icon

Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?

michal711
7. jan 2024

Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.

izabela93
Autor odpoveď zmazal
izabela93
29. okt 2024

Dobrý deň, prosím vás chcela by som sa spýtať, pri žiadosti na rozostavaný dom sfrb uvoľní prostriedky až po kolaudácii a doloženi kúpnej zmluvy, koľko to asi trvá kým prídu peniaze ? Aby sme vedeli aký časový údaj dať do kúpnej zmluvy. Ďakujem

adi_17
Autor odpoveď zmazal
adi_17
29. okt 2024
adi_17
Autor odpoveď zmazal
tterezka_
30. okt 2024

@adi_17 ak sa nemýlim, v poisťovni uzavrieš návrh a po úhrade sa považuje za riadnu poistnú zmluvu. Nám poisťovňa aj vytlačila aj zaslala e-mailom. Vinkulácia sa rieši až po úhrade a ŠFRB zašle vlastné tlačivo

adi_17
30. okt 2024

@tterezka_ ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂

bodi322
Autor odpoveď zmazal
stanulik34
30. okt 2024

@backulka77 ako to dopadlo s tým prijazdom?

backulka77
31. okt 2024

@stanulik34 poslali sme čo nam dali a čakame...už neverim že to vyde..

stanulik34
1. nov 2024

@backulka77 nám tiež dali výzvu ze na príjazdovej ceste ktorá je vybudovaná chyba in rem právo prejazdu, no existuje zmluva o budúcej zmluve medzi developerom a mestom o odpredaji konkrétnej cesty keď sa dostavia bytovka vedľa...tuto zobz sme sfrb dali no nieje im postačujúca. Na druhej strane musí byť pozemok pred predajom mestu čistý a bez tiarch čiže nám developer nevie zapísať in rem. Ako sa to dá inak vyriešiť aby nám to sfrb odkleplo? Je to posledná vec co nám chyba a nechcem aby to padlo, mame skvelý nový byt za výbornú cenu...

backulka77
1. nov 2024

@stanulik34 zatial cakame panko co nas riesi mal tyzden dovolenku. Suhlas in rem mame. My zas problem s energetickym certifikatom. To uz je moja smrrrt toto.

migej
1. nov 2024

@stanulik34 ake mate poradove cislo prosim Vas?

stanulik34
Autor odpoveď zmazal
gantleman
1. nov 2024

Prosím vás ak mi vie niekto poradiť kto bral aj hypotéku aj sfrb nech mi napíše do správy prosím. Lebo v banke mi povedali že ak mi dá sfrb 70% banka mi doloží len tých 10% do 80% ceny nehnuteľností. A neviem teda ako to presne je. Ak by bol niekto kto to riešil sfrb plus hypo nech ma kontaktujte dakujeeem

rad996
3. nov 2024

Prosím, má už niekto nejaké vyjadrenie v prípade žiadostí okolo č. 1200? 😬 prípadne už dostal niekto odpoveď, že rozpočet je vyčerpaný? Ďakujem (my stále čakáme..)

lmommy
3. nov 2024

@rad996 my mame 977 a este stale nemame odpoved 🤯😀

migej
3. nov 2024

@lmommy 22.10. Tu pridaval niekto ze ma 1023 a poslali im nieco na doplnenie.. bud to znamena ze vam to uz schvalil a poslu postou vyjadrenie, alebo tam robia retardi co preskakuju poradie

lmommy
4. nov 2024

@migej anooo nastastie nam dnes prislo rozhodnutie, ze nam to schválili🙏

rad996
6. nov 2024

@lmommy gratulácia.. a ticho závidím 😬🙄

lmommy
7. nov 2024

@rad996 ďakujeeeem a drzim silno prsty vam a vsetkym ostatným 🤗

stanulik34
7. nov 2024

Tiež nám to schválili predvčerom po doplnení dokumentov, rozhodnutie nám po podpise riaditeľom príde poštou a predpokladám ze sa začne druhá etapa časovo zdĺhavých procesov. Snáď to všetko stíhajú ešte tento rok..

