icon

Je investovanie cez Finax bezpečné a výnosné?

16. apr 2026

Zdravím, pozerám že teraz všetci investujú do dákych ETF fondov cez Finax. chcela by som tam dako odkladať po 50 eur mesačne, ale som v tomto úplne dutá. je to fakt také bezpečné ako hovoria v tých podcastoch? neprijdem o tie peniaze keby dako padla burza? mate tam niekto ucty uz dlhsie, fakt vam to daco realne zarobilo za tie roky?

anonym_e5a209
16. apr 2026

Zaujimave, ze laici sa zobudia, ked je neskoro a trhy su na vrchole a vsade v novinach su spravy, ako akcie super rastu. 🙂 Akcie sa kupuju, ked v novinach citas, ze akcie prepadli, ide koniec sveta. Nastuduj si zatial, ako to funguje (investovanie, kupa akcii), odloz peniaze nabok, pockaj na pokles aspon 10% a nekupuj na tope, lebo potom si dlho pockas, kym sa ti to vrati.

anonym_bc8671
16. apr 2026

ja som začala vo februári. Finax má vyššie poplatky oproti napríklad XTB, ale nestaráš sa o nič. Len tam pošleš peniaze a oni za teba nakupujú, riešia všetko. normálne uzatvoríš zmluvu s nimi a majú aj na nete články o tom ako vznikli a ako dlho fungujú. A je lepšie začať investovať hoc aj teraz, než čakať. Ono minulý týždeň som bola 20€ v strate a teraz som +18€ v pluse. Čakám, že o týždeň môžem byť v strate 50€ ale o 2 mesiace +40€.. celkovo sa pri investíciach pozeras na dlhodobý výsledok a nie denný/týždenný - lebo je veľmi skreslený. Investuj do ETF

zic
16. apr 2026

@anonym_autor problem je, ze finax je asi najdrahsi (oproti EIC nemanazovanemu programu a Portu)... ale je "bezpecny" ako len investovanie moze byt bezpecne... Ako firma su seriozni, len s poplatkami zaspali dobu...
Ak nic nevies, kludne chod do toho, len teda oni trh neovplyvnia a ked nakupis a padnu trhy (lebo Trump, lebo Cina, lebo meteorit), tak za to Finax ani nikto nebude moct a musis "to vydrzat"...

akrobrab
16. apr 2026

Ak budes otvarat Finax, napis mi spravu a poslem Ti link - budes to mat prvy rok bez poplatkov (neviem, ci to maju vzdy alebo len teraz taku akciu).

esmey
16. apr 2026

Výhodné to rozhodne nie je. Platíš vysoké poplatky za niečo, čo dokáže každý aj sám po trochu štúdia. Je to ako variť si doma alebo si každý deň objednávať donášku. Máš to bez roboty ale niečo za to platíš. A bezrizikové to tiež nie je, keď padne burza tak padne aj tvoje portfólio

hellwant
16. apr 2026
@esmey

Výhodné to rozhodne nie je. Platíš vysoké poplatky za niečo, čo dokáže každý aj sám po trochu štúdia. Je to ako variť si doma alebo si každý deň objednávať donášku. Máš to bez roboty ale niečo za to platíš. A bezrizikové to tiež nie je, keď padne burza tak padne aj tvoje portfólio

@esmey Píšes nepravdu vyhodne to je, pre niekoho , co nevie ako na to a trhy nie su jeho kava na studovanie( treba vediet svoju reakciu a emocie na prepady aby si si nenastavil 100 akciove a 0 dlhopisy a nezvladnes pady trhu, lebo ten dotaznik, co rozhoduje o pomere sa da odpovedami oklamat), ale ak to robis sam vynos môzes mat vyssi( môzes, mnohi sklznu do opcii , tradingu a su horsie ako Finaxaci na tom, brokeri vedia ako "povzbudit" spravami, ze zlato rastie, ropa rastie atd.A povedz ze nam ako ta XTB, IB, ci EIC ochrani pred padom burzy? Nemiesaj hrusky s jablkami.

