kroku, z nejakeho dovodu nemam z tvojho priatela dobry pocit … len tak . Co by som nerobila … do mojho vylucneho vlastnictva by sa nepristahoval, pokial by nemal nieco svoje (rozumej doriesene vsetky majetkove tahanice)

ballenka
27. nov 2025

chodte do toho, papierovo osetrit kedze nie ste mnazelmi, tvoj byt to prenajmu a z toho zapltis polovicu hypu, zvysok si odkladaj, nevidim to ako komplikovane. toto riesenie nie je tazke aprinasa zhodnotenie v case, podla mne nie je o com, a je to win win situacia aj v pripade ze vam vztah nevyjde aj v pripade ze hej

anabella000
autor
27. nov 2025
@olimuc

Mas dvojgarsonku - svoju. Nekomplikuj si zivot. Chod s nim najskor do podnajmu a uvidis, ako to bude fungovat. On pride k vam a je to na tesno… on nebyva sam? Alebo ma este mensi byt, ze nemozes ist k nemu? 13 rocny nejaky vecer sam vydrzi a nemusis byt celu noc… Ked uvidis, ze to funguje … mozes uvazovat o dalsom kroku, z nejakeho dovodu nemam z tvojho priatela dobry pocit … len tak . Co by som nerobila … do mojho vylucneho vlastnictva by sa nepristahoval, pokial by nemal nieco svoje (rozumej doriesene vsetky majetkove tahanice)

@olimuc on pracuje mimo slovenska ,kde je v podnájme na viacerých miestach,keďže sa non stop presúva a keď príde sem ,je u mňa....takže na striedačku je tam alebo tu,keď je tu platí všetko on.Plus za 3 roky mi dal doporiadku bývanie,kúpil auto vo vysokej hodnote a zaplatil vodicak,moje dieťa berie ako svoje a to sa už malo kde vidí,takže keď je tu ja nemusím vôbec nič.Takze ja zlý pocit nemám.Len sa bojím,čo bude o pár rokov.

martinka13
27. nov 2025
@anabella000

@olimuc on pracuje mimo slovenska ,kde je v podnájme na viacerých miestach,keďže sa non stop presúva a keď príde sem ,je u mňa....takže na striedačku je tam alebo tu,keď je tu platí všetko on.Plus za 3 roky mi dal doporiadku bývanie,kúpil auto vo vysokej hodnote a zaplatil vodicak,moje dieťa berie ako svoje a to sa už malo kde vidí,takže keď je tu ja nemusím vôbec nič.Takze ja zlý pocit nemám.Len sa bojím,čo bude o pár rokov.

@anabella000 tak si vezmite väčší podnájom a svoju dvojgarsonku daj do prenájmu.

anonym_58d3a2
27. nov 2025

ostala by som tam kde som. načo špekulovať. fešák sa môže zdvihnúť a si v keli

hradnapani
27. nov 2025

ak som dobre pochopila, tak sem chodi len na nejaky kratky cas.. Tak to uz by som vydrzala v tom tvojom byte a nekomplikovala si zivot.

anonym_5d38f0
27. nov 2025

Chodte do spolocneho vacsieho, garsonku urcite nechaj, prenajimaj. Raz mozno bude tvojmu dietatu alebo tebe este dobra. Ved mozte aj blizlo tej garsonky hladat, nebude to taka velka zmena ani pre dieta, okolie poznate, poloha vyhovuje. Chlapovi sa zda, ze je jedno kde je, kedze sa sustredi na ine lokality

zmrzlinka8
27. nov 2025

@anabella000 ja na tvojom mieste by som si určite dvojgarzónku nechala a dala ju do prenajmu. On si môže zobrať nejaky byt väčší do prenájmu, alebo zobrat hypotéku sám, ty tam môžeš byvat s dietatom a časť z nájmu mu platit (nie hypotéku). Ak sa niečo pokašle, on má svoje a aj ty, mas sa kam vrátiť.
Ak by vsetko bolo dobré, dvojgarzonka by ostala tvojmu synovi alebo si ju budes stále prenajímať.
Nekomplikuj si život spoločnou hypotékou, hlavne ak nebývate cely cas spolu, este ho dobre nepoznáš a nie ste manželia.

