icon

Je výhodné posielať peniaze na osobný účet?

2. apr 2025

Ahojte, možno sa tu nájde niekto kto mi bude vedieť poradiť. Ako PO mám samozrejme podnikateľský účet a teda aj mňa sa bude dotýkať TD. O čo mi hlavne ide je to, že za výber hotovosti je TD 0,8%, čo je teda pri mojich výberoch naozaj dosť. Vyberám peniaze kvôli tomu, že z toho nakupujem tovar. Chápem, že v konečnom dôsledku je to asi výhodnejšie zaplatiť za jeden výber 0,8% ako za každú faktúru neviem presne koľko %.
Avšak, ak mám aj osobnú účet v rovnakej banke (ČSOB), môžem.si tie peniaze namiesto výberu v hotovosti poslať na tento účet a následne ich vybrať odtiaľ? Alebo to z účtovného hľadiska nie je v poriadku? Ďakujem

Strana
z2
sara07
2. apr 2025

ak za ne kupuješ tovar tak nie, pretože ty si prevadzaš cez priebežnu položku z podnikatelského učtu do pokladnice , čiže realne to čo máš v hotovosti + v banke ti musi sediet na uzavierke ,
nevyhneš sa maju to užasne vymyslene ako vás zodrat , keby tie prachy aspon boli normálne využité ale len človek pozera ako šafaria a rozhadzuju

autor
2. apr 2025

@sara07 ďakujem. Skúsim si ešte prerátat koľko by bolo za platenie faktúr a koľko za výber hotovosti, ale výber hotovosti asi bude lacnejší. Platbu kartou zatiaľ žiaden môj dodávateľ neposkytuje, tam by sa tuším nemala platiť žiadna daň (?)

lucka_ke
Autor odpoveď zmazal
autor
2. apr 2025

@lucka_ke lenže nie celú hotovosť ktorú vyberiem využívam iba na platenie faktúr

sara07
2. apr 2025

neplatí sa transkačná dan ale banky za príjem platby cez kartu beru tiež slušné % za každy jeden prijem platbou karty
že neprijimaju platby dodavatela chápem
oplatí sa ti raz za čas vybrat väčšiu hotovost alebo zmenit dodavatelov

sara07
2. apr 2025

to nikoho nezajima, štát zaujíma len ako ta ešte dalej vybrat , nestači mu tvoje odvody a dane , treba aj inak ta zodrat, čo sme si zvolili alebo neučastou vo volbách nezvolili to máme

anos18
2. apr 2025

@lucka_ke maximálne 40 eur

sara07
2. apr 2025

😖👽 proste sa s tým zmier že štát ma novy prostriedok na žmýkanie teba

autor
2. apr 2025

Nie som podnikateľ v meste, čiže tých dodávateľov nie je toľko, že si môžem vyberať. Čiže raz mesačne radšej vybrať väčšiu hotovosť a fungovať tak ako som bola doteraz zvyknutá. Áno?
@sara07

autor
2. apr 2025

@sara07 ja som s tým zmierena

sara07
2. apr 2025

no asi tak, alebo na dva mesiace, prerataj si to nejak kolko potrebuješ reálne atd

autor
2. apr 2025

@sara07 ďakujem

katarinaba
2. apr 2025

autor, pises, ze si PO - cize spolocnost? Alebo si zivnostnik? Vyber je 0,8% a vyska dane je neobmedzena. Pokial si zivnostinik, SZCO, FO - tak prevod medzi podnikatelskym uctom a osobnym uctom v jednej banke je bez poplatku pokial si majitelom oboch uctov. Takze v tomto pripade si preved peniaze z podnikatelskeho uctu na sukromny ucet a odtial si mozes vyberat peniaze ako a kolko chces.
Prevody z uctu na ucet "nepribuznych" su 0,4%, maximalne 40 EUR, cize by bolo vyhodnejsie platit viac faktur spolu (ak by to bolo viac ako 40 EUR TD). Platby kartou smerom von su bez poplatku, pausalna TD je 2 EUR na rok za pouzivanie platobnej karty.

katarinaba
2. apr 2025

@sara07 prepac, ale naozaj trepes dve na tri. Aka uzavierka musi sediet? Ako zivnostnik moze z podnikania vybrat hotovost ako osobnu spotrebu. Taktiez moze vlozit do pokladne peniaze ako osobny vklad. To nema nic spolocne s vybermi ci vkladmi. Jedine co musi sediet je priebezna polozka (co je len uctovny zapis), dalej ziadne uzavierky. Navyse, ak je pausalista, tak aka uzavierka? Coho?
Navyse trvrdis, ze si nemoze previest peniaze z podnikatelskeho na osobny - no predstav si, ze moze. A uplne bez TD. A toto nie je prva diskusia, kde vidim, ze radis uplne z cesty. Prosim, naozaj sa k daniam nevyjadruj.

maranco
2. apr 2025

Podnikateľské veci, nákup tovaru máš platiť z podnikateľského účtu s 0.4% daňou, môžeš im poslať za faktúru okamžitú platbu a nepotrebuješ hotovosť.

