Je úver so splátkou 1100 EUR rozumný?
Vysiel nam uver kde bude splatka 1100 eur mesacne.Ist do toho alebo nie?Zarabame obaja, dve deti, Bratislavsky kraj.80% sme rozhodnuti ze ano.Je to sialene?
Len plus rataj dalsie naklady na dom. Neviem ci kupujete hotovy alebo staviate. Aka velka plochu domu lebo my mame mini chalupu, kurenie infra folie, ide chladnicka, cisticka a platime 60€ mesacne cize pri trvalom byvani znama na plochu 100m2 plati 150€ mesacne. Plus na zaciatok treba ratat s vyssimi vydavkami na zariadenie domu, zahrada furt pyta a specialne pri velkom pozemku. Plus poistka na dom byva vyssia. Aj do buducna treba setrit na novy kotol, strecha, opravy co tiez stoji nemale peniaze. Mimo BA ratat 2 auta plus vydavky na benzin, poistky, deti vsade vozit a cim su deti starsie tym rastu aj vydavky aspon u nas. Ale bohuzial pri dnesnych cenach nehnutelnosti je to normalna splatka. Napr do buducna mozu stupnut aj dane z pozemkov, nehnutelnosti. Mne uplne staci ta nasa mini novostavba a k tomu 700m2 pozemku. Na udrzbu a vydavky az az. Nehovoriac, ze este min 30tisic nam treba kuchyna, schody, dvere, krb, podlahy a to mame ledva 100m2 uzitkovu plochu. A splatku mame nizsiu o polovicu, 2 deti a ideme kazdy mesiac nadoraz. Usetrit nic nehrozi, dovolenka bude na malte. A to mame plat standart v ramci BA.
Pokiaľ vám to výjde, tak prečo nie. 😊
@vevapeto no zalezi ake odvetvie. Napr praca, kde drviva ludi v BA pracuje, zname SSC centra pomaly automatizuju, robia restruktualizaciu, presuny, prijimaju maju ludi, skor kazdy rok viac a viac prepustaju, rusia pozicie a platy dako extra k pomeru inflacie nerastu. Uvidi sa s cim pride tato vlada a ci zahranicny investory sa nerozhodnu radsej odist.
Myslim, ze celkom bezna splatka na nehnutelnosti v BA. Teraz je uz schvalovanie relativne prisne, takze ak vam to vyslo, isla by som do toho. Momentalne z co najkratsou fixaciou uroku.
Mna by skor zaujimalo, kde v BA kupim za taku sumu dom a obrovsky pozemok.
Čo je šialené? Ak zarábajú dokopy 5 tisíc v čistom prečo nie. Za menej by som do toho nešla. Samozrejme 20 tisíc minimálne by muselo ostat na účte, keby niečo, da sa z toho žiť a opätovne urýchlene zamestnať.
Záleží od príjmov. My sme mali na začiatku vysokú splátku. Rok sme dokázali niečo našetriť. Po roku sme dali extra jednorazovú splatku, a ponížili nám tu mesacnu. Takto to ide už 5ty rok a už mame riadne nizku mesačnú.
Treba si to jednoducho matematicky spočítať. A ako vyššie spomínané, je to risk. Vždy sa môže niečo stať. Ale tak žijeme len raz. 🙂 a sny si treba plniť, ak sú aspoň trocha reálne. My sme si ten svoj tiež splnili . A to muž ma zdravotne problémy (teraz tu je, zajtra nemusi byt) a šli sme aj napriek tomu do toho.
Ale mame aj rezervu, ak by niekto na polroka/rok vypadol.
A mame aj 2 deti.
Pozri predavaju sa aj drahsie domy a byty a na hypotekárny úver a ludia to platia samozrejme ze ano keď to chcete
Je to tzv dobry dlh,byvanie,bud ok,zi a radujte sa z byvania ☺️
Ahoj, aj ste si nakoniec zobrali tu hypotéku ak sa smiem spýtať?
@nataly246 ano ale kombinacia vub,stavebko,spotrebak.Spotrebak uz pomaly mame splateny tak budu splatky mensie.Nelutujeme.Davali sme mimoriadne splatky mesacne co sa dalo poslat cez ib.
Lebo berieme si aj my s takou splátkou, preto som sa spýtala. Predsa ako asi každý človek si sem tam poviem že dúfam že bude všetko ok, ale povedala som si že za 5 rokov si možno s mužom povieme že chvála bohu že sme to zobrali lebo Ved pôjdu zase hore domy aj dph.
@nataly246 presne tak.Ked mate na splatky chod do toho.Stat sa moze vzdy a kazdemu nieco a nebude vediet splacat ale aj vtedy su moznosti.Da sa potom predat a ist do bytu.Treba si zit svoj sen aj ked s takymi splatkami ak na to je.Ono ja vravievam ze ked budem vzdy mysliet na to ze a co sa stane tak nikdy nic nebudem mat lebo vzdy ci uz pri detoch,dovolenkach,v praci,v aute vzdy sa moze nieco udiat.Drzim palce 🙃
Áno sú 2 druhy ludí. Takí, ktorī si nezoberú ani 5eurovu splátku a niekto kto to nerieši až tak. V apríli som písala na príspevok a už sme tam 😁 1050e splátka , čo už.. treba žiť... Manžel vždy hovoril,že ako prvé na dome si kúpi virivku a saunu a má ju. Ale zase vozime sa na starej hrči,lebo zase pre nás auto neni priorita, ale len premiestnovadlo z miesta A do B. Fakt netreba sa dívať až tak, že čo keby... Lebo potom nebude mať nič..

Ja si pamatam naše začiatky, spolu príjem 1500 a splátka hypo 500€. To tiež bolo šialené, že? Teraz mame spolu 4kk, splátku síce o niečo nižšiu, ale v pohode by sme dali aj tu vašu splátku. Takze platy budú rast a keď fixnes dobrý úrok na dlho tak o 10 rokov sa na to budeš pozerať úplne inak.