Je vhodnejšie vyberať peniaze z bankomatu v Rakúsku?
Urcite EU a ked uz v zahranici tak radsej viac a debetkou.
@bambieblue Tak asi zalezi na tom aku mas banku a ako ma urcene poplatky, ci budes vyberat z bankomatu svojej banky (resp materskej spolocnosti) alebo inej... to my odkial mame vediet?
To záleží od podmienok vedenia tvojho účtu v tvojej banke, či sú výbery z bankomatov v zahraničí nespoplatnené a za akých podmienok. A pri samotnom výbere v zahraničí by som dodržiaval tieto zásady 1) vybral naraz väčšiu sumu (na celú dovolenku), ak by to bolo vysoko spoplatnené, 2) vyberal iba v bankomatoch svojej bankovej skupiny, resp. známych bank (nie iných finančných subjektov, nebánk), 3) ak je to v EU a bankomat Ti dá dve možnosti - "S prepočtom" (všetko tam vidíš vyčíslené), alebo "Bez prepočtu" (prázdna polovica obrazovky), tak lepší kurz spravidla dostaneš s tým 'Bez prepočtu". Niektoré bankomaty pri tejto voľbe začnú "špekulovať", že teda "OK, ale potom Vám budeme účtovať poplatok za túto transakciu vo výške XY [lokálnej meny]". Vtedy transakciu zruším a vyhľadám bankomat inej banky, ktorá mi vydá "Bez prepočtu" a bez tohoto špekulovania.
Vygugli si to, lebo tam mozu byt vyssie poplatky.
Lepsie najst sestersku banku, tam budu poplatky nizsie - napr. Slov.sporitelna
V Maroku sa málokde dá platiť kartou, a preto vám odporúčam pricestovať s hotovosťou, ktorú si tu následne podľa potreby zameníte za marocké dirhamy. Samozrejme tu nájdete aj bankomaty, z ktorých si môžete rovno vytiahnuť marocké dirhamy, no poplatok za výber z bankomatu sa líši od 0 € až po najčastejších 3,50 €.
https://lensbatohom.sk/co-vidiet-v-maroku/
a pozri si čo je DCC, v bankomate si môžeš vybrať 2 kurzy (vlastníka bankomatu to je DCC alebo kurz tvojej banky)
@zorkahorka SLSP má okrem kurzového lístka aj poplatok Spracovanie transakcií v inej mene ako EUR
2 % z transakcie, max. 5,00 € za transakciu
Sporitelne (ani SR, ani CR) nie su najstastnejsie banky na bezpoplatkovy vyber z bankomatu v zahranici. V CR mi Ceska sporitelna chce uctovat poplatok za vyber "Bez prepoctu", tak idem dalej. Spravidla pochodim v KB.
@madeincssr Česká sporiteľna má poplatok 169 CZK/6,92€ ak nechceš vybrať ich nevýhodným kurzom.
Pre Česko používam kartu k FIO účtu v CZK mene, takže som "domáci" bez poplatkov a zmenáreň robím cez Wise.
@bambieblue keďže som denne na cestách a nie vždy sa mi podarí vybrať si na SK vyberám hocikde keď potrebujem a poplatky neriešim už to nie je tak predražené ako v minulosti. Nehovorím že môžem rozhadzovať a nezáleží mi ale či už vyberiem za 0,50 centov alebo 1,5 prípadne 2-3e je úplne jedno

Nestihli sme si vybrať peniaze zo Slovenska, a neviem kde sa nám oplatí vybrať co sa týka sumy a poplatkov v rakúsku alebo mimo EÚ konkrétne maroco