Investovať do zlata cez mince alebo Besteron?
Ahojte, chceme s mužom uložiť nejaké úspory do zlata ako rezervu na dôchodok. Pozerali sme slovenské e-shopy čo predávajú investičné mince (viedenských filharmonikov). Oplatí sa to kupovať takto po kuse, alebo je lepšie si dako sporiť do gramov cez daku firmu? Bojím sa či to potom dako v pohode predám keď budem potrebovať hotovosť. Máte daky overený obchod u nás v meste alebo v BA kde vás neoklamú na marži?
Máte trezor a zbrane?
Inak budete zlato vyhadzovať von oknom aby vás lupiči nezabili.
Počítaj s tým, že po svetovej hospodárskej kríze môže nastať rabovanie.
Presne ako chces to zlato na dochodku pouzit ? Uvedomujes si rizika jeho drzby (poziar, kradez ...) ?
Na sporenie na dochodok su tu ine produkty.
Podľa mňa sa práve teraz zlato neoplatí kupovať, jeho cena išla rapídne hore, ...ak chcete zlato, ja osobne by som vyčkala, kým sa svetová politická situácia zmierni a upokojí. Kamoška pred pár rokmi kupovala zlaté tehličky....pracuje v Nemecku,tak asi tam. Viem zistiť. Zlato ale treba mať bezpečne uložené proti krádeži. Kedysi ľudia zakopavali poklady na svojej záhrade 😅, ak žijete v dome....
@anonym_autor zlato vam nemusi na dôchodku pomôcť. Nič nenesie, len fixuje hodnotu v čase (pokryva inflaciu, tot vsio). Radšej by som časť z planu investoval. my si budujeme ETF indexove portfolio už dlhe roky a planujeme z neho čerpať nekonečnu rentu. ano, mame aj zlato, ale v menšej miere: https://bluenumbers.sk/ako-nakupit-zlato-a-stri...
Pridám príspevok aj ja s trochu iným pohľadom. V roku 2021 stála jedna unca zlata cca 1500 EUR a dnes stojí tá istá unca zlata 4170 EUR. Takže o nejakej fixácii hodnoty alebo pokrývaní inflácie tu asi nemôže byť reč. Ak si to prepočítame na % tak takéto zhodnotenie veľa produktov nemá. Autorka to zvažuje ako rezervu na dôchodok, a podľa mňa to je vhodná varianta sporenia si na dôchodok. Treba si dať otázku prečo hodnota zlata ako aj striebra v posledných rokoch rastie ? Stačí sledovať politické dianie vo svete a človek vie vydedukovať že to nie je náhoda. Písalo sa tu o upokojení a zmiernení situácie vo svete čo bude mať za následok zníženia ceny zlata. Možno a možno nie. Ja tvrdím že po zmiernení a upokojení situácie tu budeme mať úplne iný svet, nie ten starý ktorý stáročia fungoval na rovnakom princípe. Pax Americana knčí a tým pádom končí aj systém ktorý bol na ňom vytvorený. Vzniká multipolárny svet kde sa bude svet deliť na jednotlivé menové zóny. Zlato bude tvoriť významnú súčasť budúceho obchodu medzi jednotlivými partnermi. Treba si aj uvedomiť to že fyzické zlato či striebro je stále fyzická komodita ktorá mala, má a aj bude mať svoju hodnotu. Oproti rôznym akciám, dlhopisom, sľubom na papieri je to niečo úplne iné. Hovorí sa o ekonomickej kríze pri ktorej veľa firiem a inštitúcií zanikne, takže zaniknú aj pohľadávky a sporiteľom tak zostanú oči pre plač. Dám takú malú radu čo robia veľký ? Všetky centrálne banky nakupujú zlato ako šialené, a ja sa pýtam prečo to robia ? Pretože chcú kryť infláciu vo svojom štáte ? Alebo vedie niečo čo my nie ? Ja by som autorke kľudne odporučil nákup aj cez internet cez overené spoločnosti, je ich niekoľko a sú aj overené. Nakupovať priebežne, nastaviť sa na nejakú gramáž a vždy keď bude mať dostatok prostriedkov tak dokúpiť. Stačí mať doma trezor a ako prevenciu pred lupičmi úplne postačí aby sa autorka o nákupe fyzického zlata nikde o tom nechválila. By sme boli prekvapený čo všetko ľudia doma skývajú v madracoch a v skriniach. Takže na záver len zhrniem, nebáť sa investovanie do fyzického zlata, len od overených predajcov, samozrejme s certifikátom, a nikomu o tom zbatočne nerozprávať. Ako sa hovorí, čo je doma to sa počíta. Politická situácia vo svete naznačuje ďalší rast.

@anonym_autor takto, akcie vzdy vynasali viac ako zlato (zlato "nenesie" ziadne vynosy)...
Ak tak, sluzi ako zabezpeka pri "zombie apokalypse"... a vtedy teda fyzicke zlato a asi by som kupoval priamo v Rakusku (bud v Erste alebo v mincovni)... a otazka je, ci je zrovna teraz ten spravny cas... lebo ak sa raz vsetko upokoji (raz), tak asi klesne...