Je možné získať hypotéku s exekúciou?
Ahojte chcem sa opýtať je reálne dostať niekde hypotéku na byt keď má muž exekúciu ktorú platí už bude aj zaplatená a je živnostník ? Ja som na rodičáku plus chcú pomôcť moji rodičia keďže je tam ta exekúcia chceli by do toho dat ich byt a chatu malú Ďakujem za normálnu odpoveď
Autorka, exe musí byť vyplatená a vymazaná z registra. A teda nesmie ísť o exe z dôvodu nesplácaného úveru či účtu alebo karty. A samozrejme, podstatné je, aký má ako živnostník príjem, ako podáva daňové a aký má oficiálny príjem. Pri väčšine živností banku zaujíma to, aký oficiálny príjem má po podaní DP, nie čo mu chodí na účet.
Rodičia stratili rozum?
@tanapeta a prečo by mali?
Prečo by mali? Pretože muž sa už preukázal ako nezodpovedný, keďže má exekúciu. Takže ak sa ako nezodpovedný bude jedného dňa správať ako hypotekárny dlžník, tak jeho rodičia môžu prísť o svoje bývanie. Prečo si nevyriešite hypotéku bez toho, aby vám musel niekto pomáhať? @tanapeta má pravdu, ale hlavne každý zodpovedný človek by nechcel od rodičov, aby sa banke zaväzovali svojim domovom.
Buď tak dobrá a neťahaj do toho bývanie rodičov. Chatu ešte budiš, ale na stare kolena aby náhodou neprisli o domov, keď cely život makali aby sa mali na dôchodku dobre
Je niekolko faktorov, ktore su rozhodujuce, aj keby ste mali desat nehnutelnosti od rodicov. Tiez mam za to, ze ak ma exe, bude v uverovom registri, takze nic. Ak by aj nebol, je dolezity prijem, teda zdroj a vyska. Ak je zivnostnik, ide o Danove priznanie, zaplatenu dan, % z obratu, disciplina pri plateni odvodov, ale aj o odvetvie podnikania. Na niektore odvetvie, napriklad stavebnictvo ti banka uver neda, posudzuje sa individualne. Chata v zahradkarskej oblasti je pre banku neakceptovatelna.
Kym nebude exekucia uzatvorena, je to bez sance. Nevieme sice coho sa exekucia tyka, ale naznacuje to nespohliveho cloveka, cize ohrozit rodicov a ich byvanie, je naozaj na považenie.
Dievčatá prosím nebuďte také múdre keby viem ze je nezodpovedný a neplatí určite by som to neriešila a určite by som do toho ťahať rodičov nechcela ja som im povedala ze nesúhlasím chcela som sa lej opýtať či sa to vlastne dá... muž ex mal 600e za telefón od ktorej ani nevedel keďže už bol preč min 10rokov a mal iného operátora.. všetko si platí tak ako ma tak prestaňte mi tu písať ze je nezodpovedný keď viem aký je Ďakujem
Ano, da sa zalozit byt hocikoho, kto s tym bude suhlasit.
Mne je toto smiešne, hoci je to skôr tragické, ak si niekto myslí, že odíde k inému operátorovi a dlh zmizne. A je ešte smutnejšie, ak žena je tiež natoľko píp, že si myslí, že to nie je nezodpovedné. Ale v poriadku.
Ak si zodpovedná, nebudeš do toho rodičov ťahať. Oni síce chcieť môžu, ale ty môžeš povedať nie a vyriešiť si bývanie také, na aké s mužom máte bez potreby ťahať do hypotéky niekoho ďalšieho.
A čo sa týka príjmu, ako som písala - už podával DP za 2024, takže vie, aký ročný príjem po podaní DP mu vyšiel (po odpočítaní nákladov, odvodov a dane), to deleno 12 a dostane mesačný príjem.
Ked je to nejakych smiesnych 600 eur, to nemohol vyplatit naraz a mat pokoj? Kolko to uz splaca??
Kedze sme take mudre, ze sa musis pytat zakladne info o podmienkach hypo na konikovi a nie v banke, hovori za vsetko. Je vrchol nezodpovednosti mat akukolvek EXE za cokolvek, kedze ona sa len tak neobjavi, ale ide niekolko vyziev a komunikacia, ktoru niekto statocne odignoroval. A potom byt arogantna a cakat rady a informacie.
Pretože ľahko môžu prísť o strechu nad hlavou
A človek, ktorý dlh 600€ musí splácať v splátkach nie je hoden hypotéky. Na ňu treba mať totiž príjem
Ja by som povedala, ze je to nerealne, pokial nepojdes aj ty do prace, a pokial manzel nezaraba na papieri viac ako minimalku.
