icon

Je úver so splátkou 1100 EUR rozumný?

21. apr 2024

Vysiel nam uver kde bude splatka 1100 eur mesacne.Ist do toho alebo nie?Zarabame obaja, dve deti, Bratislavsky kraj.80% sme rozhodnuti ze ano.Je to sialene?

slniecko5
22. apr 2024

Ale zostatok 1000 eur dava predpoklad, zw by to mohli vyjsť a vysoké bonusyvám umožnia predčasne splatenie. Plus časom asi pôjde aj príjem hore.

zmrzlinka2021
22. apr 2024

@amelia89
Za mna ano. Nikdy nevies co sa stane. Niekedy clovek pride o dobre plateny job a proste najdes job s podstatne nizsim platom. Nehovoriac o zdravotnych, rodinnych problemov.

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
lakebabe
22. apr 2024

Je to taka už bežná splátka za novostavbu bungalovu v dnešnej dobe známym taktiež vyšla 1100 len hypo na dom kdesi za BY len preto ze to bola novostavba takže asi záleží aké mate príjmy

amelia89
22. apr 2024

@zmrzlinka2021 aha ok takze radsej nech maju hypo kolko? lebo zase to velka zmena na 3-izbak v Bratislave nebude. My mame 3-izb byt v Prahe a mame podobnu hypoteku… dneska simoc nevyberies.

zmrzlinka2021
22. apr 2024

@amelia89 Ale urcite je diametralny rozdiel medzi 3 izbovym bytom v BA a novostavou - domom v BA, resp. v satelite BA.
Skoda ze autorka nepise, ake maju prijmy. Ja som skor clovek opatrny.

majka99999
22. apr 2024

1100 hypo vs. co platite teraz za byvanie? Mate inu hypo a chcete prenajimat/predat? Byvate v podnajme? 4-clenna rodina, no my minieme aj s hypo nejakych 800 eur cisto na byvanie, takze ak by som tychto 800 vymenila za trebars 1400 za byvanie v dome, tak by mi to neprislo take strasne. Dolezite je, aky mate prijem, ako povedzme 4tis, co BA nie je nerealne (pisem za nasu rodinu, viem, ze niekto moze mat aj polovicu a vyzije), plus ako sa zmeni zivot, lebo stale nevieme, kde je nehnutelnost. Mate HO a deti zmenia skolu? Budete kazde rano cestovat? Darmo bude vysneny dom, ked si ho uzijete tak cez vikend a vacsie deti to mozno az tak neocenia.

sss777
22. apr 2024

Ja som si svoju prvú hypotéku brala ako študentka denného štúdia. Samozrejme som aj pracovala. Bol to veľký stres, či to zvládnem splácať, či sa niečo nestane. Cez leto som vždy brigádovala v zahraničí, takže som si vedela zarobiť trochu viac.
Teraz je môj prvý byt dávno splatený. Môj muž to mal rovnako a keď sme sa dali dokopy, kúpili sme spoločný byt, ale vedeli sme, že chceme raz bývať v dome.
Až teraz sa nám to konečne podarilo- ešte síce nebývame, ale snáď o pár týždňov budeme.
Splátka je asi 3x taká veľká ako tá vaša, ale bude rýchlo splatené.
Čo som tým ale chcela povedať...jasné, že má človek pred tým rešpekt. Môžeš ochorieť, môžeš prísť o prácu, môže sa stať XY ďalších vecí. Ale možno sa nestane. A ty budeš žiť svoj sen.
Nám to doma vyšlo. Nemám ani 40 a máme 3 byty a skoro hotový dom.
Keby ma chcel niekto obviniť z chválenia sa, tak nie, nejde o to. Ja som to ani nezdedila, ani nevyhrala v kartách, poctivo sme zarobili na každú jednu dlaždicu a kúsok nábytku.

slniecko5
22. apr 2024

@sss777
My sme tak splatili prvý byt za 10 rokov, veeeelmi sme sa museli uskromňovať, splátka tvorila 35 percent nášho príjmu (vysoké úroky), čo bolo šialene, ale boli sme mladi a nepotrebovali sme veľa, mali sme ciel, plus byt bol kupovaný lacno.
Po 40tke som už oveľa opatrnejšia, uvedomujem si.

autor
22. apr 2024

@legionsk dakujem

autor
22. apr 2024

@sss777 my tiez samostatne vsetko,"bojovali" sme, aby sme sa vedeli obracat, hladali a hladame moznosti ako si privyrobit aj mimo platu.Dakujem Ti🙃

sss777
22. apr 2024

@slniecko5
Presne ako hovoríš. Ten úvod bol ťažký, ale keď má človek cieľ, tak je to asi jednoduchšie. Mňa to aj veľa naučilo, hlavne spoliehať sa sama na seba. Aj teraz sa snažíme žiť striedmo a ekologicky. Máme všetko, čo potrebujeme, vieme ísť na letnú dovolenku, v zime na lyžovačku, ale chceme hlavne deťom ukázať, ako rozumne míňať peniaze.
Tiež som s vekom stále opatrnejšia, ale hlavne už mám rodinu, tak mi je jasné, že by som nejakou neuváženou investíciou ohrozila hlavne ich.
@autorka - uvidíš aká šťastná budeš, keď si v záhradke niečo prvýkrát zasadíš. Ja som síce svojho času zasadila len pažítku v kvetináči, ale cítila som sa ako keby to bola kávovníková plantáž🙂