christinnech
7. nov 2024

@stanulik34 nemali by mať do 31.12 tento rok uzavretý aj čo sa týka uvoľnenia prostriedkov? 🥹 zdá sa mi, že som také niečo zahliadla na ich stránke, ale možno sa mýlim

stanulik34
7. nov 2024

@christinnech oficiálne tam je napísané že by mali mať o každej žiadosti rozhodnuté a teda posúdené všetky žiadosti za daný rok. Je úplne normálne ze čerpanie úverov sa pri žiadostiach podaných neskôr v danom období od januára do semtepmbra presúva na začiatok roku nasledujúceho. Preto je tam ta rezerva a dá s podávať žiadosti až od 15.1

lubsut
7. nov 2024

Prosím Vás, my sme v bode, že sme už dali vklad na záložné právo do katastra. Aký je postup prosím potom?
Viem, že majú 45 pracovných dní, ale aké sú vaše skúsenosti? Urobia to aj skôr? A keď už otvoria, čo potom?
Niekde som tu čítala a aj pani na úrade povedala, že sa spíše žiadosť a zašle sa s podpísanými potvrdeniami o zaplatení. Ale... jednu sumu sme platili prevodom (podpis, ja, majitelia a pani na úrade? alebo banková pracovníčka?).. druhú sumu sme platili v hotovosti po podaní žiadosti akoby zálohu realiťákovi. On nám dá potvrdenie, ale bude to treba tiež tak na tri strany podpísať?
Nemá niekto prosím tie dokumenty, že by bol tak láskavý a poslal mi ich, resp. tu zverejnil?

Ide o to, že síce sú naši majitelia láskaví a čakajú už od februára (prvú žiadosť nám zamietli z ich chyby), tak chcú peniaze do konca roka, lebo odstúpia od kúpnej zmluvy.. Porazilo by ma po roku.
Ďakujem za každú odpoveď.

stanulik34
7. nov 2024

@lubsut z vlastnej skúsenosti viem ze oni moc toho skôr ako majú lehotu neporobia, treba skor rátať ze to ŠFRB nestihne z preto by som si to radšej poistil s predávajúcim ze ak by to prešlo do ďalšieho roku viete mu dat nejaké peniaze navyše aby vám nevypovedali zmluvu aj keď sa mi zdá nepravdepodobné ze by sa nato vykaslali po takej dobe a hlavne keď máte priznanu podporu. To ze ste zaplatili niečo cash je pohorsujuca okolnosť podľa mňa lebo sa to ťažšie preukazuje (výhoda pri platbe cez účet je cez výpisy to jednoduchšie). K tomu čerpaciemu účtu sa potom musí dať ďalšia žiadosť o uvoľnenie prostriedkov z čerpacieho účtu na to majú tuším 5 dní aby tie peniaze uvoľnili

tterezka_
7. nov 2024

@lubsut máte už aj zapísané záložné právo alebo ste ešte len podali žiadosť? Zaplatili ste zrýchlený vklad alebo normálny? My sme museli dokladovať aj to, že sme uhradili našu časť.

nerof
7. nov 2024

Ahojte, je tu niekto s poradovým číslom okolo 1070+ komu už prišlo rozhodnutie ?

tovies
Autor odpoveď zmazal
lubsut
8. nov 2024

@tterezka_ Podali sme teraz žiadosť - elektronicky, zrýchlene. Malo by to byť vraj rýchle, ak si niečo nevytipujú ako chybu.
@stanulik34 My sme predávajúcim už peniaze dali, viac nie je z kade. Dali sme im 16t tak by si už mohli byť istí, že je to ok. To čo išlo hotovostne by vraj (podľa ŠFRB) nemal byť problém. Boli prípady, keď to išlo v rodine a stačilo im čestné prehlásenie (vravela pani na úrade). Len ma zaujíma, ako dlho je Vaša skúsenosť na trvanie otvorenia čerpacieho účtu. Fyzické osoby sa vraj robia prednostne, ale neviem v praxi, čo to znamená.