icon

Investovanie do bytu pre obyčajných ľudí

23. nov 2025

Ahojte, máme s mm svoj dom so záhradou, 1 dieťa, 1 auto, obaja pracujeme-stabilne tu na SR, príjem spoločný 2600-3000/podľa mesiaca, sme teda obyčajní ľudia, žiadni investori, avšak vychádza nám možnosť na jednu investiciu:

Chceme budúci rok vziať hypotéku na investičný byt -1 izbovku.

Chcem sa spýtať kto do toho išiel na plusy a mínusy.💪
Náš prepocet:
Platili by sme hypo na 20 r.cca 200€ plus energie cca 100€ takže z podnájmu cca 450-500€ by sme ešte nejakú 100€ zarobili.

Jedine čoho sa bojím sú ľudia- podnajomnici na čo dať pozor a nejaké dane za prenájom (predpokladám že to vlády zdvihnú).

Ďakujem za skúsenosti.

Strana
z2
lucik194
23. nov 2025

no urcite by ste 100-150 nezarobili. vzdy su nejake navyse vydaje.... ci chces alebo nechces.
pokazi sa práčka, umyvacka, kamoska teraz riešila - prerábky vytahu (navysilo sa im do fondu oprav)....

a podnajomnici, no treba mat komplet vsetko v zmluve...

autor
23. nov 2025
@lucik194

no urcite by ste 100-150 nezarobili. vzdy su nejake navyse vydaje.... ci chces alebo nechces.
pokazi sa práčka, umyvacka, kamoska teraz riešila - prerábky vytahu (navysilo sa im do fondu oprav)....

a podnajomnici, no treba mat komplet vsetko v zmluve...

@lucik194 výborný postreh, to je pravda, ja som to brala tak, ze by som tam šupla spotrebič z domu a nám kúpila novy parádny.

Tie fondy sú už iná káva, ojoooj......ale rátam že by som zdvihla nájom.

anonym_983d14
23. nov 2025

@anonym_autor v tej 100-vke mas teda zaratane poplatky bytovemu druzstvu, aj energie? Kablovku , internet nic? Nezabudaj, ze tie preddavky idu kazdy rok hore. Plus kazdy rok dan z prenajmu, co bude cca 600 eur, plus si odkladaj na rozne opravy v byte po najomnikoch a komplet rekonstrukciu po tych 20-tich rokoch.

autor
23. nov 2025
@anonym_983d14

@anonym_autor v tej 100-vke mas teda zaratane poplatky bytovemu druzstvu, aj energie? Kablovku , internet nic? Nezabudaj, ze tie preddavky idu kazdy rok hore. Plus kazdy rok dan z prenajmu, co bude cca 600 eur, plus si odkladaj na rozne opravy v byte po najomnikoch a komplet rekonstrukciu po tych 20-tich rokoch.

@anonym_983d14 ďakujem, za reakciu

Daň je až taká vysoká?🙄🙄🙄
Omg my za dom platíme tuším 30€😉
Ale áno viem že to je položka plus poistka cca 100cize by som veľa nezarobila, ale neboli by sme určite stratoví.....no ta otázka o podnajomnikoch mi skôr robí vrásky, viem ze keď sa vezme mamička s dieťaťom a neplatí nemôžeš ju vyhodiť, aspoň niekde som niečo také počula.
Ešte nejaký priestor na ktorý si dat pozor?

anonym_983d14
23. nov 2025
@anonym_autor

Ale áno viem že to je položka plus poistka cca 100cize by som veľa nezarobila, ale neboli by sme určite stratoví.....no ta otázka o podnajomnikoch mi skôr robí vrásky, viem ze keď sa vezme mamička s dieťaťom a neplatí nemôžeš ju vyhodiť, aspoň niekde som niečo také počula.

