Je investovanie cez Trading 212 výhodnejšie ako Portu?
Ahojte všetci,
chcel by som vás poprosiť o radu a hlavne o reálne skúsenosti. Posledný rok som sa poctivo venoval investovaniu a ETF. Investovaniu podľa mňa rozumiem – keď niečo neviem, jednoducho sa to naučím. Môj problém sú však dane a angličtina.
Momentálne investujem cez Portu, ale kvôli poplatkom rozmýšľam nad Trading 212. Plánujem investovať 30 rokov – 1 000 € na začiatok + 200 € mesačne – do jedného akumulačného MSCI World ETF.
Pri Portu mi vychádzajú poplatky za 30 rokov približne na 14 200 € a spolu s ušlým ziskom zo zloženého úročenia približne 44 000 €. Preto ma Trading 212 láka, ale mám obavy z daní.
Na Trading 212 by som nepoužíval Pies, nerobil rebalansovanie, vypol úročenie hotovosti a iba každý mesiac dokupoval jedno ETF bez predaja. Podľa toho, čo som si naštudoval, by pri dodržaní slovenského 1-ročného časového testu nemala pri predaji vzniknúť daň.
Lenže čo ak nastane napríklad fúzia, spin-off alebo iná korporátna udalosť, ktorá môže mať daňové dôsledky? Neviem po anglicky, takže by som si nevedel každý rok poriadne preložiť a skontrolovať výpisy z Trading 212 a zistiť, či mi náhodou nevznikla nejaká daňová povinnosť.
Bojím sa preto, že budem 20–30 rokov iba dokupovať jedno ETF, nič predávať a predpokladať, že je všetko v poriadku. A potom po rokoch zistím, že som mal niečo priznať, o čom som vôbec nevedel, a budem riešiť dlh alebo pokutu.
Preto sa neviem rozhodnúť, či zostať na Portu, alebo prejsť na Trading 212. Nechcem platiť desiatky tisíc eur navyše len za pohodlie, ale zároveň nechcem 20–30 rokov len dúfať, že som niečo neprehliadol.
Ako to máte vy? Investujete niekto dlhodobo cez Trading 212 alebo XTB iba do jedného Acc ETF, nič nepredávate a nerebalansujete? Kontrolujete si každý rok dane a výpisy, alebo to pri takejto stratégii neriešite? A ako máte istotu, že sa počas rokov nestala nejaká korporátna udalosť s daňovým dopadom?
Ďakujem za každú reálnu skúsenosť. 🙏
@sebastian88 opyatala som sa AI
Ta anglictina je uplne,ze nepodstatna. Prerataj si este raz poplatky
....
Áno — pri stratégii, ktorú opisujete, je obava z daní výrazne menšia, než sa na prvý pohľad zdá.
Ak ste slovenský daňový rezident a cez Trading 212 alebo XTB iba pravidelne kupujete jedno skutočné UCITS akumulačné ETF, nepoužívate úročenie hotovosti, neobchodujete CFD, ETF nepredávate a nevznikajú vám iné peňažné plnenia, samotné nakupovanie ETF spravidla nevytvára každoročnú povinnosť priznávať z ETF príjem. Pri akumulačnom ETF sa dividendy reinvestujú vo vnútri fondu; nie sú vyplatené investorovi ako dividenda.
Pri budúcom predaji je však dôležitá jedna podmienka, ktorá sa niekedy zjednodušuje na „držím rok = bez dane“. Slovenská Finančná správa uvádza, že oslobodenie sa vzťahuje na cenné papiere prijaté na obchodovanie na regulovanom alebo obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ak od ich nadobudnutia do predaja uplynul viac ako rok a zároveň od prijatia cenného papiera na takýto trh do predaja uplynul viac ako rok. �
Finančná Správa +1
Preto by som pri 30-ročnom horizonte urobil jednu praktickú vec: vybral jedno veľké, bežné UCITS MSCI World ETF a nemenil ho bez dôvodu. Pri každom mesačnom nákupe beží vlastný jednoročný časový test. Ak by ste napríklad po 30 rokoch predávali všetko naraz, posledných 12 mesiacov nákupov ešte nemusí spĺňať časový test.
Vaša otázka o fúzii, zmene ISIN, likvidácii fondu, výmene cenných papierov alebo inom corporate action je však veľmi dobrá. Tu by som sa nespoliehal na pravidlo „nič som nestlačil, takže sa nič daňové nestalo“. Mimoriadna korporátna udalosť môže zmeniť cenný papier, ktorý vlastníte, prípadne viesť k výmene alebo peňažnému vyrovnaniu. Daňový výsledok potom závisí od konkrétneho právneho mechanizmu udalosti; slovenská legislatíva napríklad osobitne pozná zlúčenia, rozdelenia a výmeny cenných papierov. �
Legislatíva +1
Kvôli tomu ale podľa mňa netreba 30 rokov každý rok študovať anglické výpisy. Praktický systém môže byť veľmi jednoduchý:
Raz ročne stiahnuť z brokera annual statement/report a uložiť ho.
