icon

Je 800 - 900 € mesačná splátka hypotéky primeraná platu 3000 €?

5. máj 2025

Usli by ste do cca 800-900€ splatky hypoteky s platom vca 3000€?

marca12
6. máj 2025

Urcite by som necakala a isla do toho teraz,kym nemate deti a splacat co najviac sa da. Ceny nehnutelnosti nepojdu dolu. Jedine,ak by klesli uroky,tak prefinancovat hypoteku. Ale necakala by som na lepsie ceny.

macekovam
6. máj 2025

Podľa mňa je to veľa na ten plat....

romino
6. máj 2025
@viera27

Necakaj ani chvilu a ber. A cim vyssiu hypoteku. Ceny nehnutelnosti len budu stupat a tvoja splatka vdaka inflacii klesat.

@viera27 rodi sa malo deti, mladi odchadzaju ...nebodaj daka kriza pride, nezamestnanost, nebodaj dake rozsirenie konfliktu z UA ...nemusi byt vobec ako tesane do kamena, ze nehnutelnosti budu len stupat

viera27
6. máj 2025
@romino

@viera27 rodi sa malo deti, mladi odchadzaju ...nebodaj daka kriza pride, nezamestnanost, nebodaj dake rozsirenie konfliktu z UA ...nemusi byt vobec ako tesane do kamena, ze nehnutelnosti budu len stupat

@romino pozri, z tohoto co si vymenoval je jedine vojna ohrozenie. Ale ak mas hypoteku, aj to ti moze byt jedno. Nehnutelnosti jednoducho stupaju a stupat budu. Tak to proste je. A prave preto mnohi uz ani nedosiahnu na hypoteku a vlastne byvanie sa coraz viac stava luxusom.

viera27
6. máj 2025
@sasa1310

kupovať dom, keď nemáš vlastné financie ani na prerábku, to ani nekupujte. Nepoviem byt, ale dom? Dom treba kupovať, keď máš dostatočnú hotovosť a nie všetko na úver

@sasa1310 zle. Nehnutelnost treba kupovat najlepsie za cudzie peniaze. Nechce sa mi vysvetlovat, tu je to pekne zhrnute

https://www.youtube.com/watch?v=trTGxe4CEYY

aj ked teda pre investicne nehnutelnosti. Ked je to tvoja na byvanie, tam treba dbat, aby naklady boli cca 30% prijmov a si v pohode.

sasa1310
7. máj 2025
@viera27

@sasa1310 zle. Nehnutelnost treba kupovat najlepsie za cudzie peniaze. Nechce sa mi vysvetlovat, tu je to pekne zhrnute

aj ked teda pre investicne nehnutelnosti. Ked je to tvoja na byvanie, tam treba dbat, aby naklady boli cca 30% prijmov a si v pohode.

@viera27 čo je na tom zle? Snáď nebudem kupovať dom s 0 eurami na účte a všetko na úver. Dom treba zveľaďovať.

romino
7. máj 2025
@viera27

@romino pozri, z tohoto co si vymenoval je jedine vojna ohrozenie. Ale ak mas hypoteku, aj to ti moze byt jedno. Nehnutelnosti jednoducho stupaju a stupat budu. Tak to proste je. A prave preto mnohi uz ani nedosiahnu na hypoteku a vlastne byvanie sa coraz viac stava luxusom.

@viera27 ale ved aj kriza moze zamiesat kartami, nie ? Vid r. 2008/2009. Dovtedy si ludia tiez mysleli, ze to moze len rast. Potom prislo par rokov s cenami vyhodnejsimi ako v 2008.
Ako jasne ze v dlhodobom horizonte na 98% to bude drahsie, uz len kvoli inflacii.
Ale tie karty moze zamiesat aj to ubudanie obyvatelstva. Priklad Taliansko, tam je tiez mnoho oblasti a roky klesajuce ceny.
Skratka by som to nedaval do roviny, ze rychlo rychlo,
akoze pomaly kazdy mesiac hra rolu a kazdym mesiacom uz len drahsie sa da kupit.
Pomaly hocico hocikde.

romino
7. máj 2025
@viera27

@viera27 este som zabudol, aj politicka situacia. Dalsie riziko. To nemam z vlastnej hlavy, sledujem tieto debaty aj v diskusiach dennika Sme, a teda "pravicovi" volici a zmyslanie .. a uz velka vacsina hovori ze na Slovensku by uz nehnutelnost, s vidinou ze "to moze len rast", nekupovali.

autor
7. máj 2025
@sasa1310

@viera27 čo je na tom zle? Snáď nebudem kupovať dom s 0 eurami na účte a všetko na úver. Dom treba zveľaďovať.

@viera27 suhlasim, hlavne pokial je urok na hypotekach stale nizsi ako inflacia.

