icon

Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?

michal711
7. jan 2024

Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.

vivi0314
28. júl 2025
@janko_sv82

@gantleman neskoro bude, až keď nám to príde oficiálne zo ŠFRB. 🙂 Ako dlho ste od podania čakali na číslo?

@janko_sv82 hneď ako zaevidujú na MÚ, Vám musí prísť mail s číslom. Nám hneď v ten deň zapísala do systému a v ten deň aj mail.

mladomanzelska
28. júl 2025
@janko_sv82

@gantleman neskoro bude, až keď nám to príde oficiálne zo ŠFRB. 🙂 Ako dlho ste od podania čakali na číslo?

@janko_sv82 Nemusi byt neskoro … Len tlacte na uradnika aby vam to co najskor zaregistroval aby ste mali cislo .. je to velmi dolezite 🙂

gantleman
28. júl 2025
@janko_sv82

@janko_sv82 za prvé
Oni vám to nemusia dať vôbec lebo je veľa žiadosti čiže môže sa stať že rok čakajú zbytočne a pravdepodobne už je neskoro
Za druhé podal som žiadosť a hneď som mal číslo. Ja som za 5,4 mesiaca vyplatené.
Keby nebol výpadok nového systému trvalo by to 5 mesiacov od podania žiadosti...

janko_sv82
29. júl 2025

Úradník mi povedal, že má všetko spracované, čaká už len na výpis zo zdravotnej poisťovne a bude môcť odoslať žiadosť. Snáď to teda dnes bude.
@mladomanzelska ďakujem za povzbudenie 🙂 Tiež verím, že nebude neskoro.

janko_sv82
29. júl 2025

@mladomanzelska tak už máme číslo. Je to neuveriteľné, k 30.6. bolo celkovo 761 žiadostí, my máme číslo už za 950. Snáď je väčšina žiadostí od PO... ale prírastok takmer 200 žiadostí za necelý mesiac je brutálny.

bana1
29. júl 2025
@anonym_f1b341

Ahojte, prosím vás, pri ZŤP majú aj nejaký konkrétny zoznam diagnóz, ktoré berú do úvahy, alebo len všeobecne, či je človek zťp? Ďakujem.

@anonym_f1b341 zťp preukaz plus rozhodnutie z úradu o posúdení zdravotného stavu

laskulienka
29. júl 2025

Prosím Vás má už niekto schválené alebo odpoveď,kto podával začiatkom júna? Ďakujem

sandrakot
29. júl 2025

Tak už aj ja sa lúčim dneska mi volal predávajúci že mame vyplatené. Posielam vám veľa síl a aby vám to všetkým dopadlo pozitívne.

gantleman
29. júl 2025
@janko_sv82

@mladomanzelska tak už máme číslo. Je to neuveriteľné, k 30.6. bolo celkovo 761 žiadostí, my máme číslo už za 950. Snáď je väčšina žiadostí od PO... ale prírastok takmer 200 žiadostí za necelý mesiac je brutálny.

@janko_sv82 takže na 80% sa môžte s tým rozlúčiť. Pozrite si min rok koľko schválili a aký bol rozpočet k dnešnému dňu..

mladomanzelska
29. júl 2025
@gantleman

@janko_sv82 takže na 80% sa môžte s tým rozlúčiť. Pozrite si min rok koľko schválili a aký bol rozpočet k dnešnému dňu..

@gantleman Tak este stale nemusi byt vsetko schvalene niekto ziada menej 🙂 sanca tam stale je 🙂 ak nie skusil by sim 16 januara 🙂

emilda_____
Autor odpoveď zmazal
janko_sv82
30. júl 2025
@gantleman

@gantleman neviem, či Vám robí dobre maľovať vkuse čerta na stenu alebo prečo máte potrebu stále písať čierne scenáre. Teraz nevieme, koľko z tých cca 200 nových žiadostí je od FO a koľko od PO. Pre mňa je podstatné, že ŠFRB uviedli, že začiatkom augusta sa vyčerpajú aj navýšené prostriedky. Ja tomu rozumiem tak, že sa to týka nových žiadostí, keďže objem už podaných v čase písania oznamu poznali. My sme to do začiatku augusta stihli, takže verím, že to bude fajn. 🙂

Akurát jedna vec by bodla, keď už zaviedli ten nový systém. Zaviesť aj možnosť preniesť žiadosť neschválenú kvôli vyčerpanému rozpočtu do nového roka.

kvietok235
30. júl 2025
@janko_sv82

@gantleman neviem, či Vám robí dobre maľovať vkuse čerta na stenu alebo prečo máte potrebu stále písať čierne scenáre. Teraz nevieme, koľko z tých cca 200 nových žiadostí je od FO a koľko od PO. Pre mňa je podstatné, že ŠFRB uviedli, že začiatkom augusta sa vyčerpajú aj navýšené prostriedky. Ja tomu rozumiem tak, že sa to týka nových žiadostí, keďže objem už podaných v čase písania oznamu poznali. My sme to do začiatku augusta stihli, takže verím, že to bude fajn. 🙂

Akurát jedna vec by bodla, keď už zaviedli ten nový systém. Zaviesť aj možnosť preniesť žiadosť neschválenú kvôli vyčerpanému rozpočtu do nového roka.

