Hypotéka v slovenskej sporiteľni
mate skusenost
no aj my sme tam mali tarchu..svokra....dnes ma ten geodet doniest tie papiere...tak aspon nieco budeme mat
v SLSP sme mali hypo, šli sme preč, takisto aj sestra s manželom - vysoké úroky, žiadna ústretovosť a hocktorá banka ti dá hypo bez poplatku, len v slsp môžeš byť klienť aj 15 rokov ako ja a aj tak som platila 400 eur za poskytnutie hypo. A ten personál, no katastrofa.
Mne sa zda,ze SLSP sa velmi zhorsila, co sa tyka urokov, poplatkov, sluzieb.. kamaratke dali urok 4,4% s tym, ze si musi otvorit ucet, inak by bol urok vyssi a pri tom ma dobry prijem, ziadne ine uvery, ani dlhy. Najprv som myslela,ze hovori o uroku na terminovanom vklade 😀 a ked im povedala,ze skusi inu banku, tak jej zrazu vedeli dat aj nizsi urok 🙂 ale to uz s nimi ani neriesila..
takze uz mame vsetky papiere...ale peniaze este nemame cakame na papier od dexie to mam byt do piatku...takze zmena tarchy + notar 134eur,geodet 250eur,behanie a vozenie lebo nie sme z mesta benzin cca100 minimalne,poistenie nehnutelnosti rocne 88eur.to nam zlavnili hned zaplatit,kolky 51eur,na zalozenie domu,8eur na rychle vybanie LV.ja fakt netusim z coho mame zit..
Neviem, ako je to s hypotékami slsp, ale,moja skúsenosť s touto bankou je:Po 32 rokoch v slsp kedy len na bežnom účte za posledné 3 roky boli kreditné operácie vo výške 66800 eUR! A požiadate o štedrú kartu, ktorá vás odmení za nakupovanie Vám ju zamietnu, pretože nie ste pre nich bonitný klient, nakoľko ste nezamestnaný!!!!! /hoci som vlastníkom 3 bytov a prenájímam jeden/. A majú tú drzosť, Vám hneď po zamietnutí v ten istý deň poslať správu do Vášho ib, aby ste požiadali o štedrú kartu, lebo môžete vyhrať.Mám naozaj pocit, že banka sa vie odvďačiť svojim verným a ešte si z nich robiť dobrý deň!!!!!!!!!!!!
my tiez mame v slsp zatial sme nemali ziaden problem, ale je pravda, ze nam trvalo vyse 3 mesiacov kym sme ju vybavili a stale potrebovali papier na papier stale im nieco vadilo a nezdalo no katastrofa a to sme riesili cez kamosa poradcu
my sme vybavili hypo v SLSP a asi sme mali stastie ale absolutna ochota hypo vybavena potyzdni od odovzdania znaleckeho posudku pokazde ked sme tam isli ochotne vsetko vysvetlili nad inou bankou sme ani nerozmyslali hned na prvy pokus nam dal super podmienky ze sme o inej ani nerozmyslali. Je to trochu blbost ze az po strhnuti splatky nam vratia spat statny prispevok ale aj tak sme spokojni. Uvidime po 5 rokoch po vyprsani fixacii ako k nam budu pristupovat. zatial za nas hovorime SLSP ano
@emily83 Prečo? Pretože pri progresívnom splácaní je síce krásne, že spočiatku človek platí nižšie splátky, ktoré mu postupne stúpajú. Ale katastrofa je to vzhľadom na preplatenie hypotéky. Treba si uvedomiť, že napr. mesačná splátka pri sume hypotéky cca 50tis. eur na 30 rokov s úrokom cca 3,5% je 224,52 eur mesačne - to znamená, že z tejto splátky ide mesačne 141,11 eur na splácanie úrokov a 83,41 eur na splácanie istiny hypotéky. Tento pomer sa samozrejme každý mesiac každou zaplatenou splátkou mení, lebo sa úročí stále nižšia suma hypotéky. Pri anuitnom splácaní budeš mať takto zostatok hypotéky po piatich rokoch cca 46754,78 eur (samozrejme za predpokladu nezmenenia úroku).
