Je hypotéka vhodná investícia do starého domu?
Ahojte,
Chcela som vás poprosiť o radu,vaše skúsenosti 🙂.Byvame v staršom sedliackom dome 80 ročnom,ktorý nutne potrebuje opravy.Nikdy sme si nemohli dovoliť rekonštrukciu,starala som sa sama o deti.Teraz už deti povyrastli.Vždy som však túžila o inom bývaní ako to teraz máme.Zo 2 roky uvažujem,že by som si zobrala hypotéku a investovala do prerábky.Avšak každý má odhovara,že v mojom veku 42 rokov ,by to nerobili a navyše ,že investovať do starého domu sa neoplatí.Pritom dom je na dobrom mieste,čiže keby som aj nevládala so splátkami,asi by som nebola stratová.Isli by ste do toho?
Záleží na tom aká veľká rekonštrukcia a výška hypo. Ale v 42 rokoch človek predsa nemusí bývať až do smrti v niečom, čo by si vedel predstaviť mať krajšie.
Jasné, že sa oplatí investovať do starého domu. My bývame v ešte staršom a celý sme ho prerobili. Nespomínaš muža. Si na to sama? Lebo my sme veľmi veľa vecí robili sami a bez môjho muža by som sa do toho nepustila.
Tu by som sa neradila s okolim, ale so statikom. Ten ti povie, ako to s domom realne vyzera, co kolko este vydrzi, co vsetko treba spravit a aj kolko to zhruba bude stat. Za mna je blbost nechat dom schatrat (ci rovno zburat), len preto, ze je stary. Stoji dodnes dost podstatne starsich dobre udrziavanych stavieb a byvania v nich su z tych najluxusnejsich.
@doriiis nová strecha,kúrenie,odvlhčenie múrov+trosku vnútro ,prerábky hlavne kuchyne a kúpeľňa a wc
@h2 mám priateľa ale aj ten má od toho odhovára,nakoľko tomu rodičia prepisalo svoj dom, lenže ja neviem ,čo bude za pár rokov...možno skončíme aj u neho,ale takto by som mala niečo svoje a hlavne by čosi ostalo mojim deťom 🙂
Vyčíslila by som si,kolko to zhruba bude a poprípade išla do spotrebaku, nie do hypotéky.
Spotrebak ti podľa príjmu a bonity dajú Max 40 000 na 8 rokov. Áno,splátky sú vyššie,ale nemáš slučku na krku 20- 30 rokov
My bývame v starom dome a krásne sme ho spravili, mala som o 7r menej než ty, čo nie je tak moc. Neľutujem, šla by som do toho zas.
Múdro rozmýšľaš, keď chceš mať niečo svoje.
Za mňa prerábka ani za svet,ak je tam voda! Starý bude stále starý a hlavne vlhkosť je neustály problém.Niečo malé ale nové
Skoda, ze si ju nezobrala pred dvoma rokmi, ked sa to hybalo este okolo 1 2%
Si v najlepsich rokoch😉,ked to urobis dobre,tzn.
pomer mesacnej splatky-k zvyseniu komfortu zivota,tak chod toho.Samozrejme, je to zaväzok,ale dnes je hypo,takmer v kazdej rodine.V zivote môzes banovat,len rozhodnutia,ktore neurobis.
Za mna, chod do toho,ked mas prijem na splatku.
Priatel ta odhovara,ten ma strechu nad hlavou.
Daj si spravit projekt a uvidis kolko budes potrebovat.Nas dom je este starsi a pomaly ho menime,podla seba.Drzim palce😉
@guiseppinka vtedy som nemala na to podmienky ,opatrovala som ešte babičku,takže som nemala príjem ale len dávky
V žiadnom prípade si neber 100tis na 80r dom. Ani Ti banka toľko nedá a ani do takého starého sa neoplatí investovať. Ak máš pocit, že je to na lukrativnom mieste, predaj ho a kúp si inde, v lepšom stave a vezmeš len rozdiel ceny na hypo. Ale rozsah toho, čo tam chceš robiť, to je vlastne všetko okrem obvodovych múrov. Za dalsie, musíš mať sakra dobrý príjem, aby ti samej dali taky kopec peňazí. Samozrejme, že pocitaj, že 20% uz musíš mať teraz na účte. 80r dom by som neprerabala. Z toho pozerá pruser.
Autorka, prerobili sme skoro 100 rocny Dom, v UK ani inu sancu nemas. Vsetko na funglicu, zostali iba hole steny .
Ale vacsinu robil manzel, Vela veci aj firma.
Zhltlo to Vela penazi, ale nelutujem. Mala som 36, ked sme SA SEM nastahovali a zacali prerabat. Takze tiez som nebola najmladsia.
Určite najprv oslov statika a potom stavebné firmy. Nech vieš ako je na tom dom a koľko bude stáť prerábanie,. K tomu si prirataj cca 20% na nepredvídané veci a máš sumu ktorú budeš potrebovať. Potom pozri koľko by bola splátka hypotéku.
A zistíš či si ochotná a schopná to splácať.
@tundra niektori ludia su z hypoteky totalne posrati. Tu je nazov temy slucka na krk. V 40tke sa uz pochovavaju a uz je pre nich na vsetko neskoro. 80rocny dom jej tu deklarovali za staru budu. Zatial co takyto dom moze byt staticky uplne v poriadku a mat ovela dlhsiu zivotnost, nez nejaky drevotrieskovy bungalov.
@solange7 práveze sa cítim v najlepších rokoch 🙂🙃, a dom si myslím nie je "chorý"áno tie múry sú trošku vlhké ale nie do pol metra a presne si vystihla čo som myslela ,nerada by som do niečoho ,keď zafúka vietor a spadne to
Oukej, ja sa tu nejdem dohadovat. Za sumou si stojím. Vlani sme prerabali 35r dom. VIEM, koľko to stalo do posledného eura. Po rozpise toho, čo tam chce robit, potrebuje strašný kopec peňazí. A to sa tu nebavime o skrytých vadách, ktoré určite vybehnú. Takže nie, za 30tis to neprerobí. Toľko nebude ani zdaleka ani materiál na ten rozsah, aj keby si robila 100% svojpomocne. A áno, aj financnu rezervu potrebujes, keby sa neskôr čokoľvek stalo, a nemala si na splátky(choroba napr).
To je realita. Ale v princípe mne je to uplne jedno. Napísala som skúsenosť. Každý by mal byť dostatočne finančne gramotny, aby si to vedel nastavit.
Malá rada, obehni si strecharov, kurenarov a iných profesistov a sprav si suchú kalkuláciu. A pridaj 10% pre istotu, a koľko to bude po zvýšení DPH v ďalšom roku, ďalších 10%.

Nutné opravy typu nova strecha,nové okná,nové kúrenie?
Alebo typu nova malovka,nové podlahy,nová vaňa?