Je odchod do zahraničia lepšia budúcnosť?
Ahojte, tak ma zaujima či doma riešite aktuálnu situáciu na Slovensku, kvalitu života a podobne v spojení s odchodom do zahraničia. Registrujem v mojom okruhu že sa zahraničie vracia na “stôl” ale kedže už ide o rodiny z detmi je to náročnejšie. U nás táto téma tiež už padla, v zahraničí sme obaja žili v rôznych krajinách a neplánovali sme sa tam vracať nakoľko na Slovensku sme sa mali dobre. Už ale uvažujeme či to tak bude aj v budúcnosti pretože aktuálne máme pocit že to tak nebude. Na druhej strane ani nevieme kam by sme už išli. Jedina dobra možnosť v EU nam vychadza Švajčiarsko ale ja si to tam neviem predstaviť kedže neviem jazyk. Taktiež mame už dieta a deuhe na ceste tak sa mi vôbec do nejakeho sťahovania nechce a radšej budem “držať hubu a krok”. Tak len tak ma zaujimaju Vaše pohľady, ako sa na to pozeráte doma a podobne. Neni to ani nejaka konkretna otázka skôr námet na diskusiu 🙂
Áno, rozmýšľame nad presunom, my starí zatiaľ do ČR a to len kvôli jazykom nejdeme ďalej. Brzdí nás aj vek, zdravie. Deti ale aktívne riešime, študovať pôjdu inam, už teraz majú skúsenosť so štúdiom/ životom v zahraničí. Dôvod je len táto situácia, z ktorej neviním politikov ale ľudí, ktorí ich volili napriek množstvu informácií, ktoré boli k dispozícií. Myslím, že ich volili na svoj obraz a preto cítim beznádej, to čo je vo vláde a čo robia, to je skutočné Slovensko.
Som Ceska a roky zijem tu na sk. Do CR chodim casto, narodili sa mi tam obidve deti, mam tam rodinu, dost dobry prehlad. Vratit sa neplanujem, mam sa dobre i tu, sme si blizci ako narody, som stale v hlave federalna 🙂. Slovaci si vzdy idealizovali zivot v zahranici. A ked uz tam zijes, stazovat si nebudes. To, ze uteciem pred Ficom, ma stastnou neurobi. Ide o ine aspekty a tie mam tu. Domov, rodinu, pracu a ludi okolo seba. Ono zalezi aj kde clovek zije, lokalita. Nie vsade je to vyspele a ludia aj tam obdivuju Babisa a Rusov.
Neries komentáre na fb ale vás postoj. Ti komentujuci vám život v zahranici nezabezpecia. Uvedom si co chcete a ako ste schopní sa v inom state zabezpečiť. Ty sa mi zdá len polemizujes ale vlastný názor nemáš. Deti sa reč naučia pomerne rýchlo. Muz by musel zarobiť dostatočne aby si ty mohla chodiť v danej krajine na intenzívny jazykový kurz. Máte 30 nie 50. Zalezi os podmienok krajiny a váš dvoch. Nie od fb komentujucich.
Autorka...ja aj môj muž pracujeme dlhé roky v automobilke.Mame skvelú pracovnú dobu,ktorá nám umožňuje naplno byť s deťmi bez nutnosti PN a OCR.Mame veľa voľného času a prácu,ktorá nás oboch baví a chodíme do nej radi.On už 10 rokov a ja 8.Sme ohodnocovani nadštandardne a dovolenky,príplatky máme nad rámec zákona.Mame dobrú prácu,ktorú inde nezískame,ako vravím.
A keď sa tento sektor začne presúvať inam,z toho strach nemám.Mame obaja kvalifikáciu a skúsenosti také,že zohnať prácu je otázka dvoch telefonátov.
@lenka22031 asi zijem v inom Švajciarsku,ale ziadne skolne sme neplatili.Dokonca kanton platil cestovne detom,z okolitych dedin.Syn po zakladke isiel na gympel a tiez,raz za polrok,okolo 200fr,na mimoskolske aktivity,teraz je na univerzite 800fr/semester.Opatrovanie deti v predskolskom veku stoji prachy,ale tiez zalezi od kantonu.Ked zarobi zena 4000fr a skôlka stoji 1500,stale zostava 2500fr do rodinneho rozpoctu.Suhlasim,ze tahat rodinu z jedneho platu,nie je hitparada,ale je tu x rodin,ktore, tu tak ziju.Tiez je pravda,ze platis vsade a za vsetko.Ked to mam zhrnut do jednej vety,ked mas adekvatny prijem,je zivot vo Švajciarsku,dobra volba,deti maju 1000x viac moznosti realizacie,v porovnani zo Slovenskom.
