icon

Je hypotekárna pomoc od štátu spravodlivá?

26. feb 2024

Neviem ako to vnímate ostatní, ale mňa ide poraziť keď vidím tie príspevky o pomoc k hypo od štátu.
Akože prečo by sa mali všetci daňoví poplatníci skladať nezodpovedným ľuďom čo si poberú xy tisícové hypotéky, majú nenormálne spátky a teraz sa hrnú na tú hypo pomoc od štátu jak supy. Lebo sa neuskromnia, ale musia mať novostavby a luxusne zariadenia a ešte neviem čo všetko.

Keď raz na to nemám, tak si takú hypo neberiem. A nie teraz všetci sa budeme takým nenažrancom skadať z našich daní.

Viem, že sa na môj príspevok väčšina hodí ako supy, ale je to tak.

Strana
z2
klip0
26. feb 2024

Podľa mňa inak väčšina ľudí to splácať vie. Ale keď proste nato nárok má, tak požiada. Či ty keby máš nárok na 150€ mesačne, tak povieš nie ďakujem neprosím, my si vystačíme ?

ivangeline
26. feb 2024

Suhlasim..preco nevyuzit,ked davaju? Pochybujem,ze to budu davat dlhodobo... A celkom je rozdiel,ked sme mali urok 1,6 a teraz 4%... ;D

andovka007
26. feb 2024

@sasa1310 písala som niekde, ze to bola nasa smola?🤦‍♀️

andovka007
26. feb 2024

Je rozdiel mat urok 0,9 a 4,6🤦‍♀️ takže áno pre niekoho su to nebesá

sasa1310
26. feb 2024

@andovka007 áno, písala. Stačí si po sebe prečítať.

andovka007

Dnes o 11:00
Ako nehnevaj sa ale my napríklad nie sme žiadne supy, nemáme žiadnu novostavbu ani nič luxusné zariadené. Sme len obyčajná rodina ktora si brala pred rokmi hypoteku na starý rodinny dom a žiaľ mali sme smolu ze nám fixácia zrovna končila v tomto obdobi a uroky nam vystrelili do nebies. Takže pomoc sme privítali. Treba si naštudovať najskôr o co ide a potom nadávať

zuzulkazu
26. feb 2024

Chapem tvoje rozhorcenie, ale predstav si situaciu ze kupis si obyc stary 1izbak v dobe ked boli uroky nizke Ani nemas nejaku extra vysoku hypo ale si na nu sama, do toho otehotnies, ostanes na rodickaku, a zrazu ti zdvihnu uroky na tento obyc jednozbak o 160 e co pre mamicku na rodicaku nieje malo. A pri tych podmienjach to normalnym rodinam ani nevide. Tiez mame novy dom, ziadny luxos ale preco by sme si ho nemohli postavit ked sme na to xy rokov robili?a na statnu podporu narok nemame lebo podla kriterii zarabame vela(no realne to tak nieje) nedali by niekomu 200k hypo ak by nezarobil dostatocne...mna skor rozculuju permaneni hypochondy, a osadnici, ludia vo vezeni... ti su vacsia zataz na stat ako toto

nelka93
26. feb 2024

@lienka.7 co ti prekáža na maximálnych materských? Však ta žena platila omnoho väčšie odvody ako ta co ma polovicu, takže prečo by nemala mať viac? S ostatným suhlasim

nelka93
26. feb 2024

Ja som podpísala hypotéku doslova pár hodín pred zdrazovanim. Keďže som už vedela co sa chystá, fixla som to na dlhšie obdobie. Problém u veľa rodín bol ze zobrali maximálne možné sumy a na krátky fix, čiže im to končilo pri zdrazovani alebo bude tento rok. Čítala som diskusiu z 2019, že či si dat 3 ročný fix z 0.9 alebo 10 s 1,2 všetci jej písali ze stačí na 3 a potom refixuje s lepšími úrokmi. A hold skončila jej fixácia pred cca rokom a pol. Čiže áno je to aj chyba ľudí, že sa ulakomili na nižšie úroky na krátku dobu.

masinka
26. feb 2024

@nelka93 myslim ze nikomu neprekaza vysoka materska u zeny co vela zarabala/ platila vysoke odvody. Co babam prekaza su maximalne materske u zien co platili cele roky nizke odvody z nizkeho platu a par mesiacov pred porodom sa fiktivne zamestnaju u nejakeho znameho za vysoky plat, odvody si zaplatia za tych par mesiacov same a potom poberaju vysoku matersku.

