Je výhodnejšie investovať do domu alebo do bytu?
Ahojte ľudia vy sa viac tomu rozumiete mate už skúsenosti s Nehnuteľnosťou ide mi o to koľko mesačne náklady platíte za dom či byt?..neustále sledujem stránku Nehnuteľnosti a posielajú inzeráty predaj domov a bytov a tie palky keď vidím som zhrozený a ako že nechápem odkiaľ môžu mat toľko eura uložených 400 000,500 000 eur ani nestihne hypotéku splácať ne že živiť rodinu a seba...čo je pre vás výhodnejšie?:.. dom 5 izbový abo byt....a prečo???...☹
@stelly652 veľmi malé percento ľudí si kupuje prvú nehnuteľnosť za 500k. Zvyčajne sa k tomu dopracujú postupne 🙂.
Za mňa je výhodnejší byt, lebo dom berie viac peňazí a času ale závisí aj od životného štýlu.
@denkabemommy ja to dosť pozorujem ako tie ceny stúpajú hore a neklesajú šak mlada generácia to nepotiahne finančne alebo myslíš že áno?:.....
@denkabemommy ja to dosť pozorujem ako tie ceny stúpajú hore a neklesajú šak mlada generácia to nepotiahne finančne alebo myslíš že áno?:.....
@stelly652 Mlada generacia sa musi naucit cakat a pekne postupne si veci budovat. Nie velke oci hned mat dom, 2 auta, 2 dovolenky rocne, top zariadena domacnost ....
@stelly652 podla toho ako budú rozmýšľať, aké budú platy a aké úroky na hypotékach. Mladý človek kým je sám si môže zaobstarať 1i byt/garsonku, časom si nájde partnera, predá a kúpia si spolu väčší,… a tak ďalej 🙂. Tak to fungovalo vždy. Tí čo na nehnuteľnosť mať nebudú, budú platiť nájom.
Tiež máme veľký 3i byt, za dosť vysokú cenu v novostavbe ale dlho predtým len dvojizbák 🤷🏼♀️ (mám 26 a manžel po 30tke)
Neboj sa, ak v EU bude plnoformátová vojna za pár rokov ceny pôjdu dole a dočkajú sa aj mladšie ročníky nižších cien.
Neviem na akú otázku odpovedať,tak odpoviem hned na prvu.RD nás vyjde mesačne do 350 €.Voda,plyn,elektrina,internet.
@stelly652 podla toho ako budú rozmýšľať, aké budú platy a aké úroky na hypotékach. Mladý človek kým je sám si môže zaobstarať 1i byt/garsonku, časom si nájde partnera, predá a kúpia si spolu väčší,… a tak ďalej 🙂. Tak to fungovalo vždy. Tí čo na nehnuteľnosť mať nebudú, budú platiť nájom.
Tiež máme veľký 3i byt, za dosť vysokú cenu v novostavbe ale dlho predtým len dvojizbák 🤷🏼♀️ (mám 26 a manžel po 30tke)
@denkabemommy ale ja si tak všímam,že tie rodičovské domy sa rozpredaju a mladý ľudia ak si založia rodinu tak s rodičovského domu odchádzajú a dom je prázdny a dávajú inzeráty,že dávajú do nehnuteľnosti,ale aj tak nikto to neodkúpi starší rodičovsky dom....ale prečo mladý ľudia aj keď majú založenú rodinu nechcú bývať v rodičovskom dome?.....
@denkabemommy ale ja si tak všímam,že tie rodičovské domy sa rozpredaju a mladý ľudia ak si založia rodinu tak s rodičovského domu odchádzajú a dom je prázdny a dávajú inzeráty,že dávajú do nehnuteľnosti,ale aj tak nikto to neodkúpi starší rodičovsky dom....ale prečo mladý ľudia aj keď majú založenú rodinu nechcú bývať v rodičovskom dome?.....
@stelly652 jednoduché dôvody -lokalita, vybavenosť, potreba samostatne vybudovať domov, susedia a celkové okolie, možno zlé spomienky, proste čokoľvek. Každý má svoj dôvod prečo odišiel. Väčšina ľudí si zakladá rodiny ešte v čase, keď rodičia žijú, je tam proste generačná priepasť čo sa týka výchovy, vramci zachovania dobrých vzťahov a psychického zdravia odídu 😅🤷🏼♀️. Dôvodov je milión
Neboj sa, ak v EU bude plnoformátová vojna za pár rokov ceny pôjdu dole a dočkajú sa aj mladšie ročníky nižších cien.
@anonym_a1ed94 určite 😅
@stelly652 jednoduché dôvody -lokalita, vybavenosť, potreba samostatne vybudovať domov, susedia a celkové okolie, možno zlé spomienky, proste čokoľvek. Každý má svoj dôvod prečo odišiel. Väčšina ľudí si zakladá rodiny ešte v čase, keď rodičia žijú, je tam proste generačná priepasť čo sa týka výchovy, vramci zachovania dobrých vzťahov a psychického zdravia odídu 😅🤷🏼♀️. Dôvodov je milión
@denkabemommy aha áno máš pravdu už som v obraze ja som tiež rozmýšľal odisť od rodičov bol som až v Košiciach pozrieť jeden dom ktorý sa mi veľmi zapáčil 😂 a zvažoval som sa spojiť realitkou aj s maklérom ale nejako som to prehltol a šiel naspať domov 😅
Neviem na akú otázku odpovedať,tak odpoviem hned na prvu.RD nás vyjde mesačne do 350 €.Voda,plyn,elektrina,internet.