Ukladať potvrdenia o nákupoch alebo aspoň export transakcií – dátum, počet kusov, cenu a ISIN.
Skontrolovať, či sa za rok objavilo niečo iné než vaše pravidelné BUY: napr. SELL, DIVIDEND, INTEREST, CASH, MERGER, SPIN-OFF, CORPORATE ACTION.
Ak tam nič také nie je a iba ste kupovali rovnaké Acc ETF, daňová kontrola je veľmi jednoduchá.
Ak sa raz za 10 rokov objaví nejaká mimoriadna udalosť, práve ten rok dáte výpis skontrolovať daňovému poradcovi. Nemusíte kvôli tomu platiť správcovský poplatok každý rok počas 30 rokov.
A angličtina by ma dnes od Trading 212/XTB prakticky vôbec neodradila. Keď vám príde oznámenie brokera o corporate action alebo dostanete ročný PDF výpis, môžete ho jednoducho nahrať sem. Viem vám ho preložiť a hlavne vyhľadať všetky transakcie, ktoré môžu byť z daňového hľadiska relevantné, a vysvetliť, čo treba následne overiť podľa aktuálneho slovenského zákona. Daňové pravidlá sa za 30 rokov aj tak takmer určite zmenia, takže dnešné pravidlá nemožno považovať za garanciu na celé obdobie.
Takže problém by som neformuloval ako Portu = daňová istota, Trading 212 = 30 rokov daňového rizika. Rozdiel je skôr v tom, že pri samostatnom brokerovi preberáte na seba administratívu a archiváciu dokumentov. Pri jednoduchom „buy & hold“ jedného Acc ETF však môže byť táto administratíva veľmi malá.
A ešte jedna dôležitá poznámka k tým 44 000 €: túto sumu by som pred rozhodnutím určite prepočítal. Rozdiel v poplatkoch má pri 30 rokoch veľký efekt, ale výsledok veľmi závisí od použitého poplatku Portu, predpokladaného výnosu, spôsobu účtovania poplatku a od toho, či porovnávate rovnaké produkty.
@eli3k Ahoj, ďakujem ti za odpoveď. Dal si si na tom fakt záležať. ☺️ Hej, máš pravdu, ale vždy je tam vo mne taký strach typu „čo ak“ – čo ak niečo spravím a ani nebudem vedieť, že som si tým vytvoril daňovú povinnosť.
Práve preto si nechcem dávať ani Pie, aby som nemohol omylom robiť rebalansovanie. Chcem to mať v Trading 212 úplne jednoducho, bez Pie – len nakupovať a držať.
Raz som sa totiž v Portu hral s percentami hore-dole 🙈a vôbec som nevedel, že tým môžem vytvoriť daňovú udalosť. ( že to je ako predaj ) Potom som sa toho strašne zľakol. Až následne som zistil, že máme tú magicku 500 € hranicu, takže pokiaľ ročný výnos nepresiahne túto sumu, daň sa neráta.
Pošlem ti ešte jedno video o Trading 212. Týpek sa tam sťažoval, že sa mu nezobrazovali nákupy akcií, čo by mohol byť veľký problém aj pri spracovaní daní, pretože nevedel nájsť, kedy konkrétne akcie nakúpil. Na druhej strane mi to úplne nedáva logiku, pretože Trading 212 používa obrovské množstvo ľudí. Keby s tým boli naozaj také vážne problémy, asi by sa to riešilo oveľa viac. Preto neviem, či ten YouTuber hovoril presne, alebo len opisoval svoj konkrétny problém.
A ešte by ma zaujímal tvoj názor na dlhodobé investovanie. Premýšľam, že by som mal jedno portfólio MSCI World a druhé Nasdaq, ale bez dlhopisov. Používaš ty vo svojom portfóliu dlhopisy? Myslíš, že by pre mňa dávali zmysel, alebo sú zbytočné? Viem, že pri dlhodobom investovaní sa nemám zľaknúť poklesov a predávať v strese. Aj keby som bol napríklad 50 000 € v mínuse, nechcem predávať len preto, že trh padol. Musime nakupovať Lenže teória je jedna vec a realita druhá – keď tam raz budem mať veľkú sumu, neviem, ako by som psychicky reagoval. Či by som to zvladol ustať
MSCI World je podľa mňa už dosť diverzifikovaný, ale Nasdaq je oveľa kolísavejší. Preto rozmýšľam, či by mi nejaká časť v dlhopisoch pomohla znížiť výkyvy, alebo či by pri mojom dlhom horizonte boli skôr zbytočné. Lebo niektorí hovoria, že pri takej dlhej dobe sú dlhopisy zbytočné alebo je ich tam škoda. Samozrejme do msci worldu pojde vsetko a do Nasadaq pojde len par tisic , kedže je to dosť kolisave.
