icon

Je úver na auto pri plate 1100 € vhodný?

kakcka1020
3. dec 2023

Ahojte. Je podla vas v pohode, ak si zoberiem uver cca 5-10 tisic z raiffeissen na 8 rokov pri mojej mzde 1100€ v zaklade? Samozrejme tento mesiac to bolo cez 3000€ ale berme zaklad 1100€. Najom mam 485€ ale planujem sa stahovat do lacnejsieho pod 400€. Nemam ziadne vydaje, som sama. Momentalne to robim tak ze ak zarobim iba tych 1100€ odkladam 300-400€ kazdy mesiac. Ak zarobim viac, tak 90-100% odlozim tiez. Ak to nie je dobry napad, poradte :D nechcem byt bezdak kvoli tomu😂 vychadza to cca 150€/mes. ten uver. Samozrejme ze chcem dobre auto, ale na servisovanie by som nemala, cize VW alebo Skoda. 1.4 - 1.9 TDI benzin.. iba cesta po BA, z domu do prace cca 15 km dokopy 30 aktualne, ale ak budem mat auto planujem sa prestahovat, dobry najom som nasla v Skalici za 350€ cca co je hodina do prace odtial (teraz cestujem hodinu z petrzalky do prace s MHD). nasla som aj VW Golf z 2002 za cca 3000€, tam by som ani ten uver nepotrebovala. Takze neviem ako to urobit, bolo by to moje prve auto.. dakujem za rady.

Strana
z4
ahhola
3. dec 2023

Takže po prečítaní disky ti najlepšie poradila dadis 12.29. a všetci ostatní tiež. Nekukaj ty na odrcany panelák, ved to rám môžeš zobrať do rúk a prispieť k zvelafeniu🎀 bývaš vo svojom, za nenej, robotu máš pod hubou. Drží ta niečo v Petržalke? Keď hej, tak radšej si nájdi robotu niekde tam. Aby si o 20 rokov nedumala... Ja som celkom dobre zarábala a sedím tu v najme a nemám nič, kam som dala ???
Jaj, točila som Skalicu-Bory, tak fajn👿

joannita
3. dec 2023

@kakcka1020 ked citam co pises, tak som sa usmiala 🙂 neber to v zlom ale 🙏
Ja mam pi 40tke a uz par aut som mala, nove aj jazdene. A teda uzivit akekolvek auto nieje lacna zalezitost, to mi mozes verit. Benzin je to najmenej. Nebudem ti rozpisovat co vsetko musis platit, baby to uz pisali, ale lacne polozky to niesu. Jedine auto pri ktorom som nemala ziadne naklady bolo FIREMNE 😂
Pri starsom aute rataj AJ opravy, servis, nieco sa pokazi a len tak 500e na opravu len taky fukot.
Pri novom zas havarijna poistka (snad by si nejazdila bez nej pri novom aute?) ale aj servisne prehladky. Plus dalsie poplatky.
S tvojim nizkym platom, v tvojej situacii (bez bytu) vseobecne kupivat si auto je luxus.
Asi budes velmi mlada, lebo nerozmyslas do buducnosti.
Pises ze odkladas 300 az 400e mesacne, preco teda nestavias na tom??
400x12 je 4800e rocne usetrene. Waw to je uz slusne. Za 5 rokov mas nasetrene 24 000eur!
Zaklad na byt. Hypo ti daju ked budes mat tolko nasetrene.
Daj si poradit od skusenejsich, lebo si za par rokov budes hlavu buchat.

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@joannita ano.. asi mate pravdu, ta nafta mi uplne vypadla z hlavy a cez 300 € tankovat mesacne je asi hlupost.. bud si kupim nieco velmi lacne na zaciatok alebo nic ale uver si nezoberiem na auto som sa rozhodla tak ako ste tu viaceri radili😃

ekira1
3. dec 2023

@kakcka1020 auto z roku 2002 vážne? Sa nedoplatiš na servise. Každé auto sú náklady ako ďalší člen rodiny. Potom chceš jazdiť do rakúska, bez DPF euro 5 minimálne ťa do niektorých miest ani nepustia. A čoskoro to bude mať i Bratislava. Takže staršie tak 5-6 ročné. Keď sa niečo stane na aute, v Bratislave ešte prídeš do prace MHD, ale zo Skalice pôjdeš ako? Ušetríš 130€ na nájme, a 150€ by bola splátka, plus benzín, poistky, olej, drobné opravy, väčšie opravy. Staré auto ušetríš 150€ na splátke, ale tu 500€ taká oprava, tu 500€ taká oprava..

lienka.7
3. dec 2023

@kakcka1020 kupovať auto z roku 2002? Prvý šialený napad. Kupovať auto na to, aby som sa odsťahovala ďalej a potom ten istý čas do prace dochadzala je ďalší šialený nápad. Keď sa ti ta stara šunka pokazí, tak co budeš robiť, hm? Cestovať do prace 2 hodiny? A to, ze sa ti zvýšia náklady ti nevadí? Hlavne ze budeš mat auto, co?
Nájdi si lacnejší podnájom v devinskej, dúbravka alebo Lamači a peniaze si setri na doplatok k hypo.

samimami777
3. dec 2023

Trošku si to ako Hurvínek predstavuješ keď si myslíš že presťahovaním do Skalice "ušetríš"...