@doriiis koľko??? To je strašné. Ja mám elektriku 30 eur, plyn chcem zrušiť, teraz mám 75, vodu 25 a internet 17. Daň raz za rok 90 eur a smeti 120. Dom má cez 300 m2
@doriiis koľko??? To je strašné. Ja mám elektriku 30 eur, plyn chcem zrušiť, teraz mám 75, vodu 25 a internet 17. Daň raz za rok 90 eur a smeti 120. Dom má cez 300 m2
@tilly ...A? Každý máme iné podmienky,iný počet členov domácnosti a iné požiadavky na komfort.Ty si zi aj zadarmo pre mňa za mňa.My sme s týmto ok.To je jediný fixný výdavok,čo sa týka domu u nas
@tilly na západe Slovenska netreba toľko kúriť napríklad, kdežto v severných oblastiach je bývanie drahé.
@stelly652
Kto si kúpi dom za 500 tis? A vôbec potrebujeme taký dom? Nestačí obyčajný byť za 250 tis eur a zvyšok peňazí si počas života uzit
@tilly na západe Slovenska netreba toľko kúriť napríklad, kdežto v severných oblastiach je bývanie drahé.
@anonym_0072b9 ....ja žijem na západe,ale my plynom kurime,varíme a teplú vodu ohrievame.U nás je plyn najväčšia položka.Voda a elektrina sa v lete zmestí do 100€ v zime trochu viac
@stelly652
Kto si kúpi dom za 500 tis? A vôbec potrebujeme taký dom? Nestačí obyčajný byť za 250 tis eur a zvyšok peňazí si počas života uzit
@zmrzlinka2021 tak potom neviem prečo až také vysoké palky dávajú toto jedno nepochopím ani podnikateľ nezarobí toľko
@anonym_0072b9 ide asi aj o techniku v dome. Nezateplený, alebo zle zateplený dom , starý kotol, to ti zožerie určite viac. Ale určite je rozdiel, keď kúriš pri -15 a +5 stupňov...
@zmrzlinka2021 tak potom neviem prečo až také vysoké palky dávajú toto jedno nepochopím ani podnikateľ nezarobí toľko
@stelly652 možno proste ľudia chcú do niečoho vložiť peniaze. Veľa ľudí tie peniaze totiž má.
dom mame na hypo 1130eur,elektrina 70eur,ale mame vzdy preplatok kedze mame fotovoltaniku,a platime viac ako mame,peletky tak 1200eur,vodne stocne,kanalizacia,dane vsetko dokopy 600eur.A poistku 200eur.Takze mesacne len hypo a elektrina,ostatne raz rocne.
@stelly652
@zmrzlinka2021 kto si kúpi dom za 500tis... veď tu v okolí ba už pomaly za 500tis ani obyčajný bungalov nekúpiš a dobrý byt do 250tis už začína byť tiež problém
My platime len mes. fixne naklady na 4i byt + parking v BA 560 eur bez hypo 🤷♀️
@zmrzlinka2021 kto si kúpi dom za 500tis... veď tu v okolí ba už pomaly za 500tis ani obyčajný bungalov nekúpiš a dobrý byt do 250tis už začína byť tiež problém
@tilly pozerám napr Hamuliakovo, ceny okolo 320 tis eur.
v inzerátoch máš veľa krát sumu za dom nadhodnotenú. za staré domy toľké peniaze ? väčšinou idú majitelia s cenou poriadne dole.
my platíme za plyn 50e/mesiac, elektrika 51e/mesiac, voda 150 e /6 m , internet +televízia 20e/m . rod. dom sever sk
@zmrzlinka2021
Pozeram Bratislava Horsky Park nic pod million
@zmrzlinka2021 tak my sme kúpili teraz taký dom. Ale v Ba a je to naša už tretia nehnuteľnosť a posledná. Proste niekde platíš len za lokalitu. Hamuliakovo by sme my nešli, aj keď o 150 000 € tam stoja menej.
Jednoznačne dom ale nový, zateplený, my sme si stavali taký menší 4 izb. dom svojpomocne, platili murárov, inštalatérov a srechárov, elektrinu robil manžel, kedže je elektrikár a vela vecí sme si porobili sami. Pozemok sme mali svoj. Z inžinierskych sietí máme len elektrinu, takže naše náklady sú len na elektrinu. pred tromi rokmi sme si zbudovali tepelné čerpadlo a fotovoltickú elektráren a naše náklady vychádzali minulý rok 35€ mesačne, zamozrejme plus dane a smeti, ale to by sme platili aj v byte. Dotial sme kúrili drevom ale to bolo nepohodlné a pracné. Tiež sme sa rozhodovali medzi domom a bytom, bolo to cca pred 15timi rokmi. Sme radi že sme nešli do bytu, ked že by sme okrem hypotéky museli ešte platit aj za plyn, elektriku, teplo, teplú vodu, fond opráv, a kedejaké služby. Predtým sme bývali chvílu v byte a len tieto položky nás stáli v tej dobe okolo 250-300€ a ked si predstavím že by sme mali platiť k tomu ešte aj hypotéku tak by sa nám žilo velmi ťažko. Tu v Starej Turej sa mizerne zarába cca okolo 750-850€ v čistom.

@stelly652 veľmi malé percento ľudí si kupuje prvú nehnuteľnosť za 500k. Zvyčajne sa k tomu dopracujú postupne 🙂.
Za mňa je výhodnejší byt, lebo dom berie viac peňazí a času ale závisí aj od životného štýlu.