icon

Je úver na auto pri plate 1100 € vhodný?

kakcka1020
3. dec 2023

Ahojte. Je podla vas v pohode, ak si zoberiem uver cca 5-10 tisic z raiffeissen na 8 rokov pri mojej mzde 1100€ v zaklade? Samozrejme tento mesiac to bolo cez 3000€ ale berme zaklad 1100€. Najom mam 485€ ale planujem sa stahovat do lacnejsieho pod 400€. Nemam ziadne vydaje, som sama. Momentalne to robim tak ze ak zarobim iba tych 1100€ odkladam 300-400€ kazdy mesiac. Ak zarobim viac, tak 90-100% odlozim tiez. Ak to nie je dobry napad, poradte :D nechcem byt bezdak kvoli tomu😂 vychadza to cca 150€/mes. ten uver. Samozrejme ze chcem dobre auto, ale na servisovanie by som nemala, cize VW alebo Skoda. 1.4 - 1.9 TDI benzin.. iba cesta po BA, z domu do prace cca 15 km dokopy 30 aktualne, ale ak budem mat auto planujem sa prestahovat, dobry najom som nasla v Skalici za 350€ cca co je hodina do prace odtial (teraz cestujem hodinu z petrzalky do prace s MHD). nasla som aj VW Golf z 2002 za cca 3000€, tam by som ani ten uver nepotrebovala. Takze neviem ako to urobit, bolo by to moje prve auto.. dakujem za rady.

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@lelelienka tak si to spocitaj. teraz platim 485 za maly byt, cesta do prace s mhd a prestupmi mi trva hodinu az 1h 15 min. cesta spat tiez hodinu. a teraz si predstav ze byvam v lacnejom byte a vo vacsom - naprikald stupava/malacky, autom dochadzam cena a cas vyjde cca rovnako a mam auto ktore viem vyuzit aj na cestu na stredne slovensko, do rakuska. takze cca vydajovo by som na tom bola rovnako ak nie o trosku lepsie, a nepocitam vobec rocne poplatky a dialnicne znamky, to su tak male ceny ze az. nejdem kupovat auto za 400 000... len otazka znela ci radsej kupit starsie auto za par supov/tisic, alebo nove napriklad taka toyota yaris je pod 20 000. ale zistila som ze je tam vela veci ked je to uz jazdene auto.. cize tato diskusia je uz skor mierena len na hadky a podobne.

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@madeincssr asi tak ako hovoris spravne, na zaciatok lacnejsie auto v hotovosti, su aj dobre auta co sme pozerali s jednym znamym co sa do toho vyzna, za par tisic, a potom ked uz si budem istejsia a skusenejsia mozem ist aj do lepsieho, novsieho. ak maju tito hore pravdu, ze je to zle, predsa hocikedy mozem to auto predat, a 3000-5000 eur kupa auta ma nezruinuje (bez uveru)...

sasa1310
3. dec 2023

@kakcka1020 pri aute treba rátať aj so skrytými poplatkami. PZP, havarijná poistka, dialničná, pneumatiky, servis pneu, STk a EK a nehovoriac o benzíne a to ešte som nenapísala základné kontroly v servisoch. Pri kúpe nového auta na leasing musíš mať aj havarijnú poistku. Bez toho leasing neexistuje. Na 20 000 eurové auto je havarijná cca okolo 600 - 700 eur momentálne

janai1
Autor odpoveď zmazal
kakcka1020
autor
3. dec 2023

@sasa1310 havarijne sa ale plati rocne nie ? ale tak ako pisal tu jeden, na zaciatok skor lacnejsie, starsie kedze som novacik, lebo nie ze zoberem uver 20 000 eur a do tyzdna je po nom :D

dadis
3. dec 2023

@kakcka1020 Lenze tie rocne poplatky nie su zanedbatelna suma - pzp, havarijna poistka (nemusi byt, ale odporucam, ak si vodic zaciatocnik), STK*EK kazde 2roky, vymena oleja kszdy rok, prezuvanie pneumatik (cca kazde 4roky nove), ine pravidelne vymienane veci v aute (remene, brzdy a pod), nehovorim o opravach po havariach, ci neocakavane komplikacie (napr.prasknute sklo, defekt)..a pri havarijnych mas takmer vzdy spoluucast, dialnicna nalepka..auto nie je len benzin/nafta

sasa1310
3. dec 2023

@kakcka1020 ročne.