Za prvé : uvedom si že Skalicu máš od Bratislavy 90km čo znamená denne prepáliť 180km, to máš 900km za 5 pracovných dní ak cestuješ od pondelka-piatku. Keď k tomu hodíš nejaký výlet /nákupy plus niečo čo prejazdíš cez víkend tak to máš 1000km/1100km Týždenne. A to nerátam že ešte si spomínala že aj do Rakúska občas jazdíš takže reálne to bude aj viac. U 1000-1200km najazdených týždenne znamená že budeš tankovať plnú nádrž Každý JEDEN TÝŽDEŇ. To dajme tomu u 50L nádrže a cene cca 1,60€/L znamená 80€ týždenne / to je 320€ mesačne čisto len benzín takže tá s prepáčením poondiata 100€ čo tu trepeš že "ušetríš" na nájme ťa hodí tak maximálne do mínusu 220€ len čisto za benzín a dochádzanie , čiže budeš na tom s výdavkami len za cestu plus výdaje na byt o 220€ drahšie ako si teraz.

Za druhé: že auto dokopy nič nestojí... Iba pri trase akú plánuješ (SI-BA) dáš viac ako 300€ do benzínu mesačne , treba počítať PZP, havarijné , STK plus emisná , výmena pneumatík (90€) , brzdy... zober si že už len u prejazdených 1000km týždenne Počítaj každé cca 2-3 mesiace výmena oleja a filtrov. Tiež budeš musieť riešiť otázku ako sa dostať zo Skalice do Bratislavy keď budeš mať auto týždeň v oprave napr čiže za ten týždeň tak či tak sa autobusom nevyhnieš plus k tomu drahej oprave ako bonus. Počítaj tiež že čím staršie auto kúpiš tým skorej môžeš čakať aj najbližšie opravy a investície do auta nakoľko po určitých rokoch ti skrátka súčiastky odchádzajú a to počítaj opravy v stovkách € hlavne keď ty pozeráš aj po 20ročných autách 🤦. Keď kúpiš "jazdenku" dajme tomu 10ročnú môžeš sa nachystať a čakať že do prvého pol roka 1000€-2000€ Minimálne dáš do opráv nakoľko staré auto je vždy staré auto a väčšina majiteľov sa ich zbavuje z určitého dôvodu. Pozri si napr len koľko výmena prevodovky stojí čo také typy opravy u starších áut rataj. Každého koho poznám čo kupovali autá 7-8ročné + prvý rok mali každý jeden také prvotné investície do nich okolo 1000€-3000€ kým to bolo vôbec ako tak "na poriadku" hlavne keď ty plánuješ väčšie trasy robiť môžeš s týmito vecami počítať.

Hypo v Ba je blbosť u teba ale bývať v Skalici je omnoho väčšia . Hľadala by som radšej niečo tak do 40km, tam by sa to dochadzanie a poplatky za to dalo. Skalica je moc ďaleko. A určite ako prvé auto niečo dajme tomu 5-6 ročné (nie 20!!!!!!!) ideálne bez úveru alebo mix tvojich financií + niečo málo doložiť úverom dajme tomu 2-3000€ aby si nemala zbytočne veľké splátky.

tiezjedna
3. dec 2023

@azzflo úplne súhlasím. Trochu popletené myslenie. Riesila by som skôr hypotéku na bývanie než úver na auto.

joannita
3. dec 2023

Dievcata, Dubravka a Lamac uz nieje ako kedysi, su to celkom drahe lokality.
Ked tak devinska prichadza do uvahy.

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@samimami777 asi mas pravdu, ano skalica bola hlupost XD

duunlo
3. dec 2023

Nikdy som nejak nechapal radu “kup si nove auto, lebo servis stareho ta polozi”. Akoze neviem, mozno zijem na inej planete a mam ine skusenosti, ale aby ma nove auto pri servise snad nic nestalo? Co z toho, ze na aute je zaruka x-rokov, ked tak ci tak musis na nom platit servisne prehliadky, vymenu oleja, brzd, atd. A to len vojdes do servisu, pozdravis a uz ta skasiruju. To nie je Mercedes, ze mas este v cene aj ten servis sa mi zda na 3-5 rokov. A ze sa stare auta kazia a pri novych mas pokoj? Tiez uplne naivna predstava. Za posledne 4 roky mam druhe nove “firemne” auto. Na tych autach sa stale nieco sralo od novoty, stacilo vyjst z autosalonu. V servise ta budu chciet stale odbit, aby si to riesila az po skonceni zaruky. OK mozes sa potom natahovat s importerom na kulancii, ale ked z opravy 2000€ budes platit 1000€ ti to bude tak prd platne. O pristupe k opravam ani nepisem, ked v autorizaku mas pocit ze pracuje kuchar/casnik. A to nie je skusenost s jednym servisom ani s dvomi. Ale hej dotazniky ti budu chodit hned po servisnej prehliadke aka si bola spokojna. Nedajboze im dat zle hodnotenie a uz ti vola “curak” zo servisu, ze ich zjazdila centrala, ako je mozne ze zakaznik neodchadzal spokojny so sluzbami a oni prisli o nejake body. Tlak ti stupne na 220 a mas chut ho poslat do pi…

