icon

Kam vložiť peniaze pre lepší výnos?

28. aug 2024

Kam vložiť peniaze aby vynášali?Mali sme ich v realitných fondoch,IAD...a musím povedať že za pár rokov je to bizarný výnos,určite nie taký aký sľubovali.Myslím že aj v banke by to bolo lepšie🙈 kam teda s nimi?

tim23
28. aug 2024

@gribka1 nie. Pekný deň a uvoľni sa kúsok, cítim z teba napätie 🙂

avanka
28. aug 2024

@7miriam77 pri nizsich sumach je úrok tuším 3,8. My sme dávali na termínovaný

michal711
28. aug 2024

@bublinka1426 malo kto má takú sumu ? Práveže skoro každý

gribka1
28. aug 2024

@tim23 Žiadne napätie neboj, len to je tak otrepaný vtip, že som ti to musela povedať🤣

martinbud
28. aug 2024

Kam odkladať peniaze je rôzne , záleží od cieľa . Tým pádom je rôzna doba investovania a aj výnos. Mám s investovaním bohaté skúsenosti a klientom spravujem nemalý majetok.

martinbud
28. aug 2024

@andaluzia12 poplatok nebude jediné čoho by ste sa mali báť, netreba zabúdať na daň z výnosu...

martinbud
28. aug 2024

Aký máte s nimi zámer ? To by mala byť otázka a následne vám odborník poradí kam s nimi.

martinbud
28. aug 2024

@123dendula123 ETF nie si iba akciové fondy. Môžu byť aj dlhopisové tým pádom je doba investovania potrebná omnoho nižšia ako píšete

martinbud
28. aug 2024

@7miriam77 moji klienti investujú aj na 30 rokov, záleží od cieľa.

evansova
28. aug 2024

Banky maju investicnych poradcov, kazdy z nich ma "svojich" klientov. Oslovi klienta, ked mu napr. konci terminovany vklad a poradi ako ho dalej uspesne investovat. Dolezite je nemat vsetko napr. v akciovych, dlhopisovych fondoch, termínovanych vkladov. Poradca to poradi ako to rozložiť, aby riziko straty bolo co najmensie. A zakladom je pravidelne sporenie. Nevadi, ze je to mala suma, aj napr. po 50 EUR mesacne sa to za rok (roky) nazbiera.

evansova
28. aug 2024

A zabudla som napisat, ze poradca ti oznami aj to, ze práve je obdobie, kedy mozes investovat bez vstupnych poplatkov.
Tuto sluzbu banky poskytuju bezplatne, ale maju hranicu nad aku sumu to plati. Preto radim pravidelne sporenie, raz sa to zúročí aj tymto sposobom. A nie, nie som bankarka, som len klient, ale na peniazoch mi záleží, preto som sa informovala do podrobna.

martinbud
28. aug 2024

@evansova čo je dôležitejšie že poradca vám ako klientovi povie kedy treba vložiť viac aby sa to oplatilo. Ako nedávno napríklad , klienti si za krátku dobu prišli na pekných 10 %🙂

nelka93
28. aug 2024

Mam ETF, ročne zhodnotie cca 10%. Je to dlhodobé investovanie, ale tie peniaze nepotrebujem, tak nech sa zhodnocuje.

veronicka1901
28. aug 2024

Bystrý vklad je super, taktiež niektoré ETF fondy, ale tam treba trpezlivosť.

martinbud
28. aug 2024

@nelka93 ETF pri dlhodobom horizonte sú aktuálne za mňa TOP , potom už len záleží kto spravuje peniaze a s akými poplatkami , tam sa finálny výnos môže po 20-30 rokoch dosť líšiť

bublinka1426
28. aug 2024

@veronicka1901 aka suma je dobra na vklad a chapem ze tu ide o niekolkorocne zhodnocovanie? je tu daka viazanost ako pri terminaku?

