icon

Je potrebná darovacia zmluva na "darované" peniaze?

hinda1
15. feb 2026

Ahoj,

chcem sa opýtať, babka predala byt ktorý mala vo vlastníctve ona a jej syn ( môj otec).
Otec mal 1/6 z bytu, zvyšok vlastnila babka.
Obaja súhlasili s predajom bytu s tým, že peniaze prídu na môj účet ( babka účet nemá a nemala) s tým že sme sa dohodli slovne, že tieto peniaze sú moje.

Otázka je, potrebujeme na to darovaciu zmluvu alebo čestné vyhlásenie? Ide nám o to že babka má dcéru s ktorou nemá dobre vzťahy má obavy aby po jej smrti (nedaj bože) nenapadla tento predaj. Dcéra nemala žiadnu čiastku v byte, ide čisto len o obavy ktoré môžu, nemusia prísť.

Ďakujem!

anonym_ff92c3
Včera o 05:58
@sasa1310

@anonym_ff92c3 pýtam sa na tie tvoje už tretíkrát. Na základe čoho môže teta teraz napadnúť predaj domu svojej mami? Kľudne daj, ako právnička to musíš mať v malíčku. Stačí číslo paragrafu, kde môže napadnúť babkin predaj domu

@sasa1310 OZ 40/1964 Zb., § 37 ods. 1, § 38 ods. 1 a 2, § 39, §40a, § 49a.

ekira1
Včera o 05:59

@hinda1 nie je potrebná, ale keď babka nemá s dcérou dobrý vzťah, pre istotu by som ju urobila. Teraz, keď babka ešte žije, je to jednoduchšie a lacnejšie. Ako potom tie ťahačky po súdoch a neviem čoho všetkého bude teta schopná.

sasa1310
@anonym_ff92c3

@sasa1310 OZ 40/1964 Zb., § 37 ods. 1, § 38 ods. 1 a 2, § 39, §40a, § 49a.

@anonym_ff92c3 ani jeden nemôže napadnúť teta. Keďže babka kúpnu zmluvu podpísala v plnom vedomí a zdraví

anonym_c612f9
@sasa1310

@anonym_ff92c3 nie, nemôžu nastať. Babka si spravila so svojim majetkom za života čo chcela. A na tom má plné právo a jej dcéra nezmôže nič. Je to x-krát omieľaná téma, že za života si každý so svojim majetkom robí čo chce. Keby aj celý majetok prepísala za života na vnučku a na dedičskom by nebolo absolútne nič. Teta nezmôže nič, lebo sa babka za života tak rozhodla.

@sasa1310 ak ale teta ozaj nema ziaden podiel uz teraz na nehnutelnosti. si si ista ze po svojom ocovi - dedovi nededila? preco ma otec 1/6 podiel? to mi pride ako daco zdedene

anonym_ff92c3
Včera o 06:01
@sasa1310

@anonym_ff92c3 ani jeden nemôže napadnúť teta. Keďže babka kúpnu zmluvu podpísala v plnom vedomí a zdraví

@sasa1310 a to my vieme? Vieš to ty? Vie to teta? Napadnúť môže vždy a kedykoľvek. To, či to bolo pri plnom vedomí, či nebola uvedená do omylu, či nekonala pod tlakom a uvedomovala si kam idú peniaze z predaja sa dokáže súdnou cestou.

sasa1310
Včera o 06:01
@anonym_c612f9

@sasa1310 ak ale teta ozaj nema ziaden podiel uz teraz na nehnutelnosti. si si ista ze po svojom ocovi - dedovi nededila? preco ma otec 1/6 podiel? to mi pride ako daco zdedene

@anonym_c612f9 asi dedo daroval tie časti za života. Na syna a na manželku

anonym_c612f9
Včera o 06:02
@sasa1310

@anonym_c612f9 asi dedo daroval tie časti za života. Na syna a na manželku

@sasa1310 a je to ozaj tak? @hinda1

sasa1310
Včera o 06:03
@anonym_ff92c3

@sasa1310 a to my vieme? Vieš to ty? Vie to teta? Napadnúť môže vždy a kedykoľvek. To, či to bolo pri plnom vedomí, či nebola uvedená do omylu, či nekonala pod tlakom a uvedomovala si kam idú peniaze z predaja sa dokáže súdnou cestou.

