Je potrebné pri nákupe využiť celú hodnotu stravného lístka?
Zdravím chcela by som sa opýtať že či pri nákupe stravnými lístkami som povinná nakúpiť do Presnej sumy lístka?
Napr.mám stravný lístok v hodnote 5,90€
Moj nákup je v hodnote 5,20€
Nevadí že mi z lístka nevydajú som s tým stotožnena ale aby ma predavacka nepustila s nákupom pretože si musím nakúpiť presne za 5,90 je normálne ?
Veď ona ostane v pluse síce o pár centov ale predsa a mne to ušetrí čas.
Umožňuje jej nejaký zákon toto robiť ?
Ďakujem za odpovede
@dominka2402 v presnej sume nie, môže byť vyššia. Predavačka v pluse nemá čo byť, pri odovzdávaní tržby musí kasa sedieť na cent. Plus bude mať v reporte, buď sa to odvedie s tržbou do banky, alebo doloží tej, čo chýbalo. Brať si to je krádež. I suma stravných lístkov musí sedieť, nemôžu odviesť viac, ako majú v systéme. Pre srandu králikov nechcela aby si si vzala nákup v hodnote lístka. To fakt kvôli pár centom vypisuješ do reťazcov? 🙄 no ty si sen každého zamestnanca v obchode 🫣
@saraxyz budú sa jej ospravedlňovať a predajňa dostane sprda za to, že ona nevie počítať, zákaznik náš pán 🙄A predavačka jej ani nemá ako nahodiť stravný lístok, ju systém nepustí. Ešte je na ňu milá a chce aby si dokúpila, nech ten lístok môže uplatniť 🙄 normálne mi dvihla tlak. Dúfam, že sa tam poučia a pekne jej lístok nezoberu pokiaľ nebude mať nákup jeho hodnotu..
Stravné lístky nikdy neboli určené na nákupy, ich existenciu a zmysel obhajovali poslanci že sú určené na jedno teplé jedlo a bez stravného lístka budeme hladný a ochorieme.
Nemali ich dovoliť prijímať v obchodoch, potom by sa toto neriešilo.
Na platbu v obchodoch slúžia peniaze, zbytočne by som im doniesol poštové známky, zberateľské kartičky, zlato alebo cudziu menu.
Potravinové prídelové lístky boli počas druhej svetovej vojny.
@maranco a ti ludia, ktori z roznych dovodov nemaju moznost kupit si jedno teple jedlo denne (napriklad si nemozu zbehnut na menucko do blizkej restiky, lebo ta az tak blizko nie je aby sa stihli vratit behom tej pol hodky, co maju na obed a ani donaska pre nich nie je dostupna, a tych moznosti je viac), tych by si ako riesil?
@viestta tí to majú vyriešené, že namiesto stravných lístkov dostávajú peniaze, svoje želanie čo chcú dostávať povedia zamestnávateľovi
stravné lístky sú dobré len pre firmy ktoré ich vytvárajú a okrádajú jedáleň ktorá navarí ten teplý obed
V nevýhode sú aj reštaurácie. Ak príde počas obeda skupina stravníkov zaplatiť gastrolístkami vo výške 1000 eur, nedostane reštaurácia tieto peniaze na účet hneď. Opäť, musí ísť do gastrolístkovej firmy a vymeniť ich za – peniaze. Ak je poplatok napríklad 6 %, tak reštaurácia síce poskytla jedlo za 1000 eur a dostala za ne 1000 eur v gastráčoch, no gastrolístková firma jej vyplatí len 940 €. Tento poplatok navyše nie je nijak obmedzený a závisí len od schopnosti jednotlivých reštaurácií vyjednať ho na základe zmluvy s gastrolístkovou firmou.
Pôvodná idea gastrolístkov sa navyše do značnej miery stratila. Dnes je za ne možné zaplatiť vo veľkých potravinových sieťach celý nákup, pričom veľakrát vám za gastrokartu predajú aj cigarety, alkohol, či spotrebný tovar.
A čo myslíte, kto je vo výhode pri vyjednávaní s gastrolístkovou firmou o výške provízie za spätný odkup? Je to podľa vás malý majiteľ jednej reštaurácie s obratom niekoľko tisíc eur alebo veľká obchodná sieť s obratom v desiatkach miliónov?
https://ekonomialudskourecou.sk/co-je-vyhodnejs...
@maranco No neviem, neviem kde by som si jedlo za to kúpila kedže kartu mi príjímajú len v potravinách a žiadna reštika ani donášky mi ju neakceptujú a za dnešný 1 stravný lístok si dneš kúpiš jedine tak veľké guľové.
Naposledy som sa za 1 lístok najedla asi v roku 2019.
@maranco A ešte jedna vec.Lístky aj peniaze na kartu ti prídu v plnej sume.Ak si dáš vyplatiť na účet tak ti časť príde v čase lístkov a ďalšia až k výplate.
A keď už sa ponúkajú tie blbé karty tak by bolo fajn aby si za ňu človek vedel jedlo aj objednať.
@saraxyz to bolo dávno kým boli papierové lístky, teraz ako sú plastové gastro karty sa poplatku nevyhnú alebo jednoducho také karty nebudú prijímať
@medda_beda preto to celé ani nemá zmysel, má sa použiť univerzálne platidlo a nevymýšľať predražené lístky/karty na ktorých sa nabaľujú firmy čo nič užitočné neurobia aby si sa najedla
@doriiis super. Viem, že aj mamin priateľ tak chodil, on pracoval na Morave, takže výplata v českých a bežne chodil do Kaufu kúpiť pár rožkov, aby "zamenil". Ja tiež, ale to už bolo dávnejšie, tak som nevedela, či je to aktuálne. A to isté fungovalo aj naopak v ČR, keď som tam robila a mala nejaké eurá, tak som s nimi normálne platila v obchode a vydali mi české. Pri vstupe mali vždy kurz. Vždy výhodnejši než zmenáreň, ktorá sídlila priamo v tej budove. Tak sa im to určite aj oplatilo. Win-Win.
@maranco vravím, toto bolo dávnejšie, dnes by som to možno riešila inak, ale tak 12-15 rokov dozadu to takto fungovalo a ľuďom, ktorí pracovali v ČR, to vyhovovalo najviac (možno aj vyhovuje, ale píšem, nechcem zavadzať, nepýtala som sa aktuálne, keďže sa ma to netýka). Ja som žila v Brne a veru, keď som chcela zameniť väčší obnos peňazí, som si vyhliadla najvýhodnejšiu zmenáreň a s lampou kontrolovala peniaze 🤣. Ten Ind alebo čo to bol len kukal, ešte si ju požičal na kontrolu iných peňazí, ale ani necekol 🤣. Mimochodom, všetky boli pravé, kúpila som si za ne svoj prvý byt.

@dominka2402 Ty si kvôli tomu písala do Lidl?