ok, jasne, chapem, ze ta trapi stav nemocnic, lebo v nich asi travis vela casu a chces aby to tu fungovalo ako v anglicku, kde ta lekar posle domov s ibalginom a este si to necha patricne zaplatit, alebo na zubara si budes brat pozicku.. ok, aj to je moznost 😁
@egonsk ani ti nejdem na to konštruktívne odpisovat pretože tvoje komentáre sledujem na MK už dlhšie a vždy sú rovnako odveci. Som rada že aspoň zvyšok komentujúcich sa rozhodlo viesť normálnu diskusiu 🙂
@tundra Ďakujem za pohlad priatel chodi do svajciarska kazdy rok za jeho kamasom co tam pracuje a hoc je tam uz 10 rokov tak je sam takze tieto veci nam velmi zhodnotit nevedel. Ale som teda prijemne prekvapena myslela som si že je to tam dosť náročnejšie
@autorka drahe su sluzby,autoservis napr. vymena brzd komplet 1800-2000fr,priprava na MFK(STK) stoji tiez kopu penazi,hlavne pri starsich autach.
Zakonna poistka na dvojliter cca.500-700fr+ dan cca.tiez tolko,kazdy kanton inac,niekde podla objeme,niekde podla vykonu.Parkovanie od 60fr/mesiac,garaz 120/fr.Byvanie - 3.izb.byt od 1200fr,niekde v hornom dolnom,az 2500fr napr Zurich.V poslednej dobe je velky dopyt po bytoch.
V Zurichu, priam nemozne zohnat byt za normalne prachy.Syn pracuje v banke,zije v Zurichu,2.izb.byt 1700/fr.My zijeme v malom kantone,kde bolo byvanie lacne,teraz za posledne 2 roky sa to zmenilo aj tu,vsetko zdrazelo.
@egonsk lebo ja tam mám rodinu 30 rokov a má iné skúsenosti. Nevravím, že je to nejaké terno, čo sa týka zdravotníctva. Ale nie je to vôbec taká katastrofa, ako sa tu na SK vraví. A SK zdravotníctvo riešim ja posledné roky pomerne často, skrz rodičov, ktorí už majú svoj vek a nedá sa to nazvať inak, ako katastrofa. Existujú svetlé výnimky, ale to sú priam "endemity" v tom celom.
To isté školstvo, SK zotrváva v časoch Márie Terézie. O podmienkach podnikania tiež radšej pomlcim.
@autorka v CH závisí veľa od platu aj od toho v akom kantóne žiješ plus teda od nárokov. Naši znami žijú v rovnakom kantóne ako mi.oni v hornej dolnej kde potrebuješ auto lebo autobus raz za hodinu platia za bývanie 1500 so všetkým plus teda elektrina zvlast, my sme platili 2200. Teraz by sme vo vlastnom tak to vychádza menej. Povinné školské vzdelanie je zadarmo, platíš za Mittagstisch, Hort, družinu proste mimoškolské zariadenia. Rovnako zdravotné poistenie ti neplatí štát alebo odvody z platu ale platíš si sama pre celú rodinu a suma záleží od toho čo všetko chces aby ti poistenie zahŕňalo . Ak splnas podmienky s máš nízky plat tak máš nárok na príspevok od štátu, každý Kanton to má inak
@lenka22031 povinná školská dochádzka je zadarmo a okrem tašky , prezuviek a telesnej dieťa nepotrebuje absolútne nič. A teda tie kuracie prsia 24ch za pol kila v akcii musela byť zo zlatého kuraťa, keďže teraz bola akcia na kuracie prsia 14,50 /kilo v Coop čo je jeden z najdrahších reťazcov si nerátame Manor, Loeb alebo globus
@btus mozem sa opýtať preco Slovinsko?
My zvazujeme ak europa, tak severske krajiny alebo kanadu. Tiez sa tu mame po materialnej stranke dobre a dovolim si tvrdit, ze v BA konkretne my zijeme naozaj v takej stastnej bublinke, kde mame okolo seba ludi s rovnakymi hodnotami a svetonazorom. Zatial sme to uzavreli tak, ze pockame do buducich volieb a ak sa nic nezmeni, tak predavame vsetko co tu mame a ideme prec. Mne sa hnusi zit v spolocnosti aka sa tu rozmaha a tiez mame 2 deti, ale neberiem ich ako prekazku pri stahovani, skor ako akcelerator, lebo ide hlavne o ich buducnost.
@lapersefona máme to to tam radi. Je tam vela lezenia, sú tam hory - turistika, lyžovanie, je tam aj more, ľudia sú super, nie je až taký problém s jazykom. Kultúrna krajina, čistá ( nie ako balkánsky Slovania), ekonomicky nie je na tom zle. My zvažujeme krajinu ( ak sa odhodláme) takú, ktorá nám ponúka možnosti nášho športového vyžitia. 🙂 A blízko Slovenska, kde môžeme chodiť na návštevy.
