icon

Je finančne náročné mať dve deti?

mara2010
23. okt 2023

Ahojte je finančne náročné mat dve deti aký je rozdiel podľa vás keď máte jedno dieťa alebo dve

Strana
z3
kvetinka75
24. okt 2023

@tanuuulka pokrytecké? Podľa mňa je to o vyzretosti človeka a zdravom rozume. Ja som nepísala, mať jedno dieťa aby malo všetkého nadostač ale aby dostal všetko potrebné. Mám vo svojom okolí rodiny, kde majú rpdičia viac detí, pretože láska je viac ako penaize. Ok. Ale pýta sa niekto aj tých detí čo chcú, ako sa cítia? Nie. Mnohé chodia v obnosených veciach, jedia lacné, nekvalitné potraviny, školský, rodinný výlet - 0 bodov, pretože nie sú peniaze. 2 staršie dcéry z jednej takejto rodiny sa už odsťahovali a osobne mi jedna z nich povedala, že je rada, pretože ich nezaujímalo čo chce dieťa, že mala talent na niečo a chcela chodiť na krúžok, že chcela hrať na hudobnom nástroji, že chcela bicykel korčule, aby mohla s kamarátkami von. Stále jej hovorili že nie je nič podstatnejšie ako rodina a súrodenci a túto rodinu teraz nenávidí, pretože nemohla nič čo chcela. Len doma alebo okolo paneláku, pretože peniaze neboli. Má ešte 3 ďalších súrodencov. No, žeby to boli šťastné deti, šťastné vzťahy. Jedna z nich si žije svoj život, doma sa neukáže, druhá chodí domov ale keď sa dá ide hneď preč. Suseda mi niekedy plakala prečo nechodia, prečo sú také, veď im dali toľko lásky. Že jej je ľúto že ako deti nemohli im poskytnúť viac. Ale koho je to chyba? Tých detí? Mohli mať kľudne 2 deti a možno žeby boli šťastnejšie. Takže rodičia by sa mali zamyslieť nad tým aký chcú žiť život a aký život budú mať ich deti.

tanuuulka
24. okt 2023

@kvetinka75 ale to je zase iba príklad pokazených rodinných vzťahov. ja som bola z chudobnej rodiny, vyrastala som bez otca a čo som si nezarobila, som nemala. a nijako ma to nepoznačilo. o to viac si užívam a vážim to, že s mužom zarábame dobre (ani na materskej nesedím na riti, ale celé roky pracujem z domu po nociach, keď deti spia) a moje deti majú všetko, čo potrebujú, často aj viac. a potraviny kupujeme iba tie najkvalitnejšie, ale to je už na inú debatu. to už je iný brutal, čo za chémiu pchajú výrobcovia aj do obyčajného syra...

majlo1234
24. okt 2023

Samozrejme, ak niekto nema dost penazi ani na jedno, nerozmyslala by som o dvoch, ale v normalnej rodine s dvoma pracujucimi rodicmi sa dalsie decko uzivi. Je to o peniazoch, co sa tyka skolneho a stravneho a zakladnych poloziek. Ale tie dalsie veci, na ktore su dnesne decka zvyknute-drahe montessori kruzky a hracky, elektricke auticka, znackove oblecko, milion hraciek, najnovsie mobily, to deti nepotrebuju a podla mna z toho nemaju do buducnosti ziaden benefit. Poznam viacero jedinacikov mojej generacie, rozmaznani nie su, ale (neverim, ze to vravim) vtedy bola naozaj ina doba a netocilo sa vsetko okolo deti. Naopak si myslim, ze dnes je lepsie, ak ma dieta surodenca

kvetinka75
24. okt 2023

@majlo1234 neviem či máš nejaké deti ale dvaja pracujúci nemusia mať vysoký príjem. Môžu mať aj hypotéku, + strava, energie, nájom , poplatky škôlka, škola. Nemyslím si, že je v pohode vyhlásenie ,,dalšie decko sa užíví,, Ano, nejako sa uživí, ale vždy je to na úkor niečoho. Ak majú rodičia vyšší príjem nemusí to byť na úkor niečoho. Ale koľko je tu takých tém, že žena ledva čaká na rodičák, muž nezarobí veľa alebo majú obaja nízke platy a zrazu bum, chce druhé, pretože to tak cíti. Potom jasné, že peniaze chýbajú. Hračky, drahé mobily, oblečko, to nepotrebujú aleuž veci základnej potreby sú dosť drahé. Nehovoriac o tom, ak má dieťa nejaké alergie, intolerancie. Každý predsa vie, aké má náklady na svoje dieťa a čo je pre neho prioritou a podľa toho sa zariadiť, či ten štandard bude aj po narodení ďalšieho dieťaťa a či ho môže dať aj druhému, tretiemu.... dieťaťu. Pre mňa je dôležitý aj voľný čas a aj krúžky - príp. rozvoz talentu, a záujmov dieťaťa. A to tiež niečo stojí. Neskôr aj štúdium.

