Hypotéka pre mladý pár: Kedy sa oplatí?
Pekny vecer,
Mam na Vas otazku ohladom hypoteky a moznostiach. Je to cista uvaha na vecer, kedze o tom len premyslame. Nie sme vzati, mame 27 a 24 rokov. Spolocny prijem je cez 4000 eur. Partner je tpp ja ako brigada, kedze este studujem. Neplanujem zatial menit - je to pre mna vyhodne. Brali by ste si spolocnu hypo? Alebo by ste cakali? Resp zohladnuje si brigada pri vyske hypo?
Ne nesla by som.do spolocnej hypo pred svadbou...jedine samostatne hypo.ale.spolocne nie hoc co sa moze stat ;)
Cakala by som a riesila (a este k tomu taku vysoku!!) hypoteku jedine s manzelom, nikdy nie s frajerom.
Dakujem Vam za rady😊
My sme brali spoločnú hypo ale s tým, že sme vedeli, že sa v najbližšom roku budeme brať. Záleží ale, ako dlho ste spolu. Manželstvo tiež nezaručuje, že spolu zostanete. Ak máte hotovosť na 20%, alebo ju nie je problém získať, šla by som do toho. Úroky budú pravdepodobne ďalej ešte rásť. Jedine, porozprávajte sa s priateľom, ako budete riešiť vlastníctvo nehnuteľnosti, či 50:50, alebo iným podielom, keďže on s tpp asi zarobí väčšiu časť z Vášho spoločného príjmu.
Poznám prípady, kde tiež čakali na kúpu spoločnej nehnuteľnosti do svadby a po roku/dvoch sa rozviedli a museli sa navzájom vyplácať. Pred svadbou má výhodu ten, čo zarába viac, že to ešte nejde do BSM a tým pádom nemusíte mať obaja rovnaký podiel na majetku a po prípadnej svadbe, alebo zmene príjmov sa to dá upraviť.
@jana0215 chapem, dakujem za informacie. Hotovost mame, zvazim teda vsetky pre a proti😊
my sme najprv kupovali byt 50;50, muz tpp, ja studentka na dohodach... brali sme sa az po 5tich rokoch... u nas bol risk zisk, cochvila je byt splateny a ma 2nasobnu hodnotu ako ked sme kupovali. co sa ale tyka urokov, je to teraz sialenstvo, asi by som pockala na nejaky pokles
@feydy keby úroky klesli tak si ju dá refinancovať nie? buď do inej banky alebo vo svojej... aký problém? prečo by mala čakať?
@feydy v ramci svojej banky žiaden, len za zmenu zmluvy čo napr.vo VÚB je 200e. pri prechode do inej banky nám ho zaplatila druhá banka. už to neponúkajú?
@zuzanka.zuzu nám tiež ponúkli preplatenie tejto pokuty, keď sme chceli ísť do inej banky. 🙂
Nepočúvaj rady že žiadna hypo pred manželstvom. Kľudne si ju zoberte aj skôr, vlastníctvo samozrejme 1/2 ku 1/2 a platte ju presne napoli, žiadne "ja hypotéku, ty nákupy".
Manželstvo nič nezaručuje.

Kolko by ta hypoteka mala byt?