icon

Je druhý pilier povinný?

5. mar 2025

Ahojte, mám povinnosť mať založený druhý pilier? Dnes mi volala nejaká pani, že od roku 2024 som povinná vstúpiť do druhého piliera . Nejaké info som na nete našla, ale ak správne chápem, to by sa malo týkať len osôb, ktoré sa prvý krát zamestnali až v roku 2023. Ja som bola zamestnaná už skôr, ale len na dohody. Momentálne som na RD , čiže som nič okolo tohto druhého piliera neriešila, ani neplánujem ak to nie je moja povinnosť.

sweet20
•
5. mar 2025

Urcite ti prisiel papier, ze mas druhy pilier.. alebo nejake info .. vsetkym to chodilo, ze si v druhom pilieri.. kto nebol

22lucy
•
Odpoveď bola odstránená
•
autor
•
5. mar 2025

@22lucy a aký zmysel má založiť si druhý pilier keď som nezamestnaná ? 😀

zalka
•
5. mar 2025

A budeš nezamestnaná 50 rokov až do dôchodku?

autor
•
5. mar 2025

@zalka nie, ale tak nebudem to riešiť počas RD, ak nemusím.

zalka
•
5. mar 2025

Kedy vám vznikajú úspory na dôchodok v druhom pilieri

Materská a rodičovská dovolenka
Za poistenkyne a poistencov počas materskej a rodičovskej dovolenky platí odvody na dôchodkové poistenie štát automaticky. Sociálna poisťovňa ich eviduje ako poistencov štátu na základe údajov poskytnutých Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Okrem starostlivosti o dieťa musia splniť aj ďalšie zákonné podmienky.

https://www.asdss.sk/kedy-putuju-vase-prispevky...

sisska96
•
5. mar 2025

2. pilier neuškodí. Založ si. Aspoň získáš pár eur ak náhodou dostaneš na dôchodok. Nestojí ti nič naviac.

ekira1
•
5. mar 2025

Tak si nezamestnaná, alebo na rodičovskej dovolenke? Platí za teba štát, I do druhého piliera ti bude prispievať štát. Už dávno si tam mohla mať nejaké € na dôchodok.

matusformanek
•
5. mar 2025

Druhý pilier určite stojí za to. Ma xy výhod, napr to že ho po vás môže niekto zdediť a podobne. Kľudne vysvetlím (žiadne zmluvy neuzatvaram len viem ako fungujú kapitálové trhy, mam aj 3. Pilier lebo zamestnávateľ tam prispieva)

lallla
•
30. jan 2026
@matusformanek

Druhý pilier určite stojí za to. Ma xy výhod, napr to že ho po vás môže niekto zdediť a podobne. Kľudne vysvetlím (žiadne zmluvy neuzatvaram len viem ako fungujú kapitálové trhy, mam aj 3. Pilier lebo zamestnávateľ tam prispieva)

@matusformanek ja poprosím info, pretoze absolutne netusim, ci ho mam alebo nemam.neviem ako to zistit

sweet20
•
30. jan 2026
@lallla

@matusformanek ja poprosím info, pretoze absolutne netusim, ci ho mam alebo nemam.neviem ako to zistit

@lallla treba zavolat na socialku, na infolinku, hned vam povedia.. viete to zistit aj podla vyplatnej pasky, ci vam odvadzaju do 2 P

matusformanek
•
31. jan 2026
@lallla

@lallla pozrite vyplatnu pasku