@anonym_ff92c3 vieme, veď kúpna zmluva nadobudla platnosť. Prevod vlastníckeho práva prebehol tiež v poriadku. Ja sa riadim podľa toho a nie dedukciami čo by bolo keby

sasa1310
Včera o 06:04
@anonym_c612f9

@sasa1310 a je to ozaj tak? @hinda1

@anonym_c612f9 no keby mala teta svoj podiel na tom byte, musela by byť na kúpnej zmluve. Bez nej by sa byt nemohol predať.

anonym_ff92c3
Včera o 06:04
@sasa1310

@anonym_ff92c3 vieme, veď kúpna zmluva nadobudla platnosť. Prevod vlastníckeho práva prebehol tiež v poriadku. Ja sa riadim podľa toho a nie dedukciami čo by bolo keby

@sasa1310 bola spisovaná KZ pred právnikom? Nie, my dnes nevieme, aké skutočnosti predchádzali podpisu KZ. A darmo tu budeme polemizovať. Na to všetko má odpovede vnučka, zadávateľka otázky. Majte všetci pekný deň.

sasa1310
Včera o 06:05
@anonym_ff92c3

@sasa1310 bola spisovaná KZ pred právnikom? Nie, my dnes nevieme, aké skutočnosti predchádzali podpisu KZ. A darmo tu budeme polemizovať. Na to všetko má odpovede vnučka, zadávateľka otázky. Majte všetci pekný deň.

@anonym_ff92c3 určite pred právnikom. Veď ho nepredávala vnučke, ale cudzím ľuďom. Aj pred notárom overené podpisy. Možno aj hypotéku brali noví majitelia, takže určite pred právnikom.

tykat
Včera o 06:09

@hinda1 popisalo sa vela ale...
Ako vnucka niekoho kto predal dom a do KZ dal "len tak" cislo mojho uctu by som teda kludna nebola. Hlavne ak su v rodine zle vztahy.

Na druhej strane sa veeelmi cudujem kupujucemu ze poslal peniaze niekomu inemu ako majitelovi nehnutelnosti, vedel.o tom ze peniaze neposiela vlastnikovi?

sasa1310
Včera o 06:09
@anonym_ff92c3

@anonym_ff92c3 pozri, mne sa to tiež nepáči, takéto "odrby" a "vydedenie" dcéry za života. Nie je to fér voči tej tete, aj keď tie vzťahy boli zjavne všelijaké. Ale z právneho hľadiska babka to urobila tak ako mohla a chcela. Skôr sa divím tej babke. Na jej mieste trvám aspoň na vecnom bremene dožitia v dome autorky

hellwant
Včera o 06:32
@sasa1310

@anonym_ff92c3 pýtam sa na tie tvoje už tretíkrát. Na základe čoho môže teta teraz napadnúť predaj domu svojej mami? Kľudne daj, ako právnička to musíš mať v malíčku. Stačí číslo paragrafu, kde môže napadnúť babkin predaj domu

@sasa1310 Nasiel som, ze zapocitava sa to ako preddavok(kolacia), cize obdarovanemu sa znizi pri dedicskom konani jeho podiel z ostatneho dedicstva. Zaujimavost ak nic neostane- babka nebude nic mat ( sperky sa daju zatajit, kedze ucet nema, tu im tiez nic nehrozi, jedine este pozemky/les) Vtedy obdarovany dedic nic nevracia z daru a kolacia sa neriesi. Cize treba to urobit, aby sa po nej nic nededilo, lebo potom by sa to preratavalo a cosi by islo tej tete. Inak by mohla len naslepo skusit overenie svojpravnosti, ale bez lekarskych zaznamov- ze sa liecila v case daru na nieco , co by ju zbavovalo svojoravnosti nema sancu. A dar ostava ich.

magdalienka11
Včera o 07:08

@hinda1 žiadala by som darovaciu zmluvu notárom overenu.

anna777115
Včera o 07:16
@sasa1310

@anna777115 ty aj čítaš čo sem dáš? Už tu nepíš hlúposti lebo sa len strápňuješ, že si ani neprečítaš čo sem sama dávaš. Hneď prvá veta na tej fotke čo si sem dala je, ak je babka po smrti. Ak si si nevšimla babka ešte žije
Vieš čo je vôbec neopomenuteľný dedič?

@sasa1310 vsak jasne ze to nemoze napadnut za zivota ale po smrti mamy moze dcera napadnut financie ziskane s predaja domu. Ved babbka tie penaze predssa niekde musela investovat alebo vložiť

anna777115
Včera o 07:20
@sasa1310

@anna777115 ty si uvedom, že nemá čo napadnúť

@sasa1310 rozhodne tie peniaze treba previesť na vnučku darovacou zmluvou.

arek00
Včera o 07:25
@hinda1

@anna777115 Super 🙂 Ďakujem!

