icon

Je 500 EUR mesačne dostatočná úspora pre mladého človeka?

27. sep 2025

Ahojte,
viem, ze tema financii sa tu riesi denne a preto to moze byt uz pre niekoho otrepane a mozno frustrujuce, tak sa, prosim, vyjadrite len ti, ktori budete mat co povedat. Myslite si, ze ked si dnes mlady clovek (25-26r), cerstvo po VS, bez doterajsich uspor, dokaze odlozit kazdy mesiac 500€, je to tak akurat/malo/vela? Ak si chce co najrychlejsie vybudovat rezervu, potom zacat investovat a o par rokov ziadat o hypo.. Je to vobec v dnesnej dobe takto realne alebo sa moze clovek rovno zmierit s tym, ze bude byvat v podnajmoch?

anonym_d45b31
27. sep 2025

Urcite je to slusne odkladanie 🙂 super ze tak rozmyslas len tak dalej.

anonym_bbce1a
27. sep 2025

@anonym_autor určite je to rozumné a za pár rokov reálne kúpiť si bývanie, napríkad s budúcou partnerkou a tipujem, že do 10r to zas platy “dorovnajú”, aby bolo na hypotéku a vlastné bývanie.

anonym_482d93
27. sep 2025

Poznám jednu, čo od 22 rokov do 29 rokov počas ktorých pracovala, našetrila 500€. Potom sa vydala a veselo všetko mínie a chudák chlap chodí ako trhan, čo ťahá celú domacnost...

autumn1
27. sep 2025

Myslím si, že 25-26 ročný vysokoškolsky vzdelaný človek má aspoň elementárnu finančnú zdatnosť a vzhľadom na jeho konkrétne príjmy a výdavky posúdiť, koľko je schopný odložiť. Pre niekoho kto zarába okolo 2-3tis a žije s rodičmi 500€ by podľa môjho názoru bolo málo, naopak pre niekoho s nástupným platom okolo 1tis, žije sám v prenájme by to bolo nereálne.

anonym_64a4f7
27. sep 2025

Záleží od toho aký má príjem a povinné výdaje, bez toho sa fakt nedá povedať či šetrí až príliš alebo rozhadzuje alebo je to rozumná normálna suma…Mne sa darilo šetriť viac, okolo 800-900€, keďže som ešte chvíľu bývala doma a mala minimálne náklady, toto sa veľmi ťažko porovnáva…

autor
27. sep 2025

Prijem 1500€, fixne vydaje 600€.. tych 500€ je automaticky prevedenych na sporiaci (zatial) a zvysok na beznom, ak by bolo treba, tie prve mesiace este nejake vydaje, ale pocitam, ze casom ten zvysok pribudne k tym 500€.. no zatial je to takto.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
anonym_64a4f7
27. sep 2025
@anonym_autor

Prijem 1500€, fixne vydaje 600€.. tych 500€ je automaticky prevedenych na sporiaci (zatial) a zvysok na beznom, ak by bolo treba, tie prve mesiace este nejake vydaje, ale pocitam, ze casom ten zvysok pribudne k tym 500€.. no zatial je to takto.

@anonym_autor Je super, že rovno odkladáš to čo chceš ušetriť, suma znie podľa mňa primerane. Ak si fakt úplne čerstvo po škole a si po pár prvých výplatách, tak časom sa to utrasie, sleduj si výdaje a zistíš rýchlo koľko reálne vieš a chceš ušetriť. Za mňa si treba s rozumom aj dopriať.... A k tej hypo, či je to reálne, základ som našetriť aj zvládla, s príjmom by som to sama mala asi ťažšie, ale dať by som to dala, dvom sa nám to ťahá rozhodne lepšie....

sevrin
27. sep 2025

500€ mesačne je celkom slušné. Pokračuj v nastolenom trende.

anonym_f43ecf
27. sep 2025

@anonym_autor uz ste tu fakt vsetky take mimo? kde mas rozum? toto zas dalsi troll .

anonym_c4ac24
27. sep 2025
@anonym_f43ecf

@anonym_autor uz ste tu fakt vsetky take mimo? kde mas rozum? toto zas dalsi troll .

@anonym_f43ecf A čo je tu trolllovité? Že mladý človek pracuje a šetrí si na byt? To skutoční ľudia musia byť len všetci finančne negramotní, totálne sprostí, alebo žobráci, ktorí nevedia zarobiť ani na svoje potreby a len tu skúšajú, kto im čo kde dá alebo koho oklamú?

lucia13022023
27. sep 2025

Podľa mňa akurát. Veľa to nie je, ale určite to nie je ani malo. A pri prijme 1500e je to akurát.

personality
27. sep 2025

Je to podľa mňa veľmi slušné. Do budúcna možno skôr sa snažiť viac zarobiť, ale to je môj názor, nešetrit ale viac zarábať 😀

autor
27. sep 2025
@anonym_f43ecf

@anonym_f43ecf precitaj si este raz prvu vetu, prosim. Ostatnym dakujem za slusne odpovede. Urcite do buducna sa budem snazit zvysit prijem.

katkaseiner
27. sep 2025

Idealne by bolo usetrit mesacne 10000e ale samozrejme z 1500 sa to neda - samozrejme len zartujem. 1/3 prijmu usetrena, za mna super

anonym_fb4d0a
27. sep 2025

Vzhladom na tvoje príjmy a výdavky je to akurát. Časom by bolo dobré odložiť viac (z vyššieho príjmu) pokiaľ budeš žiadať o hypotéku sám a nie s partnerkou. Lebo inak (záleží od miesta kde nehnutelnosť planuješ kúpiť) je to pri takejto ušetrenej sume celkom na dlho. Oveľa jednoduchšie je to vo dvojici.

vorkola
27. sep 2025

@anonym_autor Vsak, ked sa ti da odlozit viac,tak si tak aj odkladaj,Ja ,ked som zacala pracovat a bola este slobodna ,poplatila co bolo nutne a ostatne do banky

matussedivy
Odpoveď bola odstránená
tomtom2
28. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor je to celkom adekvátne, ešte odporúčam na začiatok železnú rezervu aspoň vo výške 3 mesačných platov a namiesto sporiaceho účtu s minimálnym úrokom môžeš peniaze posielať (za predpokladu že ich aspoň rok nebudeš potrebovať) na brokerský účet kde sa ti budú zhodnocovať 2-3% ročne napríklad pri investovaní do XEON ETF alebo ERNX ETF

michalpolak
Odpoveď bola odstránená
petramarkechova
Odpoveď bola odstránená
matusformanek
10. okt 2025

@anonym_autor je to skvele a kiežby sa tym riadili aj mnohi starší 🙂 Nejde ani tak o nominalnu sumu, lebo aj absolvent Vš môže zarabat 2000-3000€. Ide o % podiel z toho, kolko si dokaze usetrit. odporuča sa tak 20-30% ušetriť...a je jedno, či zarabam 1000e alebo 7000€, ide o percenta. S takymto navykom sa črta slubna buducnost. treba si vytvorit rezervu na nečakane vydavky, pekne na sporiacom učte, na 3-6 mesiacov, a zvysok investovat, rozumne, premyslene...to som nevymyslel ja, ale su to zname veci z literatury a študii-sam sa nimi riadim. a držím palce!