Investovanie do ETF fondov
Dobrý večer. Investujete do ETF fondov? Aký máte na to názor? Už dlhšie nad tým premýšlam, no stále váham. Mám z.toho strach. Ďakujem
Investujem. Ideálne investovať pravidelne a na dlhú dobu a neriešiť v zmysle že každý deň sledovať cenu na trhu a panikáriť keď to ide dole.
Každý máme z niečoho strach 😂
Investujem. Ideálne investovať pravidelne a na dlhú dobu a neriešiť v zmysle že každý deň sledovať cenu na trhu a panikáriť keď to ide dole.
Každý máme z niečoho strach 😂
Ano.
@dvadsatosem ma uplnu.pravdu
Áno investujeme tam pre malú, síce sme ešte len začali, nemáme tam zatiaľ veľa, ale je to určite výhodnejšie, než posielať peniaze na nejaký sporiaci účet. Nieje vôbec ťažké sa v tom trocha vzdelávať, dnes je veľa materiálu k tejto téme na internete a počúvam aj rôzne podcasty. Máme vybratý docela stabilný fond, investujeme cez XTB. Základ je mať aspon trocha prehľad a potom nemáš mať z čoho strach.
@muz26 Mozem vediet vynosnost za 5 rokov? Cisty zisk po odcitani vsetkych poplatkov. Percenta.
Áno investujem, ale ja tám dávam malú sumu 20 eur/mesačne, určite tam nie som v detasťtisícoch. Sledujem ako sa to správa, je to beh na dlhé trate.
@muz26 Mozem vediet vynosnost za 5 rokov? Cisty zisk po odcitani vsetkych poplatkov. Percenta.
@spongebob1 5 rokov neinvestujem, investujem cca 1,5 roka. Momentálne 8%, bolo ale aj 11%, teraz to trochu kleslo.
Ja dávam do Conseq mesačne malé sumy,už 3.rok a výnos je cca 9% .
Každý si musí zvážiť,či do toho pôjde,alebo nie
ano, finax
@anonym_autor Cely rozvinuty svet uz desatrocia bezne investuje na dochodok do akcii. Par desatroci dozadu mudri ludia vymysleli svojim sposobom bezpecnejsiu formu a to ETF. Neexistuje bezpecnejsie dlhodobe investovanie s vynosom priblizujucim sa akciam ako ETF.
Ak dodrzis zakladne pravidla:
1, najdi si lacneho sprostredkovatela ked sa nevyznas (lacny znamena co najnizsi vstupny poplatok a uplne nizky az nulovy priebezny poplatok... teraz asi Portu alebo EIC nemanazovany)
1b, ak sa niekto vyzna, tak najse, ze sam cez brokera
2, Vyber si - idealne celosvetove ETF, staci jedno, akumulacne (nevyplacajuce dividendy) a pravidelne kupuj (ak mozes mesacne, ak to nevychadza, tak kvartalne alebo polrocne) za rovnaku sumu (sumu mozes idealne v case navysovat)... Neries prepady, neries vyrazny rast...
toto vsetko rob 30-40 rokov a na dochodok budes vysmiata...
vyvaruj sa spekulantom, spekulaciam, spekulativnym aktivam, vyberaniu milion roznych ETF a vyskladanim si vlastneho ETF portfolia, drahym ETF, ETF vyplacajucim dividendy (pokial sa nevyznas do toho, co robis), VYVARUJ SA DRAHYM PRIEBEZNYM POPLATKOM za spravu..., nevyberaj pri poklesoch... nepozeraj vyvoj, neries...
@anonym_autor ... a ked uvidis spravy ako od tuto anonyma vyssie, tak takemu sa vyhybaj (aj takym cherrypickingom aj takym ludom, co vyberu "tucne obdobia", idealne super kratke a prezentuju ako uspech) 🙂 🙂
ako sa to dá 15rokov investovať? ja neviem či by som to vydržala, ak by som tam už mala 3600eúr napríklad po 15stich rokoch+ výnos =5000 ja som voláky strachoprd..aký je najhorší možný scenár takejto investície?
to som rátala že minimum mesačne budem vkladať...
Alebo sleduj správy ekonomické, technológie, priemysel (nie slovenské) a investuj priamo do akcii
Potom sa dá aj takto … aj keď až takú strmu krivku asi nikto nečakal
Za 2 roky 15-násobok vloženej sumy
@anonym_83e235 ale to su konkretne fondy nie?
@anonym_autor ... a ked uvidis spravy ako od tuto anonyma vyssie, tak takemu sa vyhybaj (aj takym cherrypickingom aj takym ludom, co vyberu "tucne obdobia", idealne super kratke a prezentuju ako uspech) 🙂 🙂
@anonym_cc59b5 ja som súkromná osoba a nikomu nič neponukam. A áno, takéto niečo nie je štandard.
Neboj, bucham si hlavu, že som tomu neverila viac …
To boli priamo akcie firmy
Zase na iných som prerobila, čo sa po covide nedali dokopy a už asi ani nedajú.
@anonym_cc59b5 dlhodobý graf
Počas covidu šla cena dolu, lebo karantény a problém s cestovaním
Všetci vedeli, že spoločnosť vyvíja jednu novú dôležitú súčiastku
Čakalo sa, že po Covide za 2-3 roky cena vyskočí na cca 500, možno 700 ak tá súčiastka sa ujme.
