icon

Kam bezpečne uložiť úspory na jeden rok?

26. feb 2025

Ahojte, vedeli by ste mi pls poradit, kde "odlozit" na cca jeden rok nejake uspory? Potrebujem ich dat bokom, aby som to nemala na beznom ucte, ale zas nechcem ich velmi zaviazat na nejaky terminak, mozno tak max na rok..rozmyslala som o otvoreni uctu v nejakej banke a len tak ich tam buchnut, ale to je asi hlupost, hoci i teraz su len tak na ucte a v podstate stracaju na hodnote..ako to robite vy?

denisa_deniska
26. feb 2025

Tak keď ich chceš odložit na jeden rok, tak za ten jeden rok až tak na hodnote nestratia. Môzeš mat podúčet na tvojom účte..

kavasmliekom
26. feb 2025

Podľa toho, koľko tých peňazí máš. Ja mam fio účet, je tam konto sporenie za 2,20% úrok

klementinka58
26. feb 2025

do fondov jednoznacne, este som zatial neprerobila ale treba ti dobreho poradcu co sa v tom vyzna a vie to nastavit

gab1sol
26. feb 2025

Bez viazanosti by som riešila asi už spomínanú Fio banku - bežný účet, ku ktorému je celkom fajn úročenie a úrok sa pripisuje na mesačnej báze. Kedykoľvek ich máš však k dispozícii. Ale teda ešte asi aj záleží, že vôbec o akej sume sa bavíme…

zalka
26. feb 2025

Ešte je produkt bez viazanosti PSS líšiak https://www.pss.sk/sporenie/online-sporenie-lis... tiež dostupné peniaze úroky sa pripisujú ročne

matusformanek
26. feb 2025

Xtb a papier (etf) xeon. Zadarmo. Zarobí to toľko koľko je zhruba sadzba ECB. Likvidita okamžite. A bez dane zo zisku po roku držania. Vygooglite si graf etf xeon.de

lenuska9999
26. feb 2025

Na rok sa ti neoplatí vkladať peniaze do nejakých fondov, lebo prvé mesiace platíš len vstupné poplatky. Tak aby si nakoniec po roku nezistila, že z tých peňazí tam nemáš nič, lebo všetko šlo na poplatky. Na rok si môžeš nechat peniaze na obyčajnom sporiacom podúčte, za rok na tej inflácii nestratia až toľko. Pripadne ak ide o nejakú vyššiu čistku, môžeš investovať do pozemku napr a po roku predať.. nevýhoda je, že keď ich budeš potrebovať, budeš čakať kým sa predá pozemok… no zhodnotenie je lepšie ako nejaké sporenia , fondy atd…

lucinka9292
26. feb 2025

Do fondov urcite nie. Bud do fio ako radilo vyssie alebo napriklad xtb.

banasovak
27. feb 2025

My máme sem. Spokojnosť nadovšetko. Už sme mali aj vyplatený výnos.
https://investicia.boxyland.com/projekty/boxyla...
Ak budú otázky odpoviem. Osobne odporúčam. Nie je to dlhodobé, kto a ako komu vyhovuje.

katty123456
27. feb 2025

@klementinka58 fondy za rok veľmi nevynesu resp s otaznikom

katty123456
27. feb 2025

Jednoznačne terminák...istý výnos hoci mensi..fondy máš vzdy s rizikom a fondy sa oplatia dlhodobo min 3r

luka82
27. feb 2025

Do fondov by som na tento rok urcite na taku kratku dobu urcite nedaval. A tam su aj uroky s vyberu.

matusformanek
28. feb 2025

@luka82 sú etf aj konzervatívne, napr xeon.de, vygooglite si graf a popis. A po roku držania neplatíte ani daň. Naj riešenie, používam

matusformanek
28. feb 2025

@katty123456 záleží aké fondy. Etf sú lepšie nez aktívne riadené

amy234
7. mar 2025

Ahoj, ja mám banku 365 a ten ponúka možnosť sporiť tak, že platby zaokrúhľuje a posiela ich zvlášť na účet, tam ti idú na to aj úroky a hocikedy ich vieš vybrať. Mám u nich aj sporenie a tam pošlem stále koľko si myslím a viem ich aj zakryť, aby ma tie peniaze zbytočne nelakali, ale prístup mám k nim tiež hocikedy. Účet u nich je zadarmo.