azzflo
3. dec 2023

@kakcka1020 "nepocitam vobec rocne poplatky a dialnicne znamky, to su tak male ceny ze az" tu vidno, ze nemas ani ponatia o tom, kolko auto stoji.
Z vlastnej skusenosti, dcere sme kupovali nove male auto, jedno z najlacnejsich ake sa daju kupit, ziadna luxusna znacka. Poistenia, dialnicna znamka, servis (podotykam auto je v zaruke) stoja v priemere za posledne 3 roky 130 eur mesacne. Vsetko mame spocitane. A to je podla mna absolutne minimum, pod ktore sa nedostanes so ziadnym autom.
Hocijaka prkotina ako napriklad odfrknuty kamienok a prasknute sklo, defekt, umyvanie auta, pravidelna technicka udrzba, vsetko sa ti nakopi tak, ze su to stovky eur a su to veci, ktore nemozes odlozit alebo neopravit.
Precitaj si nieco o total cost of ownership predtym ako si to auto kupis. Casto je to rovnako velka polozka, ak nie aj vacsia, ako byvanie.

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@janai1 naklady ake? ked si zoberies ze budem menej platit za byt tak logicky mi vyjde ze cca rovnako by som platila, ak nie len trosku viac. predsa take drasticke to nemoze byt nie ? hlavne nie pri starych aut. a zas sa opakujem lebo nikto tu necitate celu diskusiu ROCNE POPLATKY NIE SU PROBLEM. ani dialnicne ani nic podobne. ja nezerabam LEN 1100 to je len ZAKLAD a vacsinou kazdy mesiac to je stale viac ako pisem, je to len velky zaklad od ktoreho sa odvijam, a aj ked to davam do kalkulacky stale si viem dovolit setrit, jedine pri neocakavanych vydajoch - nieco sa pokazi tak zaplatit za to, ale to tiez nie je problem ak to nebude 500 eur a viac... a to asi nie je kazdy mesiac ze?

sasa1310
3. dec 2023

@janai1 na toto existuje havariná poistka. Nechápem, že niekto kúpi auto za 130 000 eur a nepoistí si auto

dadis
3. dec 2023

@kakcka1020 a preco nejdes do hypoteky ale kvoli bytu v skalici si kupujes auto?? ked mas taky dobry prijem...

janai1
3. dec 2023

@sasa1310 to si si ty vyčítala niekde. Ja som nikde nepovedala ze ho nemal poistene 🙂

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@azzflo tak to mas zaujimave auto, lebo moj znami ma golf 4 1.9 tdi a jeho naklady su takmer nulove, a tankovanie tiez ho nevychadza vobec na vela, pneumatiky ma stvorzezonne. olej a filtre vzdy vymeni po 10 000 km co je cca 100 eur , plati cca 140 eur na rok poistku spotrebu ma A spotrebu mam od 5l/100km do max 6.5l/km
za 5 eur prejde cca 50-70 km. takze nemeni 1.9 tdi udajne vydrzi aj 1000000 km ak sa on staras dobre

sasa1310
3. dec 2023

@janai1 však píšeš, že by si sa tam rovno rozplakala. Čo pri havarijnej nie je vôbec treba.

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@dadis lebo asi logicky nie je az taky dobry na hypoteku ? zadlzit sa na 30 rokov ked vsetko ide hore kazdym rokom ? pozerala si ceny NORMALNYCH bytov v BA ?

dadis
3. dec 2023

@kakcka1020 Tvoj znamy ta klame..lebo kazde 4roky treba kupit 2 sady prenumatik..skus sa ho spytat, co platil za vymenu rozvodov, ci za nove brzdove kotuce...

sasa1310
3. dec 2023

@kakcka1020 olej a filtre kde mení za 100 eur?

dadis
3. dec 2023

@kakcka1020 Hypoteku 80k dostanes..myslis si, ze ceny budu niekedy vyhodnejsie?

