Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?
Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.
23.decembra som podával ten návrh na vklad na katastri (30 dní )a v Ten deň to mali aj na šfrb.
Teraz by mali čakať na kataster,potom otvoria účty a treba na úrad podať žiadosť.kolko to ešte asi potrvá kým budem mať už kľúče podľa vašich skúseností ? Stíham do 28.2. ?
Ďakujem
Je neaky problém keď budem v januári podávať žiadost a zároveň si založim novú sro? Má niekto stým skúsenosti? Šfrb + sro?
Je potrebné podiely na spoločných pozemkoch pri kúpe bytu dajako odčleňovat zo zmluvy ? (Jedna sa o podiel na pozemku stavby a taktiež prístupovej ceste)
Prípadne uvádzať ich cenu?
@lizareta Uz mate posudok na byt spraveny ?
@mladomanzelska no ten sme museli spravit ked sme este len posielali ziadost.. teraz uz len cakame na zapis do katastra co moze trvat dalsich 30 dni a cakame na peniaze
Prosím vás prišli mi návrhy na vklad do katastra ale podpis tam má dať predávajúci to je ok?
Je potrebné podiely na spoločných pozemkoch pri kúpe bytu dajako odčleňovat zo zmluvy ? (Jedna sa o podiel na pozemku stavby a taktiež prístupovej ceste)
Prípadne uvádzať ich cenu?
@bcti ano, spolocné pozemky (aj pod nehnutelnostou v prípade domu) hradite vy z vlastnych prostriedkov - nehnutelnost hradený z fondu sfrb
@mladomanzelska no ten sme museli spravit ked sme este len posielali ziadost.. teraz uz len cakame na zapis do katastra co moze trvat dalsich 30 dni a cakame na peniaze
@lizareta sme trosku v pred, mame splatnost 21.01 takze dovtedy by mali nam vyplatit
Prosím vás prišli mi návrhy na vklad do katastra ale podpis tam má dať predávajúci to je ok?
@anonym_54202b áno musí byt podpis predávajúceho overený, on je stále majiteľom bytu 🙂 to je návrh na vklad záložného práva, potom budete robiť ešte návrh na vklad vlastníckeho práva 🙂
Ahojte chcem sa spýtať viete mi odporučiť v akej poisťovni ste poisťovali nehnuteľnosť ? S akou máte dobrú skúsenosť ?
@anonym_54202b čsob
Inak taka otazka… Poistky urcite niekto mi bude vediet pomoct.
Statny fond poslal virkulaciu taky papier ten som dal predavajucemu a on ho odniesol niekam.
A teraz ako je to poistene ? Ved ja neplatim asi nic ? nestretol sa s tym niekto ? co dalej ? 🙂
v skratke ja som kupil byt, ktory bol poisteny a povodny majitel chce poistku zrusit (SFRB ma vinkulaciu)..ako mam postupovat?
@mladomanzelska u nás to bolo podobne byt bol poistený ale my sme si ho poistili sami, poistku starého majiteľa sme neriešili 🙂 tsk či tsk si musíte ten byt poistiť vy ako nový majiteľ do budúcna . Takže sme to urobili hneď a vinkulácie tlačivo odovzdali poisťovni kde sme si urobili poistenie a následne potvrdené ho zaslali do sfrb
Je možné v priebehu času (po pár rokoch) riešiť zmenu záložného práva? Pri kúpe bytu budeme ručiť inou nehnuteľnosťou v plnej výške (aktuálny byť vôbec do záložného práva nepôjde) a následne napr po 5rokoch keď byt bude mať dostatočnú hodnotu tak zmeniť záložne právo z inej nehnuteľnosti na daný byt
Je možné v priebehu času (po pár rokoch) riešiť zmenu záložného práva? Pri kúpe bytu budeme ručiť inou nehnuteľnosťou v plnej výške (aktuálny byť vôbec do záložného práva nepôjde) a následne napr po 5rokoch keď byt bude mať dostatočnú hodnotu tak zmeniť záložne právo z inej nehnuteľnosti na daný byt
@bcti presne toto sme si zisťovali pred kúpou aj my, keďže sme dozabezpečovali úver druhým bytom... p. Šimlovičová aj p. Lukáčová mi pri osobnom stretnutí potvrdili, že stým problém nebude, bude treba iba nový znalecký posudok po tých 5 rokoch.. teraz by som si to ale ešte raz pre vnútorný pokoj nechal overiť písomne (mailom)
Prosim vas ako dlho ste cakali na oznamenie o otvoreni uctu po zapise zalozneho prava?
Prosim vas ako dlho ste cakali na oznamenie o otvoreni uctu po zapise zalozneho prava?
