icon

Je váš mesačný rozpočet na úvery a bývanie primeraný?

vikus271
27. mar 2025

Ahojte, chcem sa len tak rozpozerať ako to zvládate s platením úverov poniektorí? S manželom berieme uver na 8 rokov so splatkou 550 eur okrem toho platíme ešte auto 130 eur a náklady na bývanie 180 eur dokopy zarábame dokopy okolo 2400€ myslíte že je to prijateľné? V banke nám povedali ze môžme o par mesiacov dat uver aj prefinancovať. Dali by sa to prefinancovať aj na hypotéku? Ďakujem za rady 🙏

klarissa25
27. mar 2025

My platime 830 za hypo. Splacat zvladame

petamich
27. mar 2025

Ak mate nehnutelnost, ktoru zalozite, tak si cisto teoreticky viete zobrat americku hypoteku a vyplatit povodny uver. Ak nehnutelnost nemate, tak to by mohol byt problem, kedze 80% vam da banka maximalne, cize to pravdepodobne nevystaci na kupu aj refinanc.

A ak vam mesacne zostane 1400€ na stravu, dopravu, kozmetiku a drogeriu, tak to vam zostanem celkom dost.

katica06
27. mar 2025

@vikus271 áno zvládne. Ak sa obavaš tých splátok, až tak že vám ohrozuje rozpočet,tak neberte ten úver

lucia13022023
27. mar 2025

Ostáva vám mesačne 1500€ cca. To je pre dvoch ludi pekná suma. Dá sa z toho pekne vyžiť.

zic
27. mar 2025

@vikus271 Pred "zauverovanim sa" si to natrenujte... odloz po vyplate 550 eur do obalky a uvidis... rob to tak 3 mesiace a zvyknes si (uvidis, ci to pojde)...

vikus271
autor
27. mar 2025

Dakujem Vám za rady❤️mame to na 8 rokov, vždy sa utesujem ze.to prejde ako voda ze 30 rokov je na dlhšie a sme v domácnosti traja..mame 2 a pol ročného synceka manžel pracuje v meste bydliska a ja tiež na dopravu ak skončím Výšku v RK nebudeme dávať takmer minimum

zobaka
27. mar 2025

v pohode, kopec ludi tak zije

vikus271
autor
27. mar 2025

@zobaka tiež si to tak vravím, žiaľ taka je doba ...jednoducho všetko si pekne rozratat a bude sa to dat😊

viera27
27. mar 2025

Povinne mesacne platby okolo 30% prijmu su pohoda. Nesustred sa na sumu, ale na percenta.

palipa
31. mar 2025

Ja beriem sam hypoteku kde splatka vychadza 710e, naklady na spravu a energie su 110e a 20e poistenie nehnutelnosti. Minimalne 300e bude strava. Ak pripocitam holica a telefon tak to je dalsich 50e. Prijem mam 1500e + 13 a 14 plat a zacinam mat stres ked to tu citam. Ako vam mozu vychadzat 30% naklady? Ja idem do rizika s tym ze pocitam ze casom platy porastu a inflacia pozerie splatku hypo alebo rozmyslam zle? Pri najhorsom sa spolieham na to ze nehnutelnost prenajmem a pojdem do lacnensieho a keby bolo uplne zle tak ju predam..

tiezjedna
31. mar 2025

@palipa ísť do splátky, ktorá ti vezme takmer polovicu príjmu je dobrá samovzražda...

palipa
31. mar 2025

@tiezjedna a existuje iná možnosť v dnešnej dobe? Kebyže idem do nájmu tak platím rovnako respektíve o 100€ menej a nič z toho nemám. Pri 710€ je 260€ istina a 450€ je urok. Za 450€ nenájdem žiadny nájom len zdielaný byt.

misanthropicdann
31. mar 2025

@vikus271
My máme 1 hypo 720 a 2. Hypo 210€
Spolu s ďalšími nákladnmi na bývanie (energie +ďalšie platby jak internet atď) celkovo platíme 1240€.
Spoločný príjem mame niekde okolo 3100€ po zohľadnení ročných odmien 3300€.
Aktualne uvažujeme o ďalšej hypo so splátkou cca 600€.

tiezjedna
31. mar 2025

@palipa rozumiem... Len píšem, že je to masaker. V kontexte ďalších výdavkov jedine zvýšiť príjem, inak to bude prežívanie a nie život.

palipa
31. mar 2025

@tiezjedna ešte stále mám možnosť nepodpísať kúpnu zmluvu ale rezervačku mám už podpísanú. Budem sa musieť na pár rokov asi uskromniť ale inak to nepôjde. Hrubý plat s 13 a 14 platom mám 2360-2400€ čo je v BA kraji nadpriemer, obávam sa že tak ľahko sa nad tento príjem nedostanem so zmenou práce. Uvedomujem si že to bude pár rokov prežívanie ale inak to v dnešnej dobe nepôjde pokial sa neprestahujem niekam na lazy kde zas budem musieť riešiť výdavky na auto a na dopravu čo v meste riešiť nemusím.

w123
31. mar 2025

Úplne v pohode ste na tom ja som sama s dieťaťom splátku hypotéky mám rovnakú ako vy náklady na bývanie 200 a ťahám to približne s 1300 eurovym prijmom

zuzinabila
11. apr 2025

@vikus271 akurat aktualne riesime refinanc, tak mam cerstvo prepocty v hlave🙂 z toho co pises nerozumiem, preco tu hypoteku nevezmete teraz ale po par mesiacoch chces refinancovat .. hypoteka je lepsie riesenie ako spotrebak. pri predcasnom splateni spotrebaku si este prirataj cca 1% penale (musis pozriet co mas v zmluve), teda neviem ci tento postup je efektivny vziat spotrebak a prefinancovat na hypo. preco rovno nie hypo?