Ak máš paušálne výdavky vtedy to vieš obísť, že si peniaze prepošleš na osobný účet bez transakčnej dane.

Ak vyberieš väčšiu hotovosť z transakčného účtu zaplatíš dvojnásobnú daň a na výbery hotovosti ani nie je limit dane 40€

katarinaba
2. apr 2025

@maranco pozor!!! na uhrady moze kludne pouzivat aj hotovost alebo polohotovostny platobny styk (i ked ten moze byt v konecnom dosledku drahsi). Zakon mu nezakazuje kupovat tovar v hotovosti. Ani platit faktury v hotovosti. Takze rovnako ako pausalista moze ucet uplne obist. Na druhej strane aj pausalista musi vydavky suvisiace s podnikanim uhradzat z podnikatelskeho uctu, pokial ich bude platit prevodom (nemoze tak robit zo sukromneho uctu).

sara07
2. apr 2025

@katarinaba lenže odmena podinkatela je odmena podnikatela
ona si nejde nič vyplacat ona ide kupovat tovar
a predsa ten tovar si dáva do nákladov , či ako z luftu zaplati
to čo píšeš ano ale ked máš paušalne vydavky ked ideš normálne tak ti musi sediet prijem vydaj

maranco
2. apr 2025

@katarinaba len on tú hotovosť chce vyberať z transakčného účtu kde mu to najviac zdania

ak by mal hotovostné prijmy tak samozrejme faktúry platiť v hotovosti a zakúpiť si trezor

sara07
2. apr 2025

@katarinaba ok podla teba sa objavia v učtovnicte prachy za tovar len tak ako ich tam chce vykuzlit ,
osobná spotreba je osobná spotreba ale nie to čo ona píše
tebe čísla musia sediet či chceš alebo nie

rikarika
2. apr 2025

Nakupuj kartou namiesto hotovosti.

katarinaba
2. apr 2025

@sara07 aka odmena podnikatela? O com zas trepes? Do podnikania podnikatel moze vlozit osobne prostriedky - ako som pisala osobny vklad - cize ak uz robi uctovnictvo, ze musi viest pokladnicu, tak si do pokladne zauctuje osobny vklad - to da ako nedanovy prijem a nasledne z pokladne urobi vydaj na tovar, danovy vydavok. Nemas ani ponatia o com rozpravas.

katarinaba
2. apr 2025

@maranco on sa na konci otazky pyta, ci moze previest z TU na OU bez dane. Ano moze. A nasledne urobi vybez z OU a ziadnu dan neplati. Tovar zaplati v hotovosti, doklad da normalne do uctovnictva.

sara07
2. apr 2025

@katarinaba vyprosím si ton o trepani
skus to napísat normálne
tak potom nam bludy na školeni rozpravali 😂 možno išli len presne podla zakonov nič viac, ano čachre sme sa neučili to máš pravdu

katarinaba
2. apr 2025

@sara07 neodpustim si, pretoze trepes. Jedno je co vam na skoleni hovorili a druhe ako si to ty pochopila. A ako pisem, toto nie je prva tema, kde si mimo. Nevidis suvislosti, nerad.

sara07
2. apr 2025

@katarinaba a netvrdím že si nemôže previest medzi učtami, skus čitat s porozumenim aspon ked tu brešeš
chod si zabehat po schodoch očividne inteligentne bez vyjiždenia nevieš komunikovat
skus mi to povedat ako človek nie ako hysterka s penou na ustach

kat_
2. apr 2025

tak ale tu hlavne autorka pise, ze je PO, teda predpokladam jednoosobova sro, a nie zivnostnik... to je dost podstatne

katarinaba
2. apr 2025

@kat_ ved to som sa pytala. Ale skor si myslim, ze to PO je podnikatel. Preto som dalej pisala o zivnostnikovi.

katarinaba
2. apr 2025

@sara07 dievca citujem ta: "ak za ne kupuješ tovar tak nie"
za dalsie, ja som ti slusne napisala, ze trepes dve na tri. Ok, mohlo to byt expesivne, no nebolo to brechanie. Az potom, co si pridala dalsie perly mi to naozaj dvihlo tlak. Myslim, ze ked niekto nepochopi normalne, tak ho treba prebudit. Smutne je to, ze ty namiesto toho, aby si sa stiahla, budes pridavat dalsie a dalsie nezmysli. Clovek nemusi vediet vsetko, mudry si vezme ponaucenie, hlupy bude dalej skakat a vykrikovat. Ale v pohode, ja uz s tebou komunikovat nebudem, nema to zmysel.
Prajem ti pekny den.

sara07
2. apr 2025

@katarinabakolegyne tiež pozdravuju
sme radi že si sa vyventilovala, my si to budeme robit tak ako sme pisali,bez zatačiek, tiež nás to nebaví, nebavi nas ani transakčna dan ani to že robíme veci ktore sme pred 5 rokmi nemuseli
je smutne že nevieš komunikovat, normálnejšie

buberova
2. apr 2025

A prečo teda za tovar nemôžeš platiť kartou?

Strana
z2