majlo1234
24. okt 2023

@kvetinka75 samozrejme, ze nie kazdy ma vysoky prijem. Ale tu hyposku platia, ci maju jedno alebo dve. A preto vravim o dvoch pracujucich, lwbo beriem do uvahy priemernu mzdu dvoch, nie zenu na rodicaku. A male decka do troch rokov dokopy nic nepotrebuju, ked este podedia aj hracky aj oblecko aj kocar(pokial su zdrave) Mam jedno, cakam druhe, ten rok dva tri sa mozno trochu uskromnime a potom sa vratim do prace.
Moje druhe dieta uz mozno nebude mat ten “standard” v zmysle ze uz nebude sam, jedinacik so stopercentou pozornostou. To vnimam ako jedine negativum. Najlepsie hracky bude mat po prvom, vsetky drahe odrazadla a blbosti tiez. Drahe topanky a funkcne veci zdedi tiez, kedze sa narodi cca v rovnakom obdobi ako starsi. Cize sa s financiami vobec netrapim zatial. Jediny zadrhel moze byt UM a nejake choroby, ale dufam ze sa tomu vyhneme.
Kruzky ako take pre mna zatial nie su tema, mozno to neskor budeme prehodnocovat😅
Samozrejme, bavim sa o “strednej vrstve”, nie o rodinach v hladovych dolinach, co nemaju na chleba. Pri takychto mi nepride padny argument, ze sa deti nwbudu musiet delit a budem moct jednemu dopriat vsetko, co bude chciet. Lebo to pre mna nie su ziadne hodnoty. Naproti tomu surodenec uz hodnota je🤗 ale suhlasim s tebou, ze treba dobre zvazovat, ci sa dalsim dietatom nedostane rodina do existencneh krizy a netreba plodit deti len tak.

liusa82
24. okt 2023

@amelia89 tak to máš šťastie lebo málo je takých súrodeneckých vzťahov kde si súrodenci rozumejú navzájom.Aspoň ja mám také skúsenosti z okolia aj rodiny.A to neprišlo ešte dedické konanie potom sa aj v lyžičke vody utopia🙂

kvetinka75
24. okt 2023

@majlo1234 lenže do úvahy človek musí brať všetky vrstvy, nielen tú strednú. Mojej kamarátke teraz zomrel manžel 50 ročný. Dieťa ešte študuje, hypotéka na dom. Má čo robiť. A to má iba jedno dieťa. Na seba si dieťa zarobí, na svoje výdavky - škola, oblečenie a pod. Ale domácnosť, hypotéka teraz zostala na jednom človeku. 1 príjem vypadol a to nikto nečakal že sa niečo také stane. No , stalo sa. Keby mala viac detí, nemá z čoho splácať

majlo1234
24. okt 2023

@kvetinka75 tomu rozumiem, stat sa to moze, ale nemozem takto rozmyslat, ved aj ja by som mohla zomriet a jedno dieta ostane polosirota bez mamy. A je tiez pravda, ze myslim na ludi vo svojich kruhoch, u ktorych pocuvam taketo argumenty

kvetinka75
24. okt 2023

@majlo1234 a prečo nie? Jednoduchšie sa potom žije, keď má žena 1 alebo 2 deti ako 3 alebo 4. Ja by som tiež nemala problém porodiť 4 deti ale čo ďalej? Teraz viem, že dcéra môže ísť študovať, môže ísť do zahraničia a spolu to utiahneme. Nejde mi o nejaké hračky, drahé oblečnie, ale o budúcnosť a možnosti

tiezjedna
24. okt 2023

@kvetinka75 a manžel kamarátky nemal žiadnu životnú poistku, ktorá by pokryla tieto výdaje? To bolo prvé, čo sme riešili, keď sme sa úverovali... Práve pre prípad "keby niečo", človek nikdy nevie, čo sa môže stať.

kvetinka75
24. okt 2023

@tiezjedna niečo mal. Niečo to pokryje, Ale nie úplne všetko. TAk spomínala. Ja som sa jej do detailov nevypytovala. Ponúkla som jej v niečom pomoc, tak snáď keď bude veľmi zle, povie

jesenzima
24. okt 2023

@mara2010 to, že sa musia deliť, nie je na škodu, a ani to jedno keď je samé, nemusí mať všetko, že ....
My máme dve, a áno, musia sa deliť o niektoré veci, nevidím v tom žiadny problém, nijako tým netrpia. Naučia sa pekne spolupráci, trpezlivosti atd..a mať súrodenca je na nezaplatenie (samozrejme, že rodič si to zaplatí 😃) financie- to je samozrejme krát dva..