@sasa1310 To ze nema clovek minimalne 50k na rekonstrukciu neznamena, ze ma 0€ na ucte :D odkladat peniaze rok na rekonstrukciu niecoho co spravim dalsi rok? Dalsi rok to bude drahsie a tie nasetrene peniaze vam zje inflacia. Samozrejme ze nie je odpoved zit len z pozicanych, ale toto je podla mna davno vyvrateny mytus platit vsetko z usporov a setrit doma do vankusa.

romino
7. máj 2025

pred nejakym 1-2 rokmi, bola inflacia vyrazne vyssia ako uroky na hypo, a predsa len sa neoplatilo brat hypo. Vtedy dokonca ceny isli mierne aj dole. Kedze este predtym si ceny nehnutelnosti akoby "nadbehli" buduci vyvoj.

sasa1310
7. máj 2025

to som nikde nenapísala. Napísala som, ak chceš kupovať dom na úver a k tomu ešte robiť aj rekonštrukciu domu na úver, tak to nie je vôbec finančne gramotné. V takom prípade budete mať čo robiť. To nie je len o tom, že kúpiš dom, zaplatíš a žiadne financie už nepoužiješ. To je vtedy, keď kúpiš byt a nie dom. Zjavne si ešte vlastné bývanie nemala žiadne. Do domu by mal ísť bývať taký človek, ktorý má minimálne 5cifernú sumu našetrenú na žitie. A obzvlášť, keď kupujete nejakú starú haraburdu, ktorú treba hneď po kúpe rekonštruovať. Aby ste nedopadli tak, že budete v starom dome, kde sa všetko rozpadá a zadĺžení až po uši, že ani deti si nebudete môcť dovoliť.

autor
7. máj 2025
@sasa1310

to som nikde nenapísala. Napísala som, ak chceš kupovať dom na úver a k tomu ešte robiť aj rekonštrukciu domu na úver, tak to nie je vôbec finančne gramotné. V takom prípade budete mať čo robiť. To nie je len o tom, že kúpiš dom, zaplatíš a žiadne financie už nepoužiješ. To je vtedy, keď kúpiš byt a nie dom. Zjavne si ešte vlastné bývanie nemala žiadne. Do domu by mal ísť bývať taký človek, ktorý má minimálne 5cifernú sumu našetrenú na žitie. A obzvlášť, keď kupujete nejakú starú haraburdu, ktorú treba hneď po kúpe rekonštruovať. Aby ste nedopadli tak, že budete v starom dome, kde sa všetko rozpadá a zadĺžení až po uši, že ani deti si nebudete môcť dovoliť.

@sasa1310 😂😂😂 ja by som si pozrela, ako ma kazdy obyvatel dedin na Slovensku na ucte minimalne 5 cifernu sumu :D jasne, ludia tu vedia kazdeho automaticky odsudit, takze pravdepodobne si tu asi niekto mysli, ze mam 18 rokov byvam u rodicov a zrazu idem z nicoho nic kupovat dom. Zaujimave potom, ze na hypoteku treba bud 20% vlastnych zdrojov alebo zalozit dalsiu nehnutelnost.

vreckovka2
7. máj 2025

Ak by som neplanovala najblizsich aspon 5 rokov deti a mala perspektivu zvysovania platov kym pojdem na matersku, tak by som do toho isla. Inak nie. Toboz pri prerabani stareho domu, kde moze cokolvek vyskocit.

sasa1310
7. máj 2025

Vieš čo, my kupujeme teraz dom a ešte ani nebývame, rekonštruovať netreba a už mame 30 000 € “minutých” čo všetko budeme potrebovať… tak si kúp dom celý na úver, a potom aby si neplakala. Kúpu domu treba poriadne premyslieť. Začneš prerábať a zistíš že na prerobenie treba viac peňazí ako si najprv rátala….zacne ti zatekat a si skončila.

sasa1310
7. máj 2025

a za ďalšie. Však si to vyskúšaj. Odkladaj už teraz mesačne 900 eur (tvoja budúca splátka hypo) a k tomu také ešte 200 eur na nečakané výdavky ohľadne domu a zistíš už teraz ako sa ti bude žiť. A k tomu, keď bude dieťa, budeš na rodičovskom...Lebo ľahko vieš zistiť ako budete mesačne na tom finančne ešte pred vzatím takých úverov. Jednoducho tie splátky odkladaj už teraz

viera27
7. máj 2025
@romino

@viera27 ale ved aj kriza moze zamiesat kartami, nie ? Vid r. 2008/2009. Dovtedy si ludia tiez mysleli, ze to moze len rast. Potom prislo par rokov s cenami vyhodnejsimi ako v 2008.
Ako jasne ze v dlhodobom horizonte na 98% to bude drahsie, uz len kvoli inflacii.
Ale tie karty moze zamiesat aj to ubudanie obyvatelstva. Priklad Taliansko, tam je tiez mnoho oblasti a roky klesajuce ceny.
Skratka by som to nedaval do roviny, ze rychlo rychlo,
akoze pomaly kazdy mesiac hra rolu a kazdym mesiacom uz len drahsie sa da kupit.
Pomaly hocico hocikde.

