Je tretí dôchodkový pilier zbytočnosťou?
Ahojte . Prosím Vás, čo si myslíte o treťom pilieri ? Je to podľa Vás zbytočnosť? Totiž v tatra banke mi ponúkli možnosť 3.piliera . Ja som nedávno otvorila živnosť a príde mi zbytočný. Mam druhý ,ale ten majú všetci . Celkom sa v tom nevyznám, preto sa pýtam tu. Ďakujem za odpovede .
@zuzicka1451 pokial nie si zamestnanec, ktoremu zamestnavatel prispieva, tak pre teba nema vyznam otvarat si 3. pilier
a na čo ti ten tretí pilier je? aby si si tam sama odkladala peniaze? to si ich dávaj sama do fondov a ušetríš poplatky za 3pilier.....ten má zmysel len vtedy ak ti tam prispieva zamestnávateľ....
Ako živnostník si ho vieš dat do daňového priznania, máš nárok na odpočítateľná položky do výšky 180 eur....štát ti vráti na daniach 34,02 eur. Je to dobrovoľné šetrenie si na dôchodok, keďže ako živnostník pravdepodobne začínaš prvý rok bez odvodov a ďalší rok budeš platiť minimum, čo asi vieš aký dôchodok budeš mať.
Tie poplatky vôbec nie sú také likvidačné, väčší poplatok máš mesačne za vedenie účtu ako za rok v 3.pilieri.
Ďakujem Vám za odpovede. ❤️
Pre mna by bol zvytocnost, sporim si kazdy mesiac na necakane vydavky a zvlast na dochodok alebo keby som ostala bez prace. A z toho kolko mam v 2.pilieri som spokojna, nemyslim si, ze by trebalo nieco este navyse.
@zuzicka1451 prispieva mi zamestnávateľ, takže výhodné to pre mňa je. Rozhodne je treba myslieť na dôchodok a niektorým spôsobom sa zabezpečiť, na štát sa spoliehať nedá. Čím skôr, tým lepšie, môže prísť choroba pred dôchodkom a už nebude z čoho šetriť.
@ekira1 to je síce pravda ,lenže pokiaľ si mám sama šetriť môžem aj doma v obálke alebo na sporiacom účte. Sama neviem koľko budem mať živnosť. Ja som na polovičnom ID ,a keďže ma nikde nechceli zamestnať lebo zdravotný stav ,tak som si otvorila živnosť. Len to ,že pán z banky na mňa veľmi tlači ,ako ké to super.
@zuzicka1451 nepíšem, že iba v treťom pilieri. Píšem, že rozhodne treba na to myslieť. Už akým spôsobom, záleží na konkrétnych ľuďoch, aké majú možnosti..
@zuzicka1451 prepáč, ale toto je ta typická finančná gramotnosť ľudí, stretávam sa s tým úplne často. Načo šetriť, budem si sama. .hej....na všetko si ľudia budú šetriť, len na dôchodok nie. A taká je realita. Pritom stačí kľudne začať aj s 20 eurami mesačne a keď je to správne zainvestovane, ten dôchodok môže hneď inak vyzerať.
@zuzicka1451 a do fondov investujes?
@zmrzlinka2021 mám vytvorený podúčet v banke,tam mi každý mesiac odchádza, a takisto mam poistku so šetrením. Tiež aj moje deti majú šetrenie .Fondy ako také nie .
@zuzicka1451 III. pilier sa oplatí vtedy, ak vam doň prispieva zamestnávateľ. Toto si overte, mnohí tak robia. Napr ja si pošlem vlastnych 15eur každý mesiac a zamestnávateľ mi pošle tuším 2% z výplaty (násobne viac ako ja). vtedy to extrémne oplatí ;) V opačnom prípadne je lepšie si investovať svojpomocne, kvôli poplatkom. aj 3. pilier je zaťažený poplatkami. Investovať si viete aj sama a zadarmo, alebo takmer zadarmo..napr cez XTB alebo Interactive brokers. nepíšem o tradingu a špekuláciách, ale o investovaní do širokých indexových ETF. ak treba, vysvetlím.
@zuzicka1451 deťom investujte. šetrenie ani neudrží krok s infláciou. deti sa vám poďakujú. Píšem o tom tu: https://bluenumbers.sk/ako-investovat-detom.html
@zuzicka1451 nikdy nikdy nenechajte na seba tlačiť. Banke nejde o vaše dobro, ale o províziu z predaja produktu...a poplatky, ktoré nikdy nekončia. Všetci sú a budú v balíku len vy nie, žiaľ teda (pri takýchto produktoch)
@matusformanek väčšiu hlúpost ak nerozumiete produktu, som nečítala. Poplatky sú úplne štandardná vec, úplne všade, kľudne si založte spoločnosť a nemajte žiadne výdavky, len zisky. Ak sa Vám to podarí, tak mi pošlite echo
Práveže 3 pilier je jeden z mála, ktorý ako tak podporuje štát. Nevravím, že je to terno ale je aspoň v niečom podporovaný.
@zuzicka1451 pre mna má 3.pilier význam, lebo mi tam dopláca aj zamestnávateľ 2% z neviem akej časti mzdy.
@mischy00 áno, poplaty sú bežné. záleží však v akej sú výške. Nakupovať indexové fondy si viem aj sám a zadarmo. Nič prevratné sa v 3. pilieri ani nedeje, netreba mať iluzie. Opakujem, treti pilier je fajn, ak vám doň prispieva zamestnávateľ. Ak nie, nestrácajte čas a peniaze a investujte si radšej sama. napr cez brokera. XTB, interactive brokers a podobne. poplatky skoro žiadne, blízke nule, kludne si to vygooglite. ishare core msci world, ticker EUNL alebo IWDA, nakup/predaj/držanie v XTB zadarmo
@zuzicka1451 poistka so setrenim nie je vyhodna. Lepsie je mat cisto zivotne poistenie pre zivitela rodiny (ak mate hypoteku) a extra setrit na dochodok vo fondoch. Detom taktiez setrit vo fondoch.
...ak si budeš prispievať len sama, tak to môžeš založiť sporenie aj inde a výhodnejšie. Iné je keď ti zamestnávateľ každý mesiac prispeje 2% z tvojej mzdy. Taky výnos už asi nedosiahnes nikde. Vtedy to význam má.

@zuzicka1451 ja mám dosť vysoký príspevok zamestnávateľa