icon

Je možný príjem za faktúru v hotovosti?

michalian
8. máj 2024

Som SZČO ,chcem urobiť jednému znamemu malú fotovoltaiku.
Môžem zobrať od neho hotovosť cca 600€.Nemam e-kasu,ani pokladňu.

sejbipi
8. máj 2024

Podľa mňa môžeš. Ale vypíš paragon

mane01
8. máj 2024

@michalian tak vypíš prijímovy pokladnicny doklad. Je to danovy doklad, da sa kupit v papiernictve.

melanta
8. máj 2024

@sejbipi
@mane01 to si myslíte alebo viete na 100%, že podnikateľ môže zobrať hotovosť bez ekasy? Pretože podľa mňa nemôže. Podľa mňa od roku 2022 môže prijať hotovosť, ak vystaví faktúru kde bude uvedené že platba v hotovosti a následne ju SZČO zaeviduje v ekase. Ona ekasu nemá.

melanta
8. máj 2024

@katarinaba možno ty by si mohla vedieť. Ja si myslím čo som napísala, ale to si len myslím.

melanta
8. máj 2024

@dzulli1980 👍 takže dobre som si myslela, že dnes to už bez ekasy nejde

morusha
8. máj 2024

@michalian Veď nech si ich vloží na účet a uhradí faktúru prevodom.

martul
8. máj 2024

@sejbipi
@mane01 prečo radíte, keď neviete?

lienka.7
8. máj 2024

@michalian môžeš jedine vystaviť faktúru, kde bude uvedené, že platba v hotovosti, na to budeš mať príjmový pokladnicny doklad a tie peniaze potom vložíš na účet.

melanta
8. máj 2024

@lienka.7 ale nemá ekasu do ktorej je povinný to zaevidovať.

katarinaba
8. máj 2024

Co to znamena "urobit fotovoltaiku"? Ide o dodanie tovaru s montazou? Vyrobu tovaru a naslednu montaz? Na co mas zivnost? Skus si pozriet nizsie stanovisko.
Ale da sa to pekne obist - vystav fakturu a on nech ju uhradi postovou poukazkou, alebo vkladom na bankovy ucet.

vevesh
8. máj 2024

@melanta ale vsak tam je napisane, ze nemusi mat, ked spada pod vymimku. A otazka je, ci spada- tu prilohu s uvedenymi vynimkami som tam nenasla (napriklad pilenie dreva je vynimka)..

katarinaba
8. máj 2024
katarinaba
8. máj 2024
katarinaba
8. máj 2024
melanta
8. máj 2024

@vevesh oka, ale ak nevieme či spadá pod výnimku, nebudeme radiť že môže prijať cash bez ekasy.

espeo
8. máj 2024

Ak sluzby, ktore poskytujes nie su v prilohe 1, nemusis mat e-kasu https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d...

vevesh
8. máj 2024

@melanta tak v tomto vela ludi radi "podla seba" - ja nepotrebujem, ergo ani ostatni...🙃ale tak viac hlav, viac rozumu a aj k spravnemu vysledku sa dopracujeme...

egonsk
8. máj 2024

odkedy vznikla povinnost mat kasu koli prijimaniu uhrady FA v hotovosti, zrusil som uplne tuto moznost a prijimam platby vylucne prevodom na ucet. Ked si zriadis kasu, musi robit uzavierky a evidovat aj bankove operacie, cize zbytocne dalsia birokracia na ktorej ta mozu potopit, lebo castokrat sa stane, ze clovek pozabudne nieco zaevidovat vcas, alebo spravit nejaky predpisany ukon.
Vtipne na mna posobi, ze lekarka nema kasu a vydava iba potvrdenku, lebo maju na to nejaku vynimku.

maranco
8. máj 2024

@egonsk * Vtipne na mna posobi, ze lekarka nema kasu a vydava iba potvrdenku, lebo maju na to nejaku vynimku. *
Tá lekárka je TŽP?
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
Pozri prílohu č. 1, povinnosť mať ekasu ak prijímajú hotovosť majú

@michalian nech ti to pošle na účet a máš pokoj

michalian
autor
10. máj 2024

@maranco

Tak som sa pýtal 2 učtovniciek,jedine poslať poštou alebo na účet nech to v hotovosti dá na účet v mojej banke.

maranco
10. máj 2024

@michalian nemusí chodiť na poštu ani do tvojej banky, normálne nech urobí prevod na účet, a ak máte okamžité platby tak to máš u seba za 10 sekúnd

Do budúcna ty si urob registráciu na https://vrp2.financnasprava.sk zvoľ si prenosná pokladnica a budeš mať bezplatnú e-kasu. Buď cez tú web stránku alebo si nainštaluješ aplikáciu do mobilu. Netreba robiť uzávierky, to si robí FS sama. Dáš tam úhrada faktúry č. 123 v hotovosti a máš to legálne. Bloček mu dáš poslať na mail nemusíš ani tlačiť.
Na konci roka len pozrieš koľko si prijal hotovosť a číslo povieš účtovnícke.
https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d...

espeo
10. máj 2024

@michalian je výstavba fotovoltiky v prílohe 1 zákona o ERP? Mate vobec povinnosť mat e-kasu? Ja tam stavebné práce ani FVE nevidím (v tej spomína ej prilohe).