No a teraz si zober, že si nadstavíš progresívne splácanie hypotéky tiež tých 50tis. na 30 rokov a s úrokom 3,5% - splátku dostaneš nižšiu, tzn. dajme tomu tých 150 eur mesačne. Banka si svoje úroky účtuje v plnej výške, tzn. z tejto splátky ide stále 141,11 eur na splácanie úroku, ale iba takmer 9 eur na splácanie istiny. Čiže po piatich rokoch budeš mať zostatok hypotéky cca 49466,60 eur.
Takže ak si dáš anuitné splácanie, tak po piatich rokoch si z hypo splatila 3245,22 eur.
Ak si dáš progresívne splácanie, tak po piatich rokoch si z hypo splatila cca len 533,40 eur.
Už rozumieš, prečo je progresívne splácanie blbosť?????
nezabudajte na RPMN.. to je niekedy viac dolezitejsie ako urokova sadzba 😎
@barbara088 ale co ma banka spolicne s tym,ze nemate v poriadku nehnutelnost ktorou idete rucit?alebo ze ma kataster dovolenku?alebo ze geometricky plan stoji 200€?toto by bolo v kazdej banke rovnake ☹
@andreah25 - fúha, takže progresívne splácanie bude asi aj náš prípad ☹. Už som bola pripravená ísť do SLSP to reklamovať, lebo sa mi nezdalo, že by mi ubudlo z hypotéky len pár euro po štyroch rokoch splácania! Dá sa to aj nejako zmeniť, alebo čo s tým mám robiť? Viete mi poradiť?
@sika1
ahoj chcem sa len spýtat menila si to progresivne splacanie? my sme ten istý prípad. si pripadam jak najvacsia hlupana ze sme s tym vobec suhlasili ale ked to vedia tak pekne obalit a vysvetlit ti to tak ze si myslís ako je to super a vlastne zaplatis skor. no prd.... nam prave prisiel papier mozme ist na pobocku zmenit to na rovnomerné len sa bojim za akých podmienok a ako to bude nakoniec so splatkou
my sme mali hypoteku v SLSP. je pravda, ze v case vybavovania (cca 6 rokov dozadu) nam ponukli najlepsie podmienky. avsak to uz davno neplati. po skonceni fixacie mi poslali list, ze ako "vernemu" klientovi mi znizuju urok. to by bolo fajn, keby to nebolo na 4,89 %, zatial co v tom case sa uvery bezne pohybovali okolo 3-3,2%. musela som tam nabehnut, az potom mi dali nizsiu sadzbu. pani na pobocke ze mi pripravi zmluvy a mam ich prist na druhy den podpisat. prisla som a tam mi hovori, ze este treba zaplatit 300 eur za nejaku zmenu. az ked som sa jej vyslovene spytala, na zaklade coho to mam platit, tak ze "si niekde zavolala a tam jej odsuhlasili" ze to platit nemusim. za rok sa nam naskytla prilezitost kupit dom. tak som tam skocila, ake mi daju ako vernemu klientovi podmienky. dali mi neporovnatelne horsie ako v hocijakej inej banke ako novemu klientovi. tak si hovorim, koniec, zrusime to tam, aj s pokutou. ale pozor, 5% z dlznej sumy nebola jedina pokuta, ktoru som zaplatila. este som musela zaplatit 149 eur za vystavenie nejakeho povolenia, ze mozem vopred zaplatit hypoteku. skoro ma slahlo. a pani mi pri luceni este povie, ze dufa, ze sa niekedy k nim vratim. tak som jej povedala, ze po tejto skusenosti v ziadnom pripade. teraz sme v tatrabanke. neporovnatelne lepsi pristup a aj lepsie podmienky, napriek tomu, ze je vsade deklarovana ako draha banka. len tak mimochodom, ten poplatok za vystavenie povolenia na predcasne splatenie uveru stal u nich minuly rok 99 eur a planovali ho znizit. tak ktora banka je teraz draha ? ta "slovenska" 🙂
@squishy a mozem sa spytat,ze v Tatre ake uroky Ti ponukli, ja mam tiez v SLSP hypo uz 7rok a uvazujem sa odist...ked som brala hypo mala som urok 6,30%, po 5rokov mi to znizili na 5,19%,ale zda sa mi to privela..je mi zle z toho ,ked vsade vidim uroky okolo 3%...a museli ste dokladovat prijem?dakujem za odpoved 🙂
@xkittikex - 5,19 % v dnesnej dobe je brutalne vela ! to Ti poslali postou, ze ? skusaju. zbehni k nim osobne na pobocku a povedz, ze napr. v sberbanke alebo unicredit banke Ti ponukli 2 % a ak sa k tomu aspon nepriblizia, tak od nich odchadzas. neboj, znizia 🙂 ale najlepsie to riesit az ked Ti konci fixacia, bo budes platit 5% poplatok z dlznej sumy + tych 149 eur, ak to neznizili.