sasa1310
3. dec 2023

@kakcka1020 logicky, keď všetko ide hore, treba sa čím skôr zadĺžiť a kúpiť nehnuteľnosť, ktorá ti pôjde každým rokom hore...

azzflo
3. dec 2023

Mimochodom hod si do kalkulacky uz len to tankovanie, Skalica - Bratislava, 90km, priemerna spotreba 6l/100km, pri cene 1,6eur/l. 8,64 eur za jednu cestu, cize cca 17 eur prejazdis zakazdym ked pojdes do prace. Kolko dni pracujes do mesiaca? Cca 20 predpokladam, to je 340 eur iba tankovanie

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@dadis a teraz mi najdi normalny byt za 80k v BA

dadis
3. dec 2023

@kakcka1020 to je hypo 80k, okolo 100k najdes byt..ved som ti pisala ze od 80k hore idu

janai1
3. dec 2023

@azzflo a to ešte písala ze keď bude mať auto bude chodiť do rakúska a na stredné slovensko takže tankovanie ešte viac

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@dadis akurat som to pozrela - uz len na pohlad zvonku vidno, ze jak sa postavil ten cinziak za socializmu tak sa on nestaraju fotky tam nie su ziadne iba podorys alebo co to je a fotka zvonku na cinziak... takze si vies predstavit ake to bude cele vnutri, ze? este raz opakujem sa NORMALNE BYTY. a nie take co su znicene a tak jak to postavili tak to aj zostalo.. prid sa pozriet k nam do cinziaku a uvidis ako sa o to staraju.. preto aj taka cena 80k, nemyslis ? a ano, kupis za 80k a das dalsich 20k na rekonstrukciu aby to vyzeralo k svetu

azzflo
3. dec 2023

A ze "naklady su takmer nulove", na tom som sa naozaj zasmiala 😀 Jedine, o com to svedci je, ze nema absolutne ziadne realne data a prehlad o tom, kam mu utekaju peniaze. Vies kolko stoji vymena celneho skla napriklad? My na to mame asi fakt smolu, ale stalo sa nam to 2x kratko po sebe. Moze sa ti to stat aj 10x po sebe a nic s tym neurobis, ak chces jazdit, musis platit, o tom je vlastnictvo auta. To ze za idealnych okolnosti nevyzaduje nic extra je sice krasna, ale velmi naivna predstava, pokial nemas naozaj pohodlny prijem, co ty momentalne zrejme nemas, inak by si si poriesila v prvom rade byvanie.

Nikto ti tu nechce zakazovat kupit si auto, ani nikto nepopiera ze to s nim je casto pohodlnejsie. Ale snazime sa ti vysvetlit, ze tak urobis obrovsku financnu chybu. Ak si mlada baba (alebo ak aj nie), naozaj by si mala radsej posetrit a snazit sa o vlastne byvanie. Auto je spotrebna vec a vzdy na nom iba prerobis.

darkswan
3. dec 2023

@tttbb Dúbravka je draha;)

annamalaga
3. dec 2023

Ináč za 1100€ v Bratislave, to je tak na zdieľané bývanie, nie pre jedného byt platiť. To sa ti oplatí hľadať robotu blízko Skalice a máš vybavené. To zarobia na 12h u nás v kraji už viac peňazí, tu je ešte chudoba. V Bratislave je ťažký život, keď nemáš príjem. A rodinu máš kde? Auto v tvojom prípade by ma trápilo najmenej. Skús porozmýšlať, či by sa ti dalo robiť niekde blízko Skalice.

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@annamalaga dost pochybujem ze v skalici zarabaju 1000 eur a viac naklady na byvanie lacnejsie o cca stovku a aj tak vsetky ostatne sluzby su rovnake v state, dost pochybujem, ze by som vedela tak zit a sporit si ako tu.. za pracu kde sa ani nenarobim iba ustami :D

ahhola
3. dec 2023

Pristupujes k tomu rozvážne, ale ja na tvojom mieste chodím MHD... Petržalka do Niekam... Pohoda, nie? Načo kŕmiť auto, radšej za zmoz na 1i byt.