Je výhodné vytvoriť si finančnú rezervu na sporiacom účte?
Ahojte, mam otazku ohladom sporenia financii, nakolko sa este velmi nevyznam, kedze zacinam cerstvo po skole pracovat. Citala som, ze je dobre mat rezervu v pripade vypadku prijmu na cca 3-6mesiacov - myslite si, ze je dobry napad mat tuto rezervu na sporiacom ucte/beznom ucte/investovat? Ja som skor za ten sporiaci, tam si vytvorit rezervu, aj ked tie peniaze bude zrat inflacia a potom po jej vytvoreni zacat postupne aj investovat. Ale neviem, ze ci je to dobry napad, nevyznam sa. Je vobec v praxi rozdiel medzi tym, ci mam tie peniaze na beznom alebo na sporiacom ucte (kde mi nic nezarabaju)? Ako to mate vy, ako by ste to robili? Budem vdacna za kazdu radu. 🙂
@anonym_autor ja mam sporiaci, kde mam 1.6% úrok... Nesusim ich na bežnom účte s úrokom 0%
@zalka mozem sa opytat, v akej banke mas sporiaci? dakujem.
ja bz som urobila aj aj.
mozes pravidelne investovat bud cez svoju banku alebo cez nejaky financny portal, vacsinou je min. ciastka 20 eur.
a zaroven si dalsie peniaze ukladat na sporivom ucte, najlepsie ak je uroceny.
Pomer investicii a sporenia si zvolis sama , podla svojich moznosti.
nevidim dovod cakat s investiaciam, kym nasporis 3-6 mesacny plat, to moze trvat aj celkom dlho.
Moje dve starsie deti, zacali investovat male ciastky hned ako mali 18 rokov a prvu brigadu, necakali ani na zamestnanie po skole.
Ja mám pss lišiak a neviem aký je tam úrok,teraz tuším 1,7% , a to ti spraví peknú sumu pri vyššej nasporenej sume. A vie si odtiaľ.kedykolvek vybrať, keď v prípade núdze potrebujem,každý mesiac tam posielam.nejaku sumu a všetky úspory sú tam,nech zarábajú.a navyše peniaze sú tam chránené,keďže ich viem poslať len na účet ktorý vlastním ja ,čiže viem.ze aj v bezpeci úspory.
A ešte máme etf fondy, tam sporime tiež mesačne rovnakú sumu ako dávame do rezervy. To.mame do budúcna ,na dôchodok a tak
Určite investovať, v prípade núdze sa aj odtiaľ dajú vybrať, jediný rozdiel je, že to trvá obvykle asi tak týždeň.
@anonym_autor ja si sporím na sporiaci účet (viazaný k môjmu účtu v TB, ale aj vo Fio). To mi slúži ako nejaká finančná rezerva, ktorú mám okamžite k dispozícii. Keď dosiahnem nejaký vyšší obnos, investujem to do niečoho výnosnejšieho, ale na dlhodobejšej báze. Čiže za mňa kombinácia…
Mám sporiaci účet, kde prevádzam všetky peniaze a na bežnom účte si nechávam iba nevyhnutnú hotovosť. Sporím s nie vysokým, ale stabilným a bezpečným úrokom 1,5%. Pri vyššej sume peňazí je ten úrok zaujímavejší. Plus mám investičné sporenie.
Nazývať niečo s 1,5% úrokom sporenie pri 4 až 5 % inflácii je hlúposť.
Ja som začal pracovať pred 10 rokmi ak by som každý mesiac investoval do Bitcoinu 100€ mesačne tak dnes mám 500 tisíc eur.
Odporucam sa poradit s financnym poradcom. Ten vsetko vysvetli lepsie jak 1,5%na koniku...na zaciatok je dolezite ked vytvaras rezervu aj investovat aj odkladat50/50. Cim skor zacnes investovat, tym dlhsiu dobu sa ti budu zhodnocovat peniaze...ale 1,5% je somarina pokial nemas tie peniaze k dispozicii hned. Rezerva je na okamzity problem. Porad sa s odbornikom. Ak nepoznas opytaj sa v okoli. Ak nie kludne napis spravu a ja ti dam kontakt. Pripadne sa vzdelaj sama, ale ked ti niekto kto sa vyzna poradi tak sa vies lepsie odrazit a vies co su bullshity
Nazývať niečo s 1,5% úrokom sporenie pri 4 až 5 % inflácii je hlúposť.
