icon

Hypotekárny úver, keď je manžel v registri neplatičov

tiwyna
25. jún 2014

Moj manzel, sme spolu 3 roky, si pred sobasom este vzal pozicku.Rucitelkou mu je jeho mama, ale tu nesplacal.Je teda asi v registry neplaticov. Teraz chceme hypoteku na byt, vsetko je super, ziadam ju ja, na svoje meno, ja nemam problem v registry, vsetko splacam pravidelne, ale manzel bude ako posudzovana osoba. Bojim sa, ze nam to neuznaju.Ake mate skusenosti, alebo vedomosti?

tiwyna
autor
30. júl 2014

@tiwyna od nas nepytali uz o manzelovi nic, kedze som ziadatel len ja a mame tom BSM

katika31
30. júl 2014

@tiwyna a do ziadosti ste neposkytli žiadne údaje o manželovi ani z obcianskeho? V ktorej banke si žiadala?

katika31
30. júl 2014

@tiwyna a co znamená spoluposudzovana osoba

tiwyna
autor
30. júl 2014

@katika31 nic o nom nechceli som vo VUB, spoluposudzovana osoba je druha osoba, ktora je na schvalenie pozicky posudzovana bankou, ak mas manzela, musi to byt on, kedze mate BSM, ak nemate, nemusi byt. Moze to byt aj ina osoba, ktora ti trebars ruci.

katika31
30. júl 2014

@tiwyna tiež máme zúženie bsm na hypotéku a nehnutelnost, a nerozumiem, prečo teda pýtali údaje aj odo mňa, ako manželky, keďže sme im dali notársku zápisnicu o tomto zúženi...všetko z OP a musela som to aj podpísať....to čo ma byť..načo to potom celé je...

tiwyna
autor
30. júl 2014

@katika31 to kto vam to vybavoval? Ved to je blbost

katika31
30. júl 2014

@tiwyna jedna hypotekarna pracovníčka z tatrabanky..priamo, co sedí na pobočke...

katika31
30. júl 2014

@katika31 a tu prvú ziadost, co ste si boli dať, vám zamietli kvôli manželovi? Toto ste si boli kedy podať?

katika31
30. júl 2014

@tiwyna to patrilo vám ;))

angel1223
30. júl 2014

@christina123456 prosim ta ukaz mi takeho co robi v banke a uver nedostal 😀

tiwyna
autor
30. júl 2014

@katika31 nam nic nezamietli, nas financny poradca nam hned poradil, aby sme si dali BSM a az tak sme ziadali o uver, nic v zlom, ale ja mam voci zamestnancom tatrabanky vyhrady , aj voci samotnej banke, mne v Tatrabanke dvaja zamestnaci dali dve odlisne informacie, a dokonca zamestnanci sa tam tak striedaju, ze nie su ani dobre skoleni, v nasej pobocke tusim kazdy mesiac maju novych, co tusim maju 20 rokov a nedokazu bez pomoci ani peniaze na ucet pripisat, potrebuju pomoc inych, co tam robia...

katika31
30. júl 2014

@tiwyna a teraz sa bojím, že nam uver zamietnu kvôli tomu...dávajú vo vub 100% prefinancovanie?

tiwyna
autor
30. júl 2014

@katika31 to uz ja neviem

gabrielaslivkova
30. júl 2014

@christina123456 prosím ťa, a v akej banke a na akej pozícii pracuješ?

elis1985
Odpoveď bola odstránená
gabrielaslivkova
30. júl 2014

@tiwyna musím povedať, že zamestnanci v TB sú asi najlepšie školení zo všetkých bánk (aj preto sú dosť žiadaní v iných bankách), ale je pravda, že fluktuácia v bankách je veľmi vysoká a aj kvalitné školenie nie vždy zabezpečí, že vie zamestnanec hneď všetko aplikovať do praxe. najmä, ak už v bankách pracujú ľudia bez adekvátneho vzdelania, resp. "bankového vnímania" (aj bankár musí mať na bankovníctvo cit a nedá sa to len tak ľahko naučiť a vycucať z prsta). ale myslím, že to je asi v každej banke. 😉

katika31
30. júl 2014

Práve som sa bola informovať v inej pobočke tatra banky a tam mi povedali, že pri zuzeni bsm sa posudzujú obaja manželia aj v úverovom registri, preto sú pýtali aj moje údaje, ale do úveru ide potom uz iba jeden z manželov..to neplatí, ak majú úplne zrušené bsm súdom...tak fasa

katika31
30. júl 2014

@tiwyna a teraz neviem, ci to tak platí aj v iných bankách

tiwyna
autor
30. júl 2014

@gabrielaslivkova ked je v pobocke banky viac zaucajucich sa, ako vyucenych, tak potom to aj tak vyzera...