@hinda1 mali sme podobny pripad, len toho majetku boko nasobne viac. Moja rada je, nech babka co najskorej napise list, kde len tebe daruje vsetky peniaze z predaja bytu, nech to overi notar. Je to nepriestrelny doklad, v pripade, kedy sa budu ukrateny rodinny prislusnici po smrti babky sudne domahat svojho podielu. Toto jedine ti da 100% istotu v pripade, ak dvojde k sudu, co si myslim, ze ozaj pride a nebude to prijemne.

anonym_0ae939
Včera o 07:32
@sasa1310

@anonym_c612f9 no keby mala teta svoj podiel na tom byte, musela by byť na kúpnej zmluve. Bez nej by sa byt nemohol predať.

@sasa1310 ano, presne tak, my ked sme kupovali dom, tak podpisovali zmluvu vsetci vlastnici, to boli deti zosnuleho majitela a ich teta, sestra zosnuleho majitela, oni 3 ten dom zdedili a rozhodli sa ho predat a v zmluve boli aj presne sumy, kolko komu islo penazi.

anonym_ddb6b7
Včera o 07:36

Dcera by mohla povedat, ze babka si tie peniaze k vnucke len odlozila, kedze nemala svoj vlastny bankovy ucet. A bez preukazania darovania sa tazko bude vnucka obhajovat. Taktiez moze namietat, ze islo o ucelove poukazanie penazi na ucet vnucky, aby dcera bola obidena ako dedic.
Alebo dcera povie, ze babka ich vnucke len pozicala.
Darovacia zmluva, jej podpis pred notarom je otazka hodiny. Preco to nevyriesit hned ako potom sa tahat po sudoch?

zalka
Včera o 07:56

Vy všetky čo radíte, aby autorka podpísala dodatočne darovaciu zmluvu vám čosi hovorí, predstieraný právny úkon. To je oveľa skôr napadnuteľné ako to urobila autorka. Alebo si myslíte, že darovacia zmluva napísaná doma na kolene neoverená notárom sa nedá napadnúť. A notár ked ju overí teraz pár dní týždnov po pripisaní penazí na účet autorky, neni to kus uletené.

Babka vedela kam idú peniaze, podpísala zmluvu, jej podpis overil notár. Babkina dcéra toto sa nedozvie, lebo babka mohla mať svoj účet, a mohla ho zrušiť. Ešte raz píšem dcéra babky sa nemá ako dozvedieť kam šli peniaze z predaja domu. Lebo nie je účastník konania, zmluvu jej neukázu na katastri, autorka jej ju neukáže, jej otec - brat jej ju neukáže, kupujúci jej ju neukáže ( vy by ste ukazovali svoje zmluvy niekomu z ulice? ) V čase smrti, babka nemá majetok. Neni dedičské, neni čo započítať.

hinda1
autor
Včera o 08:02

Ahojte,
ospravedlňujem sa ale už som bola mimo.
Pozerám že sa tu rozbehla celkom veľká diskusia.
-Dedkova zomrel pred 15 rokmi, vtedy svoju časť previedol na babku a syna

- kúpno-predajná zmluva bola riadne riešená cez makléra, kde boli overené aj podpisy babky aj syna pred notárom následne podpísané v banke (kupca čerpá hypotéku)
Na kúpno-predajnej zmluve som transparentne vedená ako vnučka ktorej prináleží IBAN tieto zmluvy sú podpísané bývalými majiteľmi (babka a syn)

arek00
Včera o 08:08
@zalka

Vy všetky čo radíte, aby autorka podpísala dodatočne darovaciu zmluvu vám čosi hovorí, predstieraný právny úkon. To je oveľa skôr napadnuteľné ako to urobila autorka. Alebo si myslíte, že darovacia zmluva napísaná doma na kolene neoverená notárom sa nedá napadnúť. A notár ked ju overí teraz pár dní týždnov po pripisaní penazí na účet autorky, neni to kus uletené.

Babka vedela kam idú peniaze, podpísala zmluvu, jej podpis overil notár. Babkina dcéra toto sa nedozvie, lebo babka mohla mať svoj účet, a mohla ho zrušiť. Ešte raz píšem dcéra babky sa nemá ako dozvedieť kam šli peniaze z predaja domu. Lebo nie je účastník konania, zmluvu jej neukázu na katastri, autorka jej ju neukáže, jej otec - brat jej ju neukáže, kupujúci jej ju neukáže ( vy by ste ukazovali svoje zmluvy niekomu z ulice? ) V čase smrti, babka nemá majetok. Neni dedičské, neni čo započítať.