Ja som začal pracovať pred 10 rokmi ak by som každý mesiac investoval do Bitcoinu 100€ mesačne tak dnes mám 500 tisíc eur.
@jarvisstyle ak by si ,ale nedával si a nemáš 500 tis...a nie sporenie ale vytvárať rezervu , na 1,5% účte kde to máš hneď po ruke. Tam nemáš nejaké horibilné sumy,ale 6mesacnu rezervu, a lepšie mať aspoň taký úrok ako keď máš v nejakom sporiacom účte,kde nám prišlo každý mesiac pár centov za rovnakú sumu
Určite je dobré mať vytvorenú rezervu na neočakávané situácie vo výške aspoň 3 až 6-mesačných výdavkov. 1-2-mesačné výdavky na bežnom účte, zvyšok niekde v menej rizikovom produkte (čo ale znamená, že môžem očakávať nižšie zhodnotenie). Ja na rezervu využívam pomerne bezpečný produkt so zhodnotením cca. 4% ročne.
Investovanie ako také je už na dlhodobé budovanie majetku a nie na tvorbu rezervy. Ideálne si primárne vytvoriť rezervu, resp. vytvárať si rezervu a budovať majetok naraz 🙂
Ja mám pss lišiak a neviem aký je tam úrok,teraz tuším 1,7% , a to ti spraví peknú sumu pri vyššej nasporenej sume. A vie si odtiaľ.kedykolvek vybrať, keď v prípade núdze potrebujem,každý mesiac tam posielam.nejaku sumu a všetky úspory sú tam,nech zarábajú.a navyše peniaze sú tam chránené,keďže ich viem poslať len na účet ktorý vlastním ja ,čiže viem.ze aj v bezpeci úspory.
@hortenziaj 1,7% nepokryje ani infláciu... To je strašná bieda 🤷
@hortenziaj 1,7% nepokryje ani infláciu... To je strašná bieda 🤷
@patriciah1 hej,ale sú to peniaze čo.mam.hned k dispozícii,inak by som mala.rocnu alebo akú viazanosť a to toľko financií nemám
Neviem či len ja, ale ja nepoznám nikoho z okolia čo by horibilne zbohatnul na bitcoine..
Neviem či len ja, ale ja nepoznám nikoho z okolia čo by horibilne zbohatnul na bitcoine..
@carter30 ja poznám len takých, ktorí prerobili a ľutujú…
@carter30 ja poznám len takých, ktorí prerobili a ľutujú…
@anonym_autor uplne jednoducho. Na sporiacom si vytvor tu zeleznu rezervu cca 5tisic? To by malo pokryt dostatok nakladov a zaroven by to inflacia moc neznehodnocovala. Dalsie peniaze zbytocne nedusit na sporiacom ale investovat. Fondy, akcie, krypto, pozicky, atd... nehrat sa zbytocne na obchodnika a nestresovat sa grafmi ale treba sa stať "holderom" teda kupit a cakat, predavat jedine az to zarobi. Treba si urcit priority ci to ma byt dlhodoba investicia, ake ma byt riziko atd... da sa napr. Cez mintos poskytovat uvery online a ja tam momentalne zhodnocujem svoje peniaze tak 10-12% rocne, ale to je istota. Podobne je na tom s&p500 cca tych 10%/rok teda, poslednou dobou sa to trochu potaca ako je tam donald ale, dost mozno je teraz vhodny cas na nakup kedze ne to v "zlave" :D krypto ma z dlhodobeho hladiska potencial, ale je to velmi volatilne a neda sa spolahnut na to ze kedy to vybrat. Ja som napr. Do krypta dal cca 13tisic ale s vedomim, ze to budem predavat o 5-10 rokov minimalne ze 50K a splatim si tym kus hypoteky az nejaku budem mat :D
@anonym_autor určite investovať väčšinu mimo rezervy . Rozumne. Nespekulovat. Vygooglite si pojmy ako indexovy etf fond. Existujú aj dostupné menej volatilite cenné papiere, napr xeon nákupeny cez xtb. Náklady skoro žiadne. Pripadne inteligentná peňaženka cez finax

@anonym_autor ja mam sporiaci, kde mam 1.6% úrok... Nesusim ich na bežnom účte s úrokom 0%