Je všetko naozaj také drahé, ako to cítite?
Nájmy, jedlo, cestovné... Teraz som si po dlhej dobe dopriala výlet do Alp, a mám pocit, že do ďalšej výplaty sa kvôli tomu musím veľmi uskromniť. Mám dve práce, ale o jednu som (nie svojou vinou) práve prišla. Išlo síce len o brigádu, ale ten príjem mi bude chýbať.
V hlavnej práci to tiež nie je úplne ideálne, uvidíme, či mi o tri mesiace predĺžia zmluvu.
Na letnú dovolenku ani nepomýšľam, budujem si radšej finančnú rezervu.
@anonym_ba359b ale to nie je len Fico. My zijeme v Ba, kde vládne Vallo, SAS, PS. Extrémne sa predražil zivot zavedením PAAS, to je tak 500 eur ročne navyse z nášho rozpoctu, išli hore smeti, vodné, stočné. Teraz platime za byt 300 eur mesačne zálohové platby, co je extrem za 64 metrov, zvysovali miestne dane 2x, zvyšovala sa MHD 3x. Štát konsoliduje, oni nie a potom nam bude Vallo hovorit, ako sa zadĺženosť mesta znížila, no jasne, keď od roku 2018 zvýšili príjmy mesta 2 násobne, ale zvýšili ich preto, ze sme sa im poskladali. To je nonsens
@anonym_748cf3 ale prosím ťa. Tie smiešne mestské dane, čo máme? Za 74m2 platím cca 100 eur ročne, to je akože veľa? Čo stojí na paas 500 eur/ročne? Prvé auto máš za 39, druhé za 150... Vallo síce nie je bohviečo, ale ak myslíš, že winkler alebo raz budú výhrou, tak budeš sklamaná
Áno. Je všetko drahé a drahšie. My máme celkom v pohode príjmy, ale cítim to zdražovanie strašne. Vôbec si nemôžeme dovoliť veci, ako pár rokov dozadu. Plus sa nám vďaka vyšším odvodom tie príjmy aj znížili.
@anonym_748cf3 ale prosím ťa. Tie smiešne mestské dane, čo máme? Za 74m2 platím cca 100 eur ročne, to je akože veľa? Čo stojí na paas 500 eur/ročne? Prvé auto máš za 39, druhé za 150... Vallo síce nie je bohviečo, ale ak myslíš, že winkler alebo raz budú výhrou, tak budeš sklamaná
@anonym_bd2411 a toto je to, ze ludia si povedia “len” 100 eur a nespočítajú si to dokopy ako sa im za všetko ostatne zvýšili náklady, tomu sa hovorí mizerná finančná gramotnosť. My mame dva byty, garaz za ktorú je tá dan nenormalne vysoka, tri auta (kupila som nove, este nestihla predat staré), do toho neratam pokuty za to, ze som stala 20% auta mimo vyznaceneho boxu, alebo ze 8.5. Zostal sviatok ale nie je uz dnom pracovného pokoja, takze PAAS platil. A Ano, Stretla som sa aj s Vallovym kamaratom architektom, ktorý mi sám povedal, ze je to nasadená postavička a smial sa, ze ako mu to ludia zožrali. Bohuzial, je to bežne, ze ludia sa daju osprostit marketingom a uz nečítajú, ze bol architekt, ktorý mal architektonické štúdio Vallo &Sadovsky, ktorý projektoval obrovske developerske projekty a jedine ako zastaviť boj proti developerom bolo prist s myšlienkou nájomného bývania, ze to nikto nemôže rozporovať a takto si veselo meni uzemny plan v ich prospech, presadzuje, ze Bratislava potrebuje byty a po novom prostredníctvom kontribucie schvaľuje developerom obchádzanie legislatívy, aby mohli stavat viac bytov na ukor administratívnych priestorov. Chapem, ze kazdy nesleduje komunálnu politiku, ze Vallo robi marketing na úplne vrcholovej urovni (vo videu s Kurucom, keď som pocula v podmaze smiech deti, som si povedala, ze to uz je až neetické kam až idu podprahovo ti vsugerovať niečo, co nie je pravda), ale ospravedlňovať Valla nie je na mieste. Toto je vacsie zlo než Fico s Republikou dokopy, lebo tých vie priemerne inteligentny človek prekuknut, Valla nie.