amdornik
27. nov 2025

@anabella000 má on nejaké deti?

sasa1310
28. nov 2025
@anabella000

@biba_18 aj podnajom nás napadol ktorý by platil on,tak to navrhol

@anabella000 to čo máš za chlapa, ktorý nemá vlastné bývanie? Hlavne, že zarába veľa

anabella000
autor
28. nov 2025
@sasa1310

@anabella000 to čo máš za chlapa, ktorý nemá vlastné bývanie? Hlavne, že zarába veľa

@sasa1310 má aj vlastné bývanie ale nebudem písať podrobnosti

sasa1310
28. nov 2025
@anabella000

@sasa1310 má aj vlastné bývanie ale nebudem písať podrobnosti

@anabella000 aha, ok. Pozri sa, každá nehnuteľnosť v rodine je len plus. Ja by som do toho určite išla. Spoločná hypo nemusí byť zlá, tvoj môžeš zatiaľ prenajímať a tie peniaze si nechávať ako šetrenie a časom tvoje dieťa zdedí tvoju dvojgarsonku. Ale treba myslieť aj na to, že keď má deti, tak potom budeš musieť ich vyplácať (keby sa mu náhodou niečo stalo) z jeho časti tej nehnuteľnosti

sasa1310
28. nov 2025
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 hypotéka nemusí byť vôbec veľká pri takej splátke. Treba myslieť na to, že on ma pravdepodobne cez 50, tak určite bude na kratšiu dobu

bashkaxyz
Autor odpoveď zmazal
margotka17
29. nov 2025

@anabella000 veď si zoberte väčší byt, svoj prenajímaj, časom v ňom môže bývať syn, roky rýchlo letia. Kamošky dcéra sa včera sťahovala do podnájmu 2 izbového bytu v KE za 600 €. Ty vieš, ako sa vám spolu žije, má vás rád, stojí pri tebe a synovi, tak do toho choďte a kúpte väčší byt.

marekjendral
1. dec 2025

@anabella000 Úprimne, na vašom mieste by som sa do veľkej hypotéky nehrnul. Máte vlastný byt v Bratislave, čo je obrovská životná istota, a vzdať sa ho len preto, aby ste mali viac priestoru, môže byť z dlhodobého hľadiska riskantné. Najmä ak partnerov príjem nie je garantovaný a vy máte dieťa, pre ktoré potrebujete stabilitu.

Skôr by som uvažoval nad tým, či je možné súčasné bývanie ešte pár rokov „prežiť“, kým dieťa vyrastie a osamostatní sa. Situácia vo vzťahu sa tiež môže meniť a byť viazaná 30-ročnou hypotékou s niekým, s kým ešte nie ste oficiálne rodina, nemusí byť najlepší krok.

Vaša nehnuteľnosť je bezpečná rezerva – ja by som ju určite nepúšťal z ruky. Viac o aktuálnej situácii tu: https://kryptomagazin.sk/ekonomika-brzdi-hypote...

hopsas
1. dec 2025

@anabella000 ja by som sa v prvom rade vydala a až potom riešila akékoľvek záležitosti ohľadom bývania

solvina88
Včera o 11:36

Tak a teraz vsstkych zaujimaju preco nemozete byvat u neho v dome.... Ale asi jeho mamina nehce, aby tam doniesol zenu s dietatom...

anabella000
autor
Dnes o 01:53
@solvina88

Tak a teraz vsstkych zaujimaju preco nemozete byvat u neho v dome.... Ale asi jeho mamina nehce, aby tam doniesol zenu s dietatom...

Vôbec 🤣