icon

Je možné podať opravné ročné zúčtovanie dane?

11. apr 2025

Ahojte otázka ohľadom ročné zúčtovania dane. Prišiel mi papier ohľadom ročného zúčtovania preddavkov za daň. V riadku c.15 nárok na daňový bonus za zaplatené úroky mám 0 pričom ešte mám nárok na tento bonus a taktiež som som doložil papier z banky. Je možné podať opravné ročné zúčtovanie ?

Je možné podať opravné ročné zúčtovanie dane?
dzulli1980
11. apr 2025

Podáš dodatočné daňové priznanie, v ktorom si daňový bonus na zaplatené úroky uplatníš.

autor
11. apr 2025

@dzulli1980 do kedy to musím podať. Musím to padať ja alebo môj zamestnávateľ

dzulli1980
11. apr 2025

Nemáš povinnosť podať dodatočné daňové priznanie, môžeš/nemusíš (no prídeš o peniaze) ... nemáš lehotu, v ktorej dodatočné daňové priznanie podáš, Tvoj zamestnávateľ nemá s daňovým priznaním nič spoločné, riešiš si to po vlastnej línii ...

autor
11. apr 2025

@dzulli1980 takze ani nemusím informovať môjho zamestnávateľa že idem robit opravné ?

autor
11. apr 2025

A prišiel som sa na to že.to isté sa mi stalo aj vlani môžem podať opravné aj za minulý rok ?

dzulli1980
11. apr 2025

DODATOČNÉ, nie opravné daňové priznanie ... Tvoj zamestnávateľ s tým nemá nič spoločné, nemusíš ho o tom informovať ... môžeš podať DODATOČNÉ daňové priznanie aj za minulý rok a daňový bonus na zaplatené úroky si uplatniť ... k daňovému priznaniu prikladáš fotokópiu ročného zúčtovania + potvrdenie z banky.

autor
11. apr 2025

@dzulli1980 výborne ďakujem a neovplyvní to aj potom 2%dane za minulý rok ?

lenka_da
11. apr 2025

Jasne, ze ovplyvni.

dzulli1980
11. apr 2025

Ešte si over, či spĺňaš túto podmienku:
- priemerný mesačný príjem dosiahnutý za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzatvorená zmluva o úvere na bývanie, nepresiahol 1,6 násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zistenej Štatistickým úradom SR za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie; priemerný mesačný príjem sa vypočíta ako 1/12 zo súčtu zdaniteľných príjmov.

Lebo sa mi nechce veriť, pokiaľ si v žiadosti o ročné zúčtovanie zaškrtla, že si daňový bonus na zaplatené úroky uplatňuješ + doložila potvrdenie, že by to zamestnávateľ odignoroval.

dzulli1980
11. apr 2025

2% dane sa vypočítavajú z daňovej povinnosti zníženej o daňový bonus na deti, aj na zaplatené úroky, teda áno, ovplyvní to, rozdiel budeš musieť vrátiť resp. sa Ti oň zníži vratka.

katarinaba
11. apr 2025

@autor pokial si v ziadosti o rocne zuctovanie uviedol, ze si uplatnujes tento bonus a dolozil si vsetky dokumenty, zaroven ti vznikol narok, tak chyba nastala na strane zamestnavatela a mozes ho poziadat o opravu. V tomto pripade je zamestnavatel povinny opravit rocne zuctovanie a nemusis sa trapit s dodatocnym danovym priznanim. Zajdi na personalne / mzdove a zisti si skutocnosti, podla toho potom postupuj.

ibrunova
11. apr 2025

Môže si podávať sám opravné DP, ak si nepodával DP, ale bolo mu robené zúčtovanie v práci?

katarinaba
11. apr 2025

@ibrunova opravne uz nie, jedine dodatocne DP. Samozrejme, ze je to mozne a casto sa to robi. Potrebuje k tomu druhu stranu rocneho zuctovania, ktora sa vydava na ziadost zamestnanca, nevydava sa bezne.

dzulli1980
11. apr 2025

@katarinaba Aj 1. stranu ročného zúčtovania potrebuje.

katarinaba
11. apr 2025

@dzulli1980 ano, ale tu dostava automaticky

dzulli1980
11. apr 2025

@katarinaba No len ľuďom, ktorí tomu nerozumejú to musíš takto povedať, lebo sú naozaj schopní priložiť len tú 2. stranu ... momentálne mám cca 5 takýchto dodatočných daňových priznaní na stole, fakt ako škôlkarom musím aj tri razy povedať a nakoniec to aj tak riešim s účtovníčkami.

katarinaba
11. apr 2025

@dzulli1980 ok, to mi nenapadlo. Ale v podstate bez rocneho zuctovania nebude vediet udaje o prijme, odvodoch a ostatnych polozkach. Ale mas pravdu, treba vsetko dopodrobna.

autor
11. apr 2025

@dzulli1980 podmienky sme splnili v hrubom sme nemali viac ako 2945 spoločne.

autor
11. apr 2025

@dzulli1980 čo mi ešte treba ? Mám 1 časť čo sa dostáva automaticky

dzulli1980
11. apr 2025

Tak, ako vyššie píše @katarinaba , vyžiadaj si od zamestnávateľa 2. stranu ročného zúčtovania.