stanislavicenka
16. apr 2026
@zic

@anonym_autor problem je, ze finax je asi najdrahsi (oproti EIC nemanazovanemu programu a Portu)... ale je "bezpecny" ako len investovanie moze byt bezpecne... Ako firma su seriozni, len s poplatkami zaspali dobu...
Ak nic nevies, kludne chod do toho, len teda oni trh neovplyvnia a ked nakupis a padnu trhy (lebo Trump, lebo Cina, lebo meteorit), tak za to Finax ani nikto nebude moct a musis "to vydrzat"...

@zic kiezby toto ludia pochopili

hellwant
16. apr 2026
@stanislavicenka

@zic kiezby toto ludia pochopili

@stanislavicenka tu nejde o pochopenie poplatku, ale o strach- drviva väcsina nechce a nevie riesit akcie, nebavi ich to, co je potom 1% oproti tomu, aby zobrali zodpovednost na seba a obcas si pozreli nieco o trhoch? Vedia ludia vsetci programovat, stavat domy, zapajat kamerove systemy, ci šiť? Nie. Tak si zaplatia. Preco si kazdy nekupi pec a nepecie pizzu doma? Lebo čas a to, ci ho to zaujima. Finax nie je broker, je roboporadca a sluzby sa platia. U brokera to bude vzdy lacnejsie.

stanislavicenka
16. apr 2026
@hellwant

@stanislavicenka tu nejde o pochopenie poplatku, ale o strach- drviva väcsina nechce a nevie riesit akcie, nebavi ich to, co je potom 1% oproti tomu, aby zobrali zodpovednost na seba a obcas si pozreli nieco o trhoch? Vedia ludia vsetci programovat, stavat domy, zapajat kamerove systemy, ci šiť? Nie. Tak si zaplatia. Preco si kazdy nekupi pec a nepecie pizzu doma? Lebo čas a to, ci ho to zaujima. Finax nie je broker, je roboporadca a sluzby sa platia. U brokera to bude vzdy lacnejsie.

@hellwant tu ude skor o to, ze ludia nerozumeju zakladnym principom pri investovani. A to je cas, v prupade sporenia aj pravidelnost. Nic viac.

hellwant
16. apr 2026
@stanislavicenka

@hellwant tu ude skor o to, ze ludia nerozumeju zakladnym principom pri investovani. A to je cas, v prupade sporenia aj pravidelnost. Nic viac.

@stanislavicenka pisal som aj nechce a nevie riesit. Nevie vo vyzname nerozumie, zle slovo som asi vybral🙂

anonym_529842
16. apr 2026
@stanislavicenka

@stanislavicenka este raz si precitaj co pise helwant. Ludia co nerozumeju zakladnym principom pri investovani sa nebudu zapodievat investovanim cez XTB, EIC alebo IB, kedze skor by narobili viac skod ako uzitku. Je zbytocne davat niekomu mudre rady, kto chce mesacne investovat par stoviek a pritom neovlada ani take zakladne veci aky je rozdiel medzi akciami a dlhopismi a nema ani zaujem alebo cas ci energiu sa to ucit. Tak si priplatia par eur mesacne a Finax vsetko spravi za nich. Toto je zmysel Finaxu, ci Portu.

