icon

Je úver na auto pri plate 1100 € vhodný?

kakcka1020
3. dec 2023

Ahojte. Je podla vas v pohode, ak si zoberiem uver cca 5-10 tisic z raiffeissen na 8 rokov pri mojej mzde 1100€ v zaklade? Samozrejme tento mesiac to bolo cez 3000€ ale berme zaklad 1100€. Najom mam 485€ ale planujem sa stahovat do lacnejsieho pod 400€. Nemam ziadne vydaje, som sama. Momentalne to robim tak ze ak zarobim iba tych 1100€ odkladam 300-400€ kazdy mesiac. Ak zarobim viac, tak 90-100% odlozim tiez. Ak to nie je dobry napad, poradte :D nechcem byt bezdak kvoli tomu😂 vychadza to cca 150€/mes. ten uver. Samozrejme ze chcem dobre auto, ale na servisovanie by som nemala, cize VW alebo Skoda. 1.4 - 1.9 TDI benzin.. iba cesta po BA, z domu do prace cca 15 km dokopy 30 aktualne, ale ak budem mat auto planujem sa prestahovat, dobry najom som nasla v Skalici za 350€ cca co je hodina do prace odtial (teraz cestujem hodinu z petrzalky do prace s MHD). nasla som aj VW Golf z 2002 za cca 3000€, tam by som ani ten uver nepotrebovala. Takze neviem ako to urobit, bolo by to moje prve auto.. dakujem za rady.

janai1
3. dec 2023

@kakcka1020 1.9 tdi sú tak auta s rokom výroby 200x a najazdenymi 250 000+ km. Tam sa nedoplatís na servise keď ešte chceš každý deň prejsť cca 180km.
1,5 hodiny šoférovať + 8 hodín v práci + 1,5 hodiny šoférovať, no mesiac a strelila by som si guľku z toľkého cestovania

Ale mam pocit, že ty si sa už rozhodla a nevyhovorí ti nikto že je to kolosalna blbosť. Tak si urob ako chceš ale už teraz ti všetci hovoríme ze to budeš ľutovať.

lelelienka
3. dec 2023

@kakcka1020 ked sa na to pozeras takto, tak sa asi naozaj nikam neposunies a myslim si, ze prave preto, ze tie byty su take drahe, je minanie na blbosti dost nelogicke - lebo ano, auto je v tomto pripade zbytocny vydavok, radsej si to odloz na ten byt. Ak teda neplanujes naveky zit v podnajme. A nemusis hned kupit byt za 200 tis, preco? Kup si nieco mensie lacnejsie na zaciatok, rovnako ako tisicky inych mladych ludi. Tie stare veci su tak dolezite, ze ich nemozes vyhodit/predat? Lebo treba sa na to pozerat aj z praktickeho hladiska, budes tych 8 krabic stale tahat so sebou?

aliziana
3. dec 2023

@kakcka1020 a čo keď sa Ti auto pokazí, ako budeš roešiť dochádzanie zo Skalice? Keď už, tak podnájom niekde bližšie - Dúbravka (https://www.nehnutelnosti.sk/4126963/prenajom-b...), Devínska, a keď nie BA (kvoli postupujúcej parkovacej politike trebárs), tak Stupava apod, odkiaľ by si to mala bližšie

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@janai1 ved to mam aj teraz. 2 hodiny MINIMALNE stratim cestovanim a som 12 hodin v praci, jedine co mi vadi je to MHD, neustale prestupovanie, meskanie, tlacenie sa v buse a podobne veci. plus ze mam za 485 eur maly byt a potrebujem vacsi a v ba je to len drahsie

dadis
3. dec 2023

Chod do garsonky v Dubravke/Lamaci/Devinskej..stariny uschovas aj v pivnici..teraz su vysoke uroky, ale ceny trochu poklesli a v tychto castiach sh ceny bytov este celkom rozumne..stshuvat sa do Skalice je hlupost, zo Zahoria su rano neskutocne zapchy

