Je potrebná darovacia zmluva na "darované" peniaze?
Ahoj,
chcem sa opýtať, babka predala byt ktorý mala vo vlastníctve ona a jej syn ( môj otec).
Otec mal 1/6 z bytu, zvyšok vlastnila babka.
Obaja súhlasili s predajom bytu s tým, že peniaze prídu na môj účet ( babka účet nemá a nemala) s tým že sme sa dohodli slovne, že tieto peniaze sú moje.
Otázka je, potrebujeme na to darovaciu zmluvu alebo čestné vyhlásenie? Ide nám o to že babka má dcéru s ktorou nemá dobre vzťahy má obavy aby po jej smrti (nedaj bože) nenapadla tento predaj. Dcéra nemala žiadnu čiastku v byte, ide čisto len o obavy ktoré môžu, nemusia prísť.
Ďakujem!
Pre vlastný pokoj by bolo vhodné, aby babka spísala vyhlásenie, že peniaze darovala. To pre prípad, že by v blízkej dobe zomrela a niekto chcel dosiahnuť, že kúpna cena nebola uhradená predávajúcemu, že patrí do dedičstva, že sa prijemca bezdôvodne obohatil atď. Niet dôvodu si zbytočne komplikovať život.

@anonym_ddb6b7 vieš ak sa babka s dcérou nestretáva, a sú na to svedkovia čo myslíš uveria dcére, že jej babka povedala, že peniaze sú len v úschove?
@zalka ja neviem, comu sud uveri. Stale to moze byt slovo proti slovu. Aj moji kamarati by sa postavili na moju stranu, to vsak nic nedokazuje. Ak chce autorka istotu, darovacia zmluva je to jedine, co jej zaruci pokoj. Je to zalezitost jednej hodiny, nechapem, preco by to pre pokoj v buducnosti nemala urobit. Maj sa pekne.