@anonym_autor matku s dietatom iste neber, je tam aj velke riziko neplatenia a i tak ti tam dlho nevydrzi.

anonym_4e14d5
23. nov 2025

@anonym_autor bože, ďalšie povinnosti a nie malé, ktoré nemusia byť. O tom, že čím menej máš, tým lepšie spíš, si už počula? Ja mám takýto byt a bohužiaľ, je to pravda, to porekadlo myslím.🥴

sasa1310
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ona myslí daň zo zisku, z prenájmu. Daň za nehnuteľnosť je niečo iné. To závisí aj od toho či kúpiš byt alebo apartmán. Netreba to rátať tak, aby si bola 100 eur mesačne v pluse. Aj keď nebudeš, aj keď budeš mesačne ešte 50 eur doplácať, stále ti bude tvoj byt splácať niekto iný. A netreba zabúdať, že hodnota nehnuteľnosti bude len stúpať. Takže tvoj zisk je zhodnotenie nehnuteľnosti a nulová záťaž vašej rodiny na hypotéku

sasa1310
23. nov 2025

a ešte treba prirátať poistenie nehnuteľnosti, ktoré musíš mať založené kvôli hypotéke a poistenie domácnosti. Ale finančne sa to stále oplatí. To by mal urobiť každý, kto nemá hypo

hradnapani
23. nov 2025

velke zarobky na tom necakaj, treba pocitat aj s danovym priznanim za prenajom, to je tiez par stoviek rocne dole (a urcite si nemozes znizovat danovy zaklad kazdy rok nejakymi velkymi investiciami do 1 izboveho bytu, lebo to bude okate - daniari mozu aj toto prist skontrolovat, ci tie nove spotrebice tam su a vybavenie by malo byt uvedene aj v zmluve - to len pre info). Ale za mna investicia do nehnutelnosti je dobra vec, to hodnotu nestrati a s takym zarobkom by ste to mali slusne utiahnut - ak taky bude aj v buducnosti.

hradnapani
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tych cca 600 eur je realisticky odhad za rocne danove priznanie. Mozes to o nieco znizit nakupmi/ vybavenim toho bytu, dat tam cenu gauca, stoliciek atd, najma ten prvy rok ti to vie pekne znizit zaklad. Ale potom naozaj treba ratat s tymi par stovkami.

autor
23. nov 2025

Uhmmmm, dobre, keď si tam dám trvalý pobyt ja, hoci ho budem prenajímať, tiež je tam veľká daň zo zisku z prenajmu?

sasa1310
23. nov 2025
@anonym_autor

Uhmmmm, dobre, keď si tam dám trvalý pobyt ja, hoci ho budem prenajímať, tiež je tam veľká daň zo zisku z prenajmu?

@anonym_autor trvalý pobyt s tým nemá nič spoločné

hradnapani
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor s trvalym pobyt tom nema nic. Podstatna je zmluva s najomnikom.

autor
23. nov 2025
@hradnapani

@anonym_autor s trvalym pobyt tom nema nic. Podstatna je zmluva s najomnikom.

@sasa1310
@hradnapani uhm, rozumiem.

No moja predstava ako "zarobím" mizne v hmle 🤪

Z toho ešte na hypo preplatím cca 13.000, takže idem tuho premýšľať

autor
23. nov 2025

V podstate budeme na tom co sme, len budeme mat kopu starosti, ale keď vidím kam to všetko smeruje, tak ma hreje že bude pre dieťa aspoň na pozemok

sasa1310
23. nov 2025
@anonym_autor

@sasa1310

@anonym_autor prečo by si mala preplatiť hypo? však hypotéku ti bude platiť nájomník. Za 5 rokov pri splátke 200 eur ti nájomník splatí cca 12 000 eur. 5 rokov by si byt mala vlastniť, inak platíš dane z predaja, keby si ho predala skôr. A to sa bavím len o hypotéke. Byt o 5 rokov môžeš kľudne predať aj o cca 30 000 eur viac. My sme v BA predali po 5 rokoch 1izbak o 100 000 eur viac ako sme ho kúpili

autor
23. nov 2025
@anonym_autor

@sasa1310

@sasa1310
@anonym_autor som veľmi rada, že som natrafila na Vás, vyzeráte byť veľmi schopné, takže
Co by ste urobili na mojom mieste- čakala som väčší zisk z bytu, chcela som ho dávať do mimoriadky- mame totiž ešte hypo na dome (je to presne 17.000, doba splácania 8,5r. Urok vydoky 4,6%)

