Hypotekárny úver, keď je manžel v registri neplatičov
Moj manzel, sme spolu 3 roky, si pred sobasom este vzal pozicku.Rucitelkou mu je jeho mama, ale tu nesplacal.Je teda asi v registry neplaticov. Teraz chceme hypoteku na byt, vsetko je super, ziadam ju ja, na svoje meno, ja nemam problem v registry, vsetko splacam pravidelne, ale manzel bude ako posudzovana osoba. Bojim sa, ze nam to neuznaju.Ake mate skusenosti, alebo vedomosti?
@andreah25 Práve naopak, snažíme sa vyvarovať chýb, aby to klientom nezamietali :D A zbytočne tak nemali záznam zamietnutia na centrále. Nech si odrazu dajú dokopy všetko, aby podmienky spĺňali. A svokrovci ani rodičia nie sú manželia, neviem čo tu zasa trepete :D vkladáte mi vaše slová, aby ste ma nejak potupili a vôbec odcudzujete a rýpete tu do mňa za niečo, čo som nikdy nenapísala, práve naopak vy tu vyťahujete niečo nezmyselné :D Zrejme si chcete niečo dokázať, ale mňa to nezaujíma :D Tak sa majte krásne .. Pa :D
@sufo no to zrejme ty :D veď ja som ti nič nepísala, tak ma neber do úst :D Podľa seba súdim teba :D
@andreah25 To je predschválenie, to znamená, že banka na základe príjmu a overenia registra-sociálna, zdravotná poisťovňa a príp.či nemá klient exekúcie predschváli, alebo zamietne hypotéku. Pokiaľ týmto klient prejde a hypotéku mu predschvália, tak doloží znalecký posudok a ďalšie náležitosti-ako kúpno predajná zmluva atď.. avšak to neznamená, že to prejde na centrále. Tam to môžu zamietnuť z interných dôvodov, ktoré konkrétne neudávajú. Môže to byť vek nízky -vysoký, v tom prípade sa dá poslať výnimka z veku, ale môžu to byť aj iné faktory, ktoré sa nedozvieme. Takže predschválenie ani zďaleka neznamená schválenie, ale určite ste to zažili, ak dlho pracujete v banke.
@christina123456 To predschválenie o ktorom hovoríte znamená schválenie hypotéky na základe určenia bonity klienta - tzn. posudzuje sa vek, vzdelanie, príjem, výdavky na iné záväzky a pod. - jednoducho sa posúdi celková bonita klienta a tá ak je akceptovateľná, tak je hypotéka na základe bonity klienta schválená. Po predložení dokladov k nehnuteľnosti dochádza ku kompletnému schváleniu hypotéku na základe nehnuteľnosti - tzn. ak sa nič v bonite klienta nezmenilo (napr. strata príjmu či čosi iné) - tak sa posudzuje už iba nehnuteľnosť a jej možnosti založenia - ak je nehnuteľnosť a jej hodnota v poriadku, tak je hypotéka schválená. Môže sa však stať, že áno, aj potom bude hypo zamietnutá, ale už nie z dôvodu bonity klienta, ale už iba z dôvodu nehnuteľnosti - tzn. napr. neakceptovateľný typ zakladanej nehnuteľnosti, nedostatočná hodnota, nevhodná lokalita, proste problém s nehnuteľnosťou, nie s klientom a jeho bonitou.
A ja si určite nechcem nič dokázať, myslím, že o dokazovanie niečoho si tu ide Vám. Taktiež mi je zvláštne, že ja s Vami jednám slušne a Vy tu na mňa útočíte, že trepem apod.
Neviem, ale mám taký pocit z Vášho vyjadrovania a Vášho postoja, že asi pracujete v SLSP, tam mám takúto skúsenosť s ľuďmi a ich vyjadrovaním, bohužiaľ.
A svokrovci či rodiča skutočne nie sú manželia, ale môžu žiť v jednej domácnosti - to bolo na margo toho, ako ste uviedli, že zakladateľke témy i tak nepomôže, že si rozdelia s manželom BSM, lebo že i tak budú spolu posudzovaní lebo žijú v jednej domácnosti.
