icon

Je takéto správanie makléra pri predaji bytu normálne?

17. mar 2025

Prišla som si sem po radu. S manželom chceme kúpiť byt. Dostali sme sa ale do situácie z ktorej neviem, či my sme dementi alebo maklér je totálne neseriózny človek.
Našli sme na realitnom portáli jeden byt, ktorý sa nám páčil. Cena na ňom však bola podľa mňa prestrelená (230 000). Manžel bol ale taký, že však je to stále v rámci našeho rozpočtu, tak poďme sa tam pozrieť. Inzerát je aktívny od augusta, skúsime navrhnúť nižšiu cenu a uvidíme, prinajhoršom nám povedia nie. Dohodli sme si s realiťákom obhliadku. Všetko bolo viac menej v poriadku. Prišli sme na obhliadku, byt sme si pozreli, popýtali sme a veci. Realiťák (ukázalo sa, že je to reálne majitel bytu) nám sám na konci obhliadky povedal, že cena je veľmi otvorená a že sa moc neponáhľajú s kúpou, lebo stavajú dom. Že dom už majú skolaudovaný. Ale teda, že ak by sme sa dohodli tak nemajú problém sa do dvoch mesiacov odsťahovať. Ešte sme sa bavili o tom, že by sme kupovali cez HU. Týpek proste vysmiaty od ucha k uchu, povedal, že však zaplati sa rezervácia a potom už by sme sa dohodli, že sa nám prispôsobí. Hovoríme okej.
Prišli sme domov sadla som si s manželom a zavolali sme môjmu kamarátovi, ktorý robil znalca. Ja som povedala, že podľa toho, čo som pozerala iné ponuky je reálna cena toho bytu maximálne 200 000. Byt bol inzerovaný ako "novostavba" ale rok kolaudácie bol 2009 (takže má 15 rokov). Odvtedy tam nebolo nič vymené a na tej obhliadke to bolo vidieť. Proste byt v ktorom bývalo očividne malé dieťa. Byty v tej lokalite a tej cene väčšinou majú aspoň jedno parkovacie miesto v cene, niekedy aj garáž. Toto malo akože garáž za doplatok 40 tisíc. Ten kamarát sa na to pozrel (bez nejakej dokumentácie atď. išiel podľa inzerátu a čo sme mu povedali) a povedal, že jeho odhad je tak 180 000 ale máme to brať s rezervou lebo nemá dokumentáciu.
Poslala som potom maklérovi normálne slušne formulovanú ponuku na 190 000 s tým, že sme dopodrobna vyvsetlili prečo je ponuka taká a že teda nemáme problém zložiť rezervačný poplatok a sťahovať sa potom niekedy v októbri aby si majitelia mohli dokončiť čo potrebujú na dome. Očakávali sme, že sa reálne dohodneme na niečom okolo 205 000.
Asi týždeň na to mi prišla kompletne pasívne agresívna odpoveď v zmysle, že za 200 000 nám to predajú iba v prípade, že teraz zaplatíme 10 000 zálohu a zvyšok do 6 týždňov ale bývali by sme až od novembra, ale že by si teda ďalej platili energie. A záver? Veta doslova "Ak sa Vám nepáči, tak skúste si nájsť niečo iné. Dovi." V inzeráte samozrejme "dostupné ihneď". Proste o 180 stupňov otočka oproti obhliadke. Na obhliadke nám rozprávali ako to oni nepotrebujú predať hneď ale zrazu peniaze do 6 týždňov a bývať o 8 mesiacov? Týpeček zlatý milý všetko sa dá vyriešiť a toto je reakcia?

Je prosím vás toto štandardný postup? Je to naša prvá skúsenosť s realitkou.

autor
17. mar 2025

Pre všetkých, čo tu píšu, že sme prestrelili cenu:
Kupuje byt prvý krát v živote takže áno je to možné, že náš postup nebol úplne 100%. ALE. Porovnávali sme si to s cenami bytov v rovnakej oblasti. Cena za m2 bola o 20% vyššia ako pri novostavbách, takže stále trvám na tom, že ponuka, ktorú sme mu dali bola fér za to, čo ponúkal. Zároveň byt mal technické nedostatky, ktoré sa mi nechcelo rozpisovať (napr. nefunkčná masážna vaňa, ktorá bola daná ako benefit bytu, inzerovaná "technická miestnosť na odkladanie", ktorá bola započítaná do veľkosti bytu, ale v skutočnosti je spoločná so 4mi ďalšími bytmi. Výhľad ktorý tam bol vyfotený bol z chodby, nie z bytu tak ako bolo inzerované. Kompletne plesnivá terasa o ktorej majiteľ povedal, že tam zateká. Kúpelňový nábytok zažltnutý, obitá kuchanská doska, všetko vyfotené tak aby to nebolo vidieť.) Proste na inzeráte ešte cena okej zavriem oči ale po obhliadke tá cena absolútne nezodpovedala stavu. Nevidím nič zlé na tom, že sme mu dali nejakú ponuku. JE V PORIADKU povedať, nie, že nemá záujem. Mne išlo o štýl komunikácie.