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@lelelienka nie, vsetko su to veci do bytu ktore potrebujem a prave boli vyselektovane z velkeho bytu

janai1
3. dec 2023

@kakcka1020 kde bývaš v Petržalke keď mhd 2 hodiny cestuješ z borov?
Predaj tie veci, načo je ti ako jednej osobe veľký byt na prenájom keď ho chceš len preto aby si skladovala nejaké veci po starej mame

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@dadis to aj z petrzalky a len na cestu miniem 2 hodiny zivota ak nepocitame zapchy

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@janai1 hodina tam a hodina spat.. logicky.

sasa1310
3. dec 2023

@kakcka1020 8 rokov chceš splácať po 150 eur spotrebný tovar, ktorý vieš kúpiť aj lacnejšie. To ako vážne? a pritom chceš tých 8 rokov splácať hypo niekomu cudziemu. Zaujímavé zmýšľanie. Po 8 rokoch konečne splatíš úver, auto budeš mať už staré, ty budeš o 8 rokov staršia ako teraz a budeš na tom rovnako ako teraz. Nie je jednoduchšie kúpiť auto, ktoré nemusíš splácať a tých 8 rokov šetriť na to, aby ti raz mohla byť tá hypotéka poskytnutá čím skôr?

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@janai1 to su normalne veci do bytu neviem co si predstavujes :D teraz som v 1 izbaku za 485 kde je v obyvacke jedna postel a nikde sa tam nic nezmesti lebo take male to je. tak to tiez nie je hlupost platit skoro 500 eur za nic? neviem si tam ani sadnut lebo ta postel zabera celu miestnost.

aliziana
3. dec 2023

@kakcka1020 dobre, však rob ako myslíš, všetci Ti tu hovoríme, že Skalica je blbosť (no jedine, ak by si tam mala frajera), alebo si nájdi prácu v SI, inak to nemá zmysel...

sasa1310
3. dec 2023

@kakcka1020 z Petržalky nikde netrvá cesta hodinu

lelelienka
3. dec 2023

@kakcka1020 tak asi ich az tak nepotrebujes, ked na ne nemas ani miesto 😉
Ale ok, rob ako chces, ty si sa uz asi davno rozhodla, myslim ze tu je uz akakolvek rada zbytocna 😉 viaceri ti hovorime to iste a myslim, ze si zbytocne tvrdohlavo trvas na svojom

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@sasa1310 ved ja sa len pytam, ci je to rozumne zobrat uver a kupit drahsie auto, alebo ci staci aj lacnejsie :D

janai1
3. dec 2023

@kakcka1020 aha, takže preto radšej budeš cestovať autom 1,5 hodiny za predpokladu ze nebudú zápchy, len jednu stranu?

dadis
3. dec 2023

@kakcka1020 V DNV a Dubravke su byty od 80k..kludne pozri sj Stupavu, ci Zahorsku Bystricu..z Petrzalky cestovat do Borov nedava ziadny zmysel

sasa1310
3. dec 2023

@kakcka1020 nie, nie je to rozumné. Ja mám vlastné bývanie už dávno a v živote by som si nezobrala spotrebný úver na spotrebnú vec, ktorá hodnotou klesá

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@lelelienka nie ale vobec nechapete, si myslite ze tam mam 400 obrazov a 20 dild schovanych ? su to normalne kuchynske veci alebo spotrebne veci ktore su zbytocne kupovat, teraz ich nemam a zbytocne si ich budem kupovat. ale ako vidim necitate vobec tieto prispevky lebo vsetci sa opakujete dookola.

mojenko83
3. dec 2023

@kakcka1020 ak chceš, môže ti poradiť môj bratranec má servis a robí s autami už viac ako 20 rokov aj ja som chcela nejakú 20-rocnu bučoru za 1500 eur a odhovoril má od toho a teraz jazdím na 7 ročnej benzínovej Alfa Romeo Giulietta a som maximálne spokojná ale ja som za ňu dala minulý rok 13 tisíc samozrejme na leasing a platím 200 eur mesačne. Napíš mi súkromnú správu ak chceš

