icon

Je možné odkúpiť nehnuteľnosť so splátkami a hypotékou?

22. feb 2025

Dobry den, potrebovala by som poradit ako to funguje, alebo objasnit veci ohladom hypotek..

Vlastnim 1/3 nehnutelnosti, chcela by som ju odkupit celu od dalsich dvoch spoluvlastnikov, postupne prerobit a uzivat ju. Obaja spoluvlastnici suhlasili s predajom nehnutelnosti, lenze momentalne nedisponujem celou sumou aku by si ziadali za svoje podiely, chcela by som im mensiu cast vyplatit vopred a zvysok vyplatit z hypoteky, ktoru by som chcela uz na tu nehnutelnost, je to ale vsak realne mozne ?
Hypoteku by som chcela ziadat az budem ako jediny vlastnik nehnutelnosti.
Dalo by sa to urobit napr takto ?
Napr.ze chcu obaja po 30.000 za svoj podiel, spiseme kupno predajnu zmluvu kde uvediem, ze im prvotne splatim jednemu 5.000, druhemu 5.000 ku dnu kupno predajnej zmluvy. V zmluve by bolo uvedene, ze zvysnych 25.000 jednemu aj druhemu uhradim az napriklad koncom roka z hypoteky. /Hypoteticke datumy/

Na katastri by som teda s takouto kupno predajnou zmluvou pochodila ? Bolo by takto mozne prepisat nehnutelnost na mna, nasledne ziadat hypoteku z banky, a az by mi bola schvalena, uhradila by som im po tych 25.000?

Funguje to takto ci nie, absolutne nemam potuchy, premyslam nahlas, prezistujem si nejake info pred tym nez zacnem obehavat banky atak, ak by bol niekto ochotny mi to priblizit bola by som vdacna.

Dakujem🙂

sara158
22. feb 2025

Ahoj, Kataster vám neprepíše nehnuteľnosť na vaše meno, ak nebude kúpna cena vyplatená v plnej výške. Musíte ísť do banky a požiadať o klasickú hypotéku na nadobudnutie/kúpu nehnuteľnosti. Spoluvlastníci môžu súhlasiť s tým, že dostanú časť platby hneď a zvyšok po schválení hypotéky. Bude samozrejme potrebné banke doložiť kúpno-predajnú zmluvu a znalecký posudok.

zic
22. feb 2025

Podla mna to nemusis komplikovat. Spravite kupnu zmluvu, zaplatis im zalohu to co mas a na zvysok poziadas hypo ako keby si kupovala hocaku novu nehnutelnost. Ak splnis vsetky poziadavky (prijem, 20% vlastnych prostriedkov, ... atd atd), malo by to byt ok. Podla mna kazdy financny sprostredkovatel ti to podrobnejsie vysvetli a vybavi...

kikulienkadd
22. feb 2025

Ahoj,to co sa tebe zdá zložité je pomerne jednoduchá vec. Ako písala kočka vyššie,nájdi si finančného poradcu a on by ti to mal vedieť zariadiť ako píšeš. Ide vlastne o 2 kroky na katastri: 1.zalozenie nehnuteľnosti v prospech banky následne 2. kupno-predajná zmluva. Je to bežná vec pri kúpe nehnuteľnosti na hypotéku. To koľko peňazí im dáš zo svojich zdrojov a koľko pôjde z hypotéky musí byť spolu s ďalšími presnými údajmi o nehnuteľnosti napísané v zmluve. Finančného poradcu platí banka,netreba sa toho báť, dobrý poradca ti ušetrí kopu času pri zháňaní ponúk z viacerých bánk.

tundra
22. feb 2025

Nepotrebujes prepisovat dopredu nic na seba,poziadaj o hypo,dvaja ucastnici podpisu zmluvu o buducej zmluve pre banku a banka zacne schvalovaci proces.Toto sme absolvovali, pred par rokmi.Manzelku takto vyplacali.Trvalo to celkom dlho,ale podarilo sa.