@janko_sv82 musím s Vami, čo sa toho maľovania čerta na stenu týka, súhlasiť. Je to veľmi demotivujúce a nepríjemné si tu takéto komentáre čítať

dominikakarlova552
30. júl 2025

Dobrý deň, prosím myslíte že už nie je žiadna reálna možnosť ak sme chceli najbližšie dni podať žiadosť? Ďakujem za odpoveď

gantleman
30. júl 2025

Ale tu ja nič nemalujem ja hovorím fakty. A ešte sa môže stať že budúci rok žiadny sfrb nebude. Aj minulý rok sa to hovorilo. Proste všetko je možné a treba rátať s alternatívou. Lebo rozhodnutie vám dôjdem tipujem až septembri ..

anonym_c838cd
30. júl 2025
@gantleman

Ale tu ja nič nemalujem ja hovorím fakty. A ešte sa môže stať že budúci rok žiadny sfrb nebude. Aj minulý rok sa to hovorilo. Proste všetko je možné a treba rátať s alternatívou. Lebo rozhodnutie vám dôjdem tipujem až septembri ..

jedna vec je hovoriť fakty a druha vec ľudí deptat🙂 keď niekomu robí radosť to že niekto je nešťastný a niečo mu nevychádza tak niečo asi nebude na poriadku

janko_sv82
30. júl 2025
@dominikakarlova552

Dobrý deň, prosím myslíte že už nie je žiadna reálna možnosť ak sme chceli najbližšie dni podať žiadosť? Ďakujem za odpoveď

@dominikakarlova552 myslím si, že to závisí v prvom rade od toho, ako rýchlo ste schopní podať žiadosť. Pokiaľ už máte všetky podklady pripravené, tak nie je dôvod žiadosť nepodať.

No ak váhate s podaním žiadosti napríklad kvôli potrebe vypracovania znaleckého posudku, tak si myslím, že vzhľadom na zverejnené informácie zo ŠFRB to už nestíhate.

Min. roku sa rozpočet menil 3x, tohto roku už po prvej zmene informovali, že nevedia, či sa podarí ďalšia a že očakávajú vyčerpanie aj týchto (prípadných) prostriedkov začiatkom augusta. Na tomto fóre má najmä @mladomanzelska zákulisné info, tak neviem, či vie niečo viac 🙂

gantleman
30. júl 2025
@anonym_c838cd

jedna vec je hovoriť fakty a druha vec ľudí deptat🙂 keď niekomu robí radosť to že niekto je nešťastný a niečo mu nevychádza tak niečo asi nebude na poriadku

@anonym_c838cd a ako deptam ľudí? 🤣

heyhoo
30. júl 2025
@satkonosicka

@mladomanzelska Stačia notársky overené podpisy kupujúcich na úverových zmluvách. Poistnú zmluvu nemusíte posielať s úverovými zmluvami, stačí až so záložnými. A dá sa poistná zmluva poslať aj elektronicky. Stačí poslať mail od banky so zaheslovanými prílohami. Ale treba si zistiť, komu to máte poslať.

@satkonosicka prosim Vas, ako ste zistovali na aku emailovu adresu treba poslat poistnu zmluvu? Ci treba napisat na info@sfrb.sk? Dakujem pekne za informaciu