forest1234
17. apr 2026

Zaujímavá debata. Finax je fajn pre niekoho, kto sa fakt bojí alebo nechce nič vedieť, ale tie poplatky sú z dlhodobého hľadiska brzda. Ja osobne idem kombinovanú cestu cez XTB (na klasické ETF) a OKX, kde využívam Grid trading.
​Pre tých, čo sa boja pádov: moja stratégia na OKX mi momentálne generuje priemerný mesačný zisk je 1% čistého zisku z volatility, a to aj keď trh vyslovene nerastie. Grid bot totiž mechanicky nakupuje v malých poklesoch a predáva v nárastoch, čím „zbiera drobné“ 24/7.
​Môj plán je nepriestrelný: DCA 350 € mesačne, reinvestovať úplne všetko a neriešiť denné výkyvy. Plán mám rozdelený na 5-ročné cykly. Keď príde väčší prepad, nepanikárim, ale prilejem kapitál (mám pripravených 4 000 € ročne navyše na nákupy v zľave).
​Cieľ je jasný: 100 000 USDC a z toho 10 % mesačná renta. Kľúčom nie je hľadať najjednoduchšiu appku, ale mať disciplínu nepredávať v červených číslach a nechať to bežať aspoň tých 5 rokov. Kto do toho vŕta každý týždeň a riadi sa strachom, ten na tom málokedy zarobí.“

hellwant
17. apr 2026
@forest1234

Zaujímavá debata. Finax je fajn pre niekoho, kto sa fakt bojí alebo nechce nič vedieť, ale tie poplatky sú z dlhodobého hľadiska brzda. Ja osobne idem kombinovanú cestu cez XTB (na klasické ETF) a OKX, kde využívam Grid trading.
​Pre tých, čo sa boja pádov: moja stratégia na OKX mi momentálne generuje priemerný mesačný zisk je 1% čistého zisku z volatility, a to aj keď trh vyslovene nerastie. Grid bot totiž mechanicky nakupuje v malých poklesoch a predáva v nárastoch, čím „zbiera drobné“ 24/7.
​Môj plán je nepriestrelný: DCA 350 € mesačne, reinvestovať úplne všetko a neriešiť denné výkyvy. Plán mám rozdelený na 5-ročné cykly. Keď príde väčší prepad, nepanikárim, ale prilejem kapitál (mám pripravených 4 000 € ročne navyše na nákupy v zľave).
​Cieľ je jasný: 100 000 USDC a z toho 10 % mesačná renta. Kľúčom nie je hľadať najjednoduchšiu appku, ale mať disciplínu nepredávať v červených číslach a nechať to bežať aspoň tých 5 rokov. Kto do toho vŕta každý týždeň a riadi sa strachom, ten na tom málokedy zarobí.“

@forest1234 Uz pri tvojich slovach - môj plan je nepriestrelny (nieco ako garantujeme vam zaruceny zisk) by som spozornel a nedal si radit co a ako.

forest1234
17. apr 2026

Ja neradim , ja zarábam .

kamila0312
18. apr 2026

Finax sa rozhodne neoplati. Ten poplatok je uplne zbytocne. Urob si ucet na Etoro, xtb a ak o investovani nic nevies tak posielaj tych 50 eur kazdy mesiac do SP500, alebo Vanguard. To je tiez bezpecne jednoduche a usetris na poplatkoch

hellwant
18. apr 2026
@forest1234

Ja neradim , ja zarábam .

@forest1234 ano hlavne vetou nepriestrelny plan. Nepriestrelnych planov ludia maju a potom pride kontakt s realitou( a na dlhych horizontoch tych "tazkych kontaktov " bude) skoncia. Ja radsej pokorne. Nech ti to vyjde. Ja ale vsade kde vidim slova ako trading, nepriestrelny plan, zaruceny vynos zbystriem a viem svoje, co som videl, zazil a cital.

hellwant
18. apr 2026
@kamila0312

Finax sa rozhodne neoplati. Ten poplatok je uplne zbytocne. Urob si ucet na Etoro, xtb a ak o investovani nic nevies tak posielaj tych 50 eur kazdy mesiac do SP500, alebo Vanguard. To je tiez bezpecne jednoduche a usetris na poplatkoch

@kamila0312 Ten Vanguard ftse all world je fajn, tam su aj S&P firmy a ma tam cely svet.

becko3
Autor odpoveď zmazal
anonym_c32629
18. apr 2026

Finax je úplne v pohode a to hlavne pre takých ludi ako je autor témy. Riešiť poplatky 1% Finax vs 0.6% Portu alebo 0.2% u brokera pri investícií 50€ mesačne nemá žiadny zmysel. Pre totálnych laikov je Finax alebo Portu ta najlepšia možnosť koli jednoduchosti, ak bude chuť a autor sa trocha zdokonalil nieje problém presunúť aktíva k brokerovi.

