icon

Karta a zmiznuté peniaze

alexas56
15. aug 2023

Ahojte,
dnes sa mi stala veľmi zvláštna vec. Bola som v práci, keď mi prišla sms, že z účtu mi odišlo 200 eur. Všetky platby mám nadstavené tak, že keď niečo idem platiť, musím to najskôr v aplikácií potvrdiť, no dnes mi len prišlo oznámenie, že mi stiahlo 200 eur a veľmi čudný názov stránky. Hneď som išla do banky sa spýtať, že čo to mohlo byť, kedže som nič neobjednávala a na nejaké sms, alebo podvodné emaily sa nedám nachytať. V banke mi zablokovali kartu a pani mi povedala, že som nemusela ani nič otvárať, alebo zadávať údaje, že stačí, že mám kartu uloženú v mobile a platím sňou..vraj sa už vedia dostať aj takto ku karte. Stalo sa niečo podobne aj Vám ? Vrátila Vám banka peniaze ? ďakujem

Strana
z3
liz_lemon
15. aug 2023

@miamia04 ano, ale existuju aj MOTO transakcie, a tie obidu aj nulovy limit

miamia04
15. aug 2023

@liz_lemon takže reálne ako sa da zneužiť platobná karta a karta v mobile? A ako tomu možno predísť, čo robiť, nerobiť?

liz_lemon
15. aug 2023

@miamia04 ak je to naozaj zneuzitie, teda, ze si platbu nijako nepotvrdila, banka ti to vrati, karta v mobile sa neda zneuzit, jedine, ak mobil stratis, a daju sa platby robit ibaa rozsvietenim, tak to sa ti moze stat, ale opat ti to banka vrati, lebo tam nebol zadany ziadny bezpecnostny prvok

maranco
15. aug 2023

@liz_lemon aj na MOTO transakcie sa dá nastaviť limit, alebo ich celkom vypnúť
https://www.fio.sk/docs/bannery/zabezpecenie_ka...
https://www.fio.sk/docs/bannery/zabezpecenie_ka...

@miamia04 skôr sa dá zneužiť ak je niekde uložené číslo karty, zapamätané vo webovom prehliadači, to sa dá odtiaľ vytiahnuť, alebo skôr nalákajú človeka na podvodnú stránku kde to sám odošle podvodníkom.

Kartu bezkontaktne neskopíruje, aj samotný čip je ťažko kopírovať, kopíruje sa magnetický pásik
https://www.trend.sk/spravy/cez-zariadenie-bank...
https://www.cas.sk/clanok/160214/klientom-vub-z...

Na bezkontaktné okradnutie treba spoluprácu dvoch, jeden stojí pri tebe s "anténou" a posiela cez internet druhému údaje ktorý je s "anténou" pri termináli a ide platiť.
Takže akoby tvoju kartu vzdialene prenesie k terminálu kde sa platí.

miamia04
16. aug 2023

@maranco ďakujem, fio to má dobre vymyslené pri nastaveniach karty, nie všetky banky majú také podrobné zabezpečenie. Ja som preventívne znížila limity na karte, veď keď bude treba , si ich zvýšim.

miamia04
16. aug 2023

@maranco len sa chcem spýtať k tomu bezkontaktnému okradnutiu načítaním údajov karty, ochráni kartu teda puzdro na ochranu pred rfid? A týka sa to aj mobilu pri zapnutom nfc? Ďakujem

maranco
16. aug 2023

@miamia04 púzdro by mohlo kartu ochrániť, otestuj si priložiť kartu v púzdre priložením k terminálu či prejde platba

mobil ako chceš dať do púzdra? pri NFC platbe aj tak musíš odomknúť obrazovku aby prešla platba automaticky, to môžeš rovno vypnúť NFC a zapínať ho len keď treba

aj platobný POS terminál v obchode sa dá napadnúť

Pri NFC transakcii je totiž vygenerované jedinečné ID platné iba pre jeden prevod. Znamená to, že pri odcudzení tejto informácie ju ďalej nie je možné nijako použiť. Dáta získané bezkontaktnou platbou sú teda pre útočníkov bezcenné, a práve preto sa útočníci snažia prinútiť zákazníka vložiť kartu do terminálu.

https://zive.aktuality.sk/clanok/7det3A3/bezpec...

keď už máš znížené limity tak maximálne ťa môžu okradnúť do výšky limitu

miamia04
16. aug 2023

@maranco nfc mám vypnuté v mobile, zapínam len pri platbe nákupu a hneď vypnem, ten obal si otestujem s kartou. Ďakujem za informácie.

alexas56
autor
17. aug 2023

ahojte kočky, dnes mi boli vrátené peniaze na účet.

miamia04
Autor odpoveď zmazal
pieksamaki
17. aug 2023

@alexas56 ako odovodnili peniaze ze odisli z uctu?

miamia04
18. aug 2023

@alexas56 super. Vysvetlili ti, ako je možné, že ti odišli účtu peniaze? A na čo si máš dávať pozor?

janage
18. aug 2023

Ja mam TB a pri nakupoch cez net používam vygenerované jednorazové údaje. Vola sa to tuším internetová platba. Dá sa použiť len jeden krát.

miamia04
18. aug 2023

@janage to je výborný spôsob, jednorázové číslo karty, práve som si to prečítala, neviem, prečo tú možnosť nemajú všetky banky.

alexas56
autor
18. aug 2023

@pieksamaki
@miamia04 vraj to mohlo byť tým, že som niekde nechala uloženú kartu (voyo, netflix..prípadne tým, že mám peňaženku v mobile..) nič viac k tomu žiaľ neviem. Ale platbu mi vrátili, mala som vraj šťastie, že som zareagovala rýchlo cca do 5 min som už bola v banke a aj blokla kartu, čiže peniaze nestihli odísť.

alexas56
autor
18. aug 2023

@janage Áno aj ja to používam cez internetové nákupy

miamia04
18. aug 2023

@alexas56 a čo ti poradili, aby si urobila/aby si nerobila, aby sa to nestalo znovu? Či nič konkrétne..?

janage
18. aug 2023

@alexas56 v tom prípade, ale nemám nikde uloženú kartu ani netflix, ani apka na MHD, ani kníhkupectvo, kde najčastejšie nakupujem. Booking mi takto nechcel spracovať platbu preto ho nepoužívam napr.

miamia04
18. aug 2023

@janage a Google pay/alebo Apple pay v mobile máš? Aj nfc platby?

hiro
18. aug 2023

@janage Ja to pouzivam ale hlavne vzdy pre sluzby ktore chcu tahat predplatne dalsi mesiac znovu 🙂 Len sa im smejem ze no to isto...

janage
18. aug 2023

@miamia04 mám, ale jednu používam výnimočne a na druhej je minimum peňazí len na menšie nákupy v potravinách. Plastovú kartu tejto banky používajú deti na rožky, desiatu atď.
Najviac používam klasickú kartu, plus tú na menšie nákupy, kde plastovú majú deti a ja ako peňaženku.

Strana
z3