@rejka7 My nemávame žiadnym znaleckým posudkom, ja som mu ani len nespomínala, že sme si orientačne nechali niečo také spraviť a že má znížiť cenu. Ja som argumentovala vecami, ktoré boli uvedené v inzeráte ako benefity bytu a v skutočnosti neboli pravda a technickým stavom bytu. Plus on sám na obhliadke povedal, že cena je veľmi otvorená. Preto sme chceli cenu zjednať.

Plus teda ešte k tým, čo tu písali, že posudok si môžem niekam strčiť, že predávajúci určuje cenu. Áno to je pravda ale posudok by ho mal sakra zaujímať. Jasne sme mu povedali, že budeme riešiť hypotéku. Ak cena, ktorú určí znalec bude výrazne nižšia ako predajná (povezme, že reálna cena toho bytu by bolo o 40 000 menej) tak nás s tým banka pošle kade ľahšie. Takže posudok si do zadku môžem strčiť len keď kupujem v hotovosti, čo bohužiaľ nie je náš prípad.

marsmykkok
17. mar 2025

Autorka Ale proste to je tvoj problém či získaš hypotéku a ste to trocha prestrelili... Proste zľava musí byť prijateľná, napríklad na novú linku 5 000 eur, nie niekoľko desiatok tisíc, keby to chcel o niekoľko desiatok tisíc lacnejšie predať dá takú cenu aj do inzerátu. Inak píšeš že ste mohli dať 205 000, teraz že 190 000, tak ako vlastne, ani tu mi neprídeš ako seriozna, ale špekulantka... Proste môžeš mať rovnaký byt, niekto potrebuje ho predať okamžite kým ho nezablokuje exekútor a predá ho za 120 000 eur, niekto do polroka a dá cenu 150 000 eur, niekto nepotrebuje financie a je mu jedno kedy to predá a chce získať čo najviac a dá 180 000 a bude hľadať proste človeka čo kúpi lebo napríklad bude potrebovať práve byt v tejto štvrti a rýchlo a iný v ponuke nebude...

autor
17. mar 2025

@marsmykkok Tak neviem no.. Nová linka, nová kúpelňa, oprava zatekania terasy... to je v pohode pri dnešných cenách s robotou 25 000. Okej tých 190 sme dali málo ale ako hovorím, nevedela som respektíve bolo mi povedané od kamarátov, ktorý kupovali byty, že máme dať menej ako máme reálny strop a dohodneme sa na vyššom, že oni to tak urobili. Ale to vôbec nerozporujem, že sme ponúkli nízku cenu. Skôr som chcela argumentovať prečo sme to urobili.
A to, že nezískam hypotéku akože okej dobre beriem ako argument ale stále mi to príde .. Zvláštne. Ja osobne som považovala znalecký posudok za nejaké "objektívne" posúdenie ceny. A neviem no.. Hovorím byt je tam už cez pol roka a som zvedavá koľko tam ešte bude.

lunademonica
17. mar 2025

No je neseriozny, tak kasli na neho, nech si to predava este 20 rokov...a hladaj inde. S nim by som neobchodovala ani keby suhlasil s nizsou cenou, zjavne podvodnik.

gemerka17
17. mar 2025

Autorka - majiteľ mal nevhodné správanie a vy ste fakt špekulanti. Väčšina ľudí je na tvoje správanie alergické a nečakaj, ze sa stretne s pochopením. Keď potrebuješ tak výrazne upraviť cenu, tak obchod sa nekoná. Majiteľ ma iné predstavy a vy iné. Bud jemu časom dojde ze prestrelil a bude znižovať alebo vy sa uvedomite a prídete na to, že čo je trhová cena nehnuteľnosti a cena sa upraví pri predaji len kozmeticky. Proste nemôžeš niekoho súdiť za to ako si ohodnotil svoju nehnuteľnost. Je to len a len jeho voľba. Bud sa dohodnete alebo nie.

