Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?
Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.
@janko_sv82 pochopil som dobre že je to pre nich jedno že čo tam je, ked je strecha/povala vysoká tak neprejde ? mi tam mame väznikovu konštrukciu takže podla stn nie je možne považovať za podkrovie, ale keď zoberme výšku tak asi mame pruser - pošlem obraz
@eadam noo nám bolo na mestskom úrade povedané, že je to jedno, že sa tam nikdy nebude bývať, že tam nejdú normálne schody atď., pričom tiež budeme mať väzníkový krov. Pointa zrejme je v tom, že sa tam dá spraviť spevnená podlaha (kvôli úložným priestorom) a samozrejme, že zákon ani úradník také "drobnosti" (akože to nemôže byť určené na bývanie) nerozlišujú.
Následne som s projektantkou pozrel výkres strechy a upravili sme hodnoty tak, aby svetlá výška bola nižšia. Detto, keď sme uvažovali nad pivnicou - tam to tuším musí byť pod 130cm, tak sme to rovno vzdali.
@eadam noo nám bolo na mestskom úrade povedané, že je to jedno, že sa tam nikdy nebude bývať, že tam nejdú normálne schody atď., pričom tiež budeme mať väzníkový krov. Pointa zrejme je v tom, že sa tam dá spraviť spevnená podlaha (kvôli úložným priestorom) a samozrejme, že zákon ani úradník také "drobnosti" (akože to nemôže byť určené na bývanie) nerozlišujú.
Následne som s projektantkou pozrel výkres strechy a upravili sme hodnoty tak, aby svetlá výška bola nižšia. Detto, keď sme uvažovali nad pivnicou - tam to tuším musí byť pod 130cm, tak sme to rovno vzdali.
@janko_sv82 nám v maili potvrdili z MU pred podanim žiadosti citujem (povala by mala byť v poriadku, ide o vaznikovú konštrukciu a tam sa nedá vytvoriť obytné podkrovie) ... asi sa to líši podla toho že či je výstavba alebo kúpa ... my ideme kupovať a uz to nejak nespravíme/neupravíme ako dom je postavený a skolaudovaný - toto je ináč hrozné že každý má inú informaciu, ako chápem že každý prípad je iny ale aj tak
@janko_sv82 nám v maili potvrdili z MU pred podanim žiadosti citujem (povala by mala byť v poriadku, ide o vaznikovú konštrukciu a tam sa nedá vytvoriť obytné podkrovie) ... asi sa to líši podla toho že či je výstavba alebo kúpa ... my ideme kupovať a uz to nejak nespravíme/neupravíme ako dom je postavený a skolaudovaný - toto je ináč hrozné že každý má inú informaciu, ako chápem že každý prípad je iny ale aj tak
@eadam my máme skúsenosť, že nám viackrát úradník na MsÚ povedal nesprávnu info, takže kľudne sa môže stať, že Vám to prejde. Držím palce!
@janko_sv82 pochopil som dobre že je to pre nich jedno že čo tam je, ked je strecha/povala vysoká tak neprejde ? mi tam mame väznikovu konštrukciu takže podla stn nie je možne považovať za podkrovie, ale keď zoberme výšku tak asi mame pruser - pošlem obraz
@eadam Presne tak. My máme tiež väzníkovú, ani nám nenapadlo, že to budú považovať za "potenciálnu" obytnú plochu....
@eadam v podstate vám to môže prejsť, ak máte rezervu v úžitkovej ploche 🙂 Ide o to, že plocha na povale, kde je strecha vyššia ako 1,80m sa potom zarátava k úžitkovej ploche, kde je limit 120m štvorcových.
@lulu1671996 to tial nie je v nasich moznistiach. Hlavne keď sa ta druha nehnutelnost neda odtial odňať.
@anonym_e478d4 nám tvrdia že sa normálne po novom znaleckom posudku v priebehu rokov dá vyňať … tak ani nesrandujte. Kupujeme starší dom s tým, že prerobíte, vytvoríme nový znalecký a vyjmeme druhú nehnuteľnosť
@anonym_e478d4 nám tvrdia že sa normálne po novom znaleckom posudku v priebehu rokov dá vyňať … tak ani nesrandujte. Kupujeme starší dom s tým, že prerobíte, vytvoríme nový znalecký a vyjmeme druhú nehnuteľnosť
@kopkaj my sme sa pytali viac krat, raz sa da raz nie. V maily a dodatočne aj po telefone mi povedali, ze sa to nedá. Že sa o tom rokuje ale zatial to nejde. Neviem akym zazrakom to clovek ma mat zalozene na 40 rokov.
Tak isto sme pol roka operovali s tym, že môžme zalozit nehnutelnost ma ktorej je tarcha, priblizne 30% zo znaleckeho, ze staci potvrdenie z banky a suhlas vlastnika. Po pol roku nam to zamietli, ze to nejde. Takze sme pol roka cakali pre nic zanic 🙂
@eadam @eadam keď som sa pozrel na výkres našej strechy, tak si myslím, že ani u vás to nemusí presahovať 180 cm svetlej výšky. Treba si odpočítať samotnú strechu a tiež počítať s tým, že pri väzníkovom krove ešte ide hranol o čosi nižšie ako je vrchol strechy zvnútra, a ten zároveň uzatvára svetlú výšku zhora. Zospodu tam ešte máte izoláciu, takže tú tiež treba odrátať.
Zdravím, včera mi prišiel list (žiadosť prijata na SFBR 7.7.2025) tak som sa radosťou utekala rýchlo do elektronickej schránky že mám rozhodnutie a otvorím a tam VÝZVA na odstránenie nedostatkov. Skoro ma prekotilo. Dnes zaslané opravené nedostatky tak snáď v najbližších dňoch mi už konečne zašlú rozhodnutie. číslo mám 78x. Tak len pre informáciu kto tiež čaká rozhodnutie v najbližších dňoch, aby ste neboli nemilo prekvapení. Btw volala som na SFRB 3krát.
