Je teraz ten najlepší čas na predaj nehnuteľnosti?

21. mar 2022

Ahojte,

mam byt, ktory nepotrebujem nakolko ja, aj partner sme si kupili v minulosti byt, teraz sa ideme brat a do buducna nam staci jeden byt. Uvazujem ci predat alebo nie. Coraz viac sa hovori o zvysovani urokov (jemne uz aj zacalo), o moznej ekonomickej krize. To by znamenalo, ze moze prist aj prepad cien nehnutelnosti, samozrejme len na urcity cas, ono v dlhodobom horizonte len rastu, ale teraz keby ho predam, mozeme splatit vacsinu muzovej hypo, ja by som sa stala spoluvlastnik jeho bytu a nezili by sme na dlh. Samozrejme aj moj byt je na hypo, cize nebudem mat celu sumu z predaja, ale kedze som ho kupila nejaky cas dozadu, je tam pekne zhodnotenie.

Uvazuje niekto podobne? Muzovi je to viac menej jedno, ze to je moje rozhodnutie a rodicia ma trochu tlacia, lebo zdedili nehnutelnost akurat okolo 2009, ked prisla kriza, s predajom sa neponahlali a potom predavali za menej, lebo potrebovali o 3 roky na to peniaze. Viem, ze nik nieje prorok, neda sa povedat co bude, len ma zaujima ci to niekto tiez riesi. Ja sa neviem rozhodnut, aj mi to pride ako dobry napad, aj si vravim ze este pockam. Len rodicia mi hovoria, ze ak to klesne len o par percent, tak predsa len pri dvojizbovom byte v novostavbe je par percent aj 10 tisic a to mne pride akoze dost.

bublinka1426
21. mar 2022

.

babovka2321
21. mar 2022

Nepredala by som ani nahodou. My by sme skor brali dalsiu nehnutelnost na hypo.

julianabelakova
21. mar 2022

My ideme predat, za velmi vyhodnu cenu, takze za mna ano, je vhodny cas

euka210
21. mar 2022

Aj ja si myslim ze posledne roky sli ceny velmi hore, ze je dobry cas na predaj. Kto vie co urobi vojna s cenami...ale nie som ekonom.

andrejkap123
21. mar 2022

Nepredala by som tiez, nechaj si ho. Prenajmi a zite tak.

bbebe
21. mar 2022

Nepredala by som. a ak ano, urcite by som nesplatila hypoteku na druhy byt. nechaj si ho a prenajimaj

autor
21. mar 2022

Ked ten prenajom nieje az take terno, jednak naklady su dost vysoke v tom byte a kedze energie idu hore, budu este vyssie, plus platit hypo. Kedze viem ake su tam ceny prenajmu, na chod toho bytu v prenajme by sme stale doplacali. Nehovoriac o tom, ze nie vsetci najomnici su dobri, clovek ma starost naviac. Uprimne ma ten prenajom az tak nelaka. Poznam aj ludi, ktorym to vychadza a su spoko, ze prenajimaju, ale aj celkom katastroficke skusenosti som pocula. Ja niesom moc typ co by prenajimal.

@andrejkap123
@bbebe baby vy prenajimate, ci nie?

bbebe
21. mar 2022

ja som tiez kadeco pocula na prenajmy/nie dobre skusenosti. ale stale mi to pride lepsie ako predat to a vyplatit muzovu hypo ( ak budes aj ty vlastnik ) co budes robit v pripade rozvodu? kupovat za brutal draho novy byt? nie neprenajimam, nemam byt navyse 😀🙈

victoriab
21. mar 2022

Nikdy sa niečoho "svojho" nevzdávaj, človek nevie, čo bude a už vôbec nevyplácaj svojím bytom ten "váš". Veľká chyba. Nechaj si ho, prenajimaj, nikdy nevies, ci v budúcnosti nebude tvojim utociskom, kam zlozis svoje igelitky, keď to nevyjde.

liljana
21. mar 2022

Ak si rozhodnuta predat nehnutelnost, tak ano, teraz je vhodna doba.

matapo
22. mar 2022

...uroky su teraz celkom nizke. Takze rychlo splatit svoje byvanie nie je az take nevyhnutne. A kto ma peniaze alebo moznost tak investuje bud do zlata alebo do nehnutelnosti. Ak vam to s tymi splatkami hypotek v pohode vychadza tak si byt nechaj. A navyse je to tvoj byt. A hoci sa to zda teraz laska na cely zivot, clovek nikdy nevie ☹

amelie2017
22. mar 2022

Byt by som predavala len v pripade, ze by som mala dalsi len svoj byt. Ale na vyplatenie manzelovho nikdy. Muza milujem a brali sme sa, aby sme boli spolu celu zivot, ale clovek nikdy nevie, co sa moze stat.

autor
22. mar 2022

@bbebe
@victoriab
@amelie2017 baby ale podla vasej logiky by kazda vydata zena mala mat svoj byt. To by ako vyzeralo? Ved v terajsom jeho byte budem potom normalne polovicny vlastnik, dame to zapisat. Vacsina manzelstiev tak funguje, ze manzelia maju spolocny byt. Ved to je uplne normalna vec.

dencii
22. mar 2022

Ja by som nepredala, my sme naopak nedavno kúpili s mužom investičný byt, ktorý chceme prenajimat. Nemyslím si, ze ceny pôjdu dole, práve naopak, bytov a domov je nedostatok, takže dopyt stále prevyšuje ponuku, aj úvery sa tým, ze sa zvyšujú úrokové sadzby stanú pre ľudí nedostupnejsie, takže si myslím, ze bude dopyt po prenajmoch. Možno sa mylim, uvidíme časom, ale ja to beriem ako určitý typ sporenia, radšej budem splácať vyššiu hypo ako držať peniaze na účte (a uložené v nehnuteľnosti sa určite aj viac zhodnotia ako pri ponechaní na účte). Z dlhodobého hľadiska podľa mňa ceny určite prudko neklesnu tak, aby si na tom prerobila tisíce, takže pokiaľ peniaze nutne nepotrebuješ, ja by som si byt držala