Je bezpečné mať peniaze na odkladacom účte?
Dobrý deň,je to ochrana predneopravnenymi sťahovania mi platieb(Prima banka)
akym neopravnenym stahovanim platieb?
kazdopadne ano je to cesta ako mat maly disponibilny zostatok na hlavnom ucte a zaroven mat peniaze rychlo k dispozicii (a ak dojde k zneuzitiu a niekto zrealizuje platbu, tak k peniazom na sporiacom sa nedostane, resp. z nich sa nestiahne)
@petamich myslela som krádeže,skimm a pod...,či vie niekto manipulovať aj s týmto účtom,ak by sa nejak dostal k mojim údajom.
@beata_k ďakujem
@petamich ďakujem
ak sa dostane k udajom takeho typu, ze sa vie prihlasit do IB/MB a spravit prevod na tvoj bezny ucet, tak ano, v opacnom pripade nie (ak hovorime o zneuziti karty platobnej napr.)
@petamich keďže mám všetko na potvrdzujúci sms,malo by to byť takto ok🤔🤔😔
Kamarátka prišla dnes o 500 eur,tak som zdesena
urcite ano, cim viac faktorova autentifikacia tym lepsie 🙂
neviem ako prisla o 500€ ale ono to je v 90% pripadov (nechcem sa nikoho dotknut) ludska hlupost a naivita (pofiderne stranky, poviderni obchodnici, scam na prvy pohlad)
@petamich vraj skimm
@petamich viac neviem,teraz som sa to len dozvedela
@petamich ďakujem
a čo prosím ťa je skimm?
@janai1 to niekto pripevní na bankomat a vie si takto nejak dostať prístup ku kartám.Je tam vraj riziko,ak vyberas často v jednom bankomate. Tiez som hľadala definíciu na nete🤔,tak vysvetľujem určite nepresne
pripevní nejaké zariadenie
Kamoska dosla o peniaze na sporiacom ucte vlastnou naivitou, kedze od nej ziskali pachatelia udaje k beznemu úctu. Ak nemaju udaje k beznemu uctu, z poductu sa ti peniažky nestratia.
Ani potvrdzovanie cez sms nie zaruka. V nasom pripade sa niekto dostal aj ku kodu z sms a potvrdil platbu. Nastastie si manzel vsimol sms dost skoro a karta bola hned zablokovana. Prebehla len 1 platba v nizkej sume a to banka vratila. Druha platba za par dolarov realne neprebehla.
@zuzanaete to je neskutočne,že sa vedia dostať ku kódu z sms...
Takže asi len využívať dve karty,na platenie teda len tu jednu...No a jasne,k ib sa bude dať teoreticky dostať k obom
Pre možnosť kopírovania karty na bankomate mám vypnutý magnetický pásik (ten kopírujú, nie čip) mám nízky limit na výbery cez bankomat, 500€ by nevybrali a mám povolené len 2 krajiny kde sa dá vyberať cez bankomat. Zlodeji zvyčajne vyberajú tam kde nemá dosah naša polícia.
Tiež používať bezkontaktný výber priložením karty ak to bankomat podporuje.
Tu sú staršie články ako fungoval na Slovensku skimming
Klientom VÚB zneužili platobné karty! Vyberali z nich aj na Filipínach
https://www.cas.sk/clanok/160214/klientom-vub-z...
Cez zariadenie na bankomatoch ČSOB okradli klientov
https://www.trend.sk/spravy/cez-zariadenie-bank...
Tu je aktuálny podvod na zákazníkov SLSP, dobrovoľne im odovzdáš heslo do IB a kód z SMS a vybielia ti účet aj odkladací účet
https://burwoodskincare.com.au/sls/
Internetová platba sa dá urobiť aj bez potvrdzovacieho kódu, ak sa platí mimo EÚ, kto sa spolieha že zakaždým dostane potvrdzovací kód je na omyle. Dokonca aj obchodník s POS terminálom na predajni vie vybrať platbu bez karty a potvrdenia, stačí mu povedať číslo karty a dátum expirácie, zadá čísla na termináli a prevedie platbu v režime MOTO.
Preto je dobré mať nastavené nízke limity, tak ťa môžu okradnúť len do výšky limitu. Samozrejmosťou je mať nastavené notifikácie aby to človek riešil hneď a nie o pár dní keď pozrie výpis. Svoju banku otvárať cez záložku v prehliadači alebo ručne napísať adresu banky, nikdy nie cez odkazy alebo cez vyhľadávač.
Ak banka podporuje geografické blokovanie na krajiny/kontinenty nastaviť si to.
Tie nedávať číslo karty bez rozmyslu kadekde na web/aplikácie, na neisté obchody používať jednorázovú kartu, alebo samostatnú virtuálnu kartu s malým limitom.
Inak za skimming zvykne banka vrátiť peniaze, lebo to zákazník nie vlastnou vinou bol okradnutý.
ak je to skimming, tak jej banka peniaze vrati
ale ako tu uz bolo spomenute, ked ti niekto ukradne peniaze zo sporiaceho, vzdy je na vine clovek, ktory naletel, denne sa s tym stretavam, ludom zavola neznama osoba, ktorej v pohode nadiktuju cislo karty, ci dokonca pristup do IB, alebo naletia na "sutaze", ci spravy z "banky"

Mysis poducet? Ano. Nie je mozne z neho robit prevod na iny ucet, nez na tvoj.