A akú investičnú aplikáciu používaš ty?
XTB a IB sa ti nepozdavaju ?
Kámo, tak XTB už vôbec nie. Keď som bol začiatočník a vôbec som sa v tom nevyznal, chcel som ísť do XTB. Zadám si na YouTube XTB a hneď mi ako prvé vyskočilo video „Vražedné XTB“, kde týpek omylom nakupoval akcie cez páku a CFD a vraj sa tak da zadlžiť Síce to skúšal v cvičnom režime, ale hneď som pochopil, že tá aplikácia jednoducho nie je pre mňa. Pozri si to ak chceš pre zaciatočnika za mňa nebezpečne, ked to je tak ako je to ukazané dosť tažke na pochopenie neni to tak jednoducho priehladne
Začiatočník sa tam podľa mňa môže ľahko pomýliť, kúpiť CFD alebo použiť páku bez toho, aby si to poriadne uvedomil. Trading 212 to má podľa mňa vyriešené oveľa prehľadnejšie – má oddelené profily Invest, CFD a Kryptomeny. Na každý z nich sa prihlasuješ zvlášť, takže keď si v Invest účte, nemôžeš tam jednoducho omylom kúpiť CFD, páku alebo použiť margin.
Keby Trading 212 toto nemalo takto oddelené, v živote by som doň nešiel a ani by som na tú aplikáciu neklikol. Práve toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo mi vyhovuje.
Teraz som si ešte skúšal cvičný režim, kde som si nakupoval rôzne veci, aby som pochopil, ako aplikácia funguje a presvedčil sa, že sa v nej vyznám. Ale to je vlastne jedno, pretože stále zostáva môj hlavný problém – všetko okolo daní a daňových výpisov je v angličtine a keďže po anglicky neviem, nevedel by som sa v tom orientovať. Takže cvičný režim tento problém vôbec nerieši.
@sebastian88 nerozumiem velmi ake ta trapia danove veci plus tebou popisane udalosti (spinoffy apod), ak chces nakupovat len akumulacne etf... za dalsie, ak si nastudujes isin etfka, tak je jedno, kde to kupis... pri tvojich otazkach a obavach ti v dobrom odporucam studovat viac. Lebo naozaj nakup msci world alebo obdobneho etf nie je veda. Uprimne, zr0vna t212 je skor "hrackarsky" broker a na celozivotne uspory by som ho asi nevyuzival. IBKR, xtb, teoreticky pri longu aj fio (aspon to je "domaci")... a kazdy mesiac tiez nemusis nakupovat... miesto frakcii radsej nasetrit na celu akciu / etf
Kámo, tak XTB už vôbec nie. Keď som bol začiatočník a vôbec som sa v tom nevyznal, chcel som ísť do XTB. Zadám si na YouTube XTB a hneď mi ako prvé vyskočilo video „Vražedné XTB“, kde týpek omylom nakupoval akcie cez páku a CFD a vraj sa tak da zadlžiť Síce to skúšal v cvičnom režime, ale hneď som pochopil, že tá aplikácia jednoducho nie je pre mňa. Pozri si to ak chceš pre zaciatočnika za mňa nebezpečne, ked to je tak ako je to ukazané dosť tažke na pochopenie neni to tak jednoducho priehladne
Začiatočník sa tam podľa mňa môže ľahko pomýliť, kúpiť CFD alebo použiť páku bez toho, aby si to poriadne uvedomil. Trading 212 to má podľa mňa vyriešené oveľa prehľadnejšie – má oddelené profily Invest, CFD a Kryptomeny. Na každý z nich sa prihlasuješ zvlášť, takže keď si v Invest účte, nemôžeš tam jednoducho omylom kúpiť CFD, páku alebo použiť margin.
Keby Trading 212 toto nemalo takto oddelené, v živote by som doň nešiel a ani by som na tú aplikáciu neklikol. Práve toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo mi vyhovuje.
Teraz som si ešte skúšal cvičný režim, kde som si nakupoval rôzne veci, aby som pochopil, ako aplikácia funguje a presvedčil sa, že sa v nej vyznám. Ale to je vlastne jedno, pretože stále zostáva môj hlavný problém – všetko okolo daní a daňových výpisov je v angličtine a keďže po anglicky neviem, nevedel by som sa v tom orientovať. Takže cvičný režim tento problém vôbec nerieši.
