Hypotéka,živnosť,materská -potrebujem poradit

trevis12
10. sep 2018

Ahojte, je tu niekto kto robí s hypotékami? Chcem sa spýtať ako je to so schvaľovaním hypotéky keď manžel živnostník ide na materskú( bez pozastavenia živnosti a ďalej bude vykazovať príjem ako firma) , a ja idem na úrad práce na podporu...Chceme hypoteku- schvália nám ju?

hankano
10. sep 2018

asi by bolo fajn napísať na čo hypo chcete, koľko chcete požičiať a koľko máte vlastných zdrojov. Naviac je problém skočiť do banky? Prvotné ohodnotenie vám spravia s trochou šťstia na počkanie

mogaa
11. sep 2018

No pokiaľ bude manžel na materskej, ty na UP tak vám ju neschvália. Prvý predpoklad na schválenie je zamestnanie(alebo príjem z podniknia), ďalší aby si mala príjem kde po odpočítaní výdavkov budeš mať na splácanie hypo (podpora sa neráta ako príjem) . Keďže manžel bude popri podnikaní zároveň aj na materskej - tak je na banke či mu uznajú aj materskú aj príjem z podnikania - a berie sa príjem z posedného Daňového priznania. Skús si vyrátať príjem z jeho posledného Daňového priznania(za min.rok) a po odrátaní všetkých výdavkov na domácnosť či ti zostane na splátku....Niektoré banky tam rátajú aj aby ostalo na životné minimum.

trevis12
autor
11. sep 2018

@mogaa vďaka, toto som potrebovala vedieť či by to uznali 😉

mogaa
11. sep 2018

@trevis12 teoreticky manželovi môžu uznať aj MD aj príjem zo živnosti - to záleží vždy na schvalovateľovi v konkrétnej banke. Pokiaľ mal manžel min.rok dobré Daňové priznanie tak by nemusel hovoriť že je na MD(lebo živnosť stále trvá a má z nej aj príjem). Takže by sa bral do úvahy len príjem z podnikania, ale to by ste boli na tom lepšie teraz keby ste si dali žiadosť na hypo (ty materská, on živnosť). Podporu neuznajú ako príjem určite. Ak to musíte riešiť až ked on bude na materskej a príjem zo živnosti by mu tam na splátku nevyšiel, tak sa popýtaj skôr v takých menších bankách či u neho môžu akceptovať aj materskú aj živnosť keďže živnosť nie je pozastavená a príjem tam stále má....v bankách ako Sporka, VUB,TB pochybujem že by to akceptovali, skús v takých menších ako Primabanka, Unicredit alebo ČSOB

janjochmann
14. sep 2018

@trevis12 v tomto prípade to závisí od toho, akú vysokú hypotéku potrebujete a aké príjmy manžel má zo živnosti za minulý rok. Ak bol napríklad náhodou v strate zo živnosti, tak neporiešite nikde. Ak nebol v strate ale príjem prípadne obratu boli nízke, prípadne ak potrebujete vysokú hypotéku, s jedným príjmom to bude ťažké . Materskú ako prijem banky vo všeobecnosti neakceptujú, vedia akceptovať len príjem vo výške rodičovského príspevku.