A ci ma investovanie zmysel, tak áno. Prvú vec, ktorú si treba pozrieť je graf SP500 za posledných 50rokov a to vlastne vypovedá o všetkom

romino
18. apr 2026
@forest1234

@forest1234 "...a predava v narastoch" .. davas pozor na 1 rocny casovy test co sa tyka dani ? 😏

romino
18. apr 2026
@anonym_c32629

Finax je úplne v pohode a to hlavne pre takých ludi ako je autor témy. Riešiť poplatky 1% Finax vs 0.6% Portu alebo 0.2% u brokera pri investícií 50€ mesačne nemá žiadny zmysel. Pre totálnych laikov je Finax alebo Portu ta najlepšia možnosť koli jednoduchosti, ak bude chuť a autor sa trocha zdokonalil nieje problém presunúť aktíva k brokerovi.

A ci ma investovanie zmysel, tak áno. Prvú vec, ktorú si treba pozrieť je graf SP500 za posledných 50rokov a to vlastne vypovedá o všetkom

@anonym_c32629 a ma to zmysel aj tym, ze nastavis trvaly prikaz a neriesis. Viac blbovzdorne.
U XTB som prilis spekuloval, experimentoval, namiesto etf daval uz aj do konkretnych titulov ...alebo cakal ze zajtra az kupim, este to urcite klesne .. ..alebo narastlo ..tak som uz aj predal - skratka som aj dost stratil, 1% poplatok u Finax popri tych ujdenych prilezitostiach by v mojom pripade bolo velke nic.

nerko
Včera o 05:13

@anonym_autor ja tam mám peniaze už pár rokov, aj z mojho okolia tam investujú. V práci, rodina. V pluse sú všetci. Čo sa týka poplatkov, nemám čas a ani tomu nerozumiem, aby som si to sama niekde riešila, nakupovala.

hellwant
Včera o 06:44
@romino

@anonym_c32629 a ma to zmysel aj tym, ze nastavis trvaly prikaz a neriesis. Viac blbovzdorne.
U XTB som prilis spekuloval, experimentoval, namiesto etf daval uz aj do konkretnych titulov ...alebo cakal ze zajtra az kupim, este to urcite klesne .. ..alebo narastlo ..tak som uz aj predal - skratka som aj dost stratil, 1% poplatok u Finax popri tych ujdenych prilezitostiach by v mojom pripade bolo velke nic.

@romino to je pravda, zvykne to dost stiahnut ludi na trading a spekulacie, ci pakove obchody.

cyveer
Včera o 13:17

Zdravím,
Poviem to na rovinu ako to je. Ani finax ani žiadna iná platforma kde v podstate nakupujú za vás nie je vhodná pre niekoho kto vôbec nemá ani poňatia o tom, ako to funguje. Invesrovat by NEMAL žiadnym spôsobom laik. Každý by si mal zistiť ako to funguje, čo očakávať a čo nie a podobne.

Najväčším nepriateľom investora je ľudské správanie. Ľudia vidia pokles a predávajú, ľudia vidia rast a držia a podobne. Rovnako sa to moze stať aj na finaxe. Musíte presvedčiť samých seba, že ak je portfolio dlhodobo v mínuse, neodpredam ho, pretože tak len spečatím svoje straty. Či investujete sami alebo cez finax, vždy musíte vediet čo sa s peniazmi deje a prečo sa to deje. V opačnom prípade vaše investovanie z dlhodobého hľadiska nemá zmysel.