sasa1310
26. feb 2024

@nelka93 každopádne aj oni mali výhodu mať pár rokov nízky úrok. A aj oni museli rátať, že to niekedy môže vyrásť na oveľa vyšší úrok. Ja osobne nevidím dôvod, aby sa pomáhalo ľuďom, ktorým to banky tak vyrátali, aby im to malo vyjsť aj s vyšším úrokom. A že mnohí brali ešte spotrebáky lebo neboli schopní si našetriť tých 20 %, to si tiež myslím, že by mal byť v prvom rade ich problém a nie štátu.

lienka.7
26. feb 2024

@nelka93 presne ako napisala
@masinka celý zivot minimalka a zrazu 3 mesiace pred materskou "chytia terno" s platom 2.500€, ze? Chvalabohu ze aspoň na socialke sa uz ako tak zobudili a už aj zamietaju takéto účelové materske.
Mimo to, stačí si to vygooglit témy typu Ako získať max.matersku a pod.
Ale jasne 50k žien má plat 2.500€, ze? Počuj, co si mala na obed? Zábavnú polievku? 🤦‍♀️🤣

oblecenie99
26. feb 2024

No serie, čo by nie, ako všetko vyššie spomenuté. Ale vieš čo? Keby sme na to nárok mali (nemáme, lebo sme v minulosti refinancovali), tiež by som sa postavila do radu. Na hulváta. Z princípu. Živíme tu roky už ktorú generáciu? ľudí, ktorí nikdy nebudú robiť, za to majú v mojom veku niektorí aj 8 deti. Ktoré asi tiež nebudú robiť. Predĺžené rodičáky za soplíky, invalidné dôchodkyne, ktoré chodia opatrovať do Rakúska a mohla by som pokračovať do nekonečna. Naši rodičia makajú celý život, odvádzajú dane a odvody, v päťdesiatke sú zrobeni tak, že vyzerajú pomaly na 70 a dôchodok v nedohľadne. Vždy som platila všetko, čo som mala zaplatiť, nikde nedlhujem ani cent. Tak keď to už tak perfektne vymysleli, a zaplatím to aj ja, tak z princípu by som to nevyužila? No krava by som bola ak nie.

lelelienka
26. feb 2024

@lienka.7 to vobec nie je o tom ze “nemam narok ja, preco iny”, ja to vobec nepotrebujem, ale (aj) ja to budem tym nezodpovednym, financne negramotnym platit a to ma teda poriadne stve 😡

lelelienka
26. feb 2024

@andovka007 lenze ludia uz rychlo zabudli, ze tie vyssie uroky kedysi a nie az tak straaasne davno boli norma, to prave tieto nizucke boli uplne mimo realitu, lenze to bolo ako cervena pre byka a ludia brali hypoteky ako blazni. To hadam cakali, ze to tak ostane naveky? 35 rokov kym dosplacaju? Blazni… To az rozum zostava stat 🤷‍♀️

lienka.7
26. feb 2024

@lelelienka ešte raz a naposledy... nehadz laskavo všetkých do 1 kosa. To je také typické slovenské... to, ze iným platis vymyslene davky (na ktoré by za normálnych okolnosti nemali narok) ti ale evidentne nevadí. Ale 150€ mesacne niekomu, kto na to ma legálny narok ti normálne trhá žily 🤦‍♀️

andovka007
26. feb 2024

@lelelienka snáď nechceš povedať ze ludia si ako "nenormalny" brali hypoteky s nízkymi úrokmi lebo vedeli ze raz bude nejaká pomoc od štátu 🤦‍♀️za to, že vtedy boli tak nastavené podmienky, su ti ludia blázni?🤦‍♀️

kristiii
27. feb 2024

@andovka007 veď nič také netvrdí. Len, že ľudia predsa nemohli byť takí hlúpi, že by si mysleli, že úroky začínajúce 0 tu budú ďalších 30 rokov. Každý normálny aspoň trochu finančne gramotný človek musel rátať s tým, že raz tieto úroky stúpnu a mal by byť na to pripravený. A nie, aby sa mu ostatní skladali na splátky. A áno, nesúhlasím aj s mnohými ďalšími nezmyselnými dávkami, ale nebudem preto, že sú, podporovať a ospravedlňovať zavádzanie ďalších a ďalších.

lelelienka
27. feb 2024

@andovka007 nie, nebrali si ich kvoli pomoci, ktoru nikto necakal, chcela som len povedat, ze si ich brali aj taki, ktori na to nemali a uz nedomysleli, co bude ak sa uroky zvysia a ti su blazni (slusne povedane, mam na nich aj nepublikovatelne oznacenie…) Lebo predstava, ze budem mat svoj vysnivany byt/dom je velmi lakava, ale nie vsetci na to proste maju, s tym sa treba zmierit a prisposobit moznosti.

