icon

Jeden účet a dve karty v Slovenskej sporiteľni

gabika1992
20. jan 2026

Ahojte. Doteraz sme mali s muzom dva ucty v slsp. Ale chcela som sa opytat ci by sa dalo ze by sme mali len jeden ucet a jednu kartu. On by napriklad pouzival plastovu karticku a ja by som mala kartu v telefone? Alebo ju moze mat aj on v telefone tu istu kartu? Dakujem za odpoved

Strana
z2
muchotrafka298
20. jan 2026

Ja Ta upozornim na to, ze v SLSP nemozete byt 2 rovnocenni majitelia uctu. Jeden je vzdy majitel a druhy disponent. Ak si disponent a nieco sa majitelovi stane, tak nemozes manipulovat s uctom. K uctu mozete mat vydane dve karty kludne, jednu na meno majitela a jednu na meno disponenta. To nie je ziadny problem.
Ja som sa v zahranici stretla s tym, ze pri platbe kartou (klasickou plastovou, lebo virtualnu mi zamietli) v hoteli som musela ukazat doklad, ze som to ja.

anonym_c86474
20. jan 2026

@gabika1992 karta sa vydava na meno a je porusenie VOP pouzivat cudziu kartu (ako aj "dat ju pouzit")... technicky sa da minimalne ta tvoja prva moznost...

Ak tam nie ste kvoli hypo alebo z ineho dovodu, spravte si ucty napriklad vo Fio, kde je vsetko bezplatne a neotravuju...

maranco
20. jan 2026

@gabika1992 hrubo porušuješ podmienky banky používať jednu kartu 2 osobami, môžu ju v budúcnosti zablokovať pre podozrenie zo zneužitia, muž zaplatí v inom meste a krátko za tým ty v inom, tak sa to bude javiť že ju ukradli

normálne každá banka ponúka možnosť mať viac kariet tak si vyžiadajte druhú kartu k rovnakému účtu

mať 2 účty je bezpečnejšie, keď majiteľ účtu zomrie tak disponent sa už nedostane k peniazom na účte až po dedičskom

demografka
20. jan 2026

my mame ucet 22 rokov a sme spoludisponentmi, asi sa to uz neda, neviem, ale my sme rovnocenni majitelia uctu, slsp

hytal
20. jan 2026
@muchotrafka298

Ja Ta upozornim na to, ze v SLSP nemozete byt 2 rovnocenni majitelia uctu. Jeden je vzdy majitel a druhy disponent. Ak si disponent a nieco sa majitelovi stane, tak nemozes manipulovat s uctom. K uctu mozete mat vydane dve karty kludne, jednu na meno majitela a jednu na meno disponenta. To nie je ziadny problem.
Ja som sa v zahranici stretla s tym, ze pri platbe kartou (klasickou plastovou, lebo virtualnu mi zamietli) v hoteli som musela ukazat doklad, ze som to ja.

@muchotrafka298 Prosím vás a môžu byť k účtu i dvaja disponenti? Ďakujem.

timea301196
20. jan 2026

Tak manžel je majiteľ ja som dispo. Používam jeho kartu. A máme ju aj obaja v mobile.

anonym_89ef55
20. jan 2026

@gabika1992 určite si nedávajte spolu jeden účet a hlavne nie tak, že on bude majiteľ a ty disponent. Stane sa nešťastie, a budeš na dedičskom platiť notárovi aj za tvoje peniaze. Nikdy som nepochopila tento nápad nemať vlastný účet a byť len disponentom

anonym_c86474
20. jan 2026
@demografka

my mame ucet 22 rokov a sme spoludisponentmi, asi sa to uz neda, neviem, ale my sme rovnocenni majitelia uctu, slsp

@demografka 1, ano, cital som, ze, volakedy to slsp mala, uz nema.
2, nie ste spoludisponenti (teda ste, ale to az v druhom rade), ste hlavne spolumajitelia... to sa da dnes uz iba v mbank.