andaluzia12
28. aug 2024

@martinbud mame to sporenie x rokov a daň sme nikdy neplatili, resp. suma ktorá je pripísaná ako výnos je už zdanená ….

dominikamacakova
28. aug 2024

EIC

veronicka1901
28. aug 2024

@bublinka1426 dá sa vložiť určitá suma, ale aj šetriť mesačne, oplatí sa pri dlhodobom investovaní.
Môžeš sama obchodovať cez nejakú platformu (napr. Finax) alebo aj cez obchodníka s cennými papiermi, či banku (vtedy máš ale nižší výnos).
Poznámka: som laik a píšem z vlastných skúseností 😉.
Kedysi tu bola celkom dobrá finančná poradňa na koníkovi, neviem, či ešte funguje.

martinbud
28. aug 2024

@andaluzia12 daň sa platí pri odkupe, resp záleží z akej krajiny je správcovská spoločnosť, niekto vám zdaní výnos automaticky , niekto pošle toľko koľko žiadate vybrať a daňová povinnosť vzniká vám.

martinbud
28. aug 2024

@veronicka1901 nie je pravda že keď idete cez obchodníka máte automaticky nižší výnos. Ak ste laik, urobíte vyšší výnos ako odborník ? Nič proti nikomu len to nedáva význam .

banasovak
Odpoveď bola odstránená
luka82
29. aug 2024

Ludia si myslia, ze ked daju peniaze do fondov, maju zarobene. Ppdstatny je aj cas vkladu, ja sim vlozil rovno pred vojnou a behom pol roka som bol 1600e v minuse (s 10000). Lenze postupne som vkladal dalej, jed to bolo na minime a behom 3 rokov som dvihol sumu na +4000 (to bolo na ucte uz okolo 40000). Nedavno som to vybral a 1% bol poplatok za predcasny vyber, tam zalezi po ktorom roku id vkladu to vyberas. A samozrejme zaplatis 19% dan so zisku. Co som odsledoval tak jednoznacne isli hore americke fondy..

martinbud
29. aug 2024

@luka82 a kam investujete teraz ?

luka82
29. aug 2024

@martinbud niesom odbornik, ale mam to cca 4r odsledovane a podla mna je momentalne vsetko nafuknute. Treba si pozriet grafy fonfov a postudovat nejake aktualne clanky, vybral som to lebo potrebujem eura, ale nieco som nechal tam, kde som to mal. Moj nazor je, ze radsej dat do rizikovych, ale ked sa nieco stane tak to aj rychlo padne. Potom trea dlho cakat, jym to stupne. Proste do fondov sa davaju peniaze na dlhsiu dobu a vzdy bolo, aj ked to spadlo, tak sa to vysplhalo do plusu.

martinbud
29. aug 2024

@luka82 vidím že máte skúsenosti a vyznáte sa. Ak vás to zaujíma viac a nechcete platiť poplatky za výber alebo daň z výnosu kľudne zavolajte 0902 523 536

veronicka1901
29. aug 2024

@martinbud tak som to nemyslela, napríklad cez Finax sa obchoduje super. Ale je veľa obchodníkov s cennými papiermi, ktorí si sťahujú určite percentá za správu a nie je to málo. Naozaj som veľmi dlho študovala tieto veci a toto je môj záver. Navyše mám VSE, tam sme sa veľmi veľa učili o burzách, atď.

martinbud
29. aug 2024

@veronicka1901 chápem . Paradox je že portfólia finax majú nižšie výnosy ako napríklad porovnateľné portfólia partners investments aj s poplatkami za správu. asi ten poplatok stojí za to 🙂

lubomirko2
29. aug 2024

Investuj do domácej, tam máš 52% istých ✌🏻

veronicka1901
29. aug 2024

@martinbud každý podľa seba. Ja veľmi rychlokvasenych finančných poradcov nemusím. Mne toto vyhovuje, preto som písala, že je to môj laický pohľad. Výnos veľmi záleží od vyskladaného portfólia.