Verzia a bola)vziať hypo 30.000 na inv.byt s úrokom okolo 3,5%

Teraz rozmýšľam či by sme to nedali dokopy a zlúčili 2 hypo do jednej za 47.000 s úrokom 3,5%

Čo by ste mi poradili?

sasa1310
23. nov 2025

aký zisk si čakala? Nemôžeš rátať, že budeš stovky eur v pluse mesačne, lebo by si nemala komu prenajať a všetci by brali radšej tiež hypo a nepotrebovali by bývať v prenájmoch. Ty musíš rátať v prvom rade s najhoršou alternatívou. Čiže takou, že budeš ešte napr. 50 eur mesačne doplácať, aby ti vyšlo na hypo a na energie daného bytu. Musíš rátať, že nemusíš mať po celý čas nájomníka. Kľudne sa môže stať, že budeš mať aj 2 mesiace prázdny byt a všetko budeš platiť zo svojho. Neviem kde ho chcete kúpiť v akom meste, sama musíš vedieť a vidieť ako sa v danom meste nehnuteľnosti zhodnocujú. Ideálne kúpiť novostavbu, tam je väčší dopyt po prenájmoch a žiadne druhotné investície.

autor
23. nov 2025
@sasa1310

aký zisk si čakala? Nemôžeš rátať, že budeš stovky eur v pluse mesačne, lebo by si nemala komu prenajať a všetci by brali radšej tiež hypo a nepotrebovali by bývať v prenájmoch. Ty musíš rátať v prvom rade s najhoršou alternatívou. Čiže takou, že budeš ešte napr. 50 eur mesačne doplácať, aby ti vyšlo na hypo a na energie daného bytu. Musíš rátať, že nemusíš mať po celý čas nájomníka. Kľudne sa môže stať, že budeš mať aj 2 mesiace prázdny byt a všetko budeš platiť zo svojho. Neviem kde ho chcete kúpiť v akom meste, sama musíš vedieť a vidieť ako sa v danom meste nehnuteľnosti zhodnocujú. Ideálne kúpiť novostavbu, tam je väčší dopyt po prenájmoch a žiadne druhotné investície.

@sasa1310 rozumiem, myslím to tak ze na polovicu z ceny nehnuteľností máme hotovosť, tým pádom hypo nie je taka vysoká, tam sa vytvoril priestor na uvahu o zisku- pls daň z príjmu nehnuteľnosti sa odvíja od akých faktorov, to azda nie je 600€ od BA po Michalovce

Zn.-Stredné Slovensko, nie juh ale pod Tatrami

sasa1310
23. nov 2025
@anonym_autor

@sasa1310 rozumiem, myslím to tak ze na polovicu z ceny nehnuteľností máme hotovosť, tým pádom hypo nie je taka vysoká, tam sa vytvoril priestor na uvahu o zisku- pls daň z príjmu nehnuteľnosti sa odvíja od akých faktorov, to azda nie je 600€ od BA po Michalovce

@anonym_autor ja by som brala hypotéku čo najvyššiu na ten byt, aj tak ju ty nebudeš platiť. Daň z prenájmu máš predsa všade rovnakú. Nemáš inú daň v MI a v BA.

hradnapani
23. nov 2025
@anonym_autor

@sasa1310
@anonym_autor som veľmi rada, že som natrafila na Vás, vyzeráte byť veľmi schopné, takže
Co by ste urobili na mojom mieste- čakala som väčší zisk z bytu, chcela som ho dávať do mimoriadky- mame totiž ešte hypo na dome (je to presne 17.000, doba splácania 8,5r. Urok vydoky 4,6%)

Verzia a bola)vziať hypo 30.000 na inv.byt s úrokom okolo 3,5%

Teraz rozmýšľam či by sme to nedali dokopy a zlúčili 2 hypo do jednej za 47.000 s úrokom 3,5%

Čo by ste mi poradili?