petamich
17. mar 2025

Nerozumiem uplne preco sa tu stretlo s takym nepochopenim, ze ste dali nizku cenu. Nic zle na tom nevidim. Nechcem neakceptujem 🤷‍♀️ presne kludne vam mal povedat, nie tolkoto neakceptujem, co poviete na xy.

rejka7
17. mar 2025

Ja som predávala rodinné nehnuteľností, po rodičoch, babke, ujovi a teda keby ste mi došli, tiež by som bola kúsok nedvíha, nie je to seriózne z vašej strany, tu predávajúci stanovil cenu, vy prídete obkukate a výhľad nepekný, vaňa nedobra, to je obité, tu zateká, však nepredáva novostavbu, či? To ako prídete spúšte nedostatky a vypočítate koľko má zľaviť a keď nezľaví, je neseriózny. Prepáč, takto to vidím ja.

autor
17. mar 2025

Ach dobre teraz ma normálne mrzí, že som sem písala.

Ja som sa pýtala na štýl komunikácie. Ak niekto klame v inzeráte nemyslím si, že je špekulovanie keď nevhcem platiť za niečo, čo v byte nie je.

@rejka7 áno v inzeráte bolo veľkými písmenami napísané NOVOSTAVBA, cena ako novostavba v danej oblasti ale dom kolaudovaný v 2009 čo sme zistili podľa google maps. Samozrejme nikde to napísané nebolo. V inzeráte boli napísané veci o byte ktoré neboli pravda a to že výhľad bol z chodby bol asi najmenej.

Každopádne ďakujem za reakcie budem múdrejšia do budúcna.

eeffka
17. mar 2025

Nez kupite takych este bude... zvykaj si 😁 kupa bytu je adrenalinovy sport

tundra
17. mar 2025

Moja skusenost je,ze ludia skusaju.Uz cca.8 rokov mi chodia do emailu ponuky realit,kde sme chceli kupit a aj sme kupili nehnutelnost.Na niektorych ponukach isla cena aj masivne dole,napr. Nehnutelnost z 1 100 000,- sa aktualne predava za 720k.Online,je uz skoro dva roky.Viem,nie je to Slovensko,ale princip dopytu a ponuky je vsade rovnaky.Ja som sa držal teorie,ze mam len jeden naboj a ked sa netrafime,tak sme v .....
Takže,len pevne nervy a trpezlivost🍀

gemerka17
17. mar 2025

Autorka - bytovka z roku 2009 sa bežne označuje ako novostavba. V BA inzerátoch, to je častý jav. Nie je to zavádzajúce, len tak dajú najavo, že to nie je 50 ročný panelák. Lepšia označenie pre 15 ročný byt je staršia novostavba. Určite by som ti nebrala ako klamstvo.

A fakt nechápem prečo o taky byt bojujes, ktorý ma kopec nedostatkov (a skryté vady by si časom nasla tiez) a ešte je aj za draho.

autor
17. mar 2025

@gemerka17 Príde mi to trochu zavádzajúce ale áno viem, že sa toro bežne robí.

Nebojujem, dohodli sme sa s priateľom že ten byt nám za to nestojí. Chcela som len názor niekoho nezaujateho.

oblecenie99
17. mar 2025

Autorka, ja som kupovala dvakrát, predávala raz. To, čo ponúkol majiteľ, je neprijateľné, bez debaty, a mohol sa zachovať slusnejsie. Jeho návrh je pochopiteľne neakceptovateľný.

Nakoľko ale ešte nemáte skúsenosť, tak toto si ber ako radu do budúcna: v prípade bytov sa nezvykne strhávať až takto cena pri jednani.. aj keď chápem, aké nedostatky tam boli. Tie byty nemajú proste takú skutočnú hodnotu ako cenu, sú nepríčetne predrazene. Jedine, ak máš cash. S hypo je to horšie. Prvý byt sme kupovali v čase, keď boli úroky na smiech a banka preplácala 90 percent, tak vieš si predstaviť, že tie byty išli ako Dubajská čokoláda v akcii .. tam si nemala šancu zjednávať dole, bral ten, kto doslova dobehol prvý zložiť zálohu. Druhýkrát sme predávali aj kupovali, pred dvoma rokmi, keď sa dosť zvýšili úroky zo dňa na deň. Trošku sa to prejavilo na cenách, ale veeeeeeelmi slabo. Podarilo sa nám najprv zjednat 5000, a potom, horko ťažko ďalších 5000 po nejakom dlhšom čase, ale to by už brali viacerí za toľko, tak podmienka bola záloha 6000 eur do rána. Aj my sme postupovali ako predávajúci rovnako, jednoducho by sme neakceptovali oveľa nižšiu cenu. Rozhodli sme sa pre predaj v decembri, začali riešiť inzerát okolo februára, a kupec sa našiel až v júli, bol august, kým sme dokopali aj sťahovanie. Tiež sa to môže zdať ako dlhá doba, ale proste vždy nejaký záujemca bol.. a my sme potrebovali čo najviac, aby sme vedeli dať do novej hypotéky na nový byt.