Vsetko vyššie je prekvapenie, ktoré sa nedalo predvídať.
ako sa to dá 15rokov investovať? ja neviem či by som to vydržala, ak by som tam už mala 3600eúr napríklad po 15stich rokoch+ výnos =5000 ja som voláky strachoprd..aký je najhorší možný scenár takejto investície?
to som rátala že minimum mesačne budem vkladať...
@carrot_apple 3600 eur? Tam chces nazbierat desiatky az stovky tisic eur... 3600 eur mozes mat ako rezervu na sporiacom ucte...
@anonym_cc59b5 dlhodobý graf
Počas covidu šla cena dolu, lebo karantény a problém s cestovaním
Všetci vedeli, že spoločnosť vyvíja jednu novú dôležitú súčiastku
Čakalo sa, že po Covide za 2-3 roky cena vyskočí na cca 500, možno 700 ak tá súčiastka sa ujme.
Vsetko vyššie je prekvapenie, ktoré sa nedalo predvídať.
@anonym_83e235 ano, a 1000 dalsich firiem sa prepadlo... preto je kravina (duplovane pre zaciatocnika, co autorka evidentne je, ked sa pyta tu) mavat grafmi jednej spolocnosti a radit kupovat individualne akcie... nikdy nevies, co sa s tou firmou stane. Aj s "dobrou"... a nikdy nevies, ktora je ta spravna (v tom case)...
Ja tu mozem zamavat vyhernym ticketom z eurojackpotu, ale tiez to nebude navod na zbohatnutie...
Áno, oplatí sa to riešiť sám (t.j. nie cez banku) prostredníctvom brokera a samozrejme si o tom treba naštudovať čo to obnáša, to pomôže odbúrať strach a obavy
@carrot_apple 3600 eur? Tam chces nazbierat desiatky az stovky tisic eur... 3600 eur mozes mat ako rezervu na sporiacom ucte...
@anonym_cc59b5 no tak ja nezarábam tolko aby som si mohla dovoliť investovať mesacne viac ako 25e, bohuziaľ.
@anonym_cc59b5 no tak ja nezarábam tolko aby som si mohla dovoliť investovať mesacne viac ako 25e, bohuziaľ.
@carrot_apple 25x12x15 za tie roky pre teba pracuje nieco ako "zlozite urocenie", respektive predpokaldany vynos pri akciach / akciovych ETF... aj ked tam "nasypes" relativne malo (lepsie ako nic)
@carrot_apple 25x12x15 za tie roky pre teba pracuje nieco ako "zlozite urocenie", respektive predpokaldany vynos pri akciach / akciovych ETF... aj ked tam "nasypes" relativne malo (lepsie ako nic)
@anonym_cc59b5 veď to,aspoň niekde sa zhodnotia tie peniaze, aj keď za 15 rokov to vyzerá že by som mala mať iba 4100e ale rozmýšľam nad portu, dám 20, ale nie každý mesiac, každý druhý asi...no tak za 15 rokov by som mohla mat 7100e a uvidím čo potom s tým kapitálom😅
@anonym_autor do ETF investujem 600 eur mesačne už od roku 2019
@anonym_autor do ETF investujem 600 eur mesačne už od roku 2019
@michal711 kolko si uz zarobil. 600 eur mesacne, to je mega.
@anonym_autor investujem už roky. sebe, rodine i deťom. Používam finax, XTB aj interactive brokers. baví ma to. Najdôležitejšie je rozumieť tomu, ako to funguje, potom nekupujete mačku vo vreci. Nie je to nič zložité, len nesmiete kupovať niečo, čomu človek vôbec nerozumie. Všetky materialy su na internete, všetko sa da dohladať, overiť. pýtajte sa, nechajte si veci vysvetliť. A pozor na podvody-dobre investovanie ma byt bez natlaku a ma byt extremne nudné. Vtedy poznate, že to robíte dobre. nesmie vas budiť zo spanku.
Áno investujem, ale ja tám dávam malú sumu 20 eur/mesačne, určite tam nie som v detasťtisícoch. Sledujem ako sa to správa, je to beh na dlhé trate.
@anonym_5f1199 hmmm, to stačí aj tak málo investovať? Síce, na začiatočné zaučenie asi aj áno však? Možno by som aj skúsila, len sa tomu nerozumiem 😏🫣
@anonym_5f1199 hmmm, to stačí aj tak málo investovať? Síce, na začiatočné zaučenie asi aj áno však? Možno by som aj skúsila, len sa tomu nerozumiem 😏🫣
@anonym_505845 nechajte si to vysvetliť, vygooglite si pojmy ako etf, indexove etf a podobne. Investovať môžete začať od 10e mesačne a bez ďalších podmienok. Pýtajte sa a nikdy sa nenechajte do ničoho tlačiť. Vlastná skúsenosť sa nedá vysvetliť. Ja som investovanie vysvetlil manželke, rodičom, svokrovcom,...
@anonym_505845 nechajte si to vysvetliť, vygooglite si pojmy ako etf, indexove etf a podobne. Investovať môžete začať od 10e mesačne a bez ďalších podmienok. Pýtajte sa a nikdy sa nenechajte do ničoho tlačiť. Vlastná skúsenosť sa nedá vysvetliť. Ja som investovanie vysvetlil manželke, rodičom, svokrovcom,...
@matusformanek dakujem za info. Všetci to pochopili a investujú podľa seba?

@anonym_autor ano