@anonym_autor v podstate mozes ten byt po par rokoch aj predat, ak to pojde tak ako doteraz, tak z toho budes mat zisk. ale samozrejme, nikto nezaruci vyvoj, aky chceme . Je fakt, ako tu niekto spomenul vyssie, ze za posledne roky to islo tak hore, ze sa dalo predat aj zo ziskom 80-100 tisic. (ked porovnam, za co som predala v 2016 a co stoji teraz, tak dnes by som predala o 80 tisic drahsie a to by mi ostalo aj po odpocitani hypoteky). V podstate ak chcete teraz kupit byt a casom ho dat potomkovi, tak si myslim, ze urobite dobre. Bud to bude mat ako startovaci, ale ho preda a bude mat dobry zaklad pre dalsie ine byvanie. Je to skor investicia do buducna nez na mesacne prilepsenie si.

hradnapani
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dan z prenajmu je vsade rovnaka, ale tzv. metska dan za nehnutelnost, ta sa lisi od mesta k mestu (ale to len hrubym odhadom moze byt cca 100 eur rocne, to skutocne zavisi od rozlohy, lokality, ale tato vlada sa uz nechala pocut, ze chce vyraznejsie zdanit prave taketo investicne prenajmove byty, takze coho sa este dockame, to sa uvidi.

petamich
23. nov 2025

Zalezi od toho, ake mate dovody na to, aby ste kupovali nehnutelnost, ak chces na tom zarobit, tak ti rovno vravim, ze tie casy su davno prec. Zaroven, je to lokalita, kde nebudes mat problem s najomcami? Lebo podla ceny nehnutelnosti, vs. najom, ktory si spomenula, sa mi to nejako nezda 🙂.

Kazdopadne, ako som pisala, s cielom zarobit, to je skor utopia. V lepsom pripade si pokryjes vsetky naklady. Ak s cielom, mat investiciu, pripadne byt, kde nasledne pojdete zit a dom nechate detom alebo ako startovaci byt pre dieta....tak to nie je zly napad.

My prenajimame manzelov byt, v BA 2-i, za relativne rozumnu cenu, dovod je ale ten, ze jednak ma starsich rodicov, ktori dnes byvaju 80 km daleko a clovek nevie co sa udeje ale teda primarne ho drzime pre dieta, vacsinu nakladov mame splatenu, cast hypoteky je splatena, bola by hlupost ho teraz predat. Ale rozhodne na nom nezarabame 🙂.

anonym_8ffa0c
23. nov 2025
@anonym_autor

@lucik194 výborný postreh, to je pravda, ja som to brala tak, ze by som tam šupla spotrebič z domu a nám kúpila novy parádny.

Tie fondy sú už iná káva, ojoooj......ale rátam že by som zdvihla nájom.

@anonym_autor Nuz... My tak mame uz pomerne dlho, cast hypo splatena, ale este jednu mame...ono na zaciatku nam ten prijem z prenajmu len splacal hypo, az teraz, cca rok mame z toho aj trosku prijem navyse ( apson dufam, uz som dlhsie neprepocitavala). Ale nie je to vela, kedze najom, elektrina, hypo... A vsetko to stupa..... No nelutujem, ze to mame, ved dalsi byt sa zide..mame aj deti a tak...

anonym_1177c2
23. nov 2025

No takto, necakaj ze z toho budes zarabat na mesacnej baze. A trosku si tie pojmy a dojmy utried, ako Ti baby uz poradili a vysvetlili.

Napriek tomu by som do toho ako do investicie urcite isla. A aj tak planujem. Ked sa vratim z rodicaku a budem mat znova prijem, chcem aby sme vzali hypo a takto investicny byt kupili. V 2020 som kupila byt za 115, v 2025 predala za 200. Manzel kupil v 2020 za 95 a predal v 2025 za 194.

A podnajomnici a starosti? Poviem Ti tajomstvo - su aj slusni a seriozni podnajomnici. My sme mali vzdy takych. To sice neznamena ze nemozes natrafit aj na neserioznych ale... Nevidela by som to tak prudko negativisticky.