@sebastian88 Ved si skontrolujes, co kupujes. Vies o riziku, poznas ho, tak to proste nekupis. XTB ako take zavadne nie je.

@sebastian88 opyatala som sa AI
Ta anglictina je uplne,ze nepodstatna. Prerataj si este raz poplatky
....
Áno — pri stratégii, ktorú opisujete, je obava z daní výrazne menšia, než sa na prvý pohľad zdá.
Ak ste slovenský daňový rezident a cez Trading 212 alebo XTB iba pravidelne kupujete jedno skutočné UCITS akumulačné ETF, nepoužívate úročenie hotovosti, neobchodujete CFD, ETF nepredávate a nevznikajú vám iné peňažné plnenia, samotné nakupovanie ETF spravidla nevytvára každoročnú povinnosť priznávať z ETF príjem. Pri akumulačnom ETF sa dividendy reinvestujú vo vnútri fondu; nie sú vyplatené investorovi ako dividenda.
Pri budúcom predaji je však dôležitá jedna podmienka, ktorá sa niekedy zjednodušuje na „držím rok = bez dane“. Slovenská Finančná správa uvádza, že oslobodenie sa vzťahuje na cenné papiere prijaté na obchodovanie na regulovanom alebo obdobnom zahraničnom regulovanom trhu, ak od ich nadobudnutia do predaja uplynul viac ako rok a zároveň od prijatia cenného papiera na takýto trh do predaja uplynul viac ako rok. �
Finančná Správa +1
Preto by som pri 30-ročnom horizonte urobil jednu praktickú vec: vybral jedno veľké, bežné UCITS MSCI World ETF a nemenil ho bez dôvodu. Pri každom mesačnom nákupe beží vlastný jednoročný časový test. Ak by ste napríklad po 30 rokoch predávali všetko naraz, posledných 12 mesiacov nákupov ešte nemusí spĺňať časový test.
Vaša otázka o fúzii, zmene ISIN, likvidácii fondu, výmene cenných papierov alebo inom corporate action je však veľmi dobrá. Tu by som sa nespoliehal na pravidlo „nič som nestlačil, takže sa nič daňové nestalo“. Mimoriadna korporátna udalosť môže zmeniť cenný papier, ktorý vlastníte, prípadne viesť k výmene alebo peňažnému vyrovnaniu. Daňový výsledok potom závisí od konkrétneho právneho mechanizmu udalosti; slovenská legislatíva napríklad osobitne pozná zlúčenia, rozdelenia a výmeny cenných papierov. �
Legislatíva +1
Kvôli tomu ale podľa mňa netreba 30 rokov každý rok študovať anglické výpisy. Praktický systém môže byť veľmi jednoduchý:
Raz ročne stiahnuť z brokera annual statement/report a uložiť ho.
Ukladať potvrdenia o nákupoch alebo aspoň export transakcií – dátum, počet kusov, cenu a ISIN.
Skontrolovať, či sa za rok objavilo niečo iné než vaše pravidelné BUY: napr. SELL, DIVIDEND, INTEREST, CASH, MERGER, SPIN-OFF, CORPORATE ACTION.
Ak tam nič také nie je a iba ste kupovali rovnaké Acc ETF, daňová kontrola je veľmi jednoduchá.
Ak sa raz za 10 rokov objaví nejaká mimoriadna udalosť, práve ten rok dáte výpis skontrolovať daňovému poradcovi. Nemusíte kvôli tomu platiť správcovský poplatok každý rok počas 30 rokov.
A angličtina by ma dnes od Trading 212/XTB prakticky vôbec neodradila. Keď vám príde oznámenie brokera o corporate action alebo dostanete ročný PDF výpis, môžete ho jednoducho nahrať sem. Viem vám ho preložiť a hlavne vyhľadať všetky transakcie, ktoré môžu byť z daňového hľadiska relevantné, a vysvetliť, čo treba následne overiť podľa aktuálneho slovenského zákona. Daňové pravidlá sa za 30 rokov aj tak takmer určite zmenia, takže dnešné pravidlá nemožno považovať za garanciu na celé obdobie.
Takže problém by som neformuloval ako Portu = daňová istota, Trading 212 = 30 rokov daňového rizika. Rozdiel je skôr v tom, že pri samostatnom brokerovi preberáte na seba administratívu a archiváciu dokumentov. Pri jednoduchom „buy & hold“ jedného Acc ETF však môže byť táto administratíva veľmi malá.
A ešte jedna dôležitá poznámka k tým 44 000 €: túto sumu by som pred rozhodnutím určite prepočítal. Rozdiel v poplatkoch má pri 30 rokoch veľký efekt, ale výsledok veľmi závisí od použitého poplatku Portu, predpokladaného výnosu, spôsobu účtovania poplatku a od toho, či porovnávate rovnaké produkty.