tiezjedna
24. okt 2023

@kvetinka75 jasné, chápem, to nie sú témy na vypytovanie, určite to má chudera ťažké po všetkých stránkach. Prísť o partnera v takom relatívne mladom veku, to je strašné...

majlo1234
24. okt 2023

@kvetinka75 takto-pre mna jedno ci dve nehra rolu. Pravdou je, ze tri ci styri uz toho menia dost, len pri tom zaklade- potrebovala by som uz ine auto, pripdne cely dom a tie financie sa nabaluju.
My sme styria surodenci a v mladsom veku sme sa museli uskromnovat, neskor sa nasi vypracovali a nechybalo nam nic. Ja si na tolko deti rozhodne netrufam, ale dve su pre lna z financneho hladiska a dajme tomu do puberty skoro alo jedno
Uz len dodam, ze rozhodnutie o pocte deti, je uplne subjektivne a je ok, ked sa niekto rozhodne len pre jedno

drobcek17
24. okt 2023

@tanuuulka inak dúfam, že to vašim deťom vydrží, takýto krásny vzťah💗💗 💗
ja si ale nemyslím, že keď tu raz rodičia nebudú, že súrodenci budú držať spolu. Aj moja starká mala takýto plan, žiaľ keď tu už nie je, tak moja mama so svojím bratom si nevedia prísť na meno.
Preto si myslim, že je hlúposť povedať, že najlepšie čo viem dať dieťaťu je súrodenec (nemyslím vás, ale celkovo keď to počujem)
Ja som sa aj na základe toho rozhodla mať len jedno dieťa. Možno mu v detstve súrodenec bude chýbať, ale aspoň sa nebudú navzájom nenávidieť ako dospelí.

bluka2
24. okt 2023

@tiezjedna napríklad, keď ideš s tými dvomi deťmi pracovať do činy. Zažila som. Náklad bol o 1200€ mesačne viac len za škôlku. 30€ za každú hodinu skupinovej aktivity 1 dietata v Pekingu. Takže mne osobne sa zdá,že v Európe vôbec nepociťujem nejak, že mám dve deti oproti 1, lebo ten rozdiel je ďaleko menší ako tam. Vtedy to bol rozdiel tak 2000€ mesačne

tiezjedna
24. okt 2023

@bluka2 ja som s tou Čínou nenarážala na životné náklady, ale na politické usporiadanie, o ktorom pán blúznil... Čo sa týka pracovného pôsobenia tam, tak predpokladám, že keď už sa niekto rozhodne to absolvovať, tak sa mu to vyplatí po všetkých stránkach a náklady proste nerieši, pretože ich má vykryté (platí to obecne, napríklad z pozície expatov). Nepoznám nikoho, kto by rodinu odvalil na druhý koniec sveta a bol na tom tratný.

bluka2
24. okt 2023

@tiezjedna aha, tak ale je pravda v tom, že tam je systém nastavený na 1 dieta, na ktoré sa zložia rodičia a 4 starí rodičia kvôli tým nákladom. bežní ľudia, aj vyššia ekonomická trieda, povedzme takí ludia s Teslami sa boja mať 2.dieta. Jasne, že sa mi to aj tak oplatilo, ale koľko by som si ušetrila, keby som tam isla bez deti 🤣 bol by to veľký rozdiel

trojnasobnamama
24. okt 2023

Nieje ak sú zdravé.No ak by malo nejakd problemy vtedy ano.

babydesire
25. okt 2023

@mara2010 tak logicky 1 prcek = 1 naklady, 2 prckovia = 2x takenaklady, 3prckovia..atd

zmrzlinka2021
25. okt 2023

@mara2010
Dve deti nemam ale som toho nazoru, ze vsetko zavisi od standardu, ktoru chces pre seba a svoju rodinu, do akej miery sa viete a hlavne chcete uskromnit, co su pre vas priority.
Dnes sa ten standard dava velmi vysoko a to sa povazuje za kvazy "normalne", ale vedz je su aj rodiny, a nie je ich malo, kde sa nakupuje z bazarov, kde deti chodia na kruzky v ramci skoly, kde sa nechodieva po drahych dovolenkach... A hlavne, kvalita zivota aj v takychto pripadoch moze byt relativne vysoka.

Strana
z3