tiwyna
autor
30. júl 2014

@katika31 : :D to je co za blud toto? ak raz mas zuzene BSM vztahujuce sa na konkretny typ nehnutelnosti, ktoru ides zakladat v prospech banky a ten byt je vylucne tvoje vlastnictvo, manzel, alebo naopak nanho nema pravny narok a rovnako aj uver, ktory budes brat bude len tvoj, tak tam manzela, ani manzelku, proste toho vyluceneho z toho BSM nebudu posudzovat, ako mate pisane bsm,mate tam uvedene, ze aj uver bude len na manzela?

katika31
30. júl 2014

@tiwyna áno

gabrielaslivkova
30. júl 2014

@tiwyna no, však hovorím, že to nie je problém v školeniach, ale vo fluktuácii. 😉
@tiwyna pokiaľ je BSM zúžené len na nehnuteľnosť, v úvere sa posudzujete obaja, ale záložný veriteľ je len jeden a to vlastník nehnuteľnosti. Ak chcete, aby vstupoval do úveru len jeden, treba si úplne zrušiť BSM, resp. zúženie urobiť tak, že tam vyslovene bude spomenuté, že z BSM sa vypúšťajú aj všetky ďalšie úvery, ktoré pripadajú do úvahy v budúcnosti. Záleží od obsahu zúženia BSM. Presne znenie by mal vedieť urobiť právnik. 😉

katika31
30. júl 2014

@gabrielaslivkova my máme okrem kontrétnej nehnutelnosti v notárskej zápisnici napísané, že:
Záväzok vyplývajúci zo Zmluvy o úvere, ktorá bude uzatvorená medzi účastníkom 1/ ako dlžníkom a teraz neurčenou bankou ako veriteľom, predmetom ktorej bude poskytnutie úveru, bude výlučným záväzkom iba jedného z manželov, a to účastníka 1/, ktorý požiada o poskytnutie úveru, a po jeho poskytnutí tento bude splácať zo svojich výlučných peňažných prostriedkov, nepatriacich do bsm. Účastník 1/ bude taktiež výlučným vlastníkom peňazí získaných z tohto úveru, a teda tieto peniaze nebudú patriť do bsm.

takže z toho jasne vyplýva, že by do úveru mal ísť len o sám...nie?

gabrielaslivkova
30. júl 2014

@katika31 No, takže na základe tohto, ten, ktorý nevstupuje do úveru nedá súhlas na jeho posúdenie. A bez jeho podpisu sa nemôžu dopytovať v registri, teda ho nemôžu ani overovať. Myslím,že stanovisko k tomu by mal dať právnik a nie zamestnanec pobočky (teda, neviem ako presne to bolo). 😉

tiwyna
autor
30. júl 2014

@katika31 ano jasne to z toho vyplyvaa neviem, ale my to mame podobne a vo VUB absolutne manzela neposudzovali, ani jeho udaje nemali

katika31
30. júl 2014

@gabrielaslivkova problém je ale v tom, že manzel ziadal o úver minulý týžden v stredu sam, v pondelok mu volali z banky, ze potrebujú aj moje údaje, tak som tam prisla...a pytala som sa pracovnícky, naco to potrebuju, ona, že jej prislo z centrály, ze musí zadat aj moje údaje,...tak som jej ich poskytla a aj som jej povedala, že vsak my máme zúžené bsm a toto...ze s úverom nemám mat vobec nic spolocné...ale uz som jej údaje poskytla a podpísala...potom mi to cele doslo...ale uz bolo neskoro....a teraz len od pondelka trpneme a cakame ako to cele dopadne.moja hlupost, ze som jej ich poskytla.

gabrielaslivkova
30. júl 2014

@katika31 no, žiaľ ako náhle si už zapísaná na úvere, už ťa musia overiť. Nevýhoda je v tom, že aj keď je zúžené BSM, stále môžete figurovať v úvere spolu, ak s tým súhlasíte a teda, tvojim podpisom si súhlasila. 😒

katika31
30. júl 2014

@gabrielaslivkova ja som zapisana, iba na ziadosti...kedze nam ho aj tak neschvalia, nepodpisem zmluvu...

gabrielaslivkova
30. júl 2014

@katika31 áno, to chápem, ja to celé volám úver - od žiadosti, cez zmluvy po splácanie... 😉

katika31
30. júl 2014

@gabrielaslivkova najhoršie na tom je, že ani ta pracovnícka pri prepaške mi nevedela povedat /mozno nechcela/ naco tie moje udaje potrebuju, /iba ze, centrala si ich vyzaduje/ keby som to vedela, v žiadnom pripade jej ich nedam....som taka koza hlupa