@romino tak, ten 2008 si dobre spomenul. A vidis kde su ceny teraz. Nekupuju dom ako investiciu, ale na zitie. Jednoducho niekde zit musia, tak ho kupia. Takze cca 20-30 rokov je to uplne krasne rozlozitelne riziko. A cim skor kupia, tym lepsia cena bude. To je proste tak. Uz len dalsia konsolidacia, dvihanie dani ti predrazi vsetko. Od samotnej kupy, cez splatky a poplatky az po rekonstrukciu

sisska96
7. máj 2025
@sasa1310

@sasa1310 až tak nepreháňaj... ale mimochodom minimálne 10 000 eur je aj málo.... my sme malo oveľa viac našetrených

sasa1310
7. máj 2025
@sisska96

@sasa1310 až tak nepreháňaj... ale mimochodom minimálne 10 000 eur je aj málo.... my sme malo oveľa viac našetrených

@sisska96 tak nepreháňam. Rátam zámková dlažba, pergola, strieška nad auto, kosačka, rôzne potreby, nedajbože studňu vykopať a už to ide. Chceme vírivku, to máš cez 7000 eur. A to nejdem prerábať, len zveľaďovať. A to nerátam kameru, alarm, zariadenie domu ako je nábytok

eskop
8. máj 2025

Išla by som do toho . Mame cca taku splátku a príjem momentálne oveľa nižší a zvládame to..

bosorkabb
8. máj 2025

Ja by som do toho išla. Vieš koľko máte príjem a koľko výdavky. Nikto iný to nevie.

nelka93
8. máj 2025

Ak je to plat jednotlivca a mate také platy dva tak ano. Ak dokopy plat domácnosti tak nie.

carter30
8. máj 2025

My máme cca taký spoločný plat ako manželia , 1 dieťa a splátku 1040eur. Choď do toho, vždy sa dá nehnuteľnost predať a ísť do lacnejšieho.. nehovorím,že skaceme od radosti,ale dá sa to a máme to čo sme vždy chceli.. to sme si hovorili aj pred 10rokmi , že 90tisic sa zadlžiť za byt je šialenstvo,teraz sme ho predali za dvojnásobok. Smelo do toho.

autor
8. máj 2025
@carter30

My máme cca taký spoločný plat ako manželia , 1 dieťa a splátku 1040eur. Choď do toho, vždy sa dá nehnuteľnost predať a ísť do lacnejšieho.. nehovorím,že skaceme od radosti,ale dá sa to a máme to čo sme vždy chceli.. to sme si hovorili aj pred 10rokmi , že 90tisic sa zadlžiť za byt je šialenstvo,teraz sme ho predali za dvojnásobok. Smelo do toho.

@carter30 a to mate cisto splatku hypo alebo uz aj energie prosim ? 🙂

sisska96
8. máj 2025

Aj my máme tak cca 1000 eur s energiami.

carter30
8. máj 2025

Bez energií. To je cca +200e ešte ...

jullyeverest
8. máj 2025

My platíme cca 720€, ja som na rodičáku. Dokopy nám mesačne chodí 2100€ takže.. 🙃🥲

milaaanko
10. máj 2025

Osobne by som isiel do kupy, ja mam cca 1000eur splatku aj s energiami a som na to sam, po rozvode, deti v striedavke. Plat nizsi.

misanthropicdann
10. máj 2025

Áno išiel vôbec to nieje veľa.

erks
10. máj 2025

V dnešnej dobe splátka 800 eur je nič. A bývanie lacnejšie už nikdy nebude a čím budete dlhšie čakať tým to bude drahšie. Môj prípad, píše sa rok 2017 riešim pozemok, dom a úspory jedná veľká 0 a všetci ma odhovárali a dnes za cca 8 rokov je cena domu 350 000 eur a stavba s pozemkom ma vyšla na cca 160 000 eur. Takže taka je doba a všetko ide len smerom nahor čo sa týka cien a nehnuteľnosti budú za cca 10 rokov pre mladých nedosiahnuteľný cieľ, tak ako na západe. Už teraz v okolí Bratislavy je takmer nemožné pre mladého človeka kúpiť dom a tí čo kúpili majú teraz hypotéky 1000 eur a viac...

nix89
11. máj 2025

To je super pomer, hypo menej ako pol platu. Urcite môže byť.