@anonym_bd2411 a toto je to, ze ludia si povedia “len” 100 eur a nespočítajú si to dokopy ako sa im za všetko ostatne zvýšili náklady, tomu sa hovorí mizerná finančná gramotnosť. My mame dva byty, garaz za ktorú je tá dan nenormalne vysoka, tri auta (kupila som nove, este nestihla predat staré), do toho neratam pokuty za to, ze som stala 20% auta mimo vyznaceneho boxu, alebo ze 8.5. Zostal sviatok ale nie je uz dnom pracovného pokoja, takze PAAS platil. A Ano, Stretla som sa aj s Vallovym kamaratom architektom, ktorý mi sám povedal, ze je to nasadená postavička a smial sa, ze ako mu to ludia zožrali. Bohuzial, je to bežne, ze ludia sa daju osprostit marketingom a uz nečítajú, ze bol architekt, ktorý mal architektonické štúdio Vallo &Sadovsky, ktorý projektoval obrovske developerske projekty a jedine ako zastaviť boj proti developerom bolo prist s myšlienkou nájomného bývania, ze to nikto nemôže rozporovať a takto si veselo meni uzemny plan v ich prospech, presadzuje, ze Bratislava potrebuje byty a po novom prostredníctvom kontribucie schvaľuje developerom obchádzanie legislatívy, aby mohli stavat viac bytov na ukor administratívnych priestorov. Chapem, ze kazdy nesleduje komunálnu politiku, ze Vallo robi marketing na úplne vrcholovej urovni (vo videu s Kurucom, keď som pocula v podmaze smiech deti, som si povedala, ze to uz je až neetické kam až idu podprahovo ti vsugerovať niečo, co nie je pravda), ale ospravedlňovať Valla nie je na mieste. Toto je vacsie zlo než Fico s Republikou dokopy, lebo tých vie priemerne inteligentny človek prekuknut, Valla nie.
@anonym_748cf3 ja o voze, ty o koze. Daň z nehnuteľností máme asi najnižšiu (mám nehnuteľnosť aj v zahraničí a za tie isté m2 platím 5x viac), DPH, odvody najvyššie, lahôdku transakcnu dan k tomu.
Tú stovku ročne, hlavne ak máš dve nehnuteľností k tomu tri autá, tak to vieš fakt zniesť. Chcela by si to zadarmo? A pritom pindať na infraštruktúru v meste? A za pokuty za parkovanie si môžeš sama. Valo za to fakt nemôže. Či myslíš, že keď bude primátor raz z milovaného smeru a ty budeš parkovať cez dve miesta na hulváta, že pokutu nedostaneš? Toto je také typické dezolátske zmýšľanie. Za všetko môže niekto iný.
Kradnú všetci, aj Vallo aspol, ale v porovnaní s Ficom a jeho zbojníkmi, sú ako malí trápni zlodejickovia proti obrovskej mafii. To sú státisíce vs miliardy.
@anonym_ba359b ale to nie je len Fico. My zijeme v Ba, kde vládne Vallo, SAS, PS. Extrémne sa predražil zivot zavedením PAAS, to je tak 500 eur ročne navyse z nášho rozpoctu, išli hore smeti, vodné, stočné. Teraz platime za byt 300 eur mesačne zálohové platby, co je extrem za 64 metrov, zvysovali miestne dane 2x, zvyšovala sa MHD 3x. Štát konsoliduje, oni nie a potom nam bude Vallo hovorit, ako sa zadĺženosť mesta znížila, no jasne, keď od roku 2018 zvýšili príjmy mesta 2 násobne, ale zvýšili ich preto, ze sme sa im poskladali. To je nonsens
@anonym_748cf3 z fleku ti najdem pol baraku ludi ktori budu ochotni si zaplatit 500e rocne za prenajom boxu aby mali kde uz nielen vecer ale aj cez den zaparkovat. tam kde este miestna cast prenajima boxy a nie je este PAAS, tolko stoji prenajom boxu na rok. Ak je u vas uz PAAS, tak 500e platis ak mas 3 auta... 39e, 150e a potom 500e, takto je to nastavene. pri 3 autach v domacnosti zrejme nejde o rodinu na hranici chudoby...
Zvláštne ako inak znejuca diskusia. Pred pár dňami tu bola diskusia o drahých školských výletoch a dobre že sa tu ženy nepredbiehali aké sú štedré a tie čo na to peniaze nedajú sú nezodpovedné matky, čo si "narobili deti". Aj nejaká ďalšia autorka je lakoma, lebo jej je veľa dat neviem koľko na 300eurovy darcek pre učiteľky. Tu sa tuším vždy stretnú dva svety, sranda 😏
No a ano, všetko je drahé. Zatiaľ čo možno ceny rastú všade v Európskej únii, inde ako u nás rastu spolu s nimi aj platy. Takze ceny máme ako vyspelá krajina a platy ako zapadakov. A čo je najhoršie, že z tých úbohých platov platíme zlodejov ktorých nám každé 4ri roky tak radi zvolia ich slepí voliči.

Nenadavam na stat,aj zamestnavatelia su nenazrani tak to potom tiez vidiet vo vyplatach mnohych.A ti prave nadavaju na stat ako sa kvoli statu maju zle.Ale zeby si vypytali viac penazi,to nie.
Tipicke slovenske to oni mozu za to,ja nie.Oni mozu za zle rozhodnutia,oni mozu za zle vyplaty,oni mozu za moj dodrbkany a zly zivot.
Nie ja si za to mozem,lebo ja som urobila take a onake rozhodnutia ale oni za to mozu.
@anonym_5c66a8 tak neviem kto je viac nenazraty, či sú to ozaj vady zamestnávatelia. Kto zamestnancovi zožerie hneď polovicu vyprodukovaného? Nie náhodou štát? A čo zamestnanec z toho má? Rozdbané zdravotníctvo, čiernu dieru v sociálnej poisťovni, po diaľnici sa vozí už dobrých 16 rokov.... S ostatným súhlasím človek sám mnohé ovplyvňuje a sám nesie zodpovednosť za vlastné rozhodnutie.