draik
22. feb 2025

@sara158
Úhrada kúpnej ceny nie je podmienkou prevodu a kataster to ani neskúma.

autor
22. feb 2025

Dakujem vam, a ak by som chcela vyssiu hypo ako len tu ciastku na vyplatenie, to by sa dalo? Prijem mam dostacujuci, len ci mozem poziadat aj o viac ako by bola suma ktoru by som vyplacala spoluvlastnikom.

sara158
22. feb 2025

Pokiaľ si berieš hypotéku na kúpu nehnuteľnosti, banka ti poskytne len 80 % z kúpnej ceny. V niektorých bankách môžeš možno kombinovať účel hypotéky na nadobudnutie nehnuteľnosti a rekonštrukciu, ale s tým ti lepšie poradí finančný sprostredkovateľ alebo priamo pracovníci banky.

michelle567
22. feb 2025

Je možné že dostaneš viac. Našla by som si poradcu a nech ti zoženie presne banku o koľko chces naviac 😁 lebo byt má väčšiu hodnotu než 50tis ktoré ti ešte treba. Plus 1/3 už vlastniš to môže ísť banke do zálohy tiež na vyššiu hypo a záleží aj od príjmu

autor
22. feb 2025

Ano viem ze mozem dostat maximalne 80% a zvysok dofinancovat sama. Len kupna by bola na tych cca 50.000 ale hodnota nehnutelnosti je vysia, tak ci by bola moznost brat vyssiu hypo. Ale ako vravite to uz budu asi konkretne otazky na financneho poradcu. Chcela by som zobrat kusok viac aby som to vela hned zrekonstruovat popri jednej hypo.

aduskatt
22. feb 2025

nie je pravda - dá sa ísť aj na 90% hodnoty. Áno, môžeš dostať hypotéku tak, že časť bude na vyplatenie a časť bude bezúčelová.

autor
22. feb 2025

@aduskatt da, ale zvycajne je to tych 80%, tak ratam radsej s tymto.
No dakujem vam, skusim nejakeho poradcu a uvidime co sa stym da robit🙂

aduskatt
22. feb 2025

no tak v tom prípade ak to berieš tak, tak rátaj v dnešnej dobe aj s tým, že podľa toho, kde sa nehnuteľnosť nachádza a v akom je stave, tak pokojne môžeš dostať aj 70% jej hodnoty

aduskatt
22. feb 2025

stretla som sa u klientov s 92, keĎ sa dávalo obyčajne 70% a stretla som sa s tým, že vobec nehnuteľnosť banka nezobrala 🙂 možností je viac. Každopádne držím palce🙂

autor
22. feb 2025

@aduskatt No aj to je mozne, uvidime, snad z toho bude nieco🙂 vyskusam, uvidim.

aduskatt
22. feb 2025

Jasné🙂 treba si nájsť dobrého sprostredkovateľa a ten poradí, čo a ako🙂

purple_wolf
23. feb 2025

v zasade spisete kupnopredajnu zmluvu, kde budes uvedena ty a dvaja predavajuci, kde sa presne urci, ze jeden v hotovosti dostane tolko a z banky tolko, druhy dostane v hotovosti tolko a z banky tolko... budes ale potrebovat aj znalecky posudok, na zaklade ktorej ti hypoteku posudia (ak chces 60 000 ale nehnutelnost ma hodnotu 40 tak ti tych 60 nedaju) ... z hodnoty v tom posudku si ale odrataj 20% lebo banka dava hypo len na max 80% z ceny nehnutelnosti a potom je uz na tebe, ci chces tych 60 tisic alebo si zoberies xy tisic navyse aby si mala na prerabku ... samozrejme ak ti vychadza plat... ak/ked to banka schvali, posle peniaze predavajucim na ucet (pripadne aj tebe) a potom zoberies papiere na kataster, prepisu dom na teba a banka tam bude uvedena tiez kedze ma zalozne pravo v pripade ze hypo nebudes splacat