Je 500 EUR mesačne dostatočná úspora pre mladého človeka?
Ahojte,
viem, ze tema financii sa tu riesi denne a preto to moze byt uz pre niekoho otrepane a mozno frustrujuce, tak sa, prosim, vyjadrite len ti, ktori budete mat co povedat. Myslite si, ze ked si dnes mlady clovek (25-26r), cerstvo po VS, bez doterajsich uspor, dokaze odlozit kazdy mesiac 500€, je to tak akurat/malo/vela? Ak si chce co najrychlejsie vybudovat rezervu, potom zacat investovat a o par rokov ziadat o hypo.. Je to vobec v dnesnej dobe takto realne alebo sa moze clovek rovno zmierit s tym, ze bude byvat v podnajmoch?
@anonym_autor určite je to rozumné a za pár rokov reálne kúpiť si bývanie, napríkad s budúcou partnerkou a tipujem, že do 10r to zas platy “dorovnajú”, aby bolo na hypotéku a vlastné bývanie.
Poznám jednu, čo od 22 rokov do 29 rokov počas ktorých pracovala, našetrila 500€. Potom sa vydala a veselo všetko mínie a chudák chlap chodí ako trhan, čo ťahá celú domacnost...
Myslím si, že 25-26 ročný vysokoškolsky vzdelaný človek má aspoň elementárnu finančnú zdatnosť a vzhľadom na jeho konkrétne príjmy a výdavky posúdiť, koľko je schopný odložiť. Pre niekoho kto zarába okolo 2-3tis a žije s rodičmi 500€ by podľa môjho názoru bolo málo, naopak pre niekoho s nástupným platom okolo 1tis, žije sám v prenájme by to bolo nereálne.
Záleží od toho aký má príjem a povinné výdaje, bez toho sa fakt nedá povedať či šetrí až príliš alebo rozhadzuje alebo je to rozumná normálna suma…Mne sa darilo šetriť viac, okolo 800-900€, keďže som ešte chvíľu bývala doma a mala minimálne náklady, toto sa veľmi ťažko porovnáva…
Prijem 1500€, fixne vydaje 600€.. tych 500€ je automaticky prevedenych na sporiaci (zatial) a zvysok na beznom, ak by bolo treba, tie prve mesiace este nejake vydaje, ale pocitam, ze casom ten zvysok pribudne k tym 500€.. no zatial je to takto.
Prijem 1500€, fixne vydaje 600€.. tych 500€ je automaticky prevedenych na sporiaci (zatial) a zvysok na beznom, ak by bolo treba, tie prve mesiace este nejake vydaje, ale pocitam, ze casom ten zvysok pribudne k tym 500€.. no zatial je to takto.
@anonym_autor Je super, že rovno odkladáš to čo chceš ušetriť, suma znie podľa mňa primerane. Ak si fakt úplne čerstvo po škole a si po pár prvých výplatách, tak časom sa to utrasie, sleduj si výdaje a zistíš rýchlo koľko reálne vieš a chceš ušetriť. Za mňa si treba s rozumom aj dopriať.... A k tej hypo, či je to reálne, základ som našetriť aj zvládla, s príjmom by som to sama mala asi ťažšie, ale dať by som to dala, dvom sa nám to ťahá rozhodne lepšie....
500€ mesačne je celkom slušné. Pokračuj v nastolenom trende.
@anonym_autor uz ste tu fakt vsetky take mimo? kde mas rozum? toto zas dalsi troll .
@anonym_autor uz ste tu fakt vsetky take mimo? kde mas rozum? toto zas dalsi troll .
@anonym_f43ecf A čo je tu trolllovité? Že mladý človek pracuje a šetrí si na byt? To skutoční ľudia musia byť len všetci finančne negramotní, totálne sprostí, alebo žobráci, ktorí nevedia zarobiť ani na svoje potreby a len tu skúšajú, kto im čo kde dá alebo koho oklamú?
Podľa mňa akurát. Veľa to nie je, ale určite to nie je ani malo. A pri prijme 1500e je to akurát.
Je to podľa mňa veľmi slušné. Do budúcna možno skôr sa snažiť viac zarobiť, ale to je môj názor, nešetrit ale viac zarábať 😀
@anonym_f43ecf precitaj si este raz prvu vetu, prosim. Ostatnym dakujem za slusne odpovede. Urcite do buducna sa budem snazit zvysit prijem.
Idealne by bolo usetrit mesacne 10000e ale samozrejme z 1500 sa to neda - samozrejme len zartujem. 1/3 prijmu usetrena, za mna super
Vzhladom na tvoje príjmy a výdavky je to akurát. Časom by bolo dobré odložiť viac (z vyššieho príjmu) pokiaľ budeš žiadať o hypotéku sám a nie s partnerkou. Lebo inak (záleží od miesta kde nehnutelnosť planuješ kúpiť) je to pri takejto ušetrenej sume celkom na dlho. Oveľa jednoduchšie je to vo dvojici.
@anonym_autor Vsak, ked sa ti da odlozit viac,tak si tak aj odkladaj,Ja ,ked som zacala pracovat a bola este slobodna ,poplatila co bolo nutne a ostatne do banky
@anonym_autor je to celkom adekvátne, ešte odporúčam na začiatok železnú rezervu aspoň vo výške 3 mesačných platov a namiesto sporiaceho účtu s minimálnym úrokom môžeš peniaze posielať (za predpokladu že ich aspoň rok nebudeš potrebovať) na brokerský účet kde sa ti budú zhodnocovať 2-3% ročne napríklad pri investovaní do XEON ETF alebo ERNX ETF
@anonym_autor je to skvele a kiežby sa tym riadili aj mnohi starší 🙂 Nejde ani tak o nominalnu sumu, lebo aj absolvent Vš môže zarabat 2000-3000€. Ide o % podiel z toho, kolko si dokaze usetrit. odporuča sa tak 20-30% ušetriť...a je jedno, či zarabam 1000e alebo 7000€, ide o percenta. S takymto navykom sa črta slubna buducnost. treba si vytvorit rezervu na nečakane vydavky, pekne na sporiacom učte, na 3-6 mesiacov, a zvysok investovat, rozumne, premyslene...to som nevymyslel ja, ale su to zname veci z literatury a študii-sam sa nimi riadim. a držím palce!

Urcite je to slusne odkladanie 🙂 super ze tak rozmyslas len tak dalej.