autor
22. apr 2024

@sss777 este raz velka vdaka za povzbudenie

zuzulka558
22. apr 2024

Akú máme my splátku ešte co boli za starých čias tak pre mňa toto šialene

zuzanka.zuzu
22. apr 2024

@slniecko5 splátka má byť 20%? tak to si ma úprimne pobavila, to by nebývala polovica slovenska 😂 však to aj blbý prenájom vyjde viac 😂 a ostatní kde bývajú?

brrunetkaa
22. apr 2024

My platíme hypo na byt v BA spolu s energiami cca 1100€. Ak si viete z toho príjmu ešte aj ušetriť a ako píšeš v prípade problémov môžete predať tu druhu parcelu išla by som do toho.

mmalacinova
22. apr 2024

Nie je to šialene je to realita v dnešnej dobe . My máme hypo+výdavky na bývanie 900eur po dvihnuti úrokov a máme 3 deti . Nič nám nechýba a na dovolenky vieme ísť 3x ročne . Vedeli sme pred 5r že nízky úrok nebude navždy . Nehnuteľnosť narástla na cene za nás lepšie ako prenájom . Vždy nehnuteľnosť vieme predať a máme dobré poistky .

slniecko5
22. apr 2024

@zuzanka.zuzu to netvrdím ja, ale rôzni finančni analytici. Písala som predtým, že sme v minulosti mali 35 percent, ale to bolo o hubu a nerada na to obdobie spomínam. Takže s tým súhlasím, život potvrdil.

slniecko5
22. apr 2024

@zuzanka.zuzu tu píšu, že 30, ale všetky úvery dokopy, teda aj leasing atd.

lin_a
22. apr 2024

@slniecko5 pozri, je odporucane mat splatku max do 30-35% prijmu, s odporucanim fin. analytikov a bank suhlasim, ale to, o akych sumach a prijmoch sa bavime, urobi velky rozdiel v kvalite/urovni zivota.
Priklad 4clenna rodina A, prijem 1500 splatka 500; rodina B prijem 4500 splatka 1500. Papierovo obe rodiny splnaju podmienku, ale rodina A bude to bude mat "o hubu", budu sa musiet uskromnovat, tazsie sa im bude tvorit rezerva. Rodina B - splatka 1500 sice pre niektore znie desivo, ale zo zvysnych 3000 predsa pohodlne vyziju a z potencialnych prebytkov vytvoria dostatocne rezervy/dopraju si/vrazia do predcasnych splatok. Takze rozdiel je tam dost zjavny, hoci pre obe rodiny je splatka tretina prijmu.

slniecko5
22. apr 2024

@lin_a to jo

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
mantilka
22. apr 2024

Nechajte alebo nasetrite si rezervu na 2 roky v prípade neočakávanej situácie a dá sa...aj keď to číslo vyzerá dosť vysoké.

carter30
22. apr 2024

Čaka nás niečo podobné,len o 100e menej 🙃. Určite do toho ideme, treba žiť prítomnosťou a plniť si sny. Keď je príjem ok, netreba riešiť,, čo ak sa niečo stane,,
To tam bude vždy. Inak by človek nikdy nič nemal. My sme za 15 rokov byt aj splatili a teraz ideme tiež do domu. Určite dobré poistky a za mňa áno.. držím palce

autor
22. apr 2024

@carter30 dakujem tiez drzim palce

monika101146560
23. apr 2024

Za mňa je ta splatka primerana. Mame 3 izbovy dom v obci pri Martine takze ziadne extra terno, a hypo mame rozdelene na 2 uvery a dokopy je splatka cca 900e na uver 190 000.

luccija
23. apr 2024

Ak je možnosť mať veľký pozemok raz ho dať deťom, alebo predať tak určite áno.Rataj, že 1100 úver, energie, strava, asi dvaja budete dochádzať vyše 2 t bude odchadzat.Pri vyšších príjmoch sa ta splátka nezdá velka

paulita
23. apr 2024

Vy viete ako na tom ste. Zbytočná otázka pre iných...

vevapeto
23. apr 2024

Ak vam zostane ešte niečo bokom, resp.viete aj naďalej budovať rezervu, tak sa neboj. Úrokové sadzby majú klesať, zníži sa vám aj splátka. Nemysli si, že novostavby budú lacnejšie, nebudú a toto čo riešiš začína byt štandard. Čo vnímam v mojom okolí, každý, čo stavia /kupuje tak 250-300kk normálka. Sny sa majú plnit, tak smelo do toho.

mikella912
23. apr 2024

poistila by som si určite uver pre prípad straty zamestania a podobne