Aha a ešte pre upresnenie - môže byť hypo aj potom zamietnutá, no sú to dôvody, ktoré už nepriamo vplývajú na bonitu klienta - napr. ak je v nejakej banke platnosť schválenia hypo na základe bonity klienta 3 mesiace, tak sa môže do tých troch mesiacov stať, že napr. klient príde nečakane o prácu, alebo sa niečo udeje so zamestnávateľom a banka to posúdi inak, alebo sa banka dozvie informácie o klientovi, ktoré pred tým nevedela a ktorú môžu negatívne ovplyvniť bonitu a pod. - áno v týchto prípadoch sa môže hypotéka ešte zamietnuť - ale povedzme si, koľko takýchto prípadov sa stáva?
Super zase hádky 🙂
@christina123456 ja nechapem, vy neviete o tom obmedzenom BSM? Ze sa to tak da? My sme to akurat dali robit pravnikovi, ved sa to tak bezne robi pri vybavovani hypoteky.
To je tupana, neuveritelne 😀
@andreah25 Nerobím v SLSP a stáva sa to pomerne často. Teda vačšinou sa stáva, že klientom úver predschvália a potom to zamietnu na centrále. Bohužiaľ----
@tiwyna Samozrejme, že je možné si spaviť BSM počas trvania manželstva. Ale pokiaľ manžel nepracuje a majú deti, majú nízky príjem, keby aj obaja mali prácu a málo zarobia, tak majú vysoké výdaje, keďže sa posudzujú manželia navzájom majú k sebe vyživovaciu povinnosť a takisto aj voči deťom, potom banka príjem skreše na základe týchto údajov. BSM pomôže len pre prípad, aby sa nebral do úvahy manžel v zmysle, že mal dlhy a nezrovnalosti. Ale príjem sa delí medzi všetky vyživované osoby ako som napísala.
@tiwyna ja vám nechcem zle, alebo vás odrádzať, ale pýtali ste sa, tak vám odpovedám aj ja ako aj ostatní ...v každom prípade držím palce, ale chcela som pomôcť, čoho sa vyvarovať, kedy banky nedávajú hypo a pre toto všetko to môžu zamietnúť. Dajte vedieť ako ste dopadli :D
@sufo sama si :D
@tiwyna Len v jednom som sa utvrdila, že pokiaľ má niekto záujem pýtať sa čokoľvek tu na MK, tak radšej napíše IP ako táto pani, lebo vidí, že za pravdu ma osočuje druhá, či tretia strana, ktorá si myslí niečo iné, resp. má iné skúsenosti ,,z brandže,, .Ja nič z toho nemám, že Vám poskytnem info a všeobecné podmienky bánk a chyby, ktorých sa vyvarovať. Človek chce pomôcť osobe, ktorá sa pýta otázku na fóre a nežiadúce, alebo tretie strany sa tu púšťajú do človeka, ktorý sa vyjadrí a jeho odpoveď má rovnakú váhu ako i tie ostatné!! Nikoho neosočujem, snažím sa poradiť a pomôcť pani na otázku, ale vidím, že sa tu púšťajú do mňa podaktoré, aj keď som o ich názor nestála. Ja som nepotrebovala konverzovať a nemala som potrebu písať a dokazovať niečo ľudom s opačným, alebo odlišným názorom, alebo skúsenostiam ako ja. Jednoducho bola položená otázka a ja som na ňu odpovedala, tak ako aj iné osoby. Nemám za potrebu vyvraciať tu názory iných, aj keď si myslím svoje :D Naopak niekomu tu nejde o pomoc a odpoveď na otázku pani, ktorá potrebuje poradiť, ale ide im len o to, kde akú tému vyhľadať, kde môžu zaútočiť a prvé napísať nežiadúco a osočovať :/ Nikoho som sa JA o radu nepýtala, aby mi tu niekto vnucoval jeho/jej názory :D Ja viem svoje a takisto som napísala pani na otázku ako aj iné. Opakujem nikoho sa nič nepýtam, aby mi písal :D Tak Ďakujem za pochopenie a Ďakujem tejto milej zakladateľke otázky, že mi napísala IP a tam začala konverzovať jej problematiku, s ktorou jej poradím ako viem, než by som to mala riešiť tu pred ľuďmi, ktorým nejde o to pomôcť tejto pani, ale ide im len o to nájsť si zámienku rýpať a hídať sa. Česť výnimkám v tomto fóre. Takže týmto odkazujem len jedno a to: tejto pani odpovedám už len na jej IP a pokiaľ bude mať niekto OTáZKY/nie pripomienky/, tak rada poradím v IP aj ďalším. Pekný neskorý večer prajem napriek všetkému :D PA
Ja mam skusenost z minulosti, s prvym manzelom sme brali tiez hypoteku, ja som nepracovala, len manzel pracoval, jeho prijem nebol ani polovicou z mojho terajsieho prijmu, rucili sme nehnutelnostou, mali sme 3 vyzivovane deti a presli sme, bolo to v Tatrabanke. Samozrejme nam velmi pomohol zamestnanec banky, ktory vedel co a ako to pretlacit a mali sme...moj nazor preto je, ze sa neda zovseobecnovat.
