icon

Je možné preniesť hypotéku na inú nehnuteľnosť?

18. okt 2024

Ahojte. Prosím o radu, pôjdeme do banky, avšak chcem len skúsenosti až viem, ci je to vôbec reálne. Mame byt, predávame ho, vlastníme aj rodinný dom s oveľa vyšším znaleckým posudkom. Byt hodnota cca 120000, zostatok hypo 40 000. Dom hodnota 220000 hypo žiadna, sme majitelia. Je možné presunúť hypo z bytu na dom bez toho aby opäť overovali bonity a podobne? Len teda znalecký? Manžel má pár nie načas uhradenych splátok. Nový hypo by banka neschválila. Chceme len preniesť záložné bremeno.

zuzanka.zuzu
•
18. okt 2024

áno je

andreatytler
•
18. okt 2024

Naco potrebujete tu hypoteku prenasat na dom ked byt predavate? Ovela jednoduhsie bude ak byt iba predate ako je, banka dostane od kupujuceho 40000 a ostatne pojde vam.

autor
•
18. okt 2024

@andreatytler pretože staviame ďalší dom. Potrebujeme peniaze na výstavbu.

andreatytler
•
18. okt 2024

aha.

katarinaba
•
18. okt 2024

Je to uz sice davno, ale ked sme brali hypo, zakladala byt moja mama, ucel hypo bol kupa pozemku a vystavba RD. Ked sme mali hrubu stavbu, preniesli sme zalozne pravo z maminho bytu na nas rozostavany RD.

ema234
•
18. okt 2024

Chceli odomna znalecky posudok a skolaudovany dom, dom mal vyssiu hodnotu, nebol problem

lucia11kob
•
Autor odpoveď zmazal
•
autor
•
18. okt 2024

@ema234 ja som zabudla na veľmi dôležitú vec. Manžel je majiteľ bytu, no dom máme obaja. 🤦‍♀️hypo je len na manžela. Čiže, obávam sa, že buď musíme dom len čisto na manžela prepísať, alebo neviem 🤦‍♀️

sasa1310
•
18. okt 2024

nevadí, že je majiteľom bytu len manžel. Všetko sa dá. Akurát nechápem prečo to neriešiš s bankou, keďže otázok máš viac. Však si mohla už mať dávno relevantné odpovede.

autor
•
18. okt 2024

@sasa1310 pretože hypo je na manžela, je v zahraničí. Príde o pár dní. Dovtedy som si chcela zistiť aké - také info. Ja zas nerozumiem, prečo komentujes uppne mimo tému.

sasa1310
•
18. okt 2024

info by dali aj tebe. Keďže je to manžel. Nepotrebuje byť pri tom aj on. V banke ti lepšie povedia, čo sa ti viac oplatí. Či vyplatiť starú a brať novú alebo prenášať. A či sa dá vôbec preniesť

sasa1310
•
18. okt 2024

a keď chcete prenášať hypo, tak ste to mali riešiť ešte pred predajom, aby bol byt čistý a nezaložený

katulkagajdos
•
18. okt 2024

Áno je to možné- stačí znalecky posudok, dokonca dom nebol ani skolaudovaný- stalo nás to 200€ poplatok.

autor
•
18. okt 2024

@sasa1310 ja neviem, ci myslíš, že sme už úplne spadli z jahody. Však byť sa predáva. Byt sa nepredá o dva dni, začína proces realitky,samozrejme, že na ňom nebude ťarcha pri predaji.

autor
•
18. okt 2024

@katulkagajdos ďakujem veľmi pekne

sasa1310
•
18. okt 2024

keď myslíš, že nebude. Predávam aktuálne jeden byt a predávala som viac bytov. A presne viem aký časový proces trvá, keď na byte je záložné právo a keď nie je. A koľko trvá kým kataster vyjme záložné právo z LV.

zuzanka.zuzu
•
18. okt 2024

@sasa1310 14 dní 🤷 viac to trvá znalcovi a potom v banke než na katastri 😉 ale aj znalca sme už mali zo dňa na deň a zmluvy tiež tak 🤭

purple_wolf
•
30. okt 2024

a preco sa nejdes spytat do banky niekojo kto nestudoval VŠ googlocania odbor domnienky???

autor
•
30. okt 2024

@purple_wolf ja neviem ci si z hniezda vysedena, ale k nerozumiem už 🤦‍♀️🙏pýtala som sa na skúsenosti. Hyposka sa už rieši.

purple_wolf
•
30. okt 2024

moja zlata nemala by si takto debilnu otazku kebyze mas uz hypoteku v riešení to je ten problem

autor
•
30. okt 2024

@purple_wolf a ty si si všimla, ak dokážes čítať, kedy je otázka položená? 😂😂😂😂