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@dadis no toto tu nikto nechape, ze velakrat ma z petrzalky stoji cesta 1h 10 minut ale v priemere jednu hodinu a spat tiez jednu hodinu, aj som pozerala stupavu/malacky ale momentalne tam nie je ziadna rozumna ponuka na byty,a tak som to mala aj v zamere stupava/malacky a tak chodit autom do borov, aj tak to nebude auto iba na cestu do prace ale aj na stredne slovensko a do rakuska. uz mi bolo poradene ak to bude jazda nad 30 minut kde sa nepocita statie v kolone tak diesel, inak benzin. a bud kupit starsie ale dobre auto ktore nema tolko elektrickych suciastok, cize velmi sa tam nema co pokazit, alebo kupit nejake nove naprikald toyota yaris co je pod 20 000 co je tiez uplne v pohode cena.

janai1
3. dec 2023

@kakcka1020 nikde si nenapísala čo tam máš. Iba ze chceš väčší byt lebo máš u niekoho v sklade 8 veľkých krabíc od babky.

madeincssr
3. dec 2023

Myslím, že na fórach nemá zmysel presviedčať pýtajúcich sa, aby vôbec nerobili to, na čo sa pýtajú. Ale odpovedať im na otázky. Nemáme dosť informácií o človeku, isto má na to svoje dôvody. Každý sme iný a nie všetky naše rozhodnutia musia nutne byť len ekonomicky najracionálnejšie. Máme aj nejaké emócie, túžby, sny, predstavy, každý dáva svoje peniaze do svojich "nerestí" a iní to nemôžu chápať.

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@madeincssr len to je problem ze ja nemam problem s tym platit aj leasing, len sa pytam ci radsej kupit nove napriklad toyota yaris je pod 20 000 ako uplne nove, alebo radsej starsie za par tisic... a mam to asi jedno ci budem platit 485 za maly byt v petrzalke a cestovat hodinu autobusom a hodinu spat alebo do iste naprikad z malaciek/stupavy alebo dalej a platit menej za vacsi byt

mojenko83
3. dec 2023

A na margo tých "elektrických súčiastok" každé auto ich má plnú riť a to je jedno či má 15 alebo 5 rokov. Skôr si treba dať pozor aby to nebol mHev "mailhybrid" LPG, CNG a iné nezmysly ktoré sa skôr či neskôr pokazia

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@mojenko83 ano, to bolo len tak namatkovo napisane, je tam vela veci. len moja otazka znela ci radsej kupit napriklad nove auto ktore je pod 20 000 taka toyota yaris alebo radsej nejaky volkswagen/skoda co je za par tisic

mojenko83
3. dec 2023

Klasické auto s "atmosférickým" benzínovým motorom. A všetky nové autá už majú tie " kazitka" a to je jedno či je to Toyota, Peugeot alebo Fiat

lelelienka
3. dec 2023

@madeincssr cize ked sa niekto spyta ci ma spachat samovrazdu skokom pod vlak alebo utopenim, tak mu mame odpovedat na otazku? Ano, priklad mozno prehnany, ale pointa je snad jasna - vysvetlit cloveku, ze sa chysta urobit blbost, na ktoru ma mozno svoje subjektivne dovody, ale z nadhladu nezainteresovaneho pozorovatela je to proste blbost

dadis
3. dec 2023

@madeincssr Ano, ale s prijmom 1100 eur, ak ma nieco nasetrene si vie dovolit kupit byt za 100k (80k uver) hypoteku je daju, pri tychto urokoch by mala splatku do 450eur.. chceme jej dobre poradit..nakonuec to bude tak, ze kupi si jazdenku, prestshuje sa do SI a o rok bude kupovat byt 🙂) lebo logicky to nie je dobre riesenie..

madeincssr
3. dec 2023

To záleží aj od toho, či už si vyjazdený vodič. Nové auto má aj nevýhody (bojíš sa oň viac, umrtvená veľká suma alebo dlhoročné splácanie, musíš si platiť drahé havarijné poistenie...) Ak máš dobrého technického poradcu (hlavne pri fyzických obhliadkach), volil by som skromnejšiu jazdenku do cca 5 tis. Len neviem akú úlohu u Teba hrajú emócie (dizajn, image) u auta. To potom zužuje výber jazdeniek.