@jhyzova do 3 dni sme dostali info ale mailom 🙂 komunikovala som s pani. Čiže prešiel nám vklad a o 3 dni sme mali otvorený účet a do ďalších 3 dni bolo vyplatené
@jhyzova do 3 dni sme dostali info ale mailom 🙂 komunikovala som s pani. Čiže prešiel nám vklad a o 3 dni sme mali otvorený účet a do ďalších 3 dni bolo vyplatené
@lulu1671996 ja som mala zapisany vklad 29.12. A este stale mi nic neprislo.. dakujem za info
Ahojte, mám otázku na tých, ktorí riešili výstavbu rodinného domu.
Aktuálne premýšľame nad kúpou pozemku cez hypotéku. Lenže keď tomu dobre rozumiem tak si banka dáva záložne pravo nie len na pozemok ale aj na budúce stavby na ňom. Bol by potom problem s úverom zo sfrb ak by teda banka chcela mat záložne pravo na dom ? Vôbec sa do toho nerozumiem, všetko sa učíme tak nejak za pochodu ale dúfam že mi niekto poradí ako to teda funguje , ďakujem
Ahojte prosím viete mi poradiť ohľadom čistého príjmu ? máme tam za minulý rok rôzne príjmy či už rodičovský príspevok alebo zamestnanie ... všetky tieto sumy spočítam a dám /12 mesiacov. manžel je SZČO takže riadok 72 / 12 a vyjde suma.
tieto dve sumy spočítam mám čistý príjem domácnosti.
Keď počítame či sa zmestíme do tabuľky ohľadom príjmov životného minima 1,3 násobok až 5 násobok neviem či máme z čistého príjmu domácnosti odrátať výšku splátky hypotéky o ktorú si žiadame alebo nie. Pani na Šfrb nám kázala vydeliť príjem dvanástimi a toho čísla odrátala splátku cca 550€ a pozrela či sa zmestíme do tabuľky.
Avšak známi boli na ŠFRB a povedala im niečo iné. Viete mi prosím poradiť ako to teda je ? Ďakujem ...
Ahojte prosím viete mi poradiť ohľadom čistého príjmu ? máme tam za minulý rok rôzne príjmy či už rodičovský príspevok alebo zamestnanie ... všetky tieto sumy spočítam a dám /12 mesiacov. manžel je SZČO takže riadok 72 / 12 a vyjde suma.
tieto dve sumy spočítam mám čistý príjem domácnosti.
Keď počítame či sa zmestíme do tabuľky ohľadom príjmov životného minima 1,3 násobok až 5 násobok neviem či máme z čistého príjmu domácnosti odrátať výšku splátky hypotéky o ktorú si žiadame alebo nie. Pani na Šfrb nám kázala vydeliť príjem dvanástimi a toho čísla odrátala splátku cca 550€ a pozrela či sa zmestíme do tabuľky.
Avšak známi boli na ŠFRB a povedala im niečo iné. Viete mi prosím poradiť ako to teda je ? Ďakujem ...
@spetka358 na vypočítanie splnenia maximalnej hranice príjmu ju neodratavate, počítate ho tak, ako ste uviedli. Odpočítavanie ju pri výpočte, ci spĺňate minimálnu hranicu, teda ci co zaplatení splátok vám ostane povinné minimum.
@spetka358 na vypočítanie splnenia maximalnej hranice príjmu ju neodratavate, počítate ho tak, ako ste uviedli. Odpočítavanie ju pri výpočte, ci spĺňate minimálnu hranicu, teda ci co zaplatení splátok vám ostane povinné minimum.
@lennussa ja som nezamestnaná momentálne mám najvyššiu nezamestnanecku podporu plus výživné plus prídavky na dieťa a muž je szčo takže toto za posledný kvartál všetko zarátavajú ?
Chcel by som sa spytat, kto vam vypracovaval kupnu zmluvu a suhlas vlastnika so zriadenim zalozneho prava? Popripade nemate niekto nejaky vzor alebo vasu zmluvu k nahliadnutiu samozrejme bez udajov
@lennussa ja som nezamestnaná momentálne mám najvyššiu nezamestnanecku podporu plus výživné plus prídavky na dieťa a muž je szčo takže toto za posledný kvartál všetko zarátavajú ?
@spetka358 už si presne nepamatam, tuším, že ten kvartálny prijem sa mi ako szco daval základ dane z daňového priznania za predchádzajúci rok/12 a krat 3. A keďže tomu sa pripočítaju všetky ostatné príjmy za ten kvartal, čiže všetko čo ste uviedli, že dostávate