majlo1234
3. dec 2023

@duunlo ja zas ako zena mam rada nove auto, nemusum nic riesit, vsetko je spolahlive a po par rokoch sa preda. Doteraz mam husiu kozu, ako som si v 20tke kupila skoro 20rocny fiat punto, to bol zazitok ist s tym na cestu. Ale nemala som peniaze a auto som surne potrebovala. Teraz by som si uz a mojim starsim rozumom nasetrila a kupila nieco novsie aspon. 😃

roxanna
3. dec 2023

Autorka, asi už všetko podstatné, prečo je sťahovanie do Skalice zlý nápad, už bolo napísané. Ja len, že situáciu s bytmi v Skalici trochu poznám a prenájmy sú tam dosť drahé. Si si istá, že tá cena 350 eur je vrátane energií a internetu? Lebo ak nie, je plus 100 eur k tomu. Ďalšia vec je, že šoférovanie na trase Bratislava Skalica podvečer je o hubu, je tam plno zveri, čo skáče do cesty, viacerí známi mali nepríjemný stret s jelenom alebo srnou. No a potom samozrejme spojenie, ak by si mala auto v oprave, je tragické. Autobus neviem, či vôbec nejaký ide a vlakom treba ísť do Kútov, tam prestúpiť na večne meškajúci prípoj.

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@roxanna ano je to vratane energii a ja mam pausal, int a tv zadarmo, teda za 6 eur dokopy. a uz som to tu pisala, treba citat, ze nakoniec skalica nie. bud zostat v meste v inej casti alebo stupava, malacky a okolie

anjelok
3. dec 2023

Autorka, poslala som link na prenajom v Dubravke, cena za 1 izbak rovnaka ako platis v Petrzalke za garzonku, mas zvlast kuchynu, je vacsi, mas si kde sadnut a ked bude k nemu pivnica, mas kde zlozit skatule. Ak nie, pisu tam o nejakej vstavanej skrini. To len na zaciatok, kedze hladas vacsi priestor a blizsiu lokalitu do prace. Tak by som to riesila ja + setrila na doplatok k hypo. Lebo ver mi, v BA uz tak lacno ako teraz v najme byvat nebudes, ani vo vlastnom. Auto je v BA zbytocny luxus, ak nemas vlastne byvanie. Skor by som hladala najom blizsie k praci a setrila.

kakcka1020
autor
3. dec 2023

@anjelok odkial si nabrala ze byvam v garzonke ? :D ale akoze ano, nie je to garzonka ale byt ale velkostne asi aj horsie ako garzonka, no pozrem si to

anjelok
3. dec 2023

@kakcka1020 neviem, pisala si, ze je to male, ze sa tam zmesti len postel a nemas si kde sadnut. Vychadzala som z toho. Ale aj ked nie konkretne tato ponuka by vysla, ide o priklad toho, ze mozes pozerat nieco viac vyhovujuce lokalitou a velkostou. Prave pri najme si viac flexibilna v tomto, ako keby si mala vlastne, tak to vyuzi.

zmrzlinka2021
3. dec 2023

@kakcka1020 si zdravotný pracovník?

cubo2
3. dec 2023

Ja som majiteľom tebou ospevovaného 1.9 TDI, mám Octaviu 2 z roku 2007 a mám na nej 369 tisíc km, čiže do tebou spomínaného milióna ešte 600 tisíc km vydrží 😄, kľudne ti ju predám, napíš mi..

Áno, toto sú veľmi vydarené motory ALE, a to sa ti tu snažíme otvoriť oči, auto nie je LEN motor. Tie tvoje nulové náklady sú cca 700 eur ročne, má svoj vek, tu a tam niečo odíde, taká výmena spojky a dvojhmoty zotrvačníka nulový náklad 800 eur s prácou, repas turba nulový náklad ďalších 300, oprava startera, repas alternátora, nova autobatéria 125, sada pneumatík ďalšie stovky (ak chceš jazdiť kvantum km denne) a podobne, myslím že už stačí. Pointa je, že auto je drahá záležitosť, či už staré alebo nové a hlavne, myšlienka, že kúpim si auto a budem bývať ďalej a dochádzať a ušetrím je v skutočnosti kolosálny omyl. Držím palce k správnemu rozhodnutiu.

Strana
z4