muchotrafka298
20. jan 2026

Byt spoludisponent uctu niekoho ineho je nevyhoda v tom, ze kedykolvek moze majitel tomu disponentovi zrusit pristup k uctu. To nemusi byt ani umrtie a dedicske konanie, to moze proste jednemu prepnut, najde si frajera, frajerku a odstavi od uctu toho druheho.
Vo VOP je jasne napisane aj to, ako pouzivat kartu. Takze platit jednou kartou dve osoby moze byt podozrive a banka ju moze zablokovat.

maranco
20. jan 2026
@muchotrafka298

Byt spoludisponent uctu niekoho ineho je nevyhoda v tom, ze kedykolvek moze majitel tomu disponentovi zrusit pristup k uctu. To nemusi byt ani umrtie a dedicske konanie, to moze proste jednemu prepnut, najde si frajera, frajerku a odstavi od uctu toho druheho.
Vo VOP je jasne napisane aj to, ako pouzivat kartu. Takze platit jednou kartou dve osoby moze byt podozrive a banka ju moze zablokovat.

@muchotrafka298 tiež by sa to mohlo použiť ako dôvod zamietnutia reklamácie zneužitia karty
majiteľ karty porušil bezpečnostné podmienky, tak banka dáva od toho ruky preč aj keď to nesúvisí s tým konkrétnym podvodom/zneužitím

tak ako poisťovňa keď musí vyplatiť poistku, hľadá všetky možné pochybenia na strane klienta aby sa vyhla plateniu

demografka
20. jan 2026
@anonym_c86474

2, nie ste spoludisponenti (teda ste, ale to az v druhom rade), ste hlavne spolumajitelia... to sa da dnes uz iba v mbank.

@anonym_c86474 ano, spolumajitelia, je to fajn

ivanztt
20. jan 2026

@gabika1992 mozes mat dve karty. Staci poziadat o druhu kartu, aj ked bude na meno majitela uctu. Nebude to kopia ale samostatna karta samozrejme.

maranco
20. jan 2026
@ivanztt

@gabika1992 mozes mat dve karty. Staci poziadat o druhu kartu, aj ked bude na meno majitela uctu. Nebude to kopia ale samostatna karta samozrejme.

@ivanztt tak už nech požiada na svoje meno, to nemá logiku 2 karty na rovnaké meno ale pre 2 rôzne osoby?

anonym_6dd458
20. jan 2026

@gabika1992 da sa ale vlastnik uctu bude len jeden a das si vydat dve karty a mozte pouzivat

matusformanek
20. jan 2026

@gabika1992 my mame 1 ucet a 2 rôzne karty. nemôže používať legalne kartu niekoho iné, hoci technicky by to asi šlo. Platíme 1,30€ v slsp za druhu fyzicku kartu (manzelka ju ma v telefone), ktora je pisana na manzelku. je disponentkou. inak neplatime nič, ani vedenie učtu, ani moju kartu. splname podmienky pre učet zadarmo-až na tu druhu kartu, ale poplatok je symbolicky

maranco
20. jan 2026
@matusformanek

@gabika1992 my mame 1 ucet a 2 rôzne karty. nemôže používať legalne kartu niekoho iné, hoci technicky by to asi šlo. Platíme 1,30€ v slsp za druhu fyzicku kartu (manzelka ju ma v telefone), ktora je pisana na manzelku. je disponentkou. inak neplatime nič, ani vedenie učtu, ani moju kartu. splname podmienky pre učet zadarmo-až na tu druhu kartu, ale poplatok je symbolicky

@matusformanek 62,40€ za druhú kartu počas jej 4 ročného trvania?
vo FIO máš 2 karty zadarmo k účtu a ďalšie karty za 4€ na 4 roky

apostolko
21. jan 2026

idealne co mozem odporucit je ucet Revolut kde si zvolite poducet "Spolocny ucet" mate k nemu pristup obaja, je k nemu vydana jedna karta virtualna (je mozne mat aj fyzicku za 6,99€), penaize si preavdzate zo svojho bezneho uctu v SK banke, notifikacie chodia obom, vsetko v appke pohodlne a bez poplatkov

januska2
21. jan 2026

Ja mam ucet a muz ma kartu plastovú a ja v mobile a uz roky takže fungujene

saxana000
21. jan 2026
@demografka

@demografka aj moji rodicia to tak maju a ostane im to kym by nemenili ucet.ale novi klienti uz tuto moznost nedostanu.

demografka
21. jan 2026
@saxana000

@demografka aj moji rodicia to tak maju a ostane im to kym by nemenili ucet.ale novi klienti uz tuto moznost nedostanu.