Hlavne nechapem, preco by ste sa chceli zadlzovat v najzranitelnejsom obdobi vaseho zivota.
Pochopila by som pred detmi, alebo po, ked uz obaja mozte pracovat. Ale ked si len na rodicaku, tak to absolutne nedava zmysel, a podla mna sa len vystavujete zbytocnemu riziku. Ved to nemozete mat ziadnu rezervu. A spoliehat na rodicov, to nie je fer voci nim.
Kvoli bezpecnosti by som ich byt ako zastavu nebrala, radsej tu chatu, ale ich zaplateny byt urcite nie. Nevies, co sa moze stat (muz bude chory, alebo aj ty, nehoda, uraz, staci polrocna pnka a je to) a neprislo by mi fer ich tomuto riziku vystavovat. Jedine ak by v pripade velkej nudze boli naozaj schopni (a ochotni) docasne tu vasu hypoteku splacat.
Ved pockajte rok, dva (kedy pojdes do prace?), dovtedy hadam aj nieco malo este posetrite, aby ste nemuseli ist uplne na krv ked si zoberiete tu hypo.
Clovek, co nema na 600 eur vyplatit v max. 3 splatkach, tak nemoze mat hypo, vy nemate ziadnu rezervu? Ako sa chcete presyahovat niekam do prazdneho bytu, mate v podnajme nabytok? Ci byvate este u rodicov? 10r. nevedel o dlhu? Ved mu musel operator poslat vyzvy na zaplatenie, ak mu ostalo cislo, tak aj na to cislo alebo doporucene. Ked prechadzam k inemi operatorovi ci uz mobil, telka internet, vzdy sa treba presvedcit, ze je vsetko vyplatene. Takisto, ked kupujete byt, ci tam nie je dlzoba na najomnom. Kolko ma muz prijem vobec, kolko stoji nehnutelnost? To uz nevydrzite, kym sa vratis do prace? Taketo veci sa lepsie riesia pred detmi, inac su zena a dieta pritazujuca okolknost, vacsina bank rodicak neberie, zivotne minimum je vyssie, kedze +2 hladne krky (alebo aj viac) a poriadny prijem iba 1. Aj to pri zivnostnikoch mozu brat len cast. Mozes napisat tuna poradcovi na MK, ak nechces davat cisla sem, ta poradna je anonymna.
Neverim,ze vam daju hypoteku.Nejdem sa vyjadrovat k tomu ci ju budete mat z coho splacat,ani k tomu co vsetko chcete zalozit,ale neverim,ze ju dostanete.
Ako schvaľovateľ som videla informácie o exekúcii aj v úverovom registri. Aj keď nebol úverovým klientom. Nevidela som, od koho a na akú sumu, ale ten príznak tam bol. A v tom čase mali asi všetky banky podmienku byť 12 mesiacov čistý (to znamená minimálne 12 mesiacov byť bez exekúcie, resp. od toho príznaku v registri). Myslím, že toto sa nezmenilo.
A ako je aj vyššie uvedené, ak ide o “smiešnych” 600e, ktoré je aj napriek tomu smiešnemu nutné splácať, tak tam priestor nevidím. Veď taká splátka na byt môže byť aj podstatne vyššia ako 600e.
@tanapeta 600 plus roky úrokov plus ignorovanie výziev, to bude násobná suma. Aj keď samozrejme jeho vina.
@januska12323 ja som myslela samotnú splátku, keď ešte nemal exekúciu
@martul tak to určite nemal. V bankovom úverovom registri sú len záväzky spoločností, ktoré majú vstup do bankového úverového registara, sú to konkrétne banky. Do nebankového registra majú vstup iba jej členovia, to sú nebankovky, operátori a podobne. A potom je samostatný register exekúcií. Takže nie, dlh voči mobilnému operátorovi nebude v bankovom registri, pretože do neho mobilný operátor ani nemá prístup. Skús si naštudovať legislatívu týchto registrov, potom by si vedela, že v bankovom registri dlh operátora nebude. Tak ako v nebankovom nebude dlh banky. A ak bude exekúcia napríklad z dopravného podniku, zdravotky, tak nebude v bankovom ani nebankovom, bude v registri exekúcií.
Nie hypotéku momentálne nedostane.
Ešte si neuviedla aký má príjem ( v tomto prípade daňové priznanie).
už niekoľko rokov pracujem v bankovníctve a priamo aj s hypotékami.... na rovinu ti hovorím, že keď spomenieš exe tak sa s vami ani nebudú baviť... to je vopred zamietnuté...

Určite nie a ešte v úverovom registri bude najbližších 5 rokov.