lelelienka
27. feb 2024

@lienka.7 pise sa tu o inych davkach? Nie, diskusia je o tomto konkretnom prispevku. Ak by ta to ale tak velmi zaujimalo, ano vadia mi aj ine davky, ale o tom teraz naozaj nie je rec. A tento prispevok mi neskutocne vadi, ano. Je miereny najma na tych o ktorych pisem, ze to nedomysleli a je to cisty populizmus, zalepit usta tym s nizsimi prijmami, ktori ledva tie hypoteky dostali a snad si mysleli, ze uroky budu 100 rokov rovnako nizke…A vlada namiesto toho, aby ich naucila dostat sa zo svojich problemov samych, tak nie, oni ich idu zachranovat. Medvedia sluzba, lebo takto sa ti ludia nikdy nenaucia narabat s financiami. A co zase nabuduce sa im na nieco poskladame? Ale hlavne ze budu tlieskat a mozno ich aj zvolia, lebo ved aki su oni super, ze…🤷‍♀️ Ti, ktori na to maju nepotrebuju prispevok, ale pre nich ani mysleny nebol, len sa uz proste “zvezu”.

lienka.7
27. feb 2024

@lelelienka počkám si na reakciu teba aj tebe podobných, pokial nahodou upravia zakon tak, aby aj tí, čo refinamcovali túto "pomoc" dostali. Som potom veľmi zvedavá, čo budete hovoriť.
A ešte k tým úrokom, ano, je naivne si myslieť, že celých 30 rokov budem mat úrok 0.9%. Ale nikto nikdy nepočítal s tým, žeby ti zrazu zdvihli o 4-5%, len tak na supu!! A toto je podstata problému. Výkyvy boli vždy, ale nie takéto markantne. Aj ja si este veľmi dobre pamätám keď som brala svoju prvú hypo ešte dakedy v 2008, tiez som mala na nej úrok vyše 5%. Ale každým rokom mi úrok KLESAL (až na nejaké 3,5% tusim - nechce sa mi teraz hľadať papiere), nie ze po roku mi zrazu dali úroky ze 10%???. Skratka vždy je niekto komu niečo príde vhod a komu nie. Kto chce pochopiť pochopi, kto nie, bude tu vyskakovať ako ty.

lelelienka
27. feb 2024

@lienka.7 ano, kto chce, pochopi, ze o SVOJE financie/majetky sa ma clovek postarat SAM, ale to sa dnes akosi nenosi ako pozorujem…a kto nepochopi, tak ten bude tlieskat populistom za taketo a im podobne schvalene nezmysly. Viac nemam co dodat, lebo to je uplne zbytocne v tomto pripade 🤷‍♀️

hiro
27. feb 2024

@lienka.7 To uz je:
https://spravy.rtvs.sk/2024/02/pomoc-s-hypoteka...
Všeobecne platí, že úver, ktorý bol zobratý v minulosti a bol refinancovaný v roku 2022 a v roku 2023 nastal refix, tak bude spadať pod pomoc hypotekárnu a takisto aj úvery, ktoré boli refixované neskôr“
„Odporúčam takýmto klientom, aby navštívili úrad práce a dokladovali prepojenie zmluvy zo starej banky v novej banke, aby bolo na úrade práce jasné, že tieto dva úvery spolu súvisia“

markzzy
27. feb 2024

Jaký výkrik do tmy, smejem sa nemálo. Iniciatívny trebalo byť pred voľbami :D Ale kľud, tá pomoc je tak zle pripravená, že na ňu dosiahne zanedbateľná časť občanov. Takže sa odrbali pri voľbách aj oni 🤣 čo je balzam na moju dušu.

lienka.7
27. feb 2024

@hiro nemajú na to aj tak komplet vsetci narok, aj keď refinancovali, lebo pokiaľ hypo navysovali a pod., tak majú iný účel. A to ma veľmi veľa ľudí. Známa to ma tak tiež, cize jej to zamietli. A inak už to tu riešili aj v poradni, aký ma byt účel.

mrjoey
12. júl 2024

Nech ťa aj porazi.. farební paraziti beru cele roky davky a to ti nevadi.a ludia co buduju a platia nemale peniaze do štatu tak nemožu si nič uplatniť.. ty len zavidis lebo nemas na nič narok a si leniva voš.. a ja som vďačny za tych 150€ lebo aj ked ich nejako moc nepotrebujem tak prečo to nevyužiť 😁

mrjoey
12. júl 2024

@markzzy 😁😁 už je to upravene a naroky su a využivame naplno benefitiky 😁 a ty makaj dalej aby mali z coho to vyplacat

markzzy
22. júl 2024

@mrjoey Pohoda, ja to poberám tiež, takže neviem kto maká, ale nech maká :D

Strana
z2