Ale! neviem, ako to teraz vyzerá na trhu. Asi im ten predaj až tak nesúri, ináč by dali, možno špekulujú, že sa im oplatí prenajať .. Alebo by dali, ale museli by ste mať napr. hotovosť, vtedy sa lepšie vyjednáva. No a novostavba sa aj tu v KE označuje pomaly všetko čo nie je panelák, či tehlová bytovka z prvej republiky 😅
No prajem veľa trpezlivosti, kúpa bytu je stresová vec, a musíš ísť často do kompromisov ( ja som povedala, že nabudúce som ochotná sťahovať sa už len do rakvy).

autor
17. mar 2025

@oblecenie99 Ďakujem veľmi pekne, presne niečo takéto som potrebovala a veľmi ďakujem za rady. ❤
Áno cenu sme prestrelili to je pravda, už som to pochopila, na druhej strane poviem pravdu byt hľadáme cca o decembra, od začiatku roka aktívne. Čo sledujem realitné portály, tak v meste kde hľadáme sa doslova predali (resp. zarazervovali) asi 3 byty. Inak stále sa repostujú tie isté byty na báze asi 3 týždne/mesiac a cena väčšinou o 3-5 tisíc nižšia.
Brat kupoval byt v novembri v rovnakom meste a zjednal 20 000. Inzerát bol na portáli asi tretí mesiac, tak asi mal šťastie.

oblecenie99
17. mar 2025

My sme väčšie mesto, sem tam mrknem portál, a akurát som hovorila muzovi, že aj tu je slabý výber, buď nejaké leziaky, alebo brutálne ceny, zase to išlo hore. Tak vám vôbec nezávidím, je to teraz dosť blbé... Ale určite sa nájde ten pravý 🙂 Pokiaľ človek nemá nejaké neobmedzené možnosti, tak často treba ísť do kompromisov, napr. ja som chcela tehlu, aj za cenu vyvýšeného prízemia, či blbej orientácie, manžel zase by bral aj panelák, podmienka bola lodžia.. atď. Veľmi veľa sme špekulovali, napokon zostali v úzkom výbere tri byty, opäť sme si ich prešli, a spísali za a proti. Každý jeden mal ako nevýhody, tak aj výhody, už sme sa len museli zhodnúť, ktorý.. Úprimne, bola to láska az na druhý pohľad a brutálny kompromis, keď vtedy sme sa nerozviedli, tak už nikdy 😅Prvé ani neviem, prišli sme, z rýchlika bola obhliadka, chceš/nechceš, do zajtra sa vyjadrite.. A tam sa napr. našli nejaké skryté veci, nič strašné, ale boli..

alickapusinka
17. mar 2025

@denkabemommy aj u nás to tak bolo 2 týždne pokiaľ sa majiteľka neodsťahovala ale nie že budem tam nadalej bývať.Reprezentuje sa ako realitný maklér a je majiteľ bytu trochu divne.

alickapusinka
17. mar 2025

No neviem aby majiteľ sa predstavil ako RM a po stretnuti vám povie že je majiteľ bytu.Ale prosím ťa ktora RK vezme len tak človeka predať byt a aby RM nezarobili.Podľa mna je klamstvo to že do telefonu vám povedal že je RM a odrazu majiteľ bytu.Za mna zvlastne za teba nie.

autor
17. mar 2025

@alickapusinka Ona tá situácia bola taká, že na realitnom portáli to bolo inzerované pod maklérom Ivan Novák a realitkou NovakReality (zmenila som meno). My sme prišli na obhliadku a ten týpek (Ivan Novák) stále hovoril v prvej osobe o tom byte. Manžel sa ho potom len tak medzi rečou spýtal, že teda či je on majiteľ toho bytu keď tak o ňom rozpráva a on, že áno. Že on tam teraz býva.

maryetta
17. mar 2025

Ak by to nebol jeho byt jednal by inak. Takto si je on sam panom a rozhoduje.
To aky ma styl komunikacie nic s tym nespravis...

vkatush
17. mar 2025

@alickapusinka my sme teraz kúpili byt. Šlo to cez realitku a keď sme tam prišli, tak povedala, že je to jej byt. Aj realiťaci sa sťahujú. A keďže najlepšie poznala byt, okolie aj susedov, chcela si to riešiť sama a nie aby nejaký jej kolega predával jej byt.