Zdravím, včera mi prišiel list (žiadosť prijata na SFBR 7.7.2025) tak som sa radosťou utekala rýchlo do elektronickej schránky že mám rozhodnutie a otvorím a tam VÝZVA na odstránenie nedostatkov. Skoro ma prekotilo. Dnes zaslané opravené nedostatky tak snáď v najbližších dňoch mi už konečne zašlú rozhodnutie. číslo mám 78x. Tak len pre informáciu kto tiež čaká rozhodnutie v najbližších dňoch, aby ste neboli nemilo prekvapení. Btw volala som na SFRB 3krát.
@jhyzova Iba zo zvedoavosti, aké ste mali nedostatky keď sa môžem opytať ?
sorry za spam, ale musel som sem napísať...
nemožné sa stalo skutočnosťou, po 5 a pol mesiaci máme vyplatené, dnes nám volal developer... bola to tŕnistá cesta, každý z nás to pozná a preto úprimne držím palce každému, kto stihol požiadať a prajem mu minimálne také šťastie na ochotné úradníčky ako sme mali my
nemožné sa stalo skutočnosťou, po 5 a pol mesiaci máme vyplatené, dnes nám volal developer... bola to tŕnistá cesta, každý z nás to pozná a preto úprimne držím palce každému, kto stihol požiadať a prajem mu minimálne také šťastie na ochotné úradníčky ako sme mali my
@denzovic gratulujem 🙂 štastné byvanie Vám prajem
Zdravim, mate niekto skusenost so situaciou ze priatelovi davaju vypoved z prace, a teraz nastane zmena, ze zmeni zamestnanie popripade bude poberat podporu v nezamestnanosti. Sne v stadiu uveru ze sme posielali uverove zmluvy. Ci si urad sleduje nieco ohladom zmeny zamestnania pocas vybavovania ziadosti. Dakujem.
Dobry den, prosim vas nemate niekto nahlad k tlacivu od banky o predcasnom splateni uveru majitelov bytu, od ktorych byt kupujeme? Prislo nam to ako odstranenie nedostatku, tak by sme to radi poslali uz vyplnene na 100% spravne. Dakujem velmi pekne za pomoc!
Zdravím niekto kto podával v júli už má rozhodnutie ?
@denzovic Tak to ma este dobre...my sme minuleho roku poziadali neschvalili nam potom kopec komplikacii tohto roku sme chceli cim skor uradnicka nemala cas nasledne nas objednala o cca 2 tyzdne potom kym sa jej to pacilo a presli dalsie tyzdne az zaregistrovala nas v polke aprila nieco neskutocne ... je 22.9 a sme v procese takom ze je nam otvoreny cerpaci ucet do 15.10 mame zaplatit prvu splatku ale ze sa nevie ci dovtedy vobec stihnu uhradit peniaze ;) Tak ja pevne verim ze ano... je to otrasne ake to je pomale ja to mat na starosti by som ich tam zrovnal do 2 dni 🙂
@anonym_54202b Ahoj, my sme podávali 18.7 a ešte stále nemáme.
@anonym_54202b my sme mali podanu 26.6., zaevidovanu 7.7. a prisla nam vyzva na odstranenie nedostatkov
@anonym_54202b náš zaevidovali 17.07. - papiere doručené do SFRB boli 21.07. - po telefonáte mám info že už bolo priradené na posudzovanie, raz posúdený a aktualne je na kontrole u druhého posudzovatela.
@denzovic Tak to ma este dobre...my sme minuleho roku poziadali neschvalili nam potom kopec komplikacii tohto roku sme chceli cim skor uradnicka nemala cas nasledne nas objednala o cca 2 tyzdne potom kym sa jej to pacilo a presli dalsie tyzdne az zaregistrovala nas v polke aprila nieco neskutocne ... je 22.9 a sme v procese takom ze je nam otvoreny cerpaci ucet do 15.10 mame zaplatit prvu splatku ale ze sa nevie ci dovtedy vobec stihnu uhradit peniaze ;) Tak ja pevne verim ze ano... je to otrasne ake to je pomale ja to mat na starosti by som ich tam zrovnal do 2 dni 🙂
@mladomanzelska drzim palce nech to uz dobojujete 🙂
musim uznat ze priebojnost v nasom pripade bola klucova- kazdodenne telefonaty a vyvijany mierny tlak na uradnikov (hlavne ked sa cerpali dovolenky, tak sme to museli pohnat), ak nepomohlo tak na vedenie, osobne navstevy v BA + takisto osobne vyzdvihovanie dokumentov, zrychleny vklad na kataster, perfektna sucinnost developera a pani na mestkom urade... bez tychto vsetkych atributov, ak by sme to nechali ,,plavat,, by sme mali vyplatene podla mna niekedy zaciatkom decembra... bohuzial mali sme nato ,,len,, pol roka (podla KZ) a aj to bolo vybojovane cez znamost, kedze uz poznaju financovanie cez SFRB 🙂

@anonym_1026 áno, na toto si treba dávať veľký pozor. A je vraj úplne jedno, že tam máte len schodolez a nezateplenú strechu. Mňa osobne taký prístup veľmi hnevá, po dohode s projektantkou sme teda znížili svetlú výšku podkrovia úplne tesne pod povolených max. 180 cm.
A veľmi ma mrzí, že Vám to kvôli takej hlúposti neschválili. Ak plánujete žiadať v novom roku, držím palce, aby to už vyšlo.