@akvi my sme tiež s manželom definitívne zvolili odchod do ČR. Muž tam má dom, čo treba zrekonštruovať, tak budúci týždeň prídu majstri na obhliadku urobiť cenové ponuky. Svokrovci na to dohliadnu.
Pred 6 rokmi som sa z Čiech vrátila na Slovensko, manžela mám Čecha, ale chcela som sem za rodinou. Dlho sme odolávali návratu, ale minulý týždeň padlo konečné rozhodnutie a budeme sa sťahovať.
@yoxinka
@yoxinka ja teraz niečo vybavujem na SK a byrokracia des, ale ak to dopadne ako má, tak nik neuverí že naozaj nemám známosti a že som nedala úplatok, proste každý sa mi snažil pomôcť. Vždy je to o ľuďoch na ktorých natrafíš. A na dedinách ľudia nemôžu za to že nie je kanalizácia a nie každý vie dať 100 eur mesačne a teda 1200 eur ročne za vývoz žumpy. Preto majú ľudia trativody.
@ziarifka prezradis kam sa stahujete do CR?
@la_dolce_vita okres Havlíčkův Brod
@ziarifka to je Vysocina vsak? Chodili sme tam na chatu, je to krasny kraj. Tak nech sa dari!
My sme po posledných voľbách na SK stopli všetky aktivity, predali dom… Už predtým sme fungovali z 80 % v CZ a zahraničí, ale Slovensko bolo pre nas stále takým tým duševným domovom.Teraz už nie je… zmýšľanie mnohých ľudí je otrasné, toto vyrieši len generačná obmena a na tú nehodlám čakať, život je príliš krátky
To zmyslanie ludi v CR je dost podobne ako tu. Dost sa o tom bavime s rodinou. Obdivuju Babisa a fandia Rusku. Tato vlada nema popularitu. Dost zalezi na lokalite ako som uz pisala. V hlavnom meste su ludia ini ako niekde na vidieku. Takze fakt zalezi kde. Ist zo zapadneho SK niekam do Bruntalu alebo Mostu je krok spat. Z vychodneho SK je lepsie ist asi vsade.
@egonsk aj si v UK žil, či si len o ich zdravotníctve počul?
Ja som tam niekoľko rokov žila a ver mi, že ak by som mala mať vážny zdr.problem, rozhodne, bez debaty, by som ho riešila radšej tam, ako u nás.. to sa ani porovnať nedá...
A lekár prvého kontaktu (GP), čiže ten, čo ťa "pošle domov s ibalginom" si nič zaplatiť nenechá, NHS je zdarma.
Jediné zubár je možno trochu problém, ti z NHS za veľa nestoja, ostatní sú drahí.. ale to sú aj u nás ..
My zatiaľ reálne odchod nezvažujeme, zatiaľ sa nám žije dobre, aj keď, samozrejme politická a spoločenská situácia nás znepokojuje.
avšak v prípade, že by táto šialená krajina zvažovala výstup z EU, tak doslova zdrhame.
Ďalšia vec, deťom prizvukujem, že táto krajina má budúcnosť nejasnú, že nech rátajú s možnosťou, že v zahraničí im bude lepšie...
Často sa skloňuje politicke smerovanie krajiny, ekonomická situácia, hrozna infraštruktúra, zdravotníctvo, školstvo, odliv mozgov.. toto všetko je horšie ako zle. A ešte sa zabúda na ďalšiu časovanú bombu, problém dlhobodo neriešeny, ktorý pomaly ale isto narastá do obludných rozmerov a to je rómska otázka.
Keď si to celé zhodnotím, zatiaľ to tu je ok, ale o pár desaťročí neverím, že to ešte ok bude.. takže budúcnosť svojich detí už na Slovensku nevidím.. ☹️
@beronsche s tou romskou otazkou absolutny suhlas! Toto ma asi vyzenie spod Tatier. Za tie roky, co som tu, brutalne horsie je to s nimi, su vsade a je ich coraz viac. Teraz som ale bola s kamoskou, spoluziacka zo zš a uz sa to zhorsilo aj v mojom rodnom meste. Pritom za mlada som nevedela, kto je cigan, teraz su aj tam! Segra je matrikarka, tak mam vela info od nej. Ale ti najhorsi v osadach su domena vychodu, tu to bude casom katastrofa bohuzial :((
Rozprávali sme sa z manželom že by sme išli do Chorvátska žiť a o máme 3 ročne dieťa ale išli by sme aj hneď len nechceme ísť sami ale z kamarátom a mali by sme obaja aj roboty len kamarát ešte rieši nejaké veci a hľadá si priateľku z ktorú by odislie spolu snami žiť do Chorvátska