Ale hneď na prehliadke sme sa spýtali, či je cena fixná, či sa s ňou dá pohnúť. Povedala, že nie. Neriešila som.
(Byty čo sme pozerali predtým tak povedali realiťaci, že možno 2-3 tisícky by vedeli ísť dole, viac nie). 40 tisíc dole je mega prestrelenie, aj keby sused predával identický byt o toľko lacnejšie.

A autorka, tie "nedostatky" máš vo veľa starších bytoch (rozumej nie viac ako 5 rokov). Presne to robíme teraz, že masážnu vaňu sme hneď vyhodili a prerábame celú kúpeľňu, treba novú linku, balkón bude potrebovať opraviť, nové podlahy,... Ale proste byt je inak presne podľa našich predstáv, takže s tými ďalšími peniazmi do rekonštrukcie sme rátali a mali na to úspory.

petteri
Odpoveď bola odstránená
micusa2222
18. mar 2025

vôbec neriešiť,, a kašlať na realiťáka...je voľný trh, keď niekoho nájde, kto mu dá požadovanú sumu, tak nie je odkázaný na vyjednávanie..bohužiaľ, je to tak...

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
duunlo
18. mar 2025

Nechapem co sa tu tolko zavzdusnujete? Ved je ponuka a dopyt. On si stanovil cenu, ona navrhla svoju cenu za ktoru je ochotna kupit, ked on ju neprijme tak nic sa nedeje, preda dalsiemu zaujemcovi za jeho stanovenu cenu. Ked tiez bol ochotny znizit cenu a este aj sam povedal, ze cena je “velmi otvorena”, tak sam navrhol, aby dali svoj cenovy navrh. Niektore normalne, aby ste sa z toho neposrali…🤦🏻‍♂️

jesenzima
18. mar 2025

Pozri, v inzerátoch RK sa klame vo veľkom. My sme išli na obhliadku bytu a realitak nás privítal s tým, že nám ide ukázať taký istý byť ale na inej adrese. Na fotkách mali prázdny byt, výhľad na kopce, prichystané k nasťahovaniu, a reálne nám ukázal byt ktorý bol zaprataný haraburdamj, bývali tam dvaja ľudia a tri mačky ... Občas si s mužom pozeráme inzeráty z nášho sídliska, kde podľa výhľadu z okien paneláku vieme, že dane fotky bytov ani nie sú na tomto sídlisku, dokonca sme našli aj fotky z iného mesta. ... Realitky prosto odrbavaju kde sa dá a skúšajú ...

marsmykkok
18. mar 2025

Autorka No často označujú za novostavby nehnuteľnosti do 15 rokov a áno je to najhoršia kúpa či byt alebo dom, lebo majitelia pýtajú ako za novostavbu, ale v rozmedzí 15 až 20 rokov môžeš všetko vymeniť komplet. Lepšie kúpiť staré prerobené alebo staré neprerobene kde ostane aspoň na prerabku. V takom 16 ročnom byte treba veľa vymeniť a čo nie bude treba do 2-3 rokov, lebo máločo dnes vydrží viac ako 20 rokov.

tilly
18. mar 2025

Hmmm. Tak ty ideš pozrieť na byt za 230tisic, ponúkneš mu o 30tis menej a čuduješ sa, že on si tiež vyjednáva iné podmienky? Čakala si, že ti hneď kyvne na tvoju ponuku? Asi by to tam nemal od augusta, keby chcel o 30 tisíc menej.

tilly
18. mar 2025

@alickapusinka prečo by to bol podvodník? Ona dala svoje podmienky, on svoje, síce neštandardné, ale
pýtať 30 alebo 40 tisíc zľavu tiež nie je štandard. O tom je obchodovanie, buď súhlasíš alebo nie. A realitaci nemajú svoje nehnuteľnosti, ktoré kupujú alebo predávajú? Oni nie sú ľudia?

autor
18. mar 2025

@tilly ach jaj ... okej hovorím to 63839304 krát. Áno cenu sme postretli, kupujeme niečo prvý krát. Pýtala som sa na spôsob komunikácie.

tilly
18. mar 2025

Vieš, ešte si uvedom jednu vec. Takých ako vy, že skúsime, nechcem to nazvať špekulantov tam už od toho augusta mal kopec, preto si aj možno povedal, že keď niekto pristúpi na jeho podmienky, tak to dá lacnejšie, ale tiež musí mať niečo, čo bude jemu vyhovovať.