icon

Investovanie do podielových fondov cez IAD Investments

zuzka773
1. máj 2025

Akadémia plus - vzdyviac
Skúsenosti? Ponúkli mi investovanie do podielových fondov asi cez IAD Investments.. neviem presne. Aké sú tam poplatky? Oplatí sa to?

zic
1. máj 2025

@zuzka773 tak najvacsia nevyhoda je, ze su to podielove fondy a vynos zdanujes 19%... ziadne oslobodenie od dane po roku drzania. Zalezi, naco to chces a preco to chces (postoj k riziku, ine moznosti... uz mas zainvsetovane inde, nemas taku ciastku na investovanie)... Vo vseobecnosti pre lajkov je najlepsie ist cestou ETF... vyskladat cez nejakeho nizkonakladoveho sprostredkovatela (momentalne asi EIC nemanazovany ucet 2 alebo portu... prinajhorsom asi znamejsi Finax)...
Asi by to pre mna prva volba nebola...

Hitparada moznosti investovania... maju posledne miesto (a to mozno ani nie je porovnanie podielovych fondov, ale nejakeho ineho produktu, kde ponukaju ETFka)... a aj tam su posledni... tie podielove fondy este zdanujes...

https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.ph...

danniiee8
2. máj 2025

Ja som raz omylom bola na káve s ich pracovníčkou a ona keď mi toto ponúkla tak mi presne všetko do detailu vysvetlila. Keď som odchádzala zo stretnutia chápala som všetkému.. aj tomu, prečo ma stará známa volala po toľkých rokoch von 😅 asi by som skúsila ešte niekoho vyhľadať kto ti vysvetlí všetky otázky, pre neskúseneho človeka to nemusí byť jednoduché

katika901
2. máj 2025

@zuzka773 ak by to mala byť jediná investícia, tak nie, ako doplnková sa dá. Nevýhoda je zdanenie pri výbere.
Ja tam mám odloženú časť rezervy, keď by bolo treba, investujem najmä cez EIC do ETF fondov, tie sú vhodné na dlhodobé investície a po roku držania sú zatiaľ oslobodené od dane.

michal711
2. máj 2025

@zuzka773 brat tam dal.prave 50000. Lepšie ako držať na účte. A po druhé vie že ich bude potrebovať za pár.rokov

matusformanek
3. máj 2025

@zuzka773 ETF si viete nakupiť i sami a zadarmo. čo stoji za zvaženie je IAD prvy realitny fond, ten ma hlavu a patu, to ano. pri predaji podielovych listov (redemacii) však vždy platite dan zo zisku zražkou