Hypotekárny úver, keď je manžel v registri neplatičov
Moj manzel, sme spolu 3 roky, si pred sobasom este vzal pozicku.Rucitelkou mu je jeho mama, ale tu nesplacal.Je teda asi v registry neplaticov. Teraz chceme hypoteku na byt, vsetko je super, ziadam ju ja, na svoje meno, ja nemam problem v registry, vsetko splacam pravidelne, ale manzel bude ako posudzovana osoba. Bojim sa, ze nam to neuznaju.Ake mate skusenosti, alebo vedomosti?
@christina123456 prosim ta ukaz mi takeho co robi v banke a uver nedostal 😀
@katika31 nam nic nezamietli, nas financny poradca nam hned poradil, aby sme si dali BSM a az tak sme ziadali o uver, nic v zlom, ale ja mam voci zamestnancom tatrabanky vyhrady , aj voci samotnej banke, mne v Tatrabanke dvaja zamestnaci dali dve odlisne informacie, a dokonca zamestnanci sa tam tak striedaju, ze nie su ani dobre skoleni, v nasej pobocke tusim kazdy mesiac maju novych, co tusim maju 20 rokov a nedokazu bez pomoci ani peniaze na ucet pripisat, potrebuju pomoc inych, co tam robia...
@christina123456 prosím ťa, a v akej banke a na akej pozícii pracuješ?
@tiwyna musím povedať, že zamestnanci v TB sú asi najlepšie školení zo všetkých bánk (aj preto sú dosť žiadaní v iných bankách), ale je pravda, že fluktuácia v bankách je veľmi vysoká a aj kvalitné školenie nie vždy zabezpečí, že vie zamestnanec hneď všetko aplikovať do praxe. najmä, ak už v bankách pracujú ľudia bez adekvátneho vzdelania, resp. "bankového vnímania" (aj bankár musí mať na bankovníctvo cit a nedá sa to len tak ľahko naučiť a vycucať z prsta). ale myslím, že to je asi v každej banke. 😉
Práve som sa bola informovať v inej pobočke tatra banky a tam mi povedali, že pri zuzeni bsm sa posudzujú obaja manželia aj v úverovom registri, preto sú pýtali aj moje údaje, ale do úveru ide potom uz iba jeden z manželov..to neplatí, ak majú úplne zrušené bsm súdom...tak fasa
@gabrielaslivkova ked je v pobocke banky viac zaucajucich sa, ako vyucenych, tak potom to aj tak vyzera...
@katika31 : :D to je co za blud toto? ak raz mas zuzene BSM vztahujuce sa na konkretny typ nehnutelnosti, ktoru ides zakladat v prospech banky a ten byt je vylucne tvoje vlastnictvo, manzel, alebo naopak nanho nema pravny narok a rovnako aj uver, ktory budes brat bude len tvoj, tak tam manzela, ani manzelku, proste toho vyluceneho z toho BSM nebudu posudzovat, ako mate pisane bsm,mate tam uvedene, ze aj uver bude len na manzela?
@tiwyna no, však hovorím, že to nie je problém v školeniach, ale vo fluktuácii. 😉
@tiwyna pokiaľ je BSM zúžené len na nehnuteľnosť, v úvere sa posudzujete obaja, ale záložný veriteľ je len jeden a to vlastník nehnuteľnosti. Ak chcete, aby vstupoval do úveru len jeden, treba si úplne zrušiť BSM, resp. zúženie urobiť tak, že tam vyslovene bude spomenuté, že z BSM sa vypúšťajú aj všetky ďalšie úvery, ktoré pripadajú do úvahy v budúcnosti. Záleží od obsahu zúženia BSM. Presne znenie by mal vedieť urobiť právnik. 😉
@gabrielaslivkova my máme okrem kontrétnej nehnutelnosti v notárskej zápisnici napísané, že:
Záväzok vyplývajúci zo Zmluvy o úvere, ktorá bude uzatvorená medzi účastníkom 1/ ako dlžníkom a teraz neurčenou bankou ako veriteľom, predmetom ktorej bude poskytnutie úveru, bude výlučným záväzkom iba jedného z manželov, a to účastníka 1/, ktorý požiada o poskytnutie úveru, a po jeho poskytnutí tento bude splácať zo svojich výlučných peňažných prostriedkov, nepatriacich do bsm. Účastník 1/ bude taktiež výlučným vlastníkom peňazí získaných z tohto úveru, a teda tieto peniaze nebudú patriť do bsm.
takže z toho jasne vyplýva, že by do úveru mal ísť len o sám...nie?
@katika31 No, takže na základe tohto, ten, ktorý nevstupuje do úveru nedá súhlas na jeho posúdenie. A bez jeho podpisu sa nemôžu dopytovať v registri, teda ho nemôžu ani overovať. Myslím,že stanovisko k tomu by mal dať právnik a nie zamestnanec pobočky (teda, neviem ako presne to bolo). 😉
@gabrielaslivkova problém je ale v tom, že manzel ziadal o úver minulý týžden v stredu sam, v pondelok mu volali z banky, ze potrebujú aj moje údaje, tak som tam prisla...a pytala som sa pracovnícky, naco to potrebuju, ona, že jej prislo z centrály, ze musí zadat aj moje údaje,...tak som jej ich poskytla a aj som jej povedala, že vsak my máme zúžené bsm a toto...ze s úverom nemám mat vobec nic spolocné...ale uz som jej údaje poskytla a podpísala...potom mi to cele doslo...ale uz bolo neskoro....a teraz len od pondelka trpneme a cakame ako to cele dopadne.moja hlupost, ze som jej ich poskytla.
@katika31 no, žiaľ ako náhle si už zapísaná na úvere, už ťa musia overiť. Nevýhoda je v tom, že aj keď je zúžené BSM, stále môžete figurovať v úvere spolu, ak s tým súhlasíte a teda, tvojim podpisom si súhlasila. 😒
@gabrielaslivkova ja som zapisana, iba na ziadosti...kedze nam ho aj tak neschvalia, nepodpisem zmluvu...
@katika31 áno, to chápem, ja to celé volám úver - od žiadosti, cez zmluvy po splácanie... 😉
@gabrielaslivkova najhoršie na tom je, že ani ta pracovnícka pri prepaške mi nevedela povedat /mozno nechcela/ naco tie moje udaje potrebuju, /iba ze, centrala si ich vyzaduje/ keby som to vedela, v žiadnom pripade jej ich nedam....som taka koza hlupa

@tiwyna od nas nepytali uz o manzelovi nic, kedze som ziadatel len ja a mame tom BSM