mladomanzelska
30. júl 2025

Zmeny ze pojde hore urok z 1 na 1,5 ci 2 sa vravi roky ale to by sa musel upravovat zakon a to maju poslanci ine problemy ako toto riesit 🙂
Statny fond tu na 99 percent bude aj o rok. a podla mna podmienky ostanu take iste 1 percento a 180 000 max. cize toto sa asi nezmeni.
Ziadosti je vela kedze len minuleho roka xy ludi neschvalili a vela z nich si podavali tento rok. Celkovo po velkej noci ziadosti akoby aj klesali ak si porovnate data tak za april az jun im tusim prislo tento rok menej ziadosti ako minuleho roku od aprila do juna.
Castokrat sa deje ze ked sa ziadost pretahuje kupujuci na vas zatlaci bud si date normalnu hypoteku alebo konci s vami a vy sa radsej rozhodnete pre normalnu hypo ako by ste mali o byt prist .. cize nie je to tak ze ked je 200 ziadosti tak 200 sa vyplaca… stale je koniec jula minuleho roku sa im nakoniec podarilo do tusim 8-10 swptembra vsetkym vyhoviet .. tento rok to mozno bude 8-10 august alebo 1 august ? To nevie absolutne nikto kolko bude ziadosti poschvalobanych v akej hodnote .. niekto ziada o 80 000 niekto o 180 000 …
Ak uz clovek ma dom alebo byt a majitelov co pockaju je najdolezitejsie kontaktovat uradnika ktory vam to nahadzuje do systemu. Lebo ked to nahodi do 2 dni mate sancu vacsiu ako ked to nahodi o 3 tyzdne 🙂

lola1304
31. júl 2025
@janko_sv82

@janko_sv82 zdravím, ja keď som volala so ŠFRB mi bolo povedané, že to nie žiadosti, ktoré sa podajú do začiatku augusta ale žiadosti ku ktorým sa dostanú na posúdenie začiatkom augusta.
Ale držím vám palce, my sme sa neodvážili žiadať už.
Dajte vedieť či Vám to schvalili, že či si máme trieskať hlavu 😂

janko_sv82
31. júl 2025
@lola1304

@janko_sv82 zdravím, ja keď som volala so ŠFRB mi bolo povedané, že to nie žiadosti, ktoré sa podajú do začiatku augusta ale žiadosti ku ktorým sa dostanú na posúdenie začiatkom augusta.

@lola1304 uff, tak to ste ma nepotešili. Každopádne, uvidíme, dám vedieť ;) Ak to nevyjde, podávame znova začiatkom roka.

kvietok235
31. júl 2025
@lola1304

@lola1304 myslite, ze ked bola nasa ziadost zaevidovana 7.7., este pred tym oznamom, tak este mame sancu? 😀

gantleman
31. júl 2025
@janko_sv82

@lola1304 uff, tak to ste ma nepotešili. Každopádne, uvidíme, dám vedieť ;) Ak to nevyjde, podávame znova začiatkom roka.

@janko_sv82 vidíte. Fakty. A nie maľovanie čerta na stenu a deptania...

eadam
31. júl 2025
@janko_sv82

@janko_sv82 my mame číslo 850+ podávali sme 14.07. (bohužiaľ skoršie sa nedalo) poradové číslo sme dostali 17.07. takže počítam s tým že máme šancu asi 50-50 , dám vedieť keď dostaneme info

janko_sv82
31. júl 2025
@gantleman

@janko_sv82 vidíte. Fakty. A nie maľovanie čerta na stenu a deptania...

@gantleman nechcem sa tu s Vami vypravdovávať, ale vidíte, že nie som sám, ktorý si to o Vás myslí. A tie fakty, ktoré spomínate sa tu objavili až dnes, Vy ste s nejakými relevantnými faktami neprišiel.

@eadam, ďakujem za info! Ešte sa chcem opýtať, žiadali ste úver na výstavbu alebo kúpu?

gantleman
31. júl 2025
@janko_sv82

@gantleman nechcem sa tu s Vami vypravdovávať, ale vidíte, že nie som sám, ktorý si to o Vás myslí. A tie fakty, ktoré spomínate sa tu objavili až dnes, Vy ste s nejakými relevantnými faktami neprišiel.

@eadam, ďakujem za info! Ešte sa chcem opýtať, žiadali ste úver na výstavbu alebo kúpu?

@janko_sv82 ja som dal fakt všeobecný.

eadam
31. júl 2025
@janko_sv82

@janko_sv82 na kúpu novostavby, s tým že by sme mali byt úplne čistý prípad, žiadne dlhy, iné úvery. plat min/max v pohode atď.

anonym_6c66e3
31. júl 2025

Ahojte chcem sa opýtať je potrebné mať OP s čipom? Alebo všetko môže prebiehať aj s klasickým OP?

janko_sv82
31. júl 2025
@eadam

@janko_sv82 na kúpu novostavby, s tým že by sme mali byt úplne čistý prípad, žiadne dlhy, iné úvery. plat min/max v pohode atď.

@eadam my sme rovnaký prípad, hraníc príjmov sa neobávam. Ale som zvedavý, či nám prejde podlahová plocha, lebo podľa jedného ich metodického usmernenia, ktorým sa vraj riadia, sme nepočítali plochu schodiskových ramien a priestoru pod schodiskom do 1,30 m. S týmito plochami by sme presiahli 120 m².