v tatrabanke mam 2,49 %. dokladovat prijem sme nemuseli, manzel tam ma ucet, kde mu chodi vyplata. ja som v tom case mala prijem rodicak, takze to by vysku prijmu moc neovlyvnilo ;)
@squishy dakujem za odpoved 🙂 no ja uver mam sama,tiez moj prijem je rodicak,ale pritom som na SZCO, bola som uz v SLSP, povedala som ze potrebovala by som este peniaze, uver mam len 40% z ceny nehnutelnosti a aj s tym co by som potrebovala by nebola vyssia nez 50%.. no povedali mi ze musim najprv dat urobit danove priznanie a az potom nech vratim a mozno ze sa da nieco urobit..no smiesne...takze asi idem a pobeham ine banky.. :-/
@xkittikex Pobehat banky sa urcite oplati, koli prezisteniu konkurencnych ponuk. Ale stihas to casovo ked ich je 10 a v kazdej stravis aspon tu polhodinku? Treba vybrat schopneho nezavisleho poradcu, ktory zastupuje vsetky banky a urobi prieskum za teba a tebe uz ukaze ponuky. Usetri ti cas a v neposlednom rade aj peniaze. V banke produkty predavaju, poradca by ich mal vediet porovnat a ukazt rozdiely a odporucit ten ktory je pre klienta najvyhodnejsi.
My mame poradcu,a teraz vytrieskal zo slov.sporitelne 2,1%urok. Prefinancujeme hypo.mali sme csob s urokom 4,5%.Cakame co ponukne csob...
ahojte, robila som v dvoch konkurenčných bankách a vždy to záleží od toho, na akého zamestnanca natrafíte. Každá banka má dobré a aj horšie produkty, ale v prvom rade je to o ludoch. Hlavne pri hypotekach je dolezite, aby ste si to nechali poriadne vysvetlit, hlavne od nestranneho cloveka, pretoze pocas jednej fixacie, ci uz 3 alebo 5 rokov, mozete usetrit niekolko tisic euro a pritom mate pred sebou rovnake ponuky s rovnakymi urokovymi sadzbami. V diskusii je mnozstvo nazorov, ze ked skonci fixacia, odidete do inej banky. Takze budete v rovnakej situacii ako ked ste brail hypoteku a mozete urobit tu istu chybu. Nechat sa nalakat na "marketingovo" najlepsiu ponuku. A tam je dolezite vediet, naco si dat pozor. Kto potrebuje poradit, nech sa mi kludne ozve...
Pekny den prajem.
Ja osobne max. Spokojnosť máme hypotéku z Slsp poradkyňa super všetko vybavila ohľadom papierovaciek
Ak potrebujete radu ohľadom hypoték a spotrebných úverov, ozvite sa mi... aj čo sa týka možnosti prefinancovanie nevýhodných úverov s vysokým úrokom. Poradím Vám ako to riešiť aby to bolo pre Vás výhodné.
@sonicka777 mozem sa prosim spytat aku pozadovanu sumu ste mali??my by sme potrebovali 54 000 ale priatel ma minimalku na papiery a ja ofic 500 v cistom..

Ja tam mam tiez hypoteku.....a to vybavovanie....islo to cez kamarata poradcu a trvalo to cez to vsetko takmer 3mesiace...ked mali vsetky papiere pokope zacalo sa schvalovanie a po tyzdni ho stopli ze dalsi papier. Tak sme zohnali a potom samozrejme zacalo odznovu schvalovanie...naozaj si robia co chcu. A mimo to ze tiez som mala problemi v pobockach. Nabehlo mi strhavanie ktore som nemala schvalene a ked som to reklamovala v inej pobocke povedali ze to mam zreklamovat u toho kto mi to robil a vratia mi strhnute peniaze. Tak asi tolko k nim....inak splatky celkom ok....