Samozrejme si vazim nazor a odpoved od kazdeho, kto tu prispeje a povie mi svoj nazor, aspon viem, co cakat, na co sa zamerat.
@poskytnempozicku dobry den poprosím blizsie info aj ja do IP vdaka
@andreah25 dobrý en, citam ze sa vyznate v uveroch. Ja sa chcem opytat, chceli sme si zobrat hypu na 7 tisic euro. MAnzel bol v minulosti rucitelom 2 radu- pred nim este dalsi 2 rucitelia jednej znamej, ktora uver nesplacala, uver sa posunul asi na exekuciu. Dnes som isla zaidat o hypo a pracovnicka mi povedala, že tam asi bude problem, no aj tak to posunula na centralu an spchvalenia. Asi nedostaneme nic, že? To ja teraz nedostanem ziadnu pozicku, kvoli muzovi? Co by ste mi poradili?
@svetluska82 počkajte na vyjadrenie už podanej žiadosti a ak bude zamietnutá, tak je to isté. A do 8-10tis. môžete požiadať o úver sama (záleží od banky), bez manžela - týka sa to však iba spotrebných úverov - nie hypotéky, tam treba oboch, alebo si môžete dať urobiť zúženie BSM a vtedy môžete aj na hypo byť sama žiadateľkou bez manžela. Pri uvádzanej výške tých 7tis. by som však na Vašom mieste brala skôr spotrebný úver na bývanie sama bez manžela.
@andreah25 no bojim sa , že spotrebny uver by mi nedali v takej vyske. MOj plat nie je az taky vysoky...
@svetluska82 aký je plat a sú ešte nejaké iné splátky? Príjem chodí na účet? Ak áno, v prvom rade treba osloviť svoju banku. A možno máte na účte aj nadstavený nejaký predschválený úver, treba sa na to spýtať.
@svetluska82 ja by som na Vašom mieste radšej požiadala o späťvzatie žiadosti, nakoľko zamietnutý úver v úverovom registri nie je určite pozitívna správa, a ak ste si istá, že manžel je ručiteľ a banke ste nepreukázali regulérne dlhdobé splácanie iného úveru Vaším manželom, schválenie je dosť málo pravdepodobné.
@katika31 nie boli sme za notarom, dali sme mu podklady, myslim, ze sobasny list a podklady k nehnutelnosti, na ktory sa bude uver vztahovat. Objednali nas o tri dni, notar pripravil papiere na zrusenie BSM, tada na ombedzenie, cize ze byt nebude spadat pod BSM a bude len moj, aj hypoteka samozrejme, podpisali sme to, stalo nas to 110 eur.
@tiwyna a pri ziadosti o uver pýtali aj manželove udaje?
My to máme tak isto....manžel je žiadateľ...ale v tej ziadosti si pýtali aj moje údaje ako o manželke...i ked sme im dali notarsku zápisnicu o zuzenom bsm....bolo to v tatrabanke..A teraz neviem, ci budú posudzovať aj mňa, alebo len manžela ako žiadateľa....ako si to mala ty?
ja som bola ziadatel manzel bol spoluposudozovana osoba

@christina123456 a ešte, sú banky, kde si môže o hypotéku požiadať bez predloženia znaleckého posudku. Dá si hypo schváliť na základe príjmov a pokiaľ jej ju schvália, tak potom si dá až vypracovať znalecký posudok a doloží ho k hypo najneskôr do mesiaca, alebo až troch (záleží od banky).
Čiže to, že si o hypo požiada ju nemusí vôbec nič stáť, keby jej ju nakoniec nedali.