Takze za mna je kupa bytu vyborna investicia aj ak si na to mam brat hypo a aj keby mi mesacne nevyniesol ani cent ale aj nieco malo doplacam. Ved vacsinu Ti proste plati podnajomnik, a byt ostava pekne krasne Tebe. Ci uz Ti ho raz podnajomnici splatia, alebo aj ak sa rozhodnes predat ho skor,... ved dalsie roky zas naberie na hodnote. Takze za mna je kupa investicneho bytu v dobrom meste a na dobrom mieste fajn napad.

Ale tak to je len moj nazor. 🙂
Drzim palce pri rozhodovani.

anonym_5825bd
23. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ona nemyslela dan za nehnutelnost, ale dan z prijmu pretoze tento prijem musis priznat v danovom priznani. Musis sa registrovat na danovom urade a nasledne samozrejme plnit vsetky povinnosti. Precitaj na webe financnej spravy co to obnasa, maju tam aj velmi dobre priklady ako si vypocitat dan a podobne. Ono to totiz nie je len ze “tak a teraz si kupim byt a idem zarabat”.

Teraz k otazke.
Nepocitaj s tym, ze to bude lahky zarobok, budes rada ked nieco privyrobis, ale na druhej strane hodnota nehnutelnosti bude stale rast, cize ziskavas uz tym. Najomnici mozu byt rozni, uvidis na co natrafis, zaklad je mat v zmluve osetrene aj to co by ti nenapadlo 😁 Proste vsetko. Neber nikoho so zvieratami ani malymi detmi, an keby ti ich bolo luto, nie si charita. Ja som zatial mala stastie na dobrych najomnikov, tou najhorsou bola paradoxne - dohodena znama.

Prenajimat sa bude vzdy, ak je to dobra lokalita, no a vzdy mozes ten byt nasledne predat, na tom s pravdepodobnostou hraniciacou s istotou nestratis, len ziskas v dlhodobom horizonte. Ja som sice typ co ide radsej bez hypoteky a do investicneho zameru obzvlast, ale ak si to dobre spocitate a splatka vychadza taka nizka, tak to neznie zle. Lebo tych 2029€ bude o 10, 20 rokov smiesna suma.

anonym_5825bd
23. nov 2025

Opravim vyssiu odpoved posledna veta samozrejme nie 2029 ale 200€, to je preklep

hellwant
24. nov 2025

Je viac moznosti ako znizit dan. Môžeš zaradiť byt do obchodneho majetku, tam vies robit odpisy a da sa dat do nakladov vselico, ale to uz nie je take jednoduche učtovnictvo. A keby si ho chcela prefať, musiš ho vyradit z obchodneho majetku a platis daň, tam ti neplati po 5 rokoch oslobodenie od dane zo zisku z predaja bytu. Musela by si ho mať vyradeny 5 rokov od vyradenia aby ti to platilo.Ak ho prenajimate klasicky a mate ho v BSM viete si obaja odpočitat zo zisku z prenajmu okrem poplatkov za energie a Tv +internet, ci poplatkov za spravu aj rocne 500 eur na jedneho zo zisku z prenajmu a až tu sumu zdaňujete, ale musite aj alikvotne znizit odpočet za vydavky, nemóžte ich ceke si uplatniť. Ďalej si budeš musiet daňove robiť sama (obaja ak sa rozhodnete obidvaja využit odpocet 500 eur )Na daňovom si zalozit/zalozite DIČ. Vypytať si z prace ročne zučtovanie- cca vo februari myslim, ze to davaju firmy - a vyplnit Danove priznanie typu B, nie A.

michal711
24. nov 2025

@anonym_autor mám 3 nájomné byty. Ani neviem že ich mám žiaden problém. Pre týždňom sme akurát predlžovalo zmluvu na ďalší rok.

anonym_bc4852
24. nov 2025

@anonym_autor poriadne si to zrataj (v exceli) a pocitaj si o tom... pri otazkach, co tu davas s tym prenajimanim pockaj... Z prenajmu / mesacneho cashflow zisk nerataj, zisk je splateny byt za 20-30 rokov...
Inac dan su tych 19/23% podla tvojho prijmyu, neviem, co by si cakala... Dane mozes znizit, ak byt zaradis do obchodneho majetku... ale opat, nastuduj si rozdiely. Co mozes odpisovat, co mozes dat do nakladov kedy apod...

Strana
z2