@saxana000 skoda, za mna to je fajn

katty123456
21. jan 2026
@muchotrafka298

@muchotrafka298 akože nemôže manipulovať dispodnent s peniazmi?a načo je potom dispondent?môj partner je spoludisponent a to prave preto aby s prostriedkami mohol narabat

katty123456
21. jan 2026
@anonym_c86474

@anonym_c86474 v prime som partnera urobila disponentom 6m dozadu .v slsp cca6r dozadu

katty123456
21. jan 2026
@hytal

@muchotrafka298 Prosím vás a môžu byť k účtu i dvaja disponenti? Ďakujem.

@hytal my sme

anonym_6fba23
21. jan 2026
@katty123456

@muchotrafka298 akože nemôže manipulovať dispodnent s peniazmi?a načo je potom dispondent?môj partner je spoludisponent a to prave preto aby s prostriedkami mohol narabat

@katty123456 v prípade smrti majiteľa účtu sa ruší disponent a účet sa blokuje, darmo ho používali ako "spoločný"

majiteľ a disponent sú dosť rozdielne veci, viac majiteľov ponúka už iba mBank a disponentov k účtu ponúka každá banka

hytal
21. jan 2026
@anonym_6fba23

@katty123456 v prípade smrti majiteľa účtu sa ruší disponent a účet sa blokuje, darmo ho používali ako "spoločný"

majiteľ a disponent sú dosť rozdielne veci, viac majiteľov ponúka už iba mBank a disponentov k účtu ponúka každá banka

@anonym_6fba23 Lenže ak stihneš, v prípade úmrtia, môžeš i ako disponent previsť preniaze na iný účet, či?

anonym_6fba23
21. jan 2026
@hytal

@anonym_6fba23 Lenže ak stihneš, v prípade úmrtia, môžeš i ako disponent previsť preniaze na iný účet, či?

@hytal technicky ak stihneš vieč previesť, ale do dedičstva sa započíta aká bola suma pri úmrtí, navyše niektoré tu písali že banka vrátila peniaze za dôchodok na žiadosť SP a na účte bolo mínus, museli pri dedičstve doplatiť
rovnako informáciu o úmrtí sa banka teraz dozvedá aj bez oznámenia disponenta

anonym_c86474
21. jan 2026
@katty123456

@anonym_c86474 v prime som partnera urobila disponentom 6m dozadu .v slsp cca6r dozadu

@katty123456 disponent nie je spolumajitel... disponenta mozes dat snad v kazdej banke... to je nic

gabika1992
autor
21. jan 2026

A je tu niekto taky kto si v slsp sleduje platby kartou aby mal vedenie uctu zadarmo??? Viem ze tam nastala zmena ze uz sa do tej odmeny nezaratavaju platby plastovou kartou ale zaratavaju sa platby cez telefon. To som aj zacala robit. Ale zda sa mi ze mi tam nezaratavaju ani platby kartou cez eshop. Napriklad som plagila allegro a nevidim ze by sa mi v odmenach zvysila ta suma. Platba uz je zrealizovana dva dni

tiezjedna
21. jan 2026

@gabika1992 toto nie je nutné. Ak by bol účet vedený na jedného z vás, tak tomu druhému banka môže vystaviť jeho vlastnú kartu, ktorá bude k tomu istému účtu, vrátane prístupu do IB. Ale jasné, majiteľ účtu je primárne ten, kto rozhoduje o tom, čo ten druhý uvidí/neuvidí.

muchotrafka298
21. jan 2026
@katty123456

@katty123456 v pripade umrtia v tom momente zanika pravo disponenta. Ucet je zablokovany do dedicskeho konania. Tak isto moze majitel kedykolvek disponentske pravo zrusit.

Strana
z2