@zalka napadnutelne je vsetko, preto tá darovacia zmluva na tie peniaze z predaja bytu je dobra vec. Lebo v pripade smrti babky sa rozputa peklo a ukrateny rodinny prislusnici sa mozu domahat istej sumy. Dovod moze byt ze babka uz nebola pricetna, a preto sa dala ovlivnit a tie peniaze datovala len jednemu... ver ze to tak mozno bude, sam mam skusenost, ze nas spor trval 10 rokov, co sa s tym niekto nechcel zmierit. Len tam bol vo hre obrovsky majetok...

anna777115
Včera o 08:09
@zalka

@zalka Ale sa to môže dozvedieť po smrti mamy ked napadne dedicske konanie, lebo ona bola vlastne de facto vydedena.

anonym_ddb6b7
Včera o 08:10
@zalka

@zalka dcera moze pri dedicskom konani tvrdit, ze peniaze boli u vnucky v uschove, ze ich vnucka mala pouzivat na potreby babky. To, ze boli peniaze poslany na dany ucet neznamena, ze boli darovane. A darovaciu zmluvu nie je potrebne robit spatne, to by ani ziadny notar nepodpisal. Darovat peniaze - aktualny zostatok - moze kedykovlek - dnes, zajtra, o rok. Po babke aj tak nic k dedeniu neostane, takze dar nebude potrebne ani zapocitavat. Ale moznost napadnutia vlastnictva penazi je stale otvorena. Nikto nenapada zmluvu o predaji, nik nenapada dusevny stav babky. Ale tie peniaze technicky patria stale babke. Sice ustna zmluva pri darovani moze byt, ale je pravne vyhodne to mat pisomne a overene.

anna777115
Včera o 08:11

Nie sme tu ani jedna v tejto diskusii pravnicka. Radila som autorke navštíviť právnika, nech jej on potvrdí alebo vyvráti vyvráti, ci to takto staci a nebude mat v buducnosti s tym opletacky.

zalka
Včera o 08:19
@anna777115

@zalka Ale sa to môže dozvedieť po smrti mamy ked napadne dedicske konanie, lebo ona bola vlastne de facto vydedena.

@anna777115 ak nebude dedičské nemá čo napadnúť.... rozumieš. Babka býva u vnučky, takže zrejme tam žiaden majetok nie je už.

hinda1
autor
Včera o 08:21
@zalka

@anna777115 ak nebude dedičské nemá čo napadnúť.... rozumieš. Babka býva u vnučky, takže zrejme tam žiaden majetok nie je už.

@zalka tak ako som písala vyššie 🙂 len som zabudla označiť ľudí, babka ma hotovosť a veci po sebe. Majetky ale už nemá žiadne

zalka
Včera o 08:24
@hinda1

@zalka tak ako som písala vyššie 🙂 len som zabudla označiť ľudí, babka ma hotovosť a veci po sebe. Majetky ale už nemá žiadne

@hinda1 to je v poriadku, starý ludia si setria na dôchodok, čiže hotovosť čo má tak zrejme za tým účelom. I moja stará mama tak mala, notár uzavrel dedičstvo pre nemajetnosť.

zalka
Včera o 08:27
@anonym_ddb6b7

@zalka dcera moze pri dedicskom konani tvrdit, ze peniaze boli u vnucky v uschove, ze ich vnucka mala pouzivat na potreby babky. To, ze boli peniaze poslany na dany ucet neznamena, ze boli darovane. A darovaciu zmluvu nie je potrebne robit spatne, to by ani ziadny notar nepodpisal. Darovat peniaze - aktualny zostatok - moze kedykovlek - dnes, zajtra, o rok. Po babke aj tak nic k dedeniu neostane, takze dar nebude potrebne ani zapocitavat. Ale moznost napadnutia vlastnictva penazi je stale otvorena. Nikto nenapada zmluvu o predaji, nik nenapada dusevny stav babky. Ale tie peniaze technicky patria stale babke. Sice ustna zmluva pri darovani moze byt, ale je pravne vyhodne to mat pisomne a overene.

@anonym_ddb6b7 vieš ak sa babka s dcérou nestretáva, a sú na to svedkovia